Om du blev Statsminister, vad skulle du ändra på SB då?

Diskussion i 'Övrigt' startad av StefanAkiko, 15 maj 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  En sak jag hade önskat angående blindprovning av nyhetssläpp:
  Livesänd vinprovning där man får lyssna på hur vinskribenterna resonerar kring de vin de dricker 100 % blint. Jävlar i min låda vad intressant det hade varit! Helt opolerade åsikter och omdömen direkt hem till soffan/datorn. Det finns ju de som tittar på fotboll, liksom...

  Jag hade lätt prenumererat på denna direktsända underhållning, jag hade nog kunnat betala ganska bra dessutom. :)
   
  StefanAkiko, Livermore och Vino fino gillar detta.
 2. Vino fino

  Vino fino Medlem

  +1

  Vaynerchuk njuts bäst i små doser men jag gillar verkligen när han provar blint live. Och han vågar stå för sina "missar".
   
  kayaker och Mattias Schyberg gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Hade ingen koll på honom, får spana in lite mer vid tillfälle. Har du några speciella klipp du kan rekommendera? Nu skall vi bara få honom att testa Systembolagets nyhetssläpp också. :cigarr:
   
  Last edited: 16 maj 2014
 4. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag tycker absolut att det saknas en förening/lobbygrupp för vinkonsumenter. Nykterhetsrörelsen behöver mothugg. Producent- och importörsintressena (de jag kommer på är Bryggarföreningen, Vin- och spritleverantörernas förening, Nätvinhandlarnas branschorganisation) är ju faktiskt inte liktydiga med konsumentintresset. Ta t.ex. frågor som att slå vakt om resandeinförseln inom EU, att liberalisera regler för andrahandsmarknaden för viner och att liberalisera alkoholtillstånd för restauranger så "bring your own" blir möjligt. Dessutom är den enda organisation på den sidan som verkar ha gjort avtryck i modern tid Bryggarföreningen, och det var en del år sedan.

  Vilka åsikter en sådan organisation skulle driva och vilka frågor som skulle prioriteras, är väl svårt att slå fast. Vad man tycker avseende monopol, införsel, alkoholskatt, gårdsförsäljning o.s.v. är väl rätt uppenbart, om man sätter konsumentintresset i fokus och ställer sig frågan "varför ska inte Sverige vara ett normalt europeiskt land?". Däremot lär framgångsrik lobbyverksamhet bygga på att man fokuserar på något som är uppnåeligt och inte stöter bort tvekande mittenkrafter i politiken, d.v.s. inte kräver allt på en gång.

  Min åsikt är att man bör skilja vin och öl från sprit i argumentationen. Nykterhetsrörelsens argumentation bygger i grunden på spriten, och sedan blir det samma syn på all alkohol.

  Sättet att nå konkret framgång lär vara att appellera till partier som har någon slags liberal ådra, men som döljer den mer eller mindre väl i alkoholfrågan. Om andra argument än enbart de från IOGT-NTO hörs i debatten, blir det kanske inte lika bekvämt att helt bortse från personlig frihet och förklara varför man är mycket mindre liberal än alla ens systerpartier inom EU.

  Sedan är väl frågan om det går att hitta personer som är villiga att ägna sig åt detta på ideell basis, för någon finansiering finns knappast att hitta. Man kan också räkna med många års arbete i "motlut".
   
  Per Stade och Vino fino gillar detta.
 5. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Han har ju dragit ned lite på verksamheten. Men det är ändå kul att kolla gammalt material.

  Använd Search, och skriv t.ex. "blind" + valfritt sökord ("Bordeaux", "Syrah" eller vad du nu vill) så får du upp relevanta klipp.
  http://tv.winelibrary.com
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 6. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Detta är definitivt en tjänst som "världens bästa" självklart vill erbjuda.
   
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Kul med hela kulturstads-grejen. Förutom den pampiga invigningen med fokus på samisk kultur (i Umeå :eek:) - märker du skillnad i kulturell aktivitet jämfört med andra år?

  Brännlands iscider står på min inköpslista. Kul med svenska ädla drycker.
   
  Last edited: 17 maj 2014
 8. Vintomas sa "Vilka åsikter en sådan organisation skulle driva och vilka frågor som skulle prioriteras, är väl svårt att slå fast. Vad man tycker avseende monopol, införsel, alkoholskatt, gårdsförsäljning o.s.v. är väl rätt uppenbart, om man sätter konsumentintresset i fokus och ställer sig frågan "varför ska inte Sverige vara ett normalt europeiskt land?".

  Sedan är väl frågan om det går att hitta personer som är villiga att ägna sig åt detta på ideell basis, för någon finansiering finns knappast att hitta. Man kan också räkna med många års arbete i "motlut".[/QUOTE]
  I andra länder granskar konsumentföreningar mat och drycker som säljs på marknaden. Finns det ingen specialiserad grupp i svenska konsumentföreningar"

  Jag ser 2 viktiga punkter i inlägget.
  Statsministers roll i ett EU perspektiv och konsumenters intresse och rättigheter.
  Om jag blev statsminister skulle jag se till att alkoholpolitiken i mitt land, samt försäljning, servering och skattefrågor inte körs i strid mot EU regler om konkurrens och att inte skapa direkt eller indirekt ett olagligt läge med monopol i monopolet eller ett läge där vissa konsumenter diskrimineras. Exempelvis: konsumenter i Norrland har inte tillgång till vissa viner i Beställningssortiment för det går inte att leverera dit på grund av vissa ändringar i skattefrågan som infördes i december 2013 och nästan omöjligt rent ekonomiskt på grund av monopolets brist av egen distribution av beställningssortiment.
  Jag skulle som statsminister se till att polisen funkar mot smuggling istället för att besluta skatteregler som hindrar små företag att köra sin verksamhet rätt i konsuments intresse.
  Och självklart bör svenska konsumenters föreningar ha en titt i ärendet. Inte bara om produkter (fast det behövs också) men också om det inte finns där och där diskriminering som konsekvens av hur alkoholförsäljning sker i praktiken. En bred titt.
   
  Last edited: 17 maj 2014
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det är nog bara diverse vinskribenter, tyvärr. :(
   
 10. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Så skulle jag sluta skicka sådana här förbannade mail som jag fick idag. Jag skulle tvinga lageransvarig att ringa till folk personligen och be om ursäkt för att lagersaldot aldrig stämmer. Fixa till det eländiga sortimentet och logistiken och hemsidan! Sluta behandla mig som om jag borde tacka och buga för att jag får handla hos er!

  Hej!

  Din beställning E3933494 har makulerats. Det kan bero på att en eller flera av de varor du har beställt är tillfälligt slut eller har utgått ur sortimentet.

  Du kan se mer på Mina sidor: http:www.bibmonopolet.se/dukanglommaattviskickardinbestallning

  Vänligen kontakta vår kundtjänst på telefon 0771-83 83 00 om du har frågor gällande din beställning.

  Vänliga hälsningar!
  Systembolaget

  P.S. Detta är ett automatiskt mejl så du kan inte svara på detta meddelande
   
  StefanAkiko och chambertin gillar detta.
 11. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Var i denna kundmisshandel framgår att det skulle handla om ngt som gärna självtitulerar sig "Världens Bästa"?
   

Dela sidan