Låt oss dela en pava över nätet - December 2017 - Luddite Shiraz 2012

Diskussion i 'Vin' startad av petterkalle, 29 november 2017.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)?

Poll closed 6 januari 2018.
 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  0 röst(er)
  0,0%
 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  33,3%
 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  13,9%
 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  2,8%
 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  0 röst(er)
  0,0%
 6. 50-74 Kan inte rekommendera

  0 röst(er)
  0,0%
 7. Deltar inte men vill se omröstningen!

  50,0%
 1. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Jag hade ett självklart förstaval för denna uppgift nu inför jul och det var "Plum Pudding Syrah" från Stellenzicht. Vem skulle kunna motstå en Plum Pudding till jul? Tyvärr kan inte leverantören tillgodose att det finns tillräckligt i lager då tydligen vingården är såld och det verkar vara si och så med leveranser?
  Då jag ville stå fast vid en röd Syrah, efter tre vita månader, och gärna vara kvar i Sydafrika föll mitt val på Luddite. Prismässigt i överkanten av månadens vin historiskt men jag hoppas att många kan och vill vara med och dela en, som jag tror, mycket trevlig Syrah (även om de stavar Shiraz)! Leverantören lovar att ingen skall bli utan:)

  https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/luddite-7947301 (346.-)

  "Druvorna kommer från Bot River och är små i storleken men med en fantastisk koncentration. De skördas för hand och delas in i två olika batchar, nya och gamla odlingar. Direkt efter press blandas vinet för att jäsa på lite lägre temperaturer för att behålla fruktigheten. Musten dras sedan till ekfat varav 25 procent är nya, 95 procent fransk och 5 procent ungersk ek. Resten av faten är gamla och vinet får mogna i två år innan man buteljerar."

  https://www.luddite.co.za

  @Deppodi fixar du till röstningen?
   
  Last edited: 29 november 2017
  MHilv, Ekdahl, David Nilsson och 9 andra gillar detta.
 2. Pontus

  Pontus Medlem

  Beställt!
   
  Tomas Lindblom och petterkalle gillar detta.
 3. J.Lidman

  J.Lidman Medlem

  Beställt!
   
  petterkalle gillar detta.
 4. Petra

  Petra Medlem

  Är med officiellt för första gången!!! Har beställt....
   
 5. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  petterkalle och Mattias Schyberg gillar detta.
 6. David Nilsson

  David Nilsson Medlem

 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  petterkalle gillar detta.
 8. Skaggs

  Skaggs Medlem

  MartinE, petterkalle och Daniel A gillar detta.
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Beställt och visst är jag nyfiken. Har ingen koll på producenten som är helt ny för mig.
   
  petterkalle gillar detta.
 10. Daniel A

  Daniel A Medlem

  Gärna det! Lite ultratung (???) Sydafrikansk shyrah kan vara nice till pizzan. ;)
   
  petterkalle gillar detta.
 11. MartinE

  MartinE Medlem

  Det låter som en bra plan! Vill ju inte att pizzan ska känna sig ensam. :)
   
  petterkalle gillar detta.
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  image.jpeg
  2012 Luddite Shiraz

  Skönt att bli först ut igen. Det var ett tag sedan nu. Kul med Sydafrika dessutom. En producent som är helt okänd för mig, men det är bara att tacka @petterkalle för ögonöppnaren och för att vi fått ett vin som borde utmärka sig väl i aktiviteten...

  Mörk frukt med katrinplommon, solmogna björnbär och inlagda körsbär med lite plastig botrytiskänsla på en bädd av mörk choklad, mint, tjära, soja och rålakrits. Skönt animaliskt med läder, järn och lavendelkryddad råbiff. Ett uns bränd jord, rödkål, kryddpeppar och trycksvärta i bakgrunden.

  Massivt koncentrerat med stora lass intensitet, mängder av komplexitet och en stor kropp som tar för sig utan minsta antydan till blyghet. Påtagligt eldigt med viss alkoholbeska, men det funkar utan problem. Stramt och torrt med någon form av maxad balans som funkar lysande för mig som är tolerant. Adekvat struktur med rimlig syra. Lång och fin eftersmak som tar minuter innan den klingar av. Barossa-shiraz av klassiskt snitt stilmässigt, men med kvalitet i nivå med Penfolds absolut bästa alster. Långtifrån en endimensionell fruktbomb, men ett hedonistiskt vin av stora mått utan tvekan. Jäkligt gott med potential för mer! (93p+)
   
  Trydebull, petterkalle, MHilv och 6 andra gillar detta.
 13. mnor

  mnor Medlem

  Är på, slapp att beställa då jag tidigare köpt en flaska som jag hade förträngt.
   
 14. MHilv

  MHilv Medlem

  Jag var gräsänkling och värmde upp en beouf bourgogne som legat och dragit sig i kylen ett par dagar och hade höga förväntningar på vinet även om det inte helt skulle matcha maten?

  Normalt har jag sjukt dåligt luktsinne, det är som bäst efter en rejäl förkylning när jag blåst ut hela hjärnan. Då jag precis avslutat en manlig förkylning så var humöret på topp när glaset fylldes. Snurrade ett par varv och tryckte ner näsan. Mörka bär direkt men sen övertog doften av dotterns nagellack och tog död på allt annat. Det luktar alltså nagellack och aceton från glaset, inte fru eller dotter som sitter bredvid och målar naglarna.

  Det smakar gott är min direkta tanke! Sen kommer elden och brännvinet tar över helt. Hur ska jag släcka elden i min strupe???Första glaset tar lång tid för att eventuellt se om lite värme kan göra gott men jag väntar förgäves. Eftersmaken är lång, så också elden tyvärr.

  Nej detta var inte min typ av vin. Är det min beouf som spelar mig ett spratt ?? Vad hade ni ätit till detta?
   
 15. danryd

  danryd :)

  Kraftpaket, bläck tätt i färgen. Fruktig doft med visst alkoholgenomslag. Björnbär, lite sten, syrliga körsbär och hö. Frukt och björnbär i smaken, fruktbomb med nog med syra och tanniner för att inte bli kladdigt eller endimensionellt. 92 kanske är en lämplig nuffra
   
  Trydebull, Patrik Sellin, MHilv och 4 andra gillar detta.
 16. danryd

  danryd :)

  Samma ordval o_O
   
  petterkalle och Mattias Schyberg gillar detta.
 17. MHilv

  MHilv Medlem

  Går ej att editera sin post?! Efter några timmar i kyl så hade jag velat lägga till lite
   
 18. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Fasen. Tre redan och jag spricker av nyfikenhet att läsa spoilers. Hade riktat in mig på fredagskvällen med tunt skivad hängmörad entrecote stekt på bordsgrill. Dekanterad ca 2 timmar...
  ..som man säger i Kalmar (satan i gatan för er i norr och söder)! Jävlar vilken käftsmäll! Precis vad jag vill ha från ett vin. Doft: mörka frukter och bär och lite sydrhonska kryddor. Smak: Blod, kött och tårar! Första sippen var som Andremily light med lite mindre dyr ek. Lite söt lussebulle och fint sandade tanniner. Gillar mycket. Skulle vilja sätta 94-95p på denna men det finns en viss alkoholbeska både i doft och smak som drar ner betyget lite. Ska beställa några till och låta ligga...93p
  ..och nu ska jag läsa spoilers:)
   
  Trydebull, Patrik Sellin, MHilv och 2 andra gillar detta.
 19. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Nej precis, det stämmer. Efter några timmar får man gör ett nytt inlägg. Alternativt be någon moderator eller administratör att redigera inlägget åt dig om du vill lägga till mer information.

  Fördelen med att man inte kan redigera efter ett par timmar är att de personer som redan läst senaste inläggen i tråden, sällan går tillbaka och granskar redigerade inlägg, men alltid läser de senaste.
   
  Larseman, sunqan, MHilv och 1 annan gillar detta.
 20. MHilv

  MHilv Medlem

  Jag får lära mig att dricka upp flaskan först innan jag postar
  Efter någon timme till i kylen testar jag igen och nu är vinet såklart svalare och har luftats lite. Generellt gillar jag att dricka rött lite svalare är normalt och nu tycker jag att dotterns nagellacksdoft bara ligger lite och svävar utan att dominera. Jag tror att det är alkoholen som stör mig mest, nu är hettan mildare och jag dricker upp resten av flaskan utan att känna ett behov att tömma hela pulversläckaren i strupen. Detta hade frun definitivt inte gillat.

  Ett av de kraftigare viner jag druckit och kanske det är en sak man lär sig att tycka om ju mer man dricker. Jag vet inte hur denna står sig mot andra syrah så jag har svårt att ge poäng.
   

Dela sidan