Malolaktisk jäsning och dess betydelse för smak och arom

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 22 mars 2014.

  1. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    @vininfo.nu har varit i farten och nördat ner sig i begreppet malolaktisk jäsning. Perfekt läsning en lördag kväll, samtidigt som man sippar på sitt favoritvin. I mitt fall på ett hotellrum i Köpenhamn...:cool:

    http://vininfo.wordpress.com/2014/03/21/malolaktisk-jasning-och-dess-betydelse-for-arom-och-smak/

    En undran jag har är vad man skulle få för karaktär på typ en Syrah eller CS som inte genomgått malolaktisk jäsning överhuvudtaget? Högre syra kan jag tänka mig, slankare och lättare vin totalt, men hade druvkaraktären varit sig lik?
     
    Last edited: 22 mars 2014
  2. gece

    gece Man vänjer sig.

    Sitter du och ugglar framför datamaskinen på hotellrummet en lördagkväll i Köpenhamn?! Ut på stan med dig!
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  3. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Verkligen ett bra blogginlägg! Jag har läst på en massa ställen om både MLF och fatlagring, men inte i sådan detalj när det kommer till vad som faktiskt händer på det kemiska planet! Cred till @vininfo.nu för det fina inlägget!

    Något rött som inte genomgått MLF har jag mig veterligen inte provat, men jag har provat ståltanksjäst Merlot som aldrig sett en skymt av ek. Det är rentav fruktansvärt strävt! Enligt uppgift hade det genomgått MLF i tanken men det var ändå ingen behaglig upplevelse... :p
     
  4. vininfo.nu

    vininfo.nu Medlem

    Tack för era fina ord!

    Texten är uppdaterad med strukturformler (ngt måste man ju göra om man inte kan sova...) om någon promille är intresserad...
     
    ChristianB gillar detta.
  5. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Nej då, jag försöker allt röra på mig lite också. :)
     
  6. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    För en tanninjunkie som mig själv så låter din Merlot riktigt god. Antar det var ett "fatprov" när du gjorde din egna blend som du skrivit om tidigare? Kan i så fall tänka mig att vinets ungdom bidrog en hel del, massor av sträva omogna druvtanniner...vattnas lite i munnen. :cool:
     
  7. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Jepp, det var det där blend-tillfället. Det skulle förstås vara väldigt intressant att höra vad du tycker om ett sådant vin. Jag har en flaska kvar i garderoben någonstans; om det blir något slags vinträff kan jag ju alltid plocka med den och låta andra prova. :p
     
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    Du skall inte till Gbg snart? Typ i slutet av april?
     
  9. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Det hade jag väl inte tänkt, men man vet aldrig! ;)
     
  10. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Det låter som en deal. Finns ju en möjlighet 26/4 i Göteborg. Om inte blir det säkert tillfällen längre fram. :)
    @StefanAkiko bjuder i så fall in (han är boss), men bara om du är RIKTIGT intresserad av vinonani...:cigarr:

    Jag är intresserad av din flaska i alla fall...
     
    Last edited: 23 mars 2014
    ChristianB gillar detta.
  11. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Låter som en grym idé. Jag återkommer imorgon när jag kollat arbetsschemat framöver!
     
  12. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Vad är vitsen med att utesluta MLF i champagne, som vissa producenter gör? Är inte modern skumpa tillräckligt syrlig som den är?
     
  13. Poussard

    Poussard Medlem

    Finns väl inget samband mellan strävhet och material på behållaren?
     
  14. Poussard

    Poussard Medlem

    Längre lagringspotential torde vara en anledning.
     
  15. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    "Tunnan avsöndrar även tanniner till vinet, vilket gör vinet mera långlivat men också strävare".

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Ekfatslagring

    (fast ju äldre ekfaten är, desto mindre tanniner bidrar de med)
     
  16. Poussard

    Poussard Medlem

    Fast ovan postare sa ju att vinet blev strävare pga att det var ståltankat?
     
  17. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Hmmm...
     
  18. Pontus

    Pontus Medlem

    Eller kanske trots att det var ståltankat?
     
    Poussard gillar detta.
  19. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Det var nog lite dåligt uttryckt av mig; det sker ju ett visst utbyte mellan vin och ek när det ligger på fat, så att tanninerna mjuknar lite. De klumpar ihop sig och fälls ut, alternativt blir större och således mindre aggressiva. Både rött och vitt vin blir mindre astringent.
     
    Mattias Schyberg och Poussard gillar detta.

Dela sidan