Provning röda viner från Langhe - tips och hjälp

Diskussion i 'Vin' startad av Larseman, 17 juni 2014.

 1. Jos

  Jos Medlem

  Vad bra, så säkrar vi att det bara dricks det Stora Satan bestämmer att vi ska dricka. Inget annat. ;)

  No offense men att som vinnörd se en annan vinnörd vara helt fast och begränsad till utbudet på Systembolaget är lite tragiskt... :(
   
  StefanAkiko och Kostjan gillar detta.
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Håller fullständigt med här. Om man blir väldigt intresserad av något av vinerna man testar på en sådan provning så är det väldigt trevligt om man relativt smidigt kan skaffa en butelj på "Svensson-vis". Mer pedagogiskt rätt, tycker jag. E-handel får var och en själva utforska i takt med att intresset ökar.
   
 3. Larseman

  Larseman Medlem

  Offense blev det. Jag får väl helt enkelt konstatera att jag inte är en riktig vinnörd, vilket kanske dessutom inte är ett stort problem för mig.
   
  Skrutt gillar detta.
 4. Larseman

  Larseman Medlem

  Tack för stödet @Matlen :)
   
 5. chambertin

  chambertin Medlem

  Ja det var Bricco del Viole jag tänkte på. Tack !
  Har inte provat 2009 själv men det man kan läsa sig till är att det var ett mkt varmt år och att det märks generellt i många viner.
  Samma sak har sagts om 2007 men har druckit en del gott från bl.a Erbaluma (Carlo Merolli i Dk).

  Här fanns en räcka Barolo -09 som Decanter provat bl.a:
  http://www.decanter.com/wine/labels...3/barolo-2009-panel-tasting-results#slideshow

  Varför inte både och ?
  Har haft gott om provningar där jag blandat och gett från SB, näthandlare i Sverige och butiker utanför tryggheten.
  Enkelheten med SB för dom som vill ha en flaska är ju lite svår att matcha för en Europeisk leverantör men kommer man in på lite bättre och lagringskrävande viner som man dessutom provat så brukar inte någon veckas väntan vara ngt problem för de flesta. Är man dessutom flera som vill ha några flaskor så kan man ju köpa ihop och dela på frakten och vips så blir det ganska enkelt och smidigt.
   
  kayaker, Mattias Schyberg och Larseman gillar detta.
 6. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jag är ett billigt proffs som bara kostar 1000 kr, viner för en afton och resan tor. Om man tajmar väl blir resan fr Umeå. Tajmar man sämre (eller befinner sig på lämpligare geografi) så blir resan från Yokohama.
  Just saying! :cool:
  One nuerd to another niördo.
   
  Larseman gillar detta.
 7. sunqan

  sunqan Vinös

  Själv är jag förtjust i Roagnas viner. Den finns hos sb (tror i både bs och i ordinarie ) där bristly är importör, och från atatomwine.dk (godkänd distanshandlare) som har något annorlunda urval, bla en del vecchie vigne. Priserna är någorlunda lika.
   
  Larseman gillar detta.
 8. kayaker

  kayaker Cyklist

  2008 är en klassisk, bra årgång för Barolo medan 2009 var ett varmt år. Köp och lagra 2008:eek:r occh drick 2009:eek:r medan ni väntar.
  http://www.jancisrobinson.com/articles/a20120607.html
   
 9. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jag förstår inte vad du menar med dina smileys? ? ?
   
 10. kayaker

  kayaker Cyklist

  ':'+'o' blir :eek:
   
  Emanuel gillar detta.
 11. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jomen, men vad menar du med dem?
   
 12. kayaker

  kayaker Cyklist

  Ingenting. Det är ju en bugg.
   
  Emanuel gillar detta.
 13. Jos

  Jos Medlem

  Varför tar du illa upp? Menar absolut inte att DU är tragisk. Tycker däremot att det är trist att genuint vinintresserade människor har SS som enda inköpskanal när det finns oändligt med andra ute i världen! Dessutom massvis med "lagliga" alternativ som betalar alkoholskatten åt dig om man är för lat för att pröjsa in skatten själv :)

  För inte är det väl att ni är så törstiga att ni måste kunna ha samma vin i handen dagen efter en provning?
   
 14. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Stor humor :)
  -En bugg som får oproportionerligt stora konsekvenser på ett vinforum *asg*
  :eek:
  I övrigt gillar jag Paolo Scavino Langhe Nebbiolo mycket, kan vara värt att prova även om det nu är 2012:eek:r som jag inte provat... Än...
   
 15. Jos

  Jos Medlem

  Det är inte avancerade sexleksaker vi pratar om alltså...
   
  thunberg gillar detta.
 16. sunqan

  sunqan Vinös

  Distanshandel är rättframt och enkelt för konsumenten.
  Privatinförsel däremot är tillkrånglat och svårgenomträngligt.
  Framförallt är skillnaden obegriplig dvs vad är vad? När blir distanshandel Privatinförsel? Klarar e-handlarna av att hantera att kunden vill göra privatinförsel så som beskrivet i eu:s punktskattedirektiv?
   
 17. Larseman

  Larseman Medlem

  Nu börjar den här tråden handla om helt andra saker än tänkt från början, men det är ju inte helt ovanligt på FW :)
  En fundering på det nya temat, med vilken rätt kräver skatteverket att privatimporterad alkohol ska punktskattas en gång till när den förvisso redan är skattad i inköpslandet? Är det just den frågan som punktskattedirektivet hanterar, eller har Sverige som vanligt lite egna tolkningar...
   
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag tycker att man skall minska barriärerna så mycket som möjligt när det gäller att få folk intresserade av vin. Den som väl har utvecklat ett genuint intresse har sedan inga problem att anstränga sig lite extra för att få tag på det lilla extra i vinväg. Själv är jag just där nu, men var det inte för bara något år sedan. Minns så väldigt väl hur irriterad jag blev på de provningsledare som hade med sig massa viner som jag därefter "inte kunde få tag i". Dessa lektioner glömdes därmed snabbt bort då det kändes som att det krävdes väl mycket för att få tag i de viner man fattat tycke för. Pedagogiskt en dålig idé alltså. Detsamma upplevde jag det när ledare hade med lokalt inköpta viner som varken går att läsa om på internet eller ens köpa via nätet. Ofta var det viner av låg objektiv kvalitet dessutom, men med stort affektionsvärde för den som varit på plats under festliga förhållanden.

  Men visst tusan kommer vi kunna få bort monopolet så småningom, men i så fall behöver vi bli fler vinnördar i Sverige som bryr sig. Om vi skall bli fler så måste vi inspirera och få andra att upptäcka nöjet med vin. Göra det enkelt och lättsamt att utveckla ett nördigt intresse, därefter löser sig det mesta av sig självt.

  Jag tror @Larseman har fattat grejen. :)
   
  Magnus L, Larseman och Vino fino gillar detta.
 19. Larseman

  Larseman Medlem

  Men jag kan ju hålla med om att det innebär ganska starka begränsningar och stor frustration att bara leta på SB. Det knepigaste vinet att välja lär bli en idag drickbar Barolo från Serralunga eller Castiglione Falletto, gärna vingårdsbetecknad och med lite ålder. Bara att leta på SB hemsida gör att man börjar gråta :neej:. Man kan söka på alkoholhalt och förslutning men inte på årgång :vägg:
  Ett (!) intressant alternativ dök upp, Paolo Manzone Barolo Serralunga från 2006, vilket lär vara en rätt bra årgång. Visserligen inte vingårdsvariant men... Ingen mer information dock eftersom det är BS och hos leverantören (Samplex) står det 2004 som årgång...
  Så visst håller jag med om (ping @Jos) att man nog behöver vidga sina vyer utanför SB om man ska fortsätta att utveckla sitt intresse :)
   
  Jos gillar detta.
 20. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Varför inte en Barolo från Cannubi? Om jag inte minns fel så var det en artikel i tidningen Munskänken i början av detta år så där finns en del att hämta idéer ifrån. Finns en 2004 för nätta 372:- ;) http://www.systembolaget.se/85734
   

Dela sidan