Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Nyhetsprovningar på Systembolaget – forumet har fått två reporterplatser.

Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Nu i höst har våra provningsskribenter @Omar Khayyam och @Patrik Sellin förgyllt forumet med smaknoter från bolagssläppen i ca 1 år. Stort tack för den hjälteinsatsen och för att ni gjort/gör det så bra! Tanken har dock alltid varit att ha så stor rotation som möjligt på de vi skickar och undvika att vi blir en del av rådande ankdamm i vin-Sverige, men då Systembolaget behöver godkänna och ha koll på de vi skickar har det inte varit ett alternativ att skicka olika personer varje gång.

Det finns dock en fördel att ha samma personer en längre tid. Vi hinner lära känna personernas vinsmak och bedömningskriterier bättre. Det är dock viktigt att vi får till dynamik och att fler på forumet får luftas. Det är visserligen ingen som säger att inte samma personer kan sitta kvar som skribenter flera cykler, men vår ambition är att få fler som engagerar sig, vilket gynnar forumet som helhet.

Kravet för att bli vald som skribent på forumet är att personen är beredd och har möjlighet att närvara vid majoriteten av släppen (små partier främst) under minst ett halvårs tid och att personen har bedömts som tillräckligt erfaren, är aktiv på forumet och med lätthet kan uttrycka en vinupplevelse i skrift. Provningarna sker vanligtvis på måndagar, månadsvis under kontorstid, vilket givetvis inte passar alla. Platsen är Kungsträdgården i Stockholm.

Intresseanmälan görs till valfri person i admingruppen och inte direkt här i tråden. Eventuella intressenter kommer att diskuteras och slutligen väljas av oss för enkelhetens skull.

Ta chansen och skicka ett PM med intresseanmälan snarast! :)

Mvh
Admingruppen
 

Trydebull

Medlem
Nu i höst har våra provningsskribenter @Omar Khayyam och @Patrik Sellin förgyllt forumet med smaknoter från bolagssläppen i ca 1 år. Stort tack för den hjälteinsatsen och för att ni gjort det så bra! Tanken har dock alltid varit att ha så stor rotation som möjligt på de vi skickar och undvika att vi blir en del av rådande ankdamm i vin-Sverige, men då Systembolaget behöver godkänna och ha koll på de vi skickar har det inte varit ett alternativ att skicka olika personer varje gång.

Det finns dock en fördel att ha samma personer en längre tid. Vi hinner lära känna personernas vinsmak och bedömningskriterier bättre. Det är dock viktigt att vi får till dynamik och att fler på forumet får luftas. Det är visserligen ingen som säger att inte samma personer kan sitta kvar som skribenter flera cykler, men vår ambition är att få fler som engagerar sig, vilket gynnar forumet som helhet.

Kravet för att bli vald som skribent på forumet är att personen är beredd och har möjlighet att närvara vid majoriteten av släppen (små partier främst) under minst ett halvårs tid och att personen har bedömts som tillräckligt erfaren, är aktiv på forumet och med lätthet kan uttrycka en vinupplevelse i skrift. Provningarna sker vanligtvis på måndagar, månadsvis under kontorstid, vilket givetvis inte passar alla. Platsen är Kungsträdgården i Stockholm.

Intresseanmälan görs till valfri person i admingruppen och inte direkt här i tråden. Eventuella intressenter kommer att diskuteras och slutligen väljas av oss för enkelhetens skull.

Ta chansen och skicka ett PM med intresseanmälan snarast! :)

Mvh
Admingruppen

Det här är ett typiskt läge när man vill äta kakan - och ha den kvar.

Grundinställningen med rotation är riktigt bra!

Samtidigt gör @Patrik Sellin och @Omar Khayyam ett grymt jobb! Även om jag inser att det ibland även innebär just "ett grymt jobb". Hoppas ni hittar en bra lösning - helst av allt skulle man önska en plats till som var roternade - och de andra två med lite längre cykel för att få lov att arbeta upp referensramarna för den här typen av provning - och för att bli mer senior i sammanhanget.

Men, man kan ju inte få allt!:)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Det här är ett typiskt läge när man vill äta kakan - och ha den kvar.

Grundinställningen med rotation är riktigt bra!

Samtidigt gör @Patrik Sellin och @Omar Khayyam ett grymt jobb! Även om jag inser att det ibland även innebär just "ett grymt jobb". Hoppas ni hittar en bra lösning - helst av allt skulle man önska en plats till som var roternade - och de andra två med lite längre cykel för att få lov att arbeta upp referensramarna för den här typen av provning - och för att bli mer senior i sammanhanget.

Men, man kan ju inte få allt!:)
Man vet vad man har men inte vad man får. Vinnördar är konservativa till sin natur. Varför pilla med något som fungerar och så vidare...Jag delar den osäkerhetskänslan, speciellt med tanke på hur bra de har skött sig! :)

Det kan möjligen bli så att dagens skribenter sitter kvar (om de vill) om intresset från andra medlemmar är lågt och att bedömningen är att det bli bäst så, men vi har redan idag enstaka kandidater som visat intresse, men vill gärna ha fler för att få en känsla av hur stort intresset är och för att säkerställa att vi väljer de bästa kandidaterna om inte annat. :)
 

Bastardo

Medlem
På finewines förs ju redan diskussionen. (Vilket inte sker - och säkert inte kommer att ske - på andra håll. I Allt om Vin & Co får vi enbart veta att de har "Sveriges ledande experter"...)
De här ”ledande experterna” tyckte även att grönmögelost och sherry var en oerhört bra kombination! ;) Har aldrig hört något liknande. Och de skrev inte heller exakt vilken typ av sherry! Jag fick inga svar på mina försök att de skulle backa och be om ursäkt. Varken experterna eller Expressen – vilket båda lyder numera under samma flagga.
P.S. Har hört ifrån mycket pålitlig källa att Zingo passar bäst ihop med oxfilé. Helst fickljummet och direkt ur falska. Så enkelt och genialt så här på sommaren.
 

Bastardo

Medlem
Byt inte nu när man börjat lära sig @Omar Khayyam och @Patrik Sellin `s preferenser och smakbeskrivningar. Tycker dom kan köra minst ett år till och sedan om intresse (och kunskap) finns hos andra så byt en i taget.
Nog med förslag. :) Jag håller med Vingubben till fullo. Både Omar och Patrik har gjort oerhört bra jobb. Har ingenting att klaga på. :)
Men om det finns kandidater som är villiga att träda in, så varför inte följa Mattias råd?
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Byt inte nu när man börjat lära sig @Omar Khayyam och @Patrik Sellin `s preferenser och smakbeskrivningar. Tycker dom kan köra minst ett år till och sedan om intresse (och kunskap) finns hos andra så byt en i taget.
Att byta en i taget är inte fel, men jag tycker nog du har väldigt låga tankar om våra övriga medlemmars förmåga kan jag tycka. :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
På finewines förs ju redan diskussionen. (Vilket inte sker - och säkert inte kommer att ske - på andra håll. I Allt om Vin & Co får vi enbart veta att de har "Sveriges ledande experter"...)
Läste för snabbt då jag var på språng. Forumets skriftliga riktlinjer för våra skribenter lyder i alla fall enligt följande (se nedan). Dock är det den ursprungliga texten som skrevs till våra skribenter inför starten. Det har forsat en hel del vatten under våra broar därefter som har nötts en del, speciellt rörande blindning:

Att vara utvald som reporter för finewines.se och få chansen att prova alla nyheter på Systembolaget är en ära. Det innebär dock ett stort ansvar. Det är viktigt att förstå målgruppen, det vill säga våra medlemmar och övriga läsare på forumet. Således behöver vederbörande se till att sina texter är lätta att ta till sig och så "objektivt" skrivna som möjligt. Objektiviteten i det här fallet handlar inte om att hylla vin som man inte tycker om eller liknande utan snarare att beskriva vinerna med så allmänna termer som möjligt (undvika att redogöra alla personliga markörer med mera) samt att bedöma kvaliteten i förhållande till vinstilen snarare än efter egen smakpreferens. Ett subjektivt omdöme är dock mycket viktigt att ha med också. Läsaren vill givetvis veta vad den som provat vinet tycker personligen, det vill säga en fullfjädrad subjektiv åsikt. Vi föredrar att man väljer att använda den mest utbredda 100-gradiga Parkerskalan i den mån man är någorlunda kalibrerad.

Det är att föredra om provningen sker blint, men med tanke på hur vinerna är uppställda på plats kan det krävas en del trixande för att få till blindningen på ett smidigt vis. Det är därför något ni får avgöra själva på plats, men bevisligen är det avsevärt svårare att ha ett objektivt förhållningssätt om man vet exakt vad som finns i glaset. I den mån man är två personer på plats samtidigt blir det enklare då man lätt kan blinda för varann.

Våra kriterier för de som vi skickar är att vi litar på att personen kan göra majoriteten av vinerna någorlunda rättvisa. Erfarenhet och kommunikationsförmåga är viktiga egenskaper. Att vi har två personer innebär även att vi kan välja personer med olika smakpreferenser, vilket ger mer dynamik för oss läsare.
 

Adamanko

Medlem
Kan vi inte få tre ackrediterade på våra två platser? Så får våra tre dela upp provningarna mellan sig och så har vi alltid en i reserv om någon blir sjuk eller inte kan av andra skäl. Tycker både Omar och Patrik gör ett mycket bra jobb och kan fortsätta ytterligare ett år om dom vill.
Sen kan man rotera så att man tar in en ny varje säsong, om intresse finns, men ändå har två mer rutinerade kvar som vi är samspelta med.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Kan vi inte få tre ackrediterade på våra två platser? Så får våra tre dela upp provningarna mellan sig och så har vi alltid en i reserv om någon blir sjuk eller inte kan av andra skäl. Tycker både Omar och Patrik gör ett mycket bra jobb och kan fortsätta ytterligare ett år om dom vill.
Sen kan man rotera så att man tar in en ny varje säsong, om intresse finns, men ändå har två mer rutinerade kvar som vi är samspelta med.
Har faktiskt funderat på om att be om att skicka en tredje person, men mest att den personen enbart ska gå dit för att sköta blindningen för våra skribenter och agera ”provningsledare”. På så vis kan vi få till blindade provningar och den som förbereder behöver enbart fokusera på att kratta manegen för övriga och underlätta så att det blir enkelt och smidigt. Det blir dessutom möjligt att rotera vem som sköter blindningen och vilka som bedömer. :)
 
Har faktiskt funderat på om att be om att skicka en tredje person, men mest att den personen enbart ska gå dit för att sköta blindningen för våra skribenter och agera ”provningsledare”. På så vis kan vi få till blindade provningar och den som förbereder behöver enbart fokusera på att kratta manegen för övriga och underlätta så att det blir enkelt och smidigt. Det blir dessutom möjligt att rotera vem som sköter blindningen och vilka som bedömer. :)
Någon hjälpande "provningsledare" behövs knappast för att prova blint. Själv klarar jag mig ju bra helt ensam. (Enda problemet är Bocksbeutel-flaskor och riojor med nät - här räcker det inte med att titta bort...)
Och vill man sovra kan den hjälpen ges i förväg, genom att någon annan nedtecknar numren på vinerna som ska provas (alt inte ska provas).
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Någon hjälpande "provningsledare" behövs knappast för att prova blint. Själv klarar jag mig ju bra helt ensam. (Enda problemet är Bocksbeutel-flaskor och riojor med nät - här räcker det inte med att titta bort...)
Och vill man sovra kan den hjälpen ges i förväg, genom att någon annan nedtecknar numren på vinerna som ska provas (alt inte ska provas).
Jag är med på hur du menar, men när vi har diskuterat metodiken har den bedömts som oseriös och svår att förmedla till våra läsare med trovärdighet.

Ska vi köra blint vill vi få till en riktig, genomtänkt lösning som inte innefattar ”skygglappar”. Bara hur vinerna står uppställt i rad gör det mer halvblint än helblint oavsett anser jag. En provningsledare skulle kunna förbereda heat på ett genomtänkt och smart vis och ta emot omdömen innan avtäckning, på samma vis som i en sensorisk panel. Med all respekt för att du gör på ditt vis och av erfarenhet kan hävda att det funkar, vilket jag inte tvivlar på, men vi har redan dömt ut metodiken när det gäller finewines.se. :)
 
Toppen