Mästerskap i blindprovning - Göteborgs Vinkällare

Diskussion i 'Aktiviteter, provningar och vintjänster' startad av Magnus L, 13 januari 2016.

 1. Daniel B

  Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

  Vi kom precis fram till Göteborg, så vi är på G!
   
 2. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  ChristianB, Mats, gece och 6 andra gillar detta.
 3. Appel

  Appel Medlem

 4. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Stort tack till alla som deltog! Otroligt roligt med så bra uppslutning.
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ja, det är bara att gratulera och glädjas lite extra åt att det blev två FW-medlemmar som vann. Surt att bli tvåa men när man blir slagen av två av tävlingens mest ödmjuka tävlande, så tar jag det hela med ro och ser framemot en revansch nästa år. :)

  Arrangemanget var oklanderligt bra!

  Jag är väldigt nöjd med placeringen men otroligt missnöjd med min egna insats. :(
   
  Tomas Lindblom och grappa gillar detta.
 6. grappa

  grappa Medlem

  Stort tack @Magnus L och @karl_ek för ett jättebra arrangemang. Väldigt rolig tävling i gott sällskap och med många skratt och lärdomar.
  Bara att konstatera att man behöver flyt för att lyckas mot så duktiga lag. Frun är också glad, kul att vinna på Morsdag!
   
  Appel, Segol, Sörplarn och 4 andra gillar detta.
 7. karl.1480

  karl.1480 Denim Demon

  Jag får också ta tillfället i akt att tacka alla som deltog. Otroligt roligt att så många ville komma! Det trodde jag aldrig när vi så smått började planera detta i vintras. Jag är även imponerad av den höga nivån hos er tävlande.

  Förhoppningsvis går samma tävling av stapeln ungefär samma tid nästa år och då har vi hunnit fila mer på detaljerna kring upplägg, viner och utförande. Ser fram emot att se er (och kanske några nya tävlande) blindprova för fulla muggar igen!

  Och såklart, stort grattis till Henric och Anneli som knep första platsen strax före Mattias och Helen och Anders och Johan!
   
  Magnus L, Tomas Lindblom, grappa och 1 annan gillar detta.
 8. grappa

  grappa Medlem

  Vi anmäler oss till nästa års tävling!
   
  Magnus L, kayaker, karl.1480 och 2 andra gillar detta.
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Vi också och jäklar vad ni skall få tugga grus! ;)
   
  grappa och kayaker gillar detta.
 10. Swedish

  Swedish Medlem

  Oerhört frustrerad och besviken är känslan efter att ha kommit hem... Tyckte våran taktik på dom röda var alldeles lysande Anders! Det skulle liksom fixa jumboplatsen som vi hade suktat efter. Det var ju kassaskåpssäkert! Tyvärr fuckade vi till det ordentligt på dom vita och vips blev vi tvåa! Vilken jäkla missbedömning!!!!! Folk skulle ju kunna tro att vi kan något...
  Nästa år, då jävlar! Då får ingen ta jumboplatsen ifrån oss!

  P'TIT CONS! ET MERDE...
   
  Magnus L, grappa och Mattias Schyberg gillar detta.
 11. Swedish

  Swedish Medlem

  Sen skulle jag vilja tacka Magnus och Kalle för arrangemanget, riktigt snyggt fixat! Men nästa år kan ni väl fixa några goda viner istället och skippa det utländska tjafset...:rolleyes:

  Vill också passa på att tacka Anders för mentalt stöd; Anders hund för promenaden samt våra officiella sponsorer: kebabhaket och McDonald för vitaminer och näring!

  Tack också för lördagskvällen, väldigt trevligt och betydligt mer lättgissat... Öppet rules! Ok? Känner fortfarande förruttnelse tonen i det kinesiska eisweinet 24 timmar senare...
   
  gece, Tomas Lindblom, karl.1480 och 2 andra gillar detta.
 12. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Vita flighten:
  1. Léon Beyer Pinot Gris 2013
  2. Domain Road Bannockburn Sauvignon Blanc 2015
  3. L'Esprit de Chevalier Blanc 2013
  4. Main Street Chardonnay 2013
  Röda flighten:
  1. Black Stallion Cabernet Sauvignon 2013
  2. Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2011
  3. Langmeil Valley Floor Barossa Shiraz 2008
  4. Capitel de'Roari Amarone 2012
   
  Larseman gillar detta.
 13. Larseman

  Larseman Medlem

  Ser fram mot lite referat från deltagarna :)
  Hur mycket poäng samlade lagen ihop?
   
 14. Swedish

  Swedish Medlem

  Det där är hemligt, fullkomligt hemligt...
  What happens in Göteborg, stays in Göteborg...:D
   
 15. Larseman

  Larseman Medlem

  :mad:
   
 16. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Har inga planer på att "outa" någon, men lite statistik kommer så småningom. :)
   
  ChristianB och Larseman gillar detta.
 17. Appel

  Appel Medlem

  Även grattis till vinnarna.
  @grappa , nu får ni även börja dyka upp på lite BYOB provningar ;)
   
  grappa och Magnus L gillar detta.
 18. grappa

  grappa Medlem

  Har haft ögonen på dessa aktiviteter ett längre tag. Problemet är veckodagen, svårt att kombinera med jobbet och med tanke på vinerna vill man ju undvika att spotta. :(
   
 19. grappa

  grappa Medlem

  Lite korta noteringar.
  Vita flighten:
  1. Léon Beyer Pinot Gris 2013; doften var klockren PG från Alsace men syran var så hög att vi landade på Riesling. Tropisk frukt, blommigt, lite honung, en gnutta kryddighet. Härligt vin. 88 p
  2. Domain Road Bannockburn Sauvignon Blanc 2015; väldigt rättfram SB (tror nästan alla var överens om att detta var det lättaste vinet). Svårt att välja mellan Loire och NZ. Som tur var så landade vi rätt. Fläder, svarta vinbär, väldigt blek, hög syra. 85 p
  3. L'Esprit de Chevalier Blanc 2013; helt hopplöst ute och cyklade. Klockren Chardonnay från Ca men nu hade vi Chardonnay på sista vinet. Alltså CB från Sydafrika. Väldigt ekad, vanilj, lite miniralitet (rökighet?), äpplen. Gott om man gillar ek. 89 p
  4. Main Street Chardonnay 2013; tunn och ointressant Chardonnay. Liten fatkaraktär. Gissade på Petit Chablis pga näst intill obefintlig ek. 78 p
  Röda flighten:
  1. Black Stallion Cabernet Sauvignon 2013; mörkblå, opaque, svartavinbär i massor, lite vanilj. Ganska små tanniner. Ställde den snabbt åt sidan som en typisk Cab från Ca. (Och gissade faktiskt på Black Stallion.) 84 p
  2. Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2011; Flightens mest transparenta vin, men samtidigt mörk i kulörten. Doft av vinbär, jordgubbar, lite kartig, liten vaniljton. Små tanniner, viss syra. Landade i PN från NZ efter att ha funderat på Gamay, Sangiovese, ... Ingen höjdare även om inte dåligt. 85 p
  3. Langmeil Valley Floor Barossa Shiraz 2008; Mörkt röd med antydan till brunton. Opaque. Stor doft av fat, vanilj, mörka bär, kryddighet med mera. Små tanniner. Doftade sötfruktig Södra Rhone så vi gissade Grenache. 86 p.
  4. Capitel de'Roari Amarone 2012; Ganska transparent, tydlig brunkant. Påminde i doften om vin 3 men storleken mindre. Lite körsbär förde oss till Italien. Enda vinet med riktigt bett i tanninerna. Väldigt torr i smaken. Gissade på Nebbiolo från Piemonte utan att vara helt övertygad. Hade kunnat vara en kraftigt ekad Lange.
  Bara att konstatera att det finns mycket kvar att lära och att det var väldigt kul. Rättningen efter flight 1 med resultatredovisning gav ännu mer spänning, väldigt bra grepp!
  Poäng för år och pris är intressanta inslag. Vissa gick vi helt bort oss på men knep poäng här. Rätt att få poäng när man har fel på druva, land och region? Inte säker på vad jag känner här, men det var ju lika för alla.
  Hög nivå på tävlingen, de tävlande och trivseln. Ser fram emot nästa år (trots att knappast kan gå bättre :)).
   
  MartinE, Segol, Beo och 5 andra gillar detta.
 20. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Bästa laget (Grappa med fru) kammade ihop 28P totalt. Vi hade sedan 3 st delade andraplatser på 24P. Mattias och Helen, Anders och Johan samt Sandro och David. Överlag väldigt jämt fält, med de flesta lag runt, eller strax under 20P.

  Första flighten, de vita vinerna var med facit i hand betydligt lättare med ett genomsnitt på ca 13P för lagen (jämfört med ca 7P på de röda).

  Léon Beyer Pinot Gris 2013 - 169kr
  Endast 5 lag skrev Frankrike. Endast 3 lag skrev Alsace och ingen tog Pinot Gris. En person hade dock skrivit Pinot Gris och sedan suddat ut det! :)
  Hälften av lagen skrev Riesling som druva.
  (genomsnittspoäng: 2,8/7)

  Domain Road Bannockburn Sauvignon Blanc 2015 - 139kr
  Hela 10 lag skrev Nya Zeeland. 9 lag satte Marlborough, och 1 lag lyckades pricka Central Otago! Vi gav dock fulla poäng för Marlborough. Samtliga lag satte druvan och 8 lag satte prisklassen.
  (genomsnittspoäng: 5,8/7)

  L'Esprit de Chevalier Blanc 2013 - 325kr
  6 lag skrev Frankrike. Endast 2 lag lyckades pricka in region och druva. De flesta trodde druvan var Chardonnay, och att det var billigare än 300kr.
  (genomsnittspoäng: 1,8/7)

  Main Street Chardonnay 2013 - 89kr
  Väldigt få (endast 1 lag) satte detta som USA och endast 4 lag skrev Chardonnay. 7 lag trodde vinet kom från Frankrike. De flesta tog att det var ett billigare vin.
  (genomsnittspoäng: 2,3/7)

  Den röda flighten var betydligt svårare, vilket poängen speglade väl. En lärdom att ta med sig för mig som arrangerade är att det inte kan bli för lätta viner!

  Black Stallion Cabernet Sauvignon 2013 - 175kr
  2 lag spikade det här vinet ner till årgång och pris. Inget annat lag satte vare sig land, region eller druva. Samtliga lag satte rätt årgång, och nästan alla (10 lag) satte rätt prisklass.
  (genomsnittspoäng: 3,3/7)

  Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2011 - 249kr
  Endast 4 lag satte Frankrike, och endast 2 lag satte region och druva. Dess relativa lätthet fick många (7 lag) att gissa på Pinot Noir. Nästan alla (10 lag) trodde det var billigare än 249kr.
  (genomsnittspoäng: 1,3/7)

  Langmeil Valley Floor Barossa Shiraz 2008 - 519kr magnum
  Endast 1 lag satte rätt land och region. Samma lag var de enda som satte rätt druva. De flesta noterade en viss mognad hos vinet. 4 lag trodde det var Cabernet från Kalifornien och 3 lag satte det som Spansk Tempranillo. Majoriteten förstod att det handlade om ett lite dyrare vin.
  (genomsnittspoäng: 1,5/7)

  Capitel de'Roari Amarone 2012 - 189kr
  Ingen aktivitet på Göteborgs Vinkällare utan Amarone! Inget lag trodde detta var Amarone. Många (7 lag) tog dock att det var Italien, fast de flesta av dem trodde de handlade om Toscana. En stor andel (6 lag) trodde det var äldre än 6 år. Det här var vinet som flest trodde var dyrast på hela tävlingen (6 lag satte att det kostade över 300kr och 5 lag att det kostade 200-299kr).
  (genomsnittspoäng: 1,2/7)
   
  Last edited: 31 maj 2016
  sunqan, Tomas Lindblom, Vino fino och 4 andra gillar detta.

Dela sidan