Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Munskänkar

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
Eftersom jag nu har startat trådar där jag hackar på allt från vinskribenter till Carl-Jan så måste man naturligtvis även täcka upp Munskänkarna.

Det är naturligtvis väldigt svårt att dra medlemmarna i en så stor organisation över en kam, och jag är medveten om att det är fult att generalisera. Men man kan ju säga att munskänkar, iallafall de munskänkar som glider runt på mässor och försöker blänka med sina kunskaper kanske inte alltid är helt uppskattade av många av de som arbetar i industrin. Naturligtvis är detta en naturlig reaktion från båda sidor, som glad amatör så brinner man fortfarande för ämnet på ett sätt som man efter ett antal år i branchen tappat viss glöd för. Samtidigt dyker det upp guldkorn med intresserade och vetgiriga människor som det är en fröjd att tala med, prova viner med och allmänt utbyta åsikter med.

Ibland dyker det upp idioter, läs det här mailet, the names have been changed to protect the guilty:

Hej xxxxxx

Tack för ditt snabba svar

Jag är regionchef i Munskänkarna och håller just nu på att förbereda vårt nästa regionårsmöte i april.

Temat under det gångna året har varit "Hur definierar man ett kvalitetsvin". Jag har under de senaste åren samlat en mängd material som du kanske förstår. Till vårt årsmöte har vi inbjudit Ulf Sjödin, en av de få i Sverige som avlagt "Master of Wine" i London. Vi har dessutom bjudit in fil.dr Erik Alexandersson vid Lunds Universitet.

Problemet är att sprida kunskap om sättet att definiera ett kvalitetsvin utan att ta död på imagen runt ettiketten. Detta mot bakgrund av det dyraste vinet som kanske tillverkas i världen Chateau La Tour och kostrar ca 29€/liter i framställningskostnad.

Mot bakgrund av att det billigaste Chardonay på bensinmacken på autobahn kostar 1,5€/flaska och är tillverkat av vindruvor så krävs extremt mycket "Winemaking" för att komma upp till 29€.

Därför har jag tagit som en liten uppgift att få våra medlemmar att kritiskt granska det vin som kosta mer än 69 SEK/flaska.

Man får inte klampa in som en elefant i en porslinsbutik utan måste låta människor som är eller vill vara "Wanna Bee" ha glädjen av att dricka ett "ettikettvin" för 5000 SEK/flaska därför att det kostar just 5000 SEK. Låt inte vanliga vindrickare bländas av denna namnhysteri, utan lär dem att bedöma vinet utfrån sina egna meriter och förstå att det krävs mycket kunnande när man tillverkar vin över 69 SEK/flaska även om arealkostnaden för vingården ligger över 1 000 000 SEK/hektar och begreppet "Terroire" har en ringa betydelse och för de flesta vindrickare är helt omöjlig att definiera. Sekundärsmaken i vinet är förmodligen den övergripande smaken och den som sätter "stuket" på vinet, annars skulle inte den enorma backoffice som finns i vinbranschen överleva.

"Tack Gode Gud för Coca Cola" som en vinmakare i Tyskland sade - den lade grunden för ett behov av dryck hos en stor generation, som sedan med stigande ålder vill ha något nytt att dricka. Då gäller det att matcha in vin, cognac och whiskey via en karamellserad smak för att skapa en övergång till nästa dryck - vin eller what ever.............?????

Vi skall inte behöva dricka ekjuice bara för att Mister Parker har en förkärlek för denna variant.

And may your God bee with you - if you have one!!!!!!!!???????????

Hälsningar

Xxxxxx Xxxxxxxx

Jag skrattade så tårarna rann när jag fick detta skickat till mig.

Vad tycker ni om munskänkar, om organisationen och medlemmarna?
 

Dejzan

Medlem
SV: Munskänkar

Jag har läst det där brevet 2 ggr nu och jag förstår forfarande inte vad han menar....
Förmodligen pga alla konstiga formuleringar som tex "Detta mot bakgrund av det dyraste vinet som kanske tillverkas i världen Chateau La Tour"
Det är väl rätt så säkerstält att Latour (hoppas det var vad han menade) tillverkas?

Munskänkar i övrigt, tja jag har inte haft så mycket med dom att göra. Men ärligt talat allt med här med band i olika färger och "silverkoppar" blir lite väl mycket.
 
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Munskänkar

Världens dyraste vin som kostar hela €29/per liter att tillverka om jag får be!
 

Keen

slan
SV: Munskänkar

Så med lite påslag från diverse mellanhänder får man en pava Latour för cirka 60 euro? Sign me up, var köper man?

I övrigt förstod jag knappt något av det han skrev...karln hade förmodligen tittat alldeles för djupt i sin 1.5 euro chardonnay =(

"...via en karamellserad smak..." Varför just karamelliserad? Smakar alla viner så (ursäkta en glad amatör)? ???


Sen undrar jag var bina kommer in i bilden? Särskilt Gudsbiet får jag inte riktigt in i sammanhanget.

Anmärkningsvärt att han inte kan skramla fram någon som korrekturläser. :(
 
SV: Munskänkar

Krug
Du vill ha debatt om Munskänkarna. Here you are:

Det citerade brevet är förstås rörigt och dåligt skrivet. Och mer än lovligt naivt. Men karln är ju oförarglig...

2003 lämnade jag Munskänkarna, efter 18 år. Som redaktör för deras tidning hade jag kommit i kontakt med Centralledningen - en skrämmande erfarenhet. Fascistoida Rotaryfarbröder mer intresserade av sina ordförandeklubbor än av vin. De gubbsen var INTE oförargliga...
Men ute i landet är väl munskänkar som folk är mest. "Flera av mina bästa vänner är munskänkar"...

Hälsn/Hans Artberg
 
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Munskänkar

Hans Artberg skrev:
Krug
Du vill ha debatt om Munskänkarna. Here you are:

Det citerade brevet är förstås rörigt och dåligt skrivet. Och mer än lovligt naivt. Men karln är ju oförarglig...

2003 lämnade jag Munskänkarna, efter 18 år. Som redaktör för deras tidning hade jag kommit i kontakt med Centralledningen - en skrämmande erfarenhet. Fascistoida Rotaryfarbröder mer intresserade av sina ordförandeklubbor än av vin. De gubbsen var INTE oförargliga...
Men ute i landet är väl munskänkar som folk är mest. "Flera av mina bästa vänner är munskänkar"...

Hälsn/Hans Artberg

Njae, Debatt och debatt. Som jag skrev efter i mitt första inlägg (som jag precis gick tillbaka och korrade då jag vet vilken illasinnad grammatikfaschist du är ;) ) så vill jag helt enkelt ha igång en dialog om vad munskänkarna är och vad de sysslar med egentligen. Det intryck som jag har fått av organisationen är väl ganska lik det som fick dig att lämna Munskänkarna, de fascistoida rotayfarbröderna som helt enkelt tar sig och sin betydelse på ett på tok för stort allvar. Kommentarer som "jag är ordförande där, eller ansvarig där och där" är ganska vanligt förekommande på konsumentmässor. Men som jag också skrev så finns det ju också en stor mänd kunniga och framförallt väldigt vinintresserade medlemmar i munskänkarna som organisation. Det är dessa som man vill nå fram till och gärna tar och ger en mer personlig vinprovning och har en längre dialog med. De som glider fram med ordensband, tastevins och en highbrowattityd och muttrar någonting om "dyrt vin" bemöts ofta med illa dolt förakt. Man vet att de inte kommer att köpa vinet, det är way out of their pricerange, men de vill kunna skryta om att de minsann provade ett vin som kostade "flera hundra kronor". Usch! Jag får rysningar!

Brevet som jag citerade var väl mer ämnat som lite komisk avrundning, men det är fortfarande lite skrämmande. Att ta sig själv på ett så otroligt stort allvar och ändå ha så mycket fel (jag vill inte gå in på stavfel) i sak. Det där är säkert en man som de andra i hans lilla studiegrupp ser upp till och som sen lär sig helt käpprätt åt helvete fel då Xxxxxx Xxxxxxxx lär ut sina kunskaper.

Som tidigare medlem Hans, vilka är kriterierna för att bli Regionchef? Måste man inte genomgå några kunskapstester? Eller är det bara att greppa spottkoppen i ena handen, Allt om Vin i andra och dra igång med verksamheten?

Hälsningar

Krug
 
SV: Munskänkar

Krug
Du undrar om kriterier för att bli Regionchef.
Tror inte det finns några, åtminstone inte när det gäller vin... Men goda insikter i Föreningsformalia är säkert ett krav. Dvs att du är en god byråkrat. Du bör nog också veta att aldrig spotta Uppåt...
/Hans

PS. Jag är ingen illasinnad grammatikfaschist, jag är en illasinnad grammatikfaSCist!
 
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Munskänkar

Hans Artberg skrev:
Krug
Du undrar om kriterier för att bli Regionchef.
Tror inte det finns några, åtminstone inte när det gäller vin... Men goda insikter i Föreningsformalia är säkert ett krav. Dvs att du är en god byråkrat. Du bör nog också veta att aldrig spotta Uppåt...
/Hans

PS. Jag är ingen illasinnad grammatikfaschist, jag är en illasinnad grammatikfaSCist!

Helt rätt, jag lägger ner hela den här skrivgrejen... ;D

Om det är som du säger dock, att det inte finns några direkta krav, hur garanterar man då kvaliteten på den kunskap som medlemmarna erbjuds? Det verkar ju lite strange... Man kanske skulle bjuda in någon liten kanslist med en upputsad tastevin att förklara för oss dödliga?
 
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Munskänkar

Skickade ett litet mail till Munskänkarna igår;

Jag har några frågor till Er angående organisationen i samband med en
liten debatt som uppstått i följande tråd:
http://www.finewines.se/forum/index.php ... 116.msg887

En del av det som det har talats om är hur organisationen är uppbyggd
och utifrån detta har jag ett par frågor som jag hoppas att ni kan svara på:
Vilka kriterier som gäller för den som vill starta en egen liten
"falang" av munskänkarna?

1) Vad gäller för den som bli "Regionschef"? Måste vederbörande ha
vissa grundkunskaper inom vin?

2) Hur säkerställer munskänkarna som organisation att standarden på den
kunskap som medlemmarna tar del av är fullgod?

3) Ni får gärna svara mig i mail eller direkt i tråden som jag länkat till
ovan.

Med vänliga hälsningar

Krug.

Och svaret kom för några minuter sedan, vädigt uppskattat!

Hej Krug!
Vi är en ideell medlemsförening med en vald styrelse och valda funktionärer
på alla poster. En regionschef väljs på årsmöten liksom alla andra
funktionärer i styrelsen. Utbildning är föreningen Munskänkarnas viktigaste
tillgång och vår utbildningskommitté säkerställer att utbildningsmaterialet
håller en mycket hög kvalitet.

Vänliga hälsningar
Marie,kansliet

Så, att det var ett val är ju inte så underligt, men vilka kriterier arbetar valberedningen efter månne? Eller är det bara att skriva upp sig?

Satan, nu glömde jag fråga!
 
SV: Munskänkar

Krug - det är väl i Munskänksvärlden som i de flesta andra. En del står för kunskaperna, andra "gör karriär" (korkar flyter uppåt...).

Förhoppningsvis begränsar sig din brevskrivande XX till det rent organisatoriska, och avstår från lärarsysslor...
 
SV: Munskänkar

Den här tråden hade jag missat. Den ställer ju en hel del frågor, framförallt i vilken egenskap Jimmy fick brevet? Som dryg admin på finewines.se eller som i övrigt dryg vinimportör?

För övrigt många godbitar i brevet, som att det konstateras att ett vin som säljs på en bensinmack faktiskt är gjort på vindruvor. Brevskrivaren verkar heller ha lite koll på saker som kapitalkostnad och avkastningskrav. Riktigt roande

PS. Dryg i sammanhanget är naturligtvis sagt ur ett postitivt perspektiv.
 

pln

Medlem
SV: Munskänkar

Läste det här nu. Det konstigaste är ju verkligen "kritiskt granska viner över 69kr". Helt skruvat. Ungefär som att, hur man kan ha mage att ta mer än 69kr för ett vin. Även i deras värld måste det vara sjukt låg utgångspunkt. Skulle man dra en parallell så kan man säga.

-Nu kollar vi varför någon i hela friden tar över 130k för en bil? Att ta sig till affären i en "ettikett bil" tex porsche panamera när det går lika bra med Lada? Du kommer ju fram i bägge?! Vad är poängen?.. haha.
 

pln

Medlem
SV: Munskänkar

Eller.. -Varför laga dyr mat när man kan käka direkt ur soporna? Rent tekniskt är ju bägge mat.
 

Håkan

Medlem
SV: Munskänkar

Nu är det väl så att förnyelsens vindar blåser inom Munskänkarna, i Stockholmssektionen har det kommit in en hel del nytt blod och de provningsanordnare som såg Munskänkarna som avstjälpningsplats för trista viner är bortsopade. Sedan måste man nog också acceptera att det i vissa Munskänkskretsar knorras om provningarna går över 200 kr, men jag ser egentligen inget fel i det, huvudsaken är att medvetenheten finns, det finns faktiskt rätt bra viner i spannet 150-300 kr. Sedan kanske det inte intresserar oss men då finns det andra forum, tex vininfernon.
 

SUPRA

Bäst
SV: Munskänkar

För mig känns det mer som en sekt faktiskt, men jag har ingen större kännedom.

Munskänkarna känns oerhört pretantiösa.

Rotaryklubb är nog kanske en bättre formulering.

När jag återsåg en gammal kollega på en mässa så snackade vi lite vin, och hon rekommenderade ett vin som var sååå fantastiskt och hon hade
hittat det via Munskänkarna som hon nu gått med i.

Jag testade vinet - har berättat om erfarenheten här tidigare - och det smakade f-n sylt om skiten, med massor av socker.
Tror det kostade 69 kr också - extra kul ;D
 

vininfo.nu

Medlem
SV: Munskänkar

Själv är jag livsmedelskemist, sommelier och munskänk.

Jag har varit aktiv sedan 90-talet, varit utbildningsansvarig för en sektion, suttit med i UKOM (utbildningsutskottet), mm. Har dock blivit småbarnsförälder vilket gjort att jag dragit ner på mitt engagemang utan att för den delen blivit mindre vinintresserad.

Munskänkarna består av alltifrån glada amatörer till mer professionella vinnördar. Kursverksamheten omfattar enklare kurser till mer avancerade. 1-betyg och druvkursen är mer för amatörer medan 2-betyg omfattar mer sommerlierkunskap när det gäller teorin. Dock bara när det gäller vin, då andra drycker inte ingår. 3-betyg är ju ingen kurs utan mer något man tentar av, men här krävs det mer än vad det exempelvis gör för att bli sommelier. Faktiskt!

Men visst bara för att någon är munskänk så innebär inte detta automatisk att de kan mycket. Och sedan så håller jag med om att centralorganisationen är lite av en rotary klubb (gäller säkert vissa sektioner med).

// Lars
 

vininfo.nu

Medlem
SV: Munskänkar

Har läst igenom hela tråden några gånger och förundras över raljerandet över grammatik och priset 69 kronor. Hur som helst, detta gör att jag skriver ytterliggare ett inlägg.

-------------------------------------

Munskänkarna finns idag med sektioner på 150 orter och har över 23000 medlemmar. Systembolaget skriver på sin hemsida att Munskänkarna är världens största ideella vinprovarförening (om det är sant vet jag inte…). Göteborgsektionen, som jag tillhör, har under förra året arrangerat 26 olika vinprovningar som besökts av över 1900 deltagare, av dessa har 17 varit temaprovningar med föreläsare ofta utifrån och 9 st provningar där man provat viner från Systembolagets nyhetssläpp. Utbildningsmässigt så har sektionen genomfört 13 kurser fördelat på 6 olika ”kurssteg” (vingeografi, druvkurser, etc…). 289 personer har deltagit på dessa kurser. Skulle med detta bara vilja visa att Munskänkarna en viktig spelare när det gäller vinprovningar i Sverige, när det gäller utbildning, och i slutändan även när det gäller att öka kunnandet om vin.

I flera tidigare inlägg så raljeras det över munskänkars okunnighet och att ”dom” dricker ”kvalitetsviner” för 69 kronor. Skulle vilja påstå att detta är inget annat än generaliserande larv. Senaste provningen jag var på var en Rhôneprovning med viner bl.a. från Guigal och Roger Sabon. Nästa provning i sektionen är en Bordeauxprovning med ett antal Bordeauxviner av årgång 2003. Ja, visst jag, vi skall även ha en Portugalprovning i samband på mässan ”Passion för Mat”. Jag själv har hållit en Chateaneuf provning med enbart stora producenter såsom Clos du Pape, Beaucastel, Sabon, etc. Enda gången jag har stött på viner i ”klassen” 69 kronor är i kursverksamheten som någon form av referensviner över hur en ”tetra” kan smaka. I annat fall är det som glasviner ute på krogen (inte alltför sällan på en krog med anställd sommelier).

Vi har ingen känsla för att importörer, eller för den delen vinproducenter ratar oss för att vi inte är ”seriösa”, tvärtom… Vi blir inbjudna till mässor, har provningar där importörer och/eller vinproducenter medverkar. Bland våra medlemmar finns det glada amatörer, sommelierer, kemister, mm. Många som kan oerhört mycket om vin utan att ha samma kunskap som vinintresserade från restauranger och dryckesbranschen. Många har andra insteg som har gjort dom vinintresserade och som kanske gör dom mer kunniga men då när det gäller annat än ren traditionell dryckeskunskap, exempelvis kemin bakom, biologin, etc…

Svenska sommelierföreningen har 200 medlemmar (enligt Wikipedia) och jag skulle nog kunna påstå att Munskänkarna har minst lika många medlemmar som har likvärdig kunskap. Och dessutom så är säkert flera av Sommelierföreningens medlemmar även medlemmar i Munskänkarna. Jag vet dessutom att några av medlemmarna i Sveriges Vinskribenters förening är medlemmar (åtminstone var dom det för några år sedan när jag hade tillgång till medlemsregistret).

Men detta innebär inte att jag inte själv är kritisk mot föreningen, kritisk mot att man verkar tycka det är viktigare att jaga medlemmar än att utveckla föreningen, kritisk till att en stor del (ja nästan hela) medlemsavgiften går till en centralorganisation istället för till min sektion där jag verkar, kritisk mot att dom tillsammans med Allt om Vin korar bästa bag-in-box’en, mm, mm.
 

perpro

Medlem
SV: Munskänkar

Jag har själv haft Lars på en kurs i Göteborg. Jag har varit medlem i ett knappt år och gått 1-betyg. Det var väligt nyttigt, både teoretiskt men även privningarna man gör vid varje kurstillfälle. Jag har definitivt lärt mig mer snabbare än om jag harvat på på egen hand.

Vissa lärare har varit kanon (bla Lars som är väldigt intressant att disktera med och lyssna på, med sitt underhållande kemiska förhållningssätt till vinet) medans andra har varit mindre bra. Såklart. Det bygger på att ett antal eldsjälar sliter för oss som vill gå kurser.

Utifrån detta har jag nu fått ett litet vinprovarnätverk och kan fortsätta fördjupa mig parallellt med lite fortsättningskurser och provningar hos munskänkarna.

Vad centralkommiten håller på med skiter jag i, så länge inte medlemsavgiften höjs för mycket för att de gör en massa aktiviteter skilt från kärnverksamheten.

Så, det finns säkert en massa galningar, men också mycket bra verksamhet!
 
Toppen