Matlagning på molekylär nivå

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Anders Landström, 16 oktober 2011.

 1. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/matl ... kylar-niva

  Blir det bättre eller sämre med alla nya tekniker. Jag kan bli lite motvalls och kan hålla med Daniel Crespi citat från hans 12 x 8 restaurang:

  Naturligtvis är många av råden kring matvaror, behandling av dem etc helt rätt men vad är viktigast, teori eller kärleken till maten? Som ren teoretiker kan det kanske vara kul att läsa de här böckerna dock, vad tycker ni?

  Boken kostar bara $450 dollar på Amazon http://www.amazon.com/Modernist-Cuisine ... 0982761007

  PS. Vem ställer upp och gör hamburgaren, jag kan stå för en flaska vin ;D
   
 2. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Matlagning på molekylär nivå

  Om du vill börja med grunderna så finns boken On Food and Cooking som var en av de stora inspirationskällorna för exempelvis Heston Blumenthal. Jag borde ha den liggandes någonstans, men jag kan fan inte minnas var...

  Jag tycker att det är intressant, den typen av extremt avancerad matlagning, precis som Haut Couture inom modebranchen, är nödvändig för att föra allting framåt. Men med det sagt så är det jävligt trevlig med en köttbit med bearnaise ibland också. ;D
   
 3. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Matlagning på molekylär nivå

  Jag har den också och kan helhjärtat rekommendera den. Jag kan även rekommendera mitt senaste bokköp, Heston Blumenthal at Home.
   
 4. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  SV: Matlagning på molekylär nivå


  Visst är det intressant och jag kommer säkert att köpa boken, men.....
  När varenda restaurant på landsorten börjar göra pytteportioner med skum och gelé och puré av allt mellan himmel och jord tycker jag att det bara är pretto och längtar efter en rejäl tallrik husmanskonst.
   
 5. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Matlagning på molekylär nivå

  Jag gillar det här i en av recensionerna:
   
 6. Andreas L

  Andreas L Medlem

  SV: Matlagning på molekylär nivå

  Denna typ av mat kan vara intressant emellanåt men jag föredrar ätvänlig mat. Om vi ser till en stor del av dagens "bästa" restauranger så lagar kockarna mat man inte vill äta och sommeliererna serverar viner man inte vill dricka.

  Hellre Kalvkotlett med Pomerol än zucchinipulver med oxiderad Chenin Blanc...
   
 7. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Matlagning på molekylär nivå

  Jag håller med om vinerna men inte om maten. Vinpaket tar jag i princip aldrig längre, efter ett antal dåliga erfarenheter både i Sverige och utomlands. Vad gäller maten så tycker jag att trenden bland stjärnkrogana tydligt går mot "enklare" rätter och renare smaker. Det var "konstigare" för fem år sedan.
   
 8. Jos

  Jos Medlem

  SV: Matlagning på molekylär nivå

  +1
  Maten tycker jag blivit renare och bättre överlag även om det finns undantag såklart. Åt en råbiff på 1900 i helgen och herregud vilket trams... Pyttelite riven oxfilé tillsammans med någon gegga, ett berg med pepparrot, stora klyftor av rödbeta och ytterligare dekoration med geggan och små geggiga högar av kaprispuré.... Och tillbehöret var tråkig ugnsrostad potatis. Kladdigt, tramsigt och inte ens gott. När man bara var sugen på en råbiff...

  Ang. vinpaketen så är jag less på kassa, överprissatta viner som i princip alltid följer antingen någon importörs sortiment eller en bindgalen sommeliers fetisch för märkliga viner från något obskyrt område i norra Apulien...

  När jag ändå är igång så.... är helt sinnessjukt trött på ekologist och biodynamiskt. Mina öron stänger av när jag hör "..och vi satsar stenhårt på närodlad mat kombinerat med ekologiska och biodynamiska viner.." Lika tröttsam trend som kött-trenden när alla restauranger skulle fokusera på kött och blaja om var kossan kom från, hur hon såg ut och vad hon åt etc.. etc..
   

Dela sidan