Låt oss dela en pava över nätet - april 2015 - Biblia Chora Areti 2009

Diskussion i 'Vin' startad av Larseman, 26 mars 2015.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)?

 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

 7. Deltar inte men vill se omröstningen!

Resultat är endast synlig efter lagd röst.
 1. Silex

  Silex Medlem

  Kul med ett grekiskt vin. Öppnade flaskan i lördags och tog ett glas. Tänkte sedan göra en mer seriös analys dagen efter men var du utslagen av feber, och det mesta smakade igenting, så nu skriver jag ur minnet vad jag tyckte i fredags...
  Doften är präglas av ganska varm röd frukt med körsbär och hallon. Jag tycker också det finns lite mörk bitter choklad och en örtighet med dragning åt mynta. Hyfsat slankt och välbalanserat i munnen med lite torra tanniner och bra syra. Den varma tonen i doften går inte igen i smaken utan här känns det mindre solmoget (=positivt). Ok komplexitet och längd, men kanske inget som får mig att utropa FYND!!! Landar på 88 på min skala.
   
  Mattias Schyberg och Larseman gillar detta.
 2. Beo

  Beo Medlem

  86 p - från @Beo
  82 p - från @Sörplarn Han tyckte lammet var bättre
  Man kan även se rösterna i sammanställningen dock bara i intervall. + "fluktarna" som torrdricker pavan
   
  Last edited: 14 april 2015
  Mattias Schyberg och Larseman gillar detta.
 3. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Japansk whisky i 4L PET är en suverän uppfinning - räcker en hel kväll även om man skulle vara två som delar
   
  StefanAkiko gillar detta.
 4. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Kul att se att någon annan har uppfattat vinet på exakt samma sätt som vi gjorde - känner igen allt, även om jag kanske uttryckte mig lite annorlunda.
   
  Larseman gillar detta.
 5. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Provade vinet nu i afton, med ledig dag imorgon och ett starkt behov av något rött i glaset! Jag har inte heller tittat på några omdömen så efter att jag klickat "Svara" så blir det till att jämföra åsikterna!

  Appearance: Clear, medium intensity purple colour. Slow, thin legs forming, no deposits.

  Nose
  : Clean, medium (-) intensity aromas of chocolate truffle, raisin, floral notes (lilac?), dark berries, thyme and oak. Wine is youthful.

  Palate: Wine is dry, with medium acidity, dry medium (-) tannins, medium alcohol, medium (-) body. Medium intensity flavours of chocolate, raisin, dark berries, lilac, oak and sandy stone. Finish is short.

  Conclusion: Wine of good quality, high-priced. Can drink now, but has potential for further ageing. A couple of years in the cellar might round things out, but I don’t know about those dry tannins... Might not improve with too many years.

  Missade att lägga till min poäng: 84p
  .
   
  Last edited: 14 april 2015
  Mattias Schyberg och Larseman gillar detta.
 6. Skaggs

  Skaggs Medlem

  @golfkompis hade slagit upp i karaff en timme innan och doften var närvarande i huset, mycket doft. I doften hittade jag mörka körsbär, lite hallon, mjölkchoklad och en chark och peppar-blandning a la Rhone. En mycket trevlig doft som inte riktigt följdes upp i smaken. I smaken hittar jag både röda och mörka bär, choklad, lagerblad och fat. Tanninerna kändes väldigt torra, eller som någon uttryckte det: smuliga tanniner, så avslutet gick inte helt hem hos mig. Kul val och ett vin jag gärna dricker igen.

  84p
   
  Mattias Schyberg och Larseman gillar detta.
 7. Mats Petri

  Mats Petri Österlen

  Trevlig idé det här med "Dela en..."! Min första gång men skall försöka hänga på. Bra input för alla oss som är sugna på att prova nya saker!
  Karaff i en timme, därefter en rejäl skvätt i glaset. Mörkt vinrött och nästan opakt.
  Grymt härlig blåfruktig, köttig, aningen söt doft. Solmogna björnbär, torkade nypon och en liten lätt parfymton som jag hade svårt att fånga.
  I munnen eldig, varmodlad karaktär, tydliga men ej jobbiga tanniner och en aptitretande medelhög syra. Hittar också i smaken en lite märklig artificiell parfymton som ger Wunderbaum-associationer.
  Lovar mer i doften än vad som levereras i munnen. Eftersmaken känns lite Hubba-bubba-syntetisk.
  Sammanfattningsvis ett trevligt vin med många kvaliteer som jag absolut kan tänka mig att köpa igen. Möjligen lite högt prissatt.
  83 p = ett bra, välgjort vin.
   
  Larseman, Skaggs och Mattias Schyberg gillar detta.
 8. Daniel A

  Daniel A Medlem

  Det här var också tänkt som min introduktion till "Dela en...", men så blir det icke. :(

  Blargh. Tredje solklart korkskadade vinet jag stöter på. En otrevlig bekantskap.
   
  Mattias Schyberg och Larseman gillar detta.
 9. Larseman

  Larseman Medlem

  Tråkigt! Stark ogilla. Kom igen nästa gång.
   
 10. Daniel A

  Daniel A Medlem

  I shall return!

  Verkade vara en spännande grek. Lyckades i alla fall urskilja en hint av viol i smaken, och det är ju pluspoäng!
   
  Larseman gillar detta.
 11. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Ett svårt vin att sätta smakerna på. Får hålla mig kort. Skarp syra. Medium alkohol. Medelfylligt i munnen. Medium+ tanniner. Hittar inte några tydliga smaker eller dofter. Kul att ha testat månadens vin! Passade bättre till maten än på egen hand. 87p

  Till vinet så lagade vi vitlökslammracks med harry kuvert, svamp och potatisklyftor.

  Allt som allt så blev det en trevlig middag! image.jpg image.jpg
   
  Patrik Sellin, Beo, Larseman och 2 andra gillar detta.
 12. mnor

  mnor Medlem

  Doft: Mörk frukt, körsbär, salmiak
  Smak: Körsbär, viol, lakrits och kryddor (dock svårt att sätta fingret på vilka kryddor)

  Det första som slår mig är att det finns en hel del syra och att det inte balanseras upp av tanninerna. Doften är helt klart mer lovande än själva smaken. Jag saknar koncentration i smakerna. Ett ok vin men inte mer. Tog och jämförde vinet med 2007 Rust En Vrede 1694 som jag hade en slatt kvar av. Så här i efterhand var det nog ingen juste jämförelse, då både smaker, koncentration och balansen var överlägsen i Sydafrikanen. Slutbetyg 83. Om man skall se till det positiva så är detta det bästa vinet från Grekland som jag druckit.
   
 13. Göran

  Göran Medlem

  Så har månadens vin även öppnats hemma hos mig.

  Stor doft som för mig började med björnbär för att efter en tid blivit betydligt "rödare" Även lite fattoner av läder och tobak.
  I munnen var vinet betydligt slankare än förväntat med en ganska sträv avslutning, inget pubvin men helt ok till en köttbit.
  Brukar inte dela ut poäng men skulle kanske hamnat på 83 här. Men då delar jag INTE ut några extrapoäng för att det är från Grekland, vilket var en del av behållningen med det här.
   
 14. Mats

  Mats Gone todash....

  Drack det här för ett par veckor sedan och här kommer ett omdöme baserat på ett luddigt minne och några ganska summariska anteckningar.
  Jag hade mycket låga förväntningar men jag har aldrig druckit några röda grekiska så det berodde nog framförallt på fördomar mot grekiska viner men även för att jag aldrig blivit imponerad av deras vita assyrtiko-viner. Åsså var det ju det där med Retsina förstås…….

  Började bra med en estetiskt vacker etikett med ett motiv som får en att tänka på en cyklop från den grekiska mytologin som bär på två avhuggna huvuden! Dekanterade och drack vinet under 6 timmar utan mat, började bli bättre efter 2 timmar och var som bäst de 2 sista. I doften fanns kaffe, rök, kakao, cassis, bulldeg och amaretto/björnklister. Mycket av det här kom igen i smaken som cassis, björnklister och lite rök och kakao men även grillat, svamp och bokna äpplen. Fin syra och helt underbara torra tanniner. Inte så komplext men mycket gott! Drack flaskan själv och önskade jag hade mer när den var slut, inga problem att dricka vinet utan mat. Tror det var de där härliga torra tanninerna som fick en att vilja ta sipp efter sipp ungefär som humlebeskan i en öl kan göra. Tror nästan jag kommer beställa någon till trots rådande inköpsbegränsningar. Poängen hamnar i strax under 90.

  Så ännu en fördom man får äta upp och ännu ett vinområde man måste försöka utforska lite djupare!
   
  Vino fino, Patrik Sellin, Beo och 4 andra gillar detta.
 15. Larseman

  Larseman Medlem

  Dags att utse nästa vinväljare snart. Jag räknar med att meddela mitt beslut på söndag :)
   
  Tomas Lindblom och ChristianB gillar detta.
 16. Larseman

  Larseman Medlem

  Äsch, varför vänta till söndag :)
  Jag har kollat igenom ALLA tidigare viner för att hitta de som har deltagit väl men ännu inte har fått välja vin. En solklar vinnare hittar man då och det blir därför mitt självklara val:
  Maj månads vin ska väljas av @Innertällmo Bryggeri som faktiskt bara har @Mattias S framför sig i maratontabellen (delad andraplats med mig själv)
   
 17. gece

  gece Man vänjer sig.

  Men än är inte månaden slut!
  Mörkt röd, dragning åt blålila. När jag häller upp i dekanteringskaraffen känner jag ganska mycket choklad och mörk frukt, men när jag slår upp första glaset en dryg timme senare är det mesta av chokladen borta. I munnen hittar vi åter mörk frukt, samt en hel del violer, och kanske lite antydan till choklad. Ganska eldigt, så jag slänger in karaffen med resterande vin i kylen i en halvtimme, vilket gör vinet gott. Bra tanniner men syran är lite svag för mitt tycke och lite för varmfruktigt. Ett bra vin, men inte riktigt min kopp med te. 86p
   
  Mattias Schyberg och ChristianB gillar detta.
 18. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Tack för förtroendet - det ska bli kul :)
   
  Larseman gillar detta.
 19. Larseman

  Larseman Medlem

  Mattias Schyberg, magnum, mnor och 1 annan gillar detta.
 20. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  ChristianB och Larseman gillar detta.

Dela sidan