Låt oss dela en pava – Oktober 2019 – Paul Blanck Pinot Auxerrois (88376)

Diskussion i 'Vin' startad av CalleNylle, 30 september 2019.

?

Hur bra var månadens pava (Pris är inte en faktor)?

Poll closed 14 november 2019.
 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  0 röst(er)
  0,0%
 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  1 röst(er)
  3,2%
 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  2 röst(er)
  6,5%
 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  4 röst(er)
  12,9%
 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  1 röst(er)
  3,2%
 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

  1 röst(er)
  3,2%
 7. Deltar inte, men vill se omröstningen!

  22 röst(er)
  71,0%
 1. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Lite Alsace:
  blanck zind.jpg
  2016 Zind-Humbrecht Pinot Gris Roche Calcaire
  Doft av burkpäron, jasmin, syren, mynta och melon. Även smaken domineras av Del Montes burkpäron, men inte på ett negativt sätt. Här finns också fikon, apelsin, melon och fläderblom. Mycket bra syra, fin frukt och balans. Lätt sötma, balanserat och elegant. Saknar dock det överdåd som man brukar hitta hos Zind-Humbrecht. 89p


  2016 Domaine Paul Blanck Pinot Auxerrois Vieilles Vignes
  Doft av övermogen melon, ingefära, tvättmedel och dammig grusväg. I smaken hittar vi också massor av melon och med lite luft så dyker de röda äpplena upp. Här finns också färsk ingefära, syren och pomerans. Initialt känns vinet dammigt, men detta försvinner med luft. Frukten är väldigt fin, men tyvärr är syran obefintlig och alkoholen rätt så påträngande. Klart mer sötma än Roche Calcaire. Spännande vin, men bristen på syra drar ner betyget. 84p
   
 2. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Öppnade månadens vin fyra dagar tidigare. Mitt första intryck är att detta är ett vin som får Klagshamn incognito att framstå som ett riktigt elegant och finstämt vin. Blancks auxerrois doftar billig shampoo med tropiska frukter och smakar ungefär som när man får litet shampoo i munnen när man duschar, spretigt bitter men samtidigt parfymerad aromatik. med hög alkohol och okontrollerad sötma av det enklare slaget. Tänker först på Mollydookers enklaste alster. dag två och tre är det ungefär lika illa. typ runt 75 poäng kanske.

  Vi dricker typ ingenting på den stora middagen, främst eftersom jag rekommenderar alla att pröva något annat.

  Ger det en sista chans dag fyra, har alltså varit öppen och stått framme i flera omgångar med mycket luft och samtidigt nu nästa kylskåpskall.

  Lo and Behold - the ugly duckling has turned into a Swan. Herregud, vilken förvandling. Det som förut var billig shampoo känns nu som när man skär med fruktkniven genom en mogen aprikos, snarare än burkananas och övermogen papaya utan lime. Allt det bittra från alkohol och ek är som bortblåst. i stället är det en sömlös fyllig fruktsötma i off-dry stil, dvs som en torr gewürztraminer eller en torr spätlese från Mosel. Rik, men balanserad, djup och komplex och något som man skulle kunna ha till alla möjliga maträtter (varför tänker jag på Tarte aux Oignons?) och verkligen verkligen njutbar. så glad att jag fick prova detta. 92 poäng. utan tvekan. Jag har nog aldrig varit med om ett sådant förvandlingsnummer. var ändå nära att vaska detta. Lovely.

  upload_2019-10-20_15-53-58.jpeg
   
  Last edited: 20 oktober 2019
  Ekdahl, Dejzan, Tomas Lindblom och 14 andra gillar detta.
 3. Vingubben

  Vingubben Medlem

  E5B8C96E-FF0D-4E73-86CE-EF11A5D96080.jpeg

  Intressant doft, lätt oxiderad, ananas, vit choklad och rostade nötter. Tyvärr inte lika intressant i munnen. Låg syra, alkoholgenomslag, lätt bitterhet och en påtaglig sötma som går över gränsen. Funkade dåligt med både chark och ost, och på egen hand gick det inte alls. Tankarna gick till mimosasallad. Inte min kopp med te. 75p
   
  Ekdahl, LarsW, Tomas Lindblom och 4 andra gillar detta.
 4. Vingubben

  Vingubben Medlem

  Efter att jag läst @Omar Khayyam s inlägg så åkte flaskan in i kylen för nytt försök till helgen. Spännande.
   
  petterkalle, LarsW, Omar Khayyam och 1 annan gillar detta.
 5. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Oktober är snart över. Vem väljer till November? @CalleNylle
   
  Omar Khayyam och Mattias Schyberg gillar detta.
 6. CalleNylle

  CalleNylle Medlem

  Mitt utlåtande av vinet kommer snart. Tänkte skicka över bollen till @Sebran om han är intresserad
   
  Sebran, srenix och Mattias Schyberg gillar detta.
 7. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  ...inte så bra. Småjobbig doft som påminner om gammal shampoflaska, kompakt men artificiell. Smaken går åt samma håll, exotisk frukt med inslag av flytande tvål. Snudd på fadd, obalanserad, klen syra, inte mycket umph trots sötman. Klarade inte att dricka upp, min fru tyckte det var ok men inget att skriva hem om. Landar på 72p.
   
  petterkalle, Ekdahl, LarsW och 3 andra gillar detta.
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Tar du bollen, @Sebran ?
   
 9. Sebran

  Sebran Medlem

  Tack för förtroendet @CalleNylle ! Jag grottar ner mig lite i bolagets sortiment och försöker återkomma med en ny tråd i helgen :)
   
 10. Johan L

  Johan L Medlem

  Mjuk smak med färsk exotisk frukt, framförallt melon, tillsammans med toner av jasmin. En aning parfymerat med tydlig men enkel sötma och låg syra. Inte oävet, men tjänar definitivt på att vara ordentligt svalt, då bristen på syra blir mer påtaglig (och mer störande) med högre temperatur samtidigt som en vass alkoholton smyger fram med temperaturen. Kan tänka mig att det gör sig bra som lunchvin en varm semesterdag.
   
  glenn_peter, petterkalle, Ekdahl och 5 andra gillar detta.
 11. Ekdahl

  Ekdahl Screwed up

  Intressant att se att jag och @Patrik Sellin valt samma referensvin - Zind-Humbrecht Pinot Gris Roche Calcaire 2016. Tänkte att det verkade lämpligt med tanke på Alcace och välrenommerad producent samt "udda druva" (vilket eg Pinot Gris inte är, men något jag sällan dricker själv). Drack både vinerna över fyra dagar med aktiva noter dag 1 och 4. Provade vinerna blint mot varandra och gissade fel på vilket som var vilket direkt!
  IMG_1255.jpg
  Zind upplevde jag som mjuk men med stram mineralton, nästan lite metallisk med lite marsipan, kartong och rök. En korrekt men inte så expressiv doft. I munnen överensstämmer intrycket med doften och tonerna går igen med tydlig gul frukt, viss fyllighet, lite spritsighet, bra balanserad med ok syra och ett uns sötma och hyfsad längd. Tyckte inte vinet ändrade sig nämnvärt över de fyra dagarna. För mig ett korrekt men lite tråkigt vin som inte berör mig. 86p. Inget jag köper igen och första gången jag dricker ett så intetsägande vin från denna producent.

  Mer intensiv och expressiv doft än Zind med gula äpplen, persika, tydlig rökighet och ton av saffran - mycket lovande! I munnen har det fin fyllighet, mjuk med något låg syra och en tydlig sötma. God men lite platt med för hör ratio sötma vs syra. Känns lite enkelt i munnen också med måttlig komplexitet och längd. 86 p. Men vinet växer över de fyra dagarna och är lite mer av allt men faktum kvarstår - syran är för låg för att matcha sötman. Men slutpoängen blir ändå 87 p. Helt ok, men inget jag skulle köpa igen och inte riktigt värt pengen. Och varför gjorde de inte vinet helt torrt?
   
 12. Vingubben

  Vingubben Medlem

  Halvfull flaska fick sex dygn i kylen innan det provades på nytt. Här har det hänt rätt mycket. Vinet kändes mycket mer balanserat, alkoholen stack inte ut. Beskan var dock kvar samtidigt som sötman kändes mer påtaglig. Klart bättre än senast och kanske kliver över 80p-strecket. Fortfarande inte min grej men intressant att uppleva hur vinet utvecklades.
   
 13. Johan L

  Johan L Medlem

  Det blev ju en grej att rapportera omprovning av detta vin efter några dagar och eftersom vi inte drack ur flaskan i fredags hakar jag på. Provade igen igår efter att ungefär halvfull flaska spenderat helgen i kylen utan att få någon uppmärksamhet. Klar skillnad på sötman som inte längre kändes lika enkel och som hade fått sällskap av lite toner som påminde lite om ädelrötade dessertvin. Fortfarande saknas syran och fortfarande är det som bäst när det är riktigt svalt. Lite bättre än innan kanske men inte någon drastisk skillnad för mig.
   
 14. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  vad hände med utlåtandet? Visst var det du som valde (förra) månadens vin?;)
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 15. CalleNylle

  CalleNylle Medlem

  Fixar ikväll. Föll genom stolarna.
   

Dela sidan