Provningspatrullen - skarpa uppdrag.

Diskussion i 'Aktiviteter, provningar och vintjänster' startad av Jimmy Forsman, 29 september 2015.

 1. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Med tanke på den fina tråden som Mattias dragit igång så behöver vi också ha en plats där vi kan lägga upp olika möjligheter till provningar där uppdraget är mer "officiellt", om ordet ursäktas.

  Här lägger vi ut diverse olika inbjudningar som kommer in till forumet. Är du intresserad av att prova, svara här och citera vilken provning det gäller.

  Mer info kommer garanterat att fyllas på här, ett arbete som i högsta grad pågår.

  //Jimmy
   
  Crist(al)ian 77, Sörplarn, Helen och 4 andra gillar detta.
 2. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Var: Stockholm, Restaurang Gondolen.
  När: Fredag 2 oktober, 12-14
  Vad: Provning och lunch med Dog Point, en av Nya Zeelands främsta producenter.

  Kommer att bli grymt. :) Någon sugen?
   
  Last edited: 29 september 2015
  kayaker och Mattias Schyberg gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Kan ju vara bra att ha följande i åtanke innan man hoppar på med huvudet före:

  Att deltaga på denna typ av provningar är dock inte kravlöst. Forumet vill såklart få chansen att läsa en rapport från provningen efteråt, det vill säga, kostnaden för att vara med är att rapportera sina intryck här på forumet så utförligt som möjligt (oavsett om man gillar vinerna eller ej).

  Den som är intresserad, läs gärna mer om syftet och bakgrunden till aktiviteten här.
   
 4. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Inte för att vara petig, men fredag den 3e oktober kommer först att infalla år 2025.

  Så frågan är om du menar fredag den 2/10 eller lördag 3/10?
   
  Alter Ego, Sörplarn, gece och 5 andra gillar detta.
 5. Larseman

  Larseman Medlem

  En kommentar helt i min stil :D
   
  Tomas Lindblom och Mattias Schyberg gillar detta.
 6. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Sorry, såklart det ska vara 2. Jag satt och tänkte på annat som händer den 3. :)
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 7. Hans Artberg

  Hans Artberg Medlem

  Testade Dog Point på Systemets skribentprovning 24/9 (blint). Bland det värsta jag nångonsin provat. Stank av brända sopor...
   
  Sörplarn och gece gillar detta.
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Snacka om att jag blev taggad att prova nu. På riktigt! Hoppas att vi kan få lite rapporter på detta, det låter ju klart udda och kul. :)

  Synd att det är i Stockholm. :(
   
 9. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Då håller vi inte med varandra. Gillar producenten och produkterna skarpt. Med den brasklappen att jag inte har provat den nuvarande årgången. Ser fram mot att göra det på fredag.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Precis detta är skälet till att det behövs mer omdömen än den vanliga ankdammen när det gäller vin. Vi tycker ju för bövelen olika!
   
  Sörplarn och Skumpagne gillar detta.
 11. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Klart intressant, berätta mer här eller skicka inmail.
   
 12. m_trobeck

  m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

  Djävlar! Skulle vara riktigt härligt. Dock kommer jag inte vara i stan då utan ha en fiskehelg "hemma i Värmland" (låter lite konstigt när jag så...) med Niclas och Erik.
   
  Jimmy Forsman gillar detta.
 13. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Nu tar du väl ändå i Hans!
  Jag skriver aldrig anteckningar, eftersom jag inte provar vin, jag dricker. Men jag kommer mycket väl ihåg att jag köpte en låda med tre olika vita från Dogpoint på den tiden Jimmy jobbade för ett företag, som hette "Fine Wine Society". Det billigaste var det som föll mig mest i smaken, de andra hade lite för mycket vanillinsötma från ekfaten. Om jag inte minns fel så hade en flaska dessutom efterjäst, så det var lite pärlande.
  Som en sammanfattning, lite överprissatta viner, som inte var upphetsande men inte heller en sådan katastrof, som du skriver.
  Med reservation för att jag drack dem för 5-6 år sedan.
   
 14. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Håller med i det mesta. Överprisat där, absolut. Vi arbetade med med muppmarginaler. Var tvungen att kämpa som en dåre att få dem att inse att vi inte kunde slaska på hur mycket som helst på grejerna. Sen gick det som det gick till slut. Chardonnayvinet var nog det av produkterna som jag tyckte var svagast, SB insteg var, och är (sist jag provade den) fantastisk, så även section 94. Gillar också pinoten även om den kan ha en ganska tydlig årgångsvariation. Eller hade då. Det var ett tag sedan jag jobbade med dem. Närmare bestämt fem år sedan.

  Jag ser fram mot att prova dem igen på fredag. Kommer dock inte skriva någonting om vinerna den här gången då jag har en koppling till producenten och importören (det är en polare som importerar och jag hjälper henne med att få fram lite folk till provningen, dock utan att få betalt, ska tilläggas.)
   
  Helen och Per Stade gillar detta.
 15. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Låter som det är värt att köpa en flaska eller två igen!
   
 16. kayaker

  kayaker Cyklist

  Intressant, men väldigt dålig timing eftersom jag ska vara på Arlanda kl 14.15... :(
  I.o.f.s. inte alltför synd om mig eftersom jag åker till Barcelona.

  Jag får väl beställa några provexemplar själv.
   
  Jimmy Forsman gillar detta.
 17. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Som biased kan jag bara säga att jag är imponerad. Sedan jag började arbeta med prod. så har de stramat upp både chard och pinot. Section 94 är fortsatt ett jävligt kul vin. Men om man inte har provat det förut (en ekfatsjäst SB som legat 18 månader på fällningen) så undrar man vad fan det är.

  Blev glatt överraskad, sen var det såklart sjukt kul att träffa folk.:)
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 18. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Ärliga omdömen, även när de är negativa, är väl något som det finns för lite av i Vinsverige. (Kontrollfråga: antar att SB hade sin provning på huvudkontoret som vanligt och inte på en sopförbränningsstation?) Dock ett fascinerande omdöme när man tänker på hur mycket BiB, tetror, 69 kr-viner, italienskatorkadedruvkopiormedpatetiskanamnviner, sprit-o-syltviner med tillsatt träflis, och övriga kändisviner du måste ha blivit utsatt för på SB:s skribentprovningar under åren!?

  Min minnesbild av Dog Point är att de är helt OK. Senaste gången jag provade många NZ-viner var på Matter of Taste-mässan i London 28 februari i år, då jag fokuserade på Pinot Noir:erna. Då följde Dog Point Pinot Noir 2011 med, ser jag i mina anteckningar. Omdömet jag skrivit i mässkatalogen börjar med "körsbär", följs av några oläsbara kråkfötter och slutar med "rel. ung 89-90(+) p".
   
 19. Hans Artberg

  Hans Artberg Medlem

  Borde ha preciserat: Dog Points "sopviner" var de två vita (speciellt Section 94), inte Pinot Noiren. Om den skrev jag blint: "enkel 'källare', sötma, 'utländsk' PN..." Okej, men inget jag köper.

  BiBs och petra hoppar jag. Går bra även för en blindbock då de ju särskiljer sig via förpackningarna...
   
  vintomas gillar detta.
 20. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Som en perfekt avslutning på arbetsveckan bjöd PhilipsonSöderberg in till en lunchprovning med producenten Dog Point Vineyard från Marlborough, Nya Zeeland. De har sedan 2002 producerat vin i eget namn och druvorna tar de från sina egna gårdar i regionen Wairau Valley där de fogar över c:a 300 hektar. Exakt antal hektar som används för druvodling framgick inte. De båda grundarna Ivan Sutherland och James Haley har förflutet från Cludy Bay och om jag förstod det hela rätt så säljer Dog Point en del av sin skörd till just Cloudy Bay. Det odlas uteslutande organiskt, druvors skördas för hand och större mängden av odlingsmarken är certifierad.

  [​IMG]
  Representanter från Dog Point på plats var Matt Sutherland och Murray Cook som både gick igenom vinerna och sedan aktivt deltog i följande lunch med diskussioner rörande bra mycket mer än bara deras egna viner. Mycket uppskattat.

  Först ut var 2014 Dog Point Sauvignon Blanc, ett ståltankslagrat vin med fokus på rena fruktiga toner. En hel del exotiska inslag, melon, grape och krusbär. En tydlig syra som övergår i en svag beska på slutet. Enkelt, korrekt och anonymt. Jag tyckte mig höra att man blandar 20% vildjäst vin, vad det skulle tillföra fick jag inte klarhet i.
  [​IMG]

  Efterföljande 2013 Dog Point Section 94 Sauvignon Blanc är ett stort kliv uppåt på intresseskalan. Vildjäst, ligger på gamla franska fat 18 månader och genomgår ingen malolaktisk jäsning. C:a 30000 flaskor tillverkas. En tydlig rökighet av rostade fat, bränt hår, undervegetation, krusbär och citrus finns i doften. Smakmässigt är det främst rökigheten som hänger kvar tillsammans med syran och en släng av kalk. Torrt och riktigt gott, speciellt till förrätten bestående av sparrissoppa och ägg. Utan ägget tog vinet över för mycket men med ägget blev det en skön balans. Bör hållas kallt, vid värme började det spreta rejält.
  [​IMG]

  2013 Dog Point Chardonnay påminner en hel del om ovanstående med betoning på rökighet/fat. Den stora skillnaden är att det är fruktigare med melon, gula äpplen och en lätt nötighet i doften. Referenserna finns kvar i smaken med en aning päron på slutet, avslutningsvis jobbar syran fram saliven. Något fet och en bra längd. Klarar av att bli varmare, ändrade karaktär något men inte så att det tappade balansen. Satt fint till laxen. Tillverkas med malolaktisk jäsning och omrörning av jästfällningen, 18 måndare på franska fat varav 15% nya (40% enligt infoblad).
  [​IMG]

  Sista vinet för dagen var 2013 Dog Point Pinot Noir gjord på 6 olika kloner, 100% vildjäst och med 15% hela klasar. Urlakning dker under 21-28 dagar varefter lagring på franska fat (osäker på mängden nya) sker i 18 månader. Uttaget ligger på 35hl/ha. Det är en stor, fruktig doft med i huvudsak röda bär och inslag av pepparkorn. Torr men i mitt tycke för diskret smak med en bra syra och lagom mjuka tanniner. Det kommer fram viol, mer peppar och lakrits efter ett tag i glaset men så värst mycket händer inte. Hänger kvar länge. En nedtonad Nyzeeländsk PN skrev jag i mina noteringar, som en blandning mellan nya och gamla världen.
  [​IMG]

  Sammanfattningsvis så finns det en solkar vinnare vad det gäller intresse kring smak och doft och det är Section 94 som jag gärna dricker igen. Samtliga viner kommer att finnas tillgängliga på Systembolaget under oktober och november i det tillfälliga sortimentet.
  2014 Dog Point Sauvignon Blanc (93009) 185:-, 6 november, 2400 flaskor
  2013 Dog Point Section 94 (99267) 269:-, 16 oktober, 360 flaskor
  2013 Dog Point Chardonnay (92095) 269:-, 16 oktober, 360 flaskor
  2013 Dog Point Pinot Noir (99252) 349:-, 16 oktober, 480 flaskor

  Tack till PhilipsonSöderberg för en mycket bra, underhållande och inte minst lärorik provning. Tack även till Matt och Murray från Dog Point som bjöd på en hel del fakta även utanför Dog Point. Sist men inte minst tack till Jimmy Forsman som gav mig tillfället att få delta.
   
  grappa, Sörplarn, Alter Ego och 11 andra gillar detta.

Dela sidan