Resa till Bourgogne

Diskussion i 'Vin' startad av bmf, 29 maj 2010.

 1. bmf

  bmf Medlem

  Håller på att planera in en resa till Bourgogne och behöver tips på bra och trevliga producenter att besöka. Någras jag skulle vilja besöka är Armand Rousseau, Robert Groffier, Etienne Sauzet, Bonneau de Martray, Lucien de Moine, Bruno Clair och Fourrier. Är det nån som vet om dom tar emot besök eller har tips på andra producenter man bara måste besöka.

  /Robert
   
 2. ae

  ae Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Låter som en hyfsad lista tycker jag. Kan vara lite svårt att få tag i vissa producenter men det är bara att jaga på. Jadot är värt ett besök också tycker jag. När tänkte du åka?
   
 3. bmf

  bmf Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Förhoppningsvis blir det under september eller oktober. När är bästa tiden att åka?
   
 4. ae

  ae Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Gissar att det kan vara ett probem om du kommer under skörden. Annars är det nog en bra period.
   
 5. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Officiellt tar ju vissa av dom här inte emot besök men jag har själv varit hos Armand Rousseau många gånger även om det är några år sedan sist.
  Joseph Roty är en annan odlare i Gevrey som jag varmt kan rekommendera.
  Missa inte Caveau de Chassagne-Montrachet mittt inne i byn. Kanonbra ställe för en översyn och provning av Côte de Beaunes vita.
  Det finns dessutom många bra små odlare i hela Bourgogne som du bara kan slinka in hos utan förbokning. Hittade själv till Jacquelin-Vaudoisey i Pommard för några år sedan pga av en annan odlare som hade missat vårt möte och den provningen var riktigt kul.
   
 6. Mmm

  Mmm Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Imponerande lista! Vill bara förvarna dej om att du troligen inte kommer att kunna köpa en enda flaska med hem från egendomarna. I fallet Rousseau är det i alla fall kört om du inte har något extra bra argument att ta fram (av till mej närstående erfarenheter).
   
 7. bmf

  bmf Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Vad är anledningen till att dom inte säljer något på egendomarna?
   
 8. ae

  ae Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  De har inget kvar att sälja. Eller så väljer de att sälja till gamla kunder.
   
 9. bmf

  bmf Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Jaha, jag förstår. Om man vill flyga ner vad är lämpligast att flyga till? Lyon, Paris, andra alternativ? Nån som har tips på bra boende?
   
 10. Håkan

  Håkan Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Några du kan (kunde?) handla hos: Mongeard-Mugneret, Doudet-Nadin, Patrice Rion, Thomas Moillard (men han har nog lagt av), Domaine Varouilles. Beaune är idag inte den turistfällan det en gång var, så botanisera gärna i butikerna där.
  Som övriga sagt är det de små odlarna som gör Bourgogne roligt, men det verkar som om det är värstingarna du är ute efter. De jag lyckats komma in hos har varit värt besöket, men som sagt handla kan du glömma.
   
 11. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Det går ju dirketflyg numera till Lyon med City Airline (i all fall från Gbg). Annat allternativ är flyg till Paris och sedan tåg (TGV) till Dijon och sedan börjar ju Côte de Nuits i Marsanny och Fixin precis där Dijon slutar och Beaune ligger bara 15-20 min bort med bil.

  För boende i Frankrike så brukar jag ofta använda mig av Michelins karttjänst på webben:
  http://www.viamichelin.co.uk/web/Cartes/4.839363674420901*47.02350750694863?zoomLevel=15&strLocid=31NDJiZnExMGNORGN1TURJek9UZz1jTkM0NE16Z3lOdz09

  Vid infarten till Beaune österifrån från motorvägen ligger t.ex flear av dom större budgethotellen (Ibis, Etap, Kyriad m.fl).

  Sedan finns det ju också B&B eller Chambres d'hôtes som det heter där och som brukar vara väldigt trevligt.
  http://www.gites-de-france.com/gites/fr/chambres_d_hotes/recherche_cartographique
   
 12. bmf

  bmf Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Tack för tipsen! Blåögd som man är trodde jag att man skulle kunna handla även hos de stora. För försöka boka in nått besök hos nån av de stor och sedan gå på de små som man kan handla av. Det är ju alltid roligare om man kan köpa med sig några flaskor man tycker om. Är det i Beaune man hittar de bästa vinbutikerna eller finns det andra städer/byar där det är billigare att handla?
   
 13. ae

  ae Medlem

  SV: Resa till Bourgogne

  Även om du inte kan handla hos de stora producenterna så finns det ett sortiment som är liiiiite större än bolagets. Vissa butiker är sjukt dyra men vissa håller bra priser. Lite utanför Beaune ligger CPH (eller liknande) som förut hette Perardel. I Beaune tycker jag att La Boutique des Domaines och Magnum är bra. Cavon de Bacchus i Nuits-St-Georges är en annan att kolla in. Prisskillnaden jämte priser i Sverige varierar. Alltid värt att kolla in Dennis Perret (sic?) i Beaune. Säljer viner från Jadot, Bouchard, Latour och Chanson. Där finns det hyfsat gott om lite äldre årgångar.
   

Dela sidan