Låt oss dela en pava över nätet - mars 2018 - Mitolo G.A.M 2014

Diskussion i 'Vin' startad av Petra, 21 februari 2018.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)?

Poll closed 11 april 2018.
  1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

    0 röst(er)
    0,0%
  2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

    2 röst(er)
    7,1%
  3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

    10 röst(er)
    35,7%
  4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

    2 röst(er)
    7,1%
  5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

    0 röst(er)
    0,0%
  6. 50-74 Kan inte rekommenderas

    0 röst(er)
    0,0%
  7. Deltar inte men vill se omröstningen!

    14 röst(er)
    50,0%
  1. Petra

    Petra Medlem

    Varför dra ut på det tänker jag, lika bra att försöka leverera snabbt:)

    Jag kikade på vilka länder som varit mest representerade och det var föga förvånansvärt Frankrike, Italien och Spanien. Så vi tar oss utanför Europa bestämde jag mig för. Då jag själv bott i Australien ett par år så klappar mitt hjärta lite extra för detta land även om det var ett tag sedan jag drack viner därifrån med regelbundenhet. Jag medger att Shiraz varit starkt representerat i nya världen vinerna i månadens pava på sistone men jag gillar det så därför väljer jag det igen.

    Så därav mitt val;
    Mitolo G.A.M 2014 (står 2013 på SB just idag, men importören byter till 2014 snarast och det finns inga 2013 kvar så det ska inte vara några problem att få samma årgång)

    Såhär står det på importörens hemsida om producenten;
    Det är få i vinbranschen som gjort succé redan ett år efter starten. Men det var just vad som hände Frank Mitolo. Hans allra första vin, G.A.M. Shiraz 2000, fick mycket beröm för sin höga kvalitet. Stjärnvinmakaren Ben Glaetzer blev imponerad och gick in som delägare 2001.
    När han startade Mitolo Wines skrev han ner de tre ledord som skulle styra företagets verksamhet: Renhet, elegans, kraft.
    Mitolos huvudsakliga odlingar ligger i toppdistriktet McLaren Vale. Här är man mest känd för sin Shiraz, men även andra druvor odlas numera med stor framgång. Vingårdarna sköts så naturnära som möjligt. Täckodling med andra grödor mellan raderna av vinrankor minskar behovet av besprutning och hindrar jorderosion. Gödningen är helt naturlig och kommer från höns i närheten av odlingarna. Regnvatten samlas in och används som den främsta vattenkällan på egendomen.

    Och på producentens hemsida om vinet;
    The G.A.M. Shiraz comes from the Lopresti vineyard, and more specifically the Chinese Block, which is located at the southern end of McLaren Vale, about 4km east of the coastal town of Port Willunga. The soil here is heavy grey loam mixed with black Biscay clay and sits above ancient Gnaltinga formation bedrock. Strong vine growth in spring is tempered by summers dry winds, developing pure, bright and savoury fruit flavours that are tempered by cooling afternoon sea breezes.
    Each parcel of fruit for G.A.M. is fermented on skins for approximately ten days. Parcels are fermented quite cool which helps to preserve the bright fruit characters without extracting any hard or bitter tannins from the skins and seeds. After ten days the wines are gently pressed and run down to oak barrels, of which approximately 70% are new. The wines are stored in the oak for close to eighteen months after which each barrel is considered for the final G.A.M. blend.
    • HARVEST DATE: March 2013
    • MATURATION: French Oak: 70% new, 30% used. 18 months

    Får jag lite hjälp med fastnålning och omröstning?

    Ha så kul under sportlovet nu och njut av Aussie shiraz
     
  2. Petra

    Petra Medlem

    PS - jag erkänner, jag blir lite sentimental när de döper vinerna efter sina barn. G A M är första bokstäverna i barnens namn
     
  3. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Det löser antingen jag eller @Tomas Lindblom inom kort (klistringen är gjord). :)

    Trevligt vinval!
     
    LarsW, Tomas Lindblom och Petra gillar detta.
  4. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Klart! Kul vinval. Bra presentation. :) Jag ser också fram emot att dricka något från Australien igen, det var länge sedan. Beställning lagd.
     
    Petra, Mattias Schyberg, LarsW och 1 annan gillar detta.
  5. Ekdahl

    Ekdahl Screwed up

    Intressant val - ny producent för mig, det kan jag tänka mig att vara med på.

    P.S. Sportlovet var förra veckan (men kanske är kvar att njuta av i vissa avkrokar i landet?)
     
    Petra och Mattias Schyberg gillar detta.
  6. LarsW

    LarsW Medlem

    Roligt med ett Aussievin! :)

    Då jag också bott där nere ett tag så har de vinerna en speciell plats hos mig också.
    Beställning lagd.
     
    Petra och Mattias Schyberg gillar detta.
  7. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Jag lyckades ju bra med en Shiraz och vem kan säga nej till ytterligare en?
     
    LarsW, Petra och Mattias Schyberg gillar detta.
  8. LarsW

    LarsW Medlem

    Läste på lite vad Halliday skriver om vinet.

    Nu är jag ännu mer taggad! :D
     
    Petra gillar detta.
  9. Petra

    Petra Medlem

    Kul. Har du en länk?
     
  10. LarsW

    LarsW Medlem

    Nä tyvärr. Har boken. Det är 2018 utgåvan av hans Wine Companion.
    Kan ju hinta med att han gillar den... ;)
     
    Petra gillar detta.
  11. Patrik Sellin

    Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

    Ganska lätt att hitta, i alla fall en sammanfattning, om man googlar, men det kanske är bäst att låta bli tills man har provat? :cool:
     
  12. Petra

    Petra Medlem

    Ska försöka hålla mig
     
  13. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Beställt! :D
     
    LarsW och Petra gillar detta.
  14. chambertin

    chambertin Medlem

  15. danryd

    danryd :)

    DSC_1584.JPG
    Rejält med frukt i doften, lite örtighet. Smaken är rejäl men balanserad. Vinet är fylligt, färgen är tät, mörka körsbär mogna plommon, lite mineraler, riktigt gott, 92-93p
    Edit: kryper in lite svarta vinbär och hallon med tid
     
    Last edited: 2 mars 2018
    petterkalle, Ekdahl, Petra och 3 andra gillar detta.
  16. danryd

    danryd :)

    Ska tillägga att jag är inne i en period där jag vill ha extra allt eller fjäderlätt när det gäller rött. Vitt, mja, kabinett med restsötma är ju inte dumt
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  17. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Tvåa på bollen, men får kompensera mitt misslyckande med att redovisa mitt omdöme i relation till två mycket intressanta referenser! :cigarr:

    image.jpeg

    2015 Elephant Hill Syrah
    I den här trojkan så kan man tycka att Mitolo och anrika Jaboulet borde fånga mitt hjärta, men det är faktiskt Elephant Hill som imponerar mest! Stilmässigt en ren, sanslöst pepprig, eterisk och elegant syrah med härliga drag av kåda, läskande björnbär, lagerblad, nymald svartpeppar, vanilj, bergamott och svarta oliver. Skön eftersmak med rikliga mängder rostigt järn. Lång och balanserad smak med hög intensitet i en lätt kropp. (89p)

    2014 Mitolo Shiraz G.A.M.
    Klassisk aussie-shiraz med det mesta man kan önska. Piptobak, läder, plommon, eukalyptus, mogna hallon, svarta vinbär, rödmosiga äpplen, kokta rotfrukter och sötlakrits. Rikliga fat med choklad och lite rök. Fint balanserat med fyllig och mustig kropp. Biter ifrån ganska bra, men känns ändå mjuk och aningen slapp trots bra syra. Helt klart lite antydan till sötma och rondör i avslutet. Gott grillvin, men ca 300 pix är för mycket för en tumme upp. (88p)

    2015 Paul Jaboulet Aîné Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert
    Ganska stor besvikelse. Stumt, tätt och slutet. Ihåligt i mellanregistret, men rejält stramt med skönt bitande tanniner i avslutet. Bra intensitet, men trist och aningen karaktärslöst. Ingen direkt peppar, det känns mer som frukten ligger gömd under ett tjockt lager av kartong. Om detta är hur en "tunnelfas" kan upplevas så förstår jag precis. Det finns något intressant under ytan som vill ut. Aningen chark, stall och mörk, dov frukt med aningen kaffe. Blev bättre med rikligt av luft, men fortfarande ingen hit. Bör lagras! (87p+)
     
    petterkalle, Pontus, Ekdahl och 2 andra gillar detta.
  18. David Nilsson

    David Nilsson Medlem

    image.jpeg
    Väldigt mycket bär och frukt, nästan lite som en fruktsallad med plommon, blåbär, jordgubb (dag 2 främst). Här finns rätt så mycket eldighet och peppar.

    En stil jag gillar och absolut ett bra vin, men det når inte riktigt ända fram ändå. Saknar lite komplexitet för att göra det riktigt spännande.

    89P
     
    LarsW, Petra, petterkalle och 1 annan gillar detta.
  19. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Jag tror dom har hällt Zinfandel i min flaska :(! Syltig,söt fruktbomb utan dess like och det stannar vid det. Dag två kanske lite peppar slinker igenom men väldigt lite. Saknar helt tränyanser - är den inte ekad? Hade hoppats på mycket mer efter uppskrivningarna på nätet men den här känns verkligen "ordinär" och minst 100kr för dyr för upplevelsen. Kanske för ung?Säkert ett bra vin men jag föredrar nog mina Syrah från andra ställen än Australien (tyvärr inte första gången jag konstaterar detta). 84p
     
    ChristianB, LarsW och Mattias Schyberg gillar detta.
  20. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Var tusan hittade du dem? :confused: Sitter med sista glaset framför mig och.....inget i närheten av det:( Ge mig f-n på att jag fått en Zinfandel...
     
    LarsW och Pontus gillar detta.

Dela sidan