Låt oss dela en pava över nätet - januari 2016 - Barbeito Madeira Rainwater Reserva (76513)

Diskussion i 'Vin' startad av m_trobeck, 27 december 2015.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)?

  1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  6. Deltar inte men vill se omröstningen!

Resultat är endast synlig efter lagd röst.
  1. m_trobeck

    m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

    Tack för förtroendet.

    Att mitt val för den inledande månaden av 2016 skulle vara ett starkvin var klart från början. Först var jag inne på sherry, främst fino, men den tanken föll på lagerstatus och tillgänglighet. Valet fick bli en Madeira! Stärkt av de diskussioner som förts här de senaste dagarna känner jag att det är helt rätt att starta året med ett vin med 19% alkoholhalt och 72g socker per liter.
    Producent som jag valde var den som jag, med sällskap av @thunberg och @Niklas J, drack en del av under en Portugisisk vinkväll på Grand hotell i Stockholm i våras.

    Så låt mig presentera månadens vin:
    Barbeito Madeira Rainwater reserva, artikelnummer 76513 på Systembolaget. Beställningssortimentet. 232 kr för 500 ml.
    Enligt leverantören har de ca 150 flaskor på lager så det borde räcka till alla.


    Ta nu tillfället i akt och upplev och upptäck Madeira och låt 2016 bli året då sött och starkt åter kommer på tapeten!
     
  2. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Beställt! :)
     
    m_trobeck gillar detta.
  3. Peder

    Peder Medlem

    Last edited: 27 december 2015
    Skumpagne och thunberg gillar detta.
  4. thunberg

    thunberg Flaskfantast Administratör

    Jag har just druckit upp den sista madeiran hemmavid så det passar perfekt att beställa nytt. Bra val @m_trobeck !
     
    m_trobeck gillar detta.
  5. Larseman

    Larseman Medlem

    Ursäkta en novis, men vad äter man lämpligen till Madeira?
     
  6. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Svårt med just halvtorr/halvsöt madeira (rainwater) som är en relativt ovanlig variant av Madeira (kan möjligtvis jämföras med stilen "Verdelho" sötmamässigt), men här finns lite allmänna tips. :)

    Mer specifikt för vinet i fråga; lite hårda ostar med någorlunda ålder och kraft kanske?

    Rainwater has some charm, no doubt. With its off dry taste it is perfect as a starter, with semi-aged hard cheeses or accompanying creamy soups. Why not try?
     
  7. m_trobeck

    m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

    Jag gillar skarpt att äta en bit mögelost, lite salta saker - tänk tapas eller liknande.

    Annars är en halvflaska portvin gott till :)
     
    sunqan, Larseman och Magnus L gillar detta.
  8. sunqan

    sunqan Vinös

    Portvin till Madera :cool:???
     
    Åskar och Tomas Lindblom gillar detta.
  9. m_trobeck

    m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

    Ja. Eller ännu mer maderia!
     
  10. Åskar

    Åskar Medlem

    Beställt!
    Ser framemot detta: Madiera, lagrade ostar och ett par ulltofflor.
     
    gece och Mattias Schyberg gillar detta.
  11. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Ulltofflor - genialiskt! :)
     
    Åskar gillar detta.
  12. Niklas J

    Niklas J Medlem

    Vad härligt att se @m_trobeck - du är en god människa!

    Till alla er som köper & provat detta vin; har ni inga copita-liknande glas så ta era vitvinsglas & skänk vinet i. Näsan ska ha sitt också. Jag vill minnas att Ricardo pressat ner detta till 18% så förvänta er ett lätt, dansant "starkvin" & ingen tungviktare som kan hantera allt. Det är dessutom inte Barbeito's stil. Här är det mestadels Tinta Negra & typ en femtedel Verdelho. Kyl det gärna. Jag dricker runt 12 C för det accentuerar friskheten & dämpar alkoholen på näsan. Och skippa mögelostar, de slaktar vinet. Kör istället lagrad herrgård, gruyere, comté, bättre parmesan. Eller lufttorkad skinka/salami med mycket fett (och ingen chili). En smörstekt kantarelltoast gör inte ont det heller.

    Sen det där med att köpa billigare utomlands. Ja, du hittar det här billigare i Tyskland, t o m billigare än på plats hos Ricardo. Tyskland är speciellt skattemässigt & dessutom en enorm konkurrensutsatt marknad. Men det ska betalas skatt in till Skatteverket, det ska betalas frakt, något få gör men gärna jämför prismässigt ändå. Ibland känns det då skönt att stödja de som vågar att erbjuda detta i Sverige. Zvonko har ju detta främst för restaurang men ville gärna ha den in i BS också, trots påslagen det innebar. Men om folk köper så noteras detta & förhoppningen är ju då att mer Madeira dyker upp i butiker framöver. Det har ju faktiskt redan gått åt rätt håll med mer nytt in. Sakta men i rätt riktning. Nu är jag visserligen en stor SB-motståndare men jag måste ju också lyfta fram många av de viner jag köper där och som jag måste betala nästan det dubbla för på annat håll. Jag som köper mycket portugisiskt hittar en hel del grymt prissatt här hemma jämfört med i Portugal. Mina fem cent...

    Hoppas ni alla får en fantastisk avslutning på året & ett härligt 2016!

    /Niklas

    PS. Ser ut som att jag kör en "Det nya Madeira"-provning för Munskänkarna Stockholm i slutet av februari! Då får den som kommer bland annat prova bättre bordsvin på Verdelho!
     
    m_trobeck, Per Stade, Silex och 8 andra gillar detta.
  13. Niklas J

    Niklas J Medlem

    Förresten, vinet ifråga serverades tidigare i år på Adam & Albins Matstudio, när Ricardo var på besök.
     
  14. Patrik Sellin

    Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

    barbieto.jpg
    Månadens vin med en sherry som referens:
    Emilio Lustau Jerez-Xérès-Sherry Solera Reserva Palo Cortado Península: otroligt svårbedömt vin, en lättare konjak eller armangnac, men när ska man dricka det här?
    NV Barbeito Madeira Rainwater Reserva, en del jäst och alkohol i doften, men bakom finns en skön känsla av gråpäron. Smaken domineras av fikon, russin och gråpäron, sött, men ingen påträngade sötma, elegant, fräscht, men saknar en riktig kick, enligt cellartracker har Lustau högre betyg, men hos oss vann Barbeito med 5 röster mot 0. 88p
     
    Mats, m_trobeck, Åskar och 2 andra gillar detta.
  15. mnor

    mnor Medlem

    Då var vinet beställt. Ser fram mot lite Madeira!
     
    m_trobeck gillar detta.
  16. Peder

    Peder Medlem

    Det får bli att dricka månadens vin ur mina Barbeito glas även om vinet inte är inköpt på Systembolaget. :)

    Barbeito glas 2.jpg
     
  17. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Undrade länge varför min flaska inte hade anlänt och skyllde såklart på bolaget. Det visade sig dock att jag inte hade beställt och är således sen på bollen.

    Nu är beställningen gjord i alla fall! :)
     
    Tomas Lindblom och Larseman gillar detta.
  18. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Mitt i månaden-recension! :)

    Appearance: Wine is clear and of medium amber colour. Slow tears forming on the glass.

    Nose: Clean, subtle medium (-) aromas of oak (toast, wood), dried fruit (prune, raisin, fig, preserved fruits) and obvious notes of maderization (burnt caramel, toffee, hazelnut). Wine is fully developed.

    Palate: Wine is medium-dry, surprisingly with medium acidity, mouthwatering medium alcohol and with a silky full body. Oaky tannins are somewhat noticeable.
    Elegant, tertiary medium flavours of dried fruit (fig, preserved fruits and prune), oak (toast, wood, butterscotch) and bottle age/maderization (toffee, hazelnut). Finish is medium (+), slightly heated with lingering woody notes.

    Conclusion: Wine of good quality; well-rounded, smooth mouthfeel and body, elegant and subtle aromas yet with a bit lacking acidity and complexity. The woody tannins aren't really balanced with the sweetness.
     
    Mats, m_trobeck, Åskar och 2 andra gillar detta.
  19. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Fan, kan inte hålla mig från att läsa spoilers. Möjligen så kan jag skylla på att jag är moderator och MÅSTE säkerställa att det inte skrivs något olämpligt. :rolleyes:
     
    MartinE, Tomas Lindblom, Åskar och 2 andra gillar detta.
  20. Åskar

    Åskar Medlem

    Nedkyld några grader (cirkus 15-17 grader celsius) och serverad i avlångt tulpanglas (romglas)

    [​IMG]
    Samlat intryck:
    Russin, dadlar, ljus sirap och fikonmarmelad.
    Marsipan. Ofärgad tror jag.
    Feta paranötter
    Tysk Stollen!
    Eftersmaken är vaxig som en bikupa (måste påpeka att det känns som ett stelnat vax, ni vet de där arken som man stöpte ljus på...) och "pälsig" (det är det bästa ordet jag kan komma på...)
    Tänker på oxiderad sherry, utspädd tokaji med en skvätt brännevin och en uns av kontaktlim.
    Lite slocknad cigarr och jordighet.

    Svårt att betygsätta det här, det kan inte vara helt oävet då man sträcker sig efter påfyllning. Det är en intressant dryck; lite som ett dessertvin med några droppar regnvatten i. Det blir lite syntax error på halvsöt: halvsur. Passar perfekt till lagom lagrade salta ostar på komjölk. Det är bra och annorlunda, betygsättning får bli 86 poäng. För högre poäng hade jag önskat mer koncentrad smak och lite mer viktning mot syra eller sött. Nu är det lite för blandad kompott för min smak...
     
    Mats, m_trobeck, Vino fino och 3 andra gillar detta.

Dela sidan