Låt oss dela en pava över nätet - November 2017 - Ried Pfaffenberg Riesling Kabinett 2016

Diskussion i 'Vin' startad av Pontus, 25 oktober 2017.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)?

Poll closed 28 december 2017.
  1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

    0 röst(er)
    0,0%
  2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

    3,7%
  3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

    7,4%
  4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

    3,7%
  5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

    22,2%
  6. 50-74 Kan inte rekommenderas

    7,4%
  7. Deltar inte men vill se omröstningen!

    55,6%
  1. Pontus

    Pontus Medlem

    Efter att ha letat runt lite bland möjliga alternativ föll valet slutligen på en riesling från Österrike och den välkända producenten med det smått olyckliga namnet Knoll (lägg på lite sydsvensk diftong så förstår ni vad jag menar).

    Fredagen den 3:e november släpps vinet på SB i små partier, 199 kronor, 600 flaskor.

    90511-01 Ried Pfaffenberg Riesling Kabinett 2016, Weingut Emmerich Knoll, 199 kr

    Om årgången 2016 i Österrike enligt Jancis:
    Officially described as 'outstanding quality, characterised by particularly delicate fruit-driven aromatics and fresh acidity,' early signs of quality are good. Yields in Steiermark and Burgenland were reduced by frost and hail in April - in the former region by up to 80%. Then a wet summer gave rise to plentiful mildew, although conditions in early autumn were much more favourable and the resultant wines are thought to be of good quality, though not destined for long ageing.

    Utmärkta artiklar:
    https://www.circovino.com/newsletter/2015/09/emmerich-knoll-and-the-pfaffenberg-vineyard/
    http://winesolutions.com/knoll/

    Knoll är kända för att producera viner som håller i årtionden, men jag hoppas att detta ska vara hyfsat drickfärdigt. Gissningsvis krävs det en del luft för att vinet ska komma till sin rätt.

    Kan någon vänlig själ fixa till omröstningen? :)
     
    chambertin, jrick, Ekdahl och 9 andra gillar detta.
  2. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Visste att det skulle bli riesling
    Jag är på!
     
    Kristina Branteryd, Daniel A och Pontus gillar detta.
  3. David Nilsson

    David Nilsson Medlem

    Kul, hakar också på!
     
    Kristina Branteryd och Pontus gillar detta.
  4. Larseman

    Larseman Medlem

    Riesling funkar alltid!
    Omröstning fixad.
     
  5. danryd

    danryd :)

    Lovar inget - mycket kan hända fram till 3:e! Men jag ska försöka :nagelbitare:
     
    Pontus gillar detta.
  6. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Kul! Jag ska vara med :)
     
    Pontus gillar detta.
  7. Trydebull

    Trydebull Medlem

    Jag följer också med!
     
    Pontus och Skaggs gillar detta.
  8. Skaggs

    Skaggs Medlem

    @golfkompis skulle fixa en flaska så vi är också på!
     
    Trydebull och Pontus gillar detta.
  9. Gomseglet

    Gomseglet Medlem

    Jävelberga, Österrikisk Riesling som jag knappt druckit något av! Nu ska jag fan ta mig ha massor med åsikter, och begå gemensamhetsdebut!
     
  10. chambertin

    chambertin Medlem

    Kul val !
    Provat 2011, GV Ried Kreutles, Smaragd från Knoll för några år sedan och gillade det mkt.
    https://www.finewines.se/threads/id...ngar-och-diskussioner.2030/page-33#post-52609
     
    Tomas Lindblom och Pontus gillar detta.
  11. Pontus

    Pontus Medlem

    Och idag kl 10 släpps alltså vinet :)
     
  12. Gomseglet

    Gomseglet Medlem

    Knoll (men ingen Tott, fy fan, ursäkta) beställt. Det fanns över 100 pavor kvar feedag 16.30-tiden. Nu ska lämpligt tillfälle för att dricka noggrant ordnas fram. Det blir mitt första offentliga betyg på 100-poängsskalan också. Se där.
     
    Tomas Lindblom och Pontus gillar detta.
  13. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Köpt, kyld och öppnad...
     
    Trydebull, Tomas Lindblom, Pontus och 1 annan gillar detta.
  14. Härlig! Vilket kul initiativ. Hittade just detta forum med en tanke att få diskutera madeira med några andra. Synd att systemet är stängt idag. Hoppas nu jag får fatt i det på måndag. Då blir det bedömning nästa helg med några vänner o sen får vi lästa på vad alla ni tyckt.
     
    Bastardo, chambertin, Omar Khayyam och 7 andra gillar detta.
  15. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Okey! Först igen;) @Mattias S du börjar få konkurrens:)
    Först ut. Bara för att frugan ville ha kammusslor;) Dracks över två dagar. Första intrycket: Doften relativt tunn men en omisskännlig doft av brännt gummi. Smaken försvinner helt i ett hav av syra och "mid palate" ..is totally gone missing? Så mer än halva lämnades till idag. Idag bättre men näsan detekterar fortfarande brännt gummi (vilket inte är helt fel i min palett) och en aningen mer frukt, smaken är lite mer utvecklad med lime, omogna päron men syran är fortfarande för hög. Om ett par år så är nog det här ett underbart vin men just nu är det en syrabomb av guds nåde. 88p
     
    Last edited: 4 november 2017
    Gomseglet, J.Lidman, Pontus och 2 andra gillar detta.
  16. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Välkommen! Ser fram emot mer Madeira i trådarna. Och jag kan tipsa om trevliga bloggen http://madaboutmadeira.org som skrivs av finewinesmedlemmen @Niklas J om du inte sett den innan.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  17. Larseman

    Larseman Medlem

    För första gången tror jag att jag är 100% besviken på en riesling. Den här var inte kul. Stum och stenig i doften, citronvatten i munnen. Jag som alltid brukar prata om syrlighet måste nu faktiskt kalla vinet för surt, i sin allra mest negativa aspekt. Bra riesling kan absolut ha skyhög syra i sin ungdom, men då brukar man ändå kunna hitta någon frukt bakom syran. I detta fall så är den extremt väl dold om den överhuvudtaget finns. Har en flaska kvar så vi får väl se om jag har rätt eller fel på fem års sikt. Just nu tror jag inte att den blir något bättre över tid men vem vet... 79p (vilket nästan känns i överkant)
     
    Last edited: 6 november 2017
  18. Bror

    Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

    Beställt
     
    J.Lidman och Pontus gillar detta.
  19. thunberg

    thunberg Flaskfantast Administratör

    ...vilket var ett dumt val så här i efterhand. Plockar ut flaskan kylskåpskall, drar korken och häller upp ett glas. I början rejält kylt är det mest bränd plast (modellbygge) som dominerar med en uns popcorn och päron. Med värme dyker det upp apelsinkola, citron och små petroleum toner. Smaken är hetsig och nästan vresigt aggressiv, utspätt citronvatten (5L vatten och max 2 citronskivor), syrastinn men utan kropp för att hålla ihop. Det blir som luft och kvar biter sig syran och beska kvar i gommen. Antiklimax är bara förnamnet.
    Ingen höjdare tyvärr, mycket osäker på utvecklingspotentialen, tänker personligen inte chansa, finns bättre för samma peng.
    Ger det 77 poäng.
     
  20. J.Lidman

    J.Lidman Medlem

    Trotts min bristande kompetens inom vitvinsområdet ska jag ge mig på det här :)

    Dag 1: Tunn ljusgul/ljusgul färg, Svag blommig och fruktig doft, svårt att identifiera, någon gulaktig köttig frukt.. Citrondriven smak, syraattack på tungan, kort spritigt avsnitt i mitten, en behaglig eftersmak när syran gått ur (Skönt att slippa syraattacken?). Tycker att eftersmaken räddar upp vinet lite, den är fin och då ger jag vinet

    84p


    Jag tycker det här vinet var jätte svårt, svårt att plocka fram noteringar ur. Och jag kan tänka mig att det inte blir lättare när mina vitvinserfarenheter är begränsade.
     

Dela sidan