Låt oss dela en pava över nätet -- augusti 2014

Diskussion i 'Vin' startad av chambertin, 20 juli 2014.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)

 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  0 röst(er)
  0,0%
 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  0 röst(er)
  0,0%
 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  73,3%
 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  26,7%
 5. 75-79 Mediokert ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  0 röst(er)
  0,0%
 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

  0 röst(er)
  0,0%
 1. Mats

  Mats Gone todash....

  Fel dag att fråga komplicerade frågor.... Är i Gävle på Getaway-festivalen och har pimplat öl ohejdat i fyra dygn, knappt sovit sen jag kom hit med metal-festande på campingen dygnet runt (andra alltså, inte jag!) och värmer just upp för Dimmu Borgir!!
   
  Mattias Schyberg och Bearman gillar detta.
 2. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Zaaatan i gatan @Mats njuuut som FAEN! Vi hörs efter DB-konserten. Här i Yokohama har vi bara en tyfon att lyssna till... Väser, skriker, viner, regnet smattrar, stormen ylar och tjuter...
   
 3. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Kul, önskar att jag vore där också! Kul med folk som har bra hobbys förutom vin....:)
   
  Mats gillar detta.
 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Rock on!
   
  Mats gillar detta.
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Idag kommer jag inhandla detta vin. Öppnar det mest troligt ikväll (har ju fortfarande semester i några dagar till). Ser framemot lite stram Nebbiolo. :)
   
 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Då var det dags. Har smuttat på vinet under större delen av kvällen och även testat det ihop med lite ost och chark.

  Summering
  Rejält lättfotad skapelse, men med struktur och bra bett. Ungt, lite knutet samt aningen oborstat och svårtillgängligt just nu. Ett riktigt gott vin, men för 300 kr så förväntar jag mig lite mer. Mest troligt så är det lite obalanserat och oslipat idag, dvs lite lagring gör nog susen. 89p

  Smaknotering
  Mängder av röda körsbär möter näsan direkt. Nästan lite syntetisk frukt som förstärks av en tydlig kärnighet som drar åt björnklister eller möjligen marsipan. Lite lingon, ceder, målarfärg och romrussin kompletterar frukten snyggt och i bakgrunden ruvar lite tjära, oregano och en knivsudd vitpeppar. Ganska druvtypiskt vin, men det känns oförlöst; de mer subtila dragen behöver få lite mer plats, vilket jag misstänker att lite lagring borde kunna åstadkomma.

  I munnen känns det heltorrt och uttorkande, inte alls så fruktigt som aromen skvallrar om. Syran är hög och tanninerna är små men ganska ettriga. Bra koncentration med tanke på den relativt späda kroppen. Det känns även svalt i den något korta eftersmaken, där lite mentol och aningen järn ger sig till känna.
   
  Michael.S, chambertin, Livermore och 1 annan gillar detta.
 7. chambertin

  chambertin Medlem

  Så då har även jag provat månadens vin.

  Dricker den under 3 dagar och den är märkbart bättre den 3:e dagen och visar inga tendenser att falla ihop.
  På doften hittar jag först ”mina” standardmarkörer för odekanterad Barolo vilka är järn (blött varmt rostigt järn), nypon, körsbär och tjära.
  Den är lätt eterisk och har en kärnbitter fruktdoft med ett stänk oborstad alkohol. Kärnorna blir aningen minder framträdande med lite luft och finns där efter ett tag mer som mandel vilket är trevligt.
  Smaken är väldigt ung och med torra och rejäla tanniner i dagsläget. Frukten är bra på plats men inte speciellt komplex eller stor. Kanske aningen i minsta laget i förhållande till tanniner och alkohol. Det finns inga värme/russin-tendenser som hos vissa viner från 2007 och 2009 utan det känns som ett svalt och men aningen lätt vin som spretar lite för mycket nu. Eftersmaken är medellång men det känns som det mesta kommer att utvecklas till det bättre med några år på rygg i källaren.
  Helt ok vin men kanske en 50-lapp för högt pris. Skulle vara intressant att prova storebror Barolo Ginestra jämte detta men årgången som finns nu är ju inte densamma. http://www.systembolaget.se/92220
  Poäng ? Tja är ju inte så bra på det men 88-90p skulle jag kunna tänka mig.
   
  Michael.S, Skrutt och Mattias Schyberg gillar detta.
 8. September snart?
   
 9. chambertin

  chambertin Medlem

  Det har du rätt i. Om det är jag som skall lämna bollen vidare så gör jag det till dig @Anders Landström.
   
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Bra val, ser framemot vad @Anders Landström lyckas vaska fram. :)
   
 11. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Som vanligt något sen , men månaden har ju åtta dagar kvar...

  Karmosinröd, ung. (Svårt att inte gilla den här färgen som inte så lite påminner om den körsbärsmörka rosso corsa som Ferrari F1 använder. Men det är en helt ovidkommande parantes som inte har med vin att göra...) Typisk Nebbiolo i doften med bittermandel, nyponrosor och ett stänk tjära. Stabbig, lite oborstad stil i gomen, med primärsmaker och ordentligt med syra. Frukten känns fortfarande grön och omogen, fortfarande är det matiga salta toner som dominerar snarare än den där djupa körsbärssmaken som vi alla, eller åtminstone jag, letar efter i Nebbiolo. Torrt, lite stumt slut, typiskt ungt, med bra syra men lite metalliskt. Den här gossen behöver en del tid på sig. 89p. Ett snäpp under kategorin enastående. Bra valuta? Njaaoooääää... Gott? Jorå. Men bättre om 5-10 år.
   
  chambertin och Mattias Schyberg gillar detta.
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Hur går det, har du tagit emot bollen eller ska @chambertin välja någon annan?
   
 13. Jobbar på det. Inte helt lätt får jag erkänna
   
 14. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Bra, det ska inte vara lätt! Vi har dessutom skyhöga förväntningar. ;)
   
 15. Mats

  Mats Gone todash....

  Så där ja, drucket och bedömt med en hel dag tillgodo inom drickfönstret.

  Doft som domineras av äppelmust/outspädd äppeljuice, körsbär och cyanid från kärnorna. Munvattnade god och hög syra, halvstora lite bittra/beska tanniner och en hel del körsbär i smaken. Återhållsamt och slankt. Mycket gott men ack så ungt, knutet och oförlöst, behöver 5-10 år till på sig för att visa sitt rätta jag. Passade fint till spenatpizza. Idag 88-89 p men kommer stiga med mognad och då kanske värt sitt pris men ska vinet drickas idag och köpas på SB köper jag hellre någon Langhe för en hundring mindre.
   
 16. mnor

  mnor Medlem

  Här är min smaknot
  Det första som slår mig är doft av körsbär (körsbärskarameller som man fick av farmor) och en svag ton av etanol (Finlandia vodka).
  Smak av körsbär, röda bär, som går över i röda vinbär och avslutas med att smaka stjälkigt (bittert). Min bättre hälft uttryckte att det var vattnigt och jag kan bara hålla med.

  Jag är inget jätte fan av Barolo och de gånger jag har druckit har de oftast haft några år mer på nacken, vilket är en förutsättning för att jag skall uppskatta Barolo. Detta vin skulle jag inte köpa själv och hade jag haft det hemma hade jag inte rört det på 10 år. Som sagt inget som jag går igång på!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 17. gece

  gece Man vänjer sig.

  Drack ju denna för en vecka sen men postade aldrig här, skäms!
  Opens up with rather generous mix of dark and red fruit, which disappears after a while being replaced by aromatic wood, which eventually lets some of the fruit reappear, this time accompanied by some florality and hints of chocolate. Good acidity, relatively mild tannins (for being a young Barolo).
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 18. Sist igen. Trots att det var två veckor sedan den blev provad :)
  Det blev att dricka den med lite tryffelrätter(Tyvärr torkad med inte så mycket smak. Men det blev bra ändå)
  Kokt rimmad kalvtunga med linssallad, pepparrotsmajonäs och tryffelpuré.
  image.jpg
  Tryffelöst vaktelbröst med fikon, rågbröd och fikonhack.
  image.jpg
  Så till vinet.
  Doft: Körsbär, svarta vinbär, lakrits, svag fatkaraktär
  Smak: Framförallt körsbär, men även en hel del lakrits här också. En aning vattnig i mitten som blev bättre ju längre det dekanterades. Trots flera timmars dekantering så var tanninerna fortfarande väldigt kraftiga vilket dock blev en aning bättre dagen efter. Alldeles för tidigt att dricka nu, skulle jag säga utan att ha allt för mycket erfarenhet av lagringstider.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 19. Skrutt

  Skrutt Medlem

  icke då.
  Jag har läst smaknoterna på forumet och tänker inte öppna flaskan. Kalla mig parasit den som vill men jag är i alla fall tacksam.
   
  thunberg, StefanAkiko, gece och 4 andra gillar detta.
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Smart, osolidarisk, eller taktisk. Kärt barn har många namn, jag tycker det var ett smart val. :)
   
  Skrutt gillar detta.

Dela sidan