Rekommendation Chablis/Chardonnay till Hummer

Diskussion i 'Vin' startad av BallyJ, 9 oktober 2019.

  1. BallyJ

    BallyJ Medlem

    Hej,
    Jag har en aktivitet som jag ska göra med några kunder i arbetet då vi kommer fiska hummer och sedan äta på traditionellt vis tillsammans med andra skaldjur som räkor, kräftor och krabba. Jag hade tänkt att sätta ihop ett vinpaket för kvällen på 8-10 flaskor och hade tänkt att begränsa mig till Champagne och Riesling som jag har hyfsad koll på själv. Men nu har jag fått in ett önskemål om Chablis med smörig karaktär till detta och behöver forumets hjälp med rekommendationer. Förväntan finns på några flaskor Chablis och det måste finnas på SB, beställningssortimentet fungerar fint om jag får bra rekommendationer senast fredag den här veckan. Priset bör ligga som högst på 500:- per flaska.

    Så finns det någon kunskap som kan hjälpa till med detta på forumet?;-)
     
    Samuel Kvist och Daniel A gillar detta.
  2. Daniel A

    Daniel A Medlem

    Jos, Trydebull, thunberg och 3 andra gillar detta.
  3. Samuel Kvist

    Samuel Kvist Medlem

    Trydebull, BallyJ, thunberg och 1 annan gillar detta.
  4. BallyJ

    BallyJ Medlem

    Tack för tipset, då kan jag plocka upp några flaskor på Gårda.
     
  5. vintomas

    vintomas Bloggare

    Smörig chablis? Är det då inte "vanlig vit Bourgogne" man är ute efter? Chablis kan i och för sig bli lite smörig med åldern, eftersom nötiga och smöriga toner är mognadstoner för Chardonnay. Under alla omständigheter är Chablis trevligt till skaldjur, precis som skumpa och Riesling.

    Den här magnumen är från en toppårgång för all vit Bourgogne (inkl Chablis) och har en lagom ålder. Den har varit hyllvärmare sedan förra året och finns i överflöd i Göteborg:
    https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-grand-cru-bougros-9608006
    Provade den i slutet av förra året och den var klart bra. Alltid kul när man kan köpa moget och kul med stora flaskor. 949 kr för en magnum får väl räknas som under 500 kr...

    En annan bra årgång är 2014, som ju åtminstone inte kan räknas som helt nysläppta längre. Domaine d'Henri är en klart bra producent som inte har funnits alltför länge. Det är (delar av?) familjen Laroche som sålde varumärket och börjat om i mindre skala med egna vingårdar. Fatad stil, så ganska matiga för chablis, men inte fattade så det stör. BS i detta fall.
    https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-premier-cru-7496601
     
    Helen, MagnusH70, lukastollig och 4 andra gillar detta.
  6. BallyJ

    BallyJ Medlem

    Tack för fina tips!
    Beställningen är väldigt specifik, så ja det är smörig Chablis som är efterfrågad;) men jag tar gärna ut svängarna utifrån önskemålet om det kommer andra bra smöriga Chardonnay-förslag. Magnumen såg intressant ut och kul med lite ålder också, ska se om jag kan utöka dagens inköp lite.
     
  7. Johan L

    Johan L Medlem

    Kan vara ett sätt att uttrycka sitt önskemål på en premier eller grand cru utan att uttryckligen säga det.
     
    vintomas gillar detta.
  8. Samuel Kvist

    Samuel Kvist Medlem

    Ja, varför tänkte jag inte på den? Den är ju ruskigt bra! Och smörtonerna är givetvis tydligare än i William Fèvre.
     
  9. chambertin

    chambertin Medlem

    Tycker ju egentligen att du är helt rätt ute med Champagne och Riesling när skaldjuren äts kokta men smörig Chardonnay är ju som @vintomas säger mer synonymt med vit Bourgogne och dess numera talrika och bra kopior från jordens alla hörn.
    För egen del så slår jag i den genren ett slag för t.ex 2018 Storm Vrede Chardonnay (369kr), 2015 Mullineux Leeu Passant (499kr)
    , 2016 Jordan Nine Yards Chardonnay (349kr).
    Crystallums Chardonnayer är också riktigt bra liksom Hamilton Russel och Newton Johnson Family Vineyards men alla ser ut att vara slut för tillfället på SB.
     
  10. Jos

    Jos Medlem

    Facit.

    Men ett steg längre, du ska leta Bourgogne eller annan Chardonnay istället eftersom ”smörig” och chablis är att gräva på fel ställe :)

    Edit: kör något av tipsen från @chambertin Leeu Passant Chardonnay är löjligt gott
     
  11. lukastollig

    lukastollig Pudelfantast

    Kan bara hålla med. Ska du få tydliga smörtoner i Chablis bör de få några år på nacken, även på 1er och grand cru nivå,. Nu är inte Brocard min favoritproducent men den där 2008 Bougros på magnum kan säkert leverera enligt önskemålet.
     

Dela sidan