Luftning

Diskussion i 'Vin' startad av Magnus L, 22 september 2014.

 1. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Jag luftar nästa alltid viner jag skall dricka eller servera 4 timmar i förväg. Jag slår dom på en karaff, skakar runt lite och sen häller jag tillbaka vinet på flaskan med tratt och in i kylen eller vinkylen för att få rätt temperatur. Nu pratar jag om unga viner, när det kommer till gamla föredrar jag att ta det säkra före det osäkra och kör PnP.

  Vore kul att veta hur ni andra tänker. Förstår att det självklart beror på om man har planerat eller inte. Men om ni har planerat, hur gör ni, och hur länge?
   
  Last edited: 22 september 2014
  Mattias Schyberg gillar detta.
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Intressant och relevant frågeställning. Själv så slarvar jag oerhört med både temperatur och luftning, trots att jag inser att det kan vara ruggigt stora skillnader. Just luftningen brukar jag märka ganska fort i glaset, där det händer en hel del på bara en kvart och vid dag två så har det många gånger helt ändrat karaktär.

  Mitt problem är att jag är för otålig och tenderar att planera för dåligt. :(
   
  gece gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Om jag har planerat så brukar jag nöja mig med att slå över vinet på karaff och sedan tillbaka i flaskan som sedan får stå i kylen någon timma. Tar ut vinet ca 15 minuter innan dricktillfället. Alternativt så öppnar jag flaskan några timmar innan och låter den stå som den är utan kork. Men som sagt, jag slarvar en hel del, mycket P'n'P från min sida. :)
   
 4. chambertin

  chambertin Medlem

  När jag renodlat provar så tycker jag att det finns en poäng med PnP (+ dekantering men ingen luftning) eftersom man då följer vinet hela vägen.

  Vad gäller röda viner jag druckit förut så blir det tyvärr ofta alltför kort luftning men brukar försöka dekantera (ej dubbeldekantera) 1-2 timmar innan. Älder röda alster får dock bara 15-30min i karaffen. Vita torra,söta, mousserande dekanterar jag ytterst sällan.

  Detta påminner mig om att göra läxan till i morgon så tack @Grapeskull för påminnelsen.:)
   
 5. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Ytterst sällan är ändå oftare än vad jag föreställde mig! :)
   
  chambertin gillar detta.
 6. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Har hört att det lär ta ca 24 timmar för vinet att bli mättat med syre om man bara dra ur korken. Vet att vissa gör detta dagen innan vinet skall drickas, men jag är alltid rädd att det skall ta till sig doft från något eller att en otrevlig fluga skall trilla i. :)
   
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag har hört detta, det mesta brukar som sagt hända i glaset när man gör på det viset. Försöker därför lufta mer helhjärtat när jag ändå tar mig tid.
   
 8. Vino fino

  Vino fino Medlem

  När vi kör gemensamma provningar korkar vi upp 24 timmar innan (utan dekantering) för att alla viner ska få samma förutsättningar och för att det oftast rör sig om yngre förmågor.

  Ska det drickas dyrt ur källaren tar jag upp vinet 24 timmar innan, korkar sedan ur på morgonen innan kvällen det skall drickas. Ingen dekantering (utom Port).

  Standardsituationen, hemma i mitt kök, så slår jag upp ett halvt glas och provar 3-4 timmar innan servering. Vid behov blir det då dekantering, ibland våldsam sådan...
   
 9. mnor

  mnor Medlem

  Jag bruka dekantera och "snurra runt" unga viner 4-5 timmar innan servering, cirka 1-2 timmar med "medelgamla viner" och bara snabbt dekantera äldre viner i karaff. Däremot är jag inte lika noga med temperaturen, under vår, höst och vinter. På sommaren ser jag till att hålla allt rödvin kylt (cirka 11 grader) fram till 15-20 minuter innan servering och sedan når det snabbt 16 grader och däröver i glaset. Att jag är mer noga med temperaturen på sommaren med rödvin, beror på att jag vill ha druckit upp flaskan innan det blir allt för varmt. För champagne så blir det PnP.
   
 10. Segol

  Segol Medlem

  Standardsituationen känner jag igen mig i, timmarna innan servering består ofta av matlagning eller nåt socialt där det känns naturligt att sörpla vin och samtidigt ha möjlighet till luftning.
   
  Vino fino gillar detta.
 11. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Jag brukar helt enkelt hälla över vinet i karaffen 2-3 timmar innan servering, när jag väl planerar för det, men jag häller aldrig tillbaka vinet i flaskan. Är det någon skillnad förutom temperaturen om jag häller tillbaka vinet?
   
 12. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Så här skrev jag i fredagskväll:
  Vet inte exakt hur länge innan den var upphälld på karaff, men max 2-3 timmar tror jag. Vi hällde dock tillbaka den i flaskan igen o satte på korken. Lät den stå framme i rumstemperatur och provade den igen i går söndag, dvs nästan 48 timmar senare. Det var ett helt annat vin. Källardoften var borta, frukten hade kommit fram och den visade sig från en helt annan sida. Hade varit intressant att prova den i lördags men det blev aldrig tillfälle till det. Borde helt klart börja lufta de lite äldre vinerna längre känns det som ...
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  En annan tanke. Jancis Robinson hävdar, via hänvisning till självaste Emile Peynaud, att luftning/dekantering kan vara direkt "skadligt" för vinet då man riskerar att vädra bort essentiella komponenter. Undantagen är om vinet är alldeles för ungt (dvs. om vinet behöver mjukas upp genom konstgjord snabbmognad), lider av "defekta" inslag så som drag av merkaptaner, oönskade svavelföreningar eller på grund av det mest uppenbara - för att få bort sediment.

  Det är med andra ord möjligen smart att vara lite restriktiv med luftning innan man bedömt om det behövs?

  Källa: The Oxford Companion to Wine
   
 14. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Ja det var det som var konstigt att mitt vin ändrat sig så mycket till det positiva efter 48 timmar. Men 16 år kanske inte är någon ålder på en bordeaux ...
   
 15. chambertin

  chambertin Medlem

  Om man jämför engelsk och fransk smak (väldigt generaliserande) genom att se vilka drickfönster man ofta rekommenderar så tenderar de engelska att ligga några år efter de franska. Med det i åtanke så är det kanske inte så konstigt att Emile Peynaud säger det han säger.

  Det ligger något i det han säger tycker jag. PnP-doften är ju ofta ganska olik den som vinet har efter 3-4 timmars luftning.
  Tar man ung röd Bdx med minst 30-40% av vardera Merlot och Cabernet Sauvignon så tycker jag nästan alltid att CS kommer fram tydligast i doften direkt efter öppnandet. Merlot däremot tar väsentligt längre tid på sig att märkas i glaset och behöver ofta några timmar på sig. Dekanterar man då länge med extra luftning så missar man ju en stor del av den första fasen.
   
  merlotsmile och Mattias Schyberg gillar detta.
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Låter vettigt. Det är ju klart trevligt att få så många faser som möjligt om man har tänkt njuta av ett vin en hel kväll. Ska vinet däremot delas direkt i anslutning till en måltid så kan det kanske vara bättre att dricka vinet i sin mest optimala fas, när det nu är.
   
  Magnus L och magnum gillar detta.
 17. chambertin

  chambertin Medlem

  Håller med absolut. Ofta handlar det ju då om ett vin som man känner till och vid vilken tidpunkt som det beter sig som bäst.
   
 18. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Dekantera eller inte dekantera, det är frågan. Finns ju en hel del "regler" kring dekantering. Bourgogne ska inte dekanteras enligt förståsigpåare. Bryter ofta mot detta då jag tycker att ung, framförallt mer robust Bourgogne mår bra av dekantering, gärna "våldsam". Samma sak med Champagne.

  Generellt tycker jag regeln, att yngre bättre viner mår bra av dekantering medans äldre, skörare viner ska man vara väldigt försiktig med. Tanninrika viner som Barolo behöver luft så de dekanterar jag ofta. Beroende på ålder så lägger jag på tid, yngre=längre Sällan mer än 6 timmar dock och för Champagne max 20-30 minuter.

  Lägger inte mycket pengar på karaffer, kör enkla varianter där, tror inte på att snurrade varianter och de är ofta svåra att hälla ur.
   
 19. chambertin

  chambertin Medlem

  Ganska nära aldrig men inte riktigt där.:)
   
 20. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Champagne kan absolut dekanteras. Sker inte ofta men tillräckligt regelbundet för att säga att det inte är enstaka undantag.
   

Dela sidan