Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Restaurang Frantzén *** (Stockholm)

Mer bilder hade jag inte tackat nej till, men du hade säkerligen viktigare saker för dig än att fota vin och mat. :)
Fotade alla rätter utom en canape, men som sagt, görs inte rättvist.
IMG_20190302_214356.jpg
En vinbild kan ni få, men bästa vinet var occidental freestone pinot -15, nån som vet om det går att få tag på? Lidby var importören men blankt när jag kollar där
 

Thirsty

Smygnykterist
Besök - Augusti 2019
Diskret undangömt, bakom klassiska Vetekatten, på en liten tvärgata till Kungsgatan döljer sig Frantzen.
A90921BD-94F0-4E8E-AA7F-FF3720F20678.jpeg


Den nya lokalen är verkligen ett stort lyft som skapar en härlig helhetsupplevelse. I entrén möts man av kyldiskar där mat hängmöras och personalen berättare om kötten och vilka som kommer att ätas under kvällen (två stora skinkor som hängt där länge såg onekligen intressanta ut, grattis till er som ska hit vid jul).
Hissen upp till takvåningen (Metallica som hissmusik). Väl uppe så påminner det om ett stort vardagsrum med soffor och fåtöljer. Kvällens första val, vilken fördrink skulle man ta? Vinlistan på iPad är lång och valen många, om än rätt väl tilltagna priser. Drinkvagnen hade som standard bla Krug GC, Selosse Initial, Legras & Haas och nån till. Gick på Legras, ångrade mig såklart. Ok men inget spännande.

Maten är ungefär som tidigare i tråden men med vissa uppdateringar och säsongsförändringar. Enligt personalen var de i slutet på perioden som har mer fokus på fisk/skaldjur.

En efter en kommer tre kanapéer in.
Ser ut som vanliga crustader med laxrom, smakade dock något vassare än vanliga crustader.
2505ED49-F153-4B62-9877-F8EB6FE9EFBB.jpeg

Favoriten
768F1690-3616-48D9-AE99-26B5A98EE085.jpeg


Dessa fick tankarna till sourcream chips (inte på ett dåligt sätt).
7852DCAC-FACE-474F-A24D-B4972604E380.jpeg


Checka in menyn för kvällen och vinpaketen:
330FD93E-9C03-46F1-AA1B-078FEC0A4CB8.jpeg


0950C553-A33B-4CCB-B136-C404492DDBB1.jpeg

Tidigt morgonmöte dagen efter talade emot att gå på vinpaket och nyfikenhet på hur bra de alkoholfria var (att skriva det på detta forum är som att svära i kyrkan, ber om ursäkt) föll valet på hybriden. Den är vinpaketet exklusive vin nummer två och fyra som utsattes av motsvarande juice (en bättre variant av varannan vatten).

Därefter presenterades de huvudsakliga ingredienserna för kvällen:
479BE068-AA17-49E3-A051-9651B669DB69.jpeg


Undertiden som ingredienserna visades, menyn gick igen så serverades en sista kanapé, på stående fot. Kanske den vackraste men den som hamnade på min fjärdeplats.
A7AD759F-CCDE-4F7C-8C3B-6F670DAAECD0.jpeg


Innan det var dags att gå ner en trappa till restaurangen blev det en visning av prepp köket och en stund på terassen (+20 grader ute så det var onekligen rätt skönt). Inte att glömma, ett besök i vinrummet. Mycket snack om vinner, hur de tänker kring inköp etc.
27B9F835-7975-4B28-82B2-EAEDA068261A.jpeg



Först in är Saké till de första rätten
D607C531-CB3F-4785-B112-58DA35F32036.jpeg

Pilgrimsmussla
7BD83311-22A0-4003-94F8-50E4A28F745E.jpeg


In med Mosel
E31E0FB3-DC1E-4978-B852-08FE1A9F5321.jpeg


Blå hummer
6104284B-A221-4A4A-AD89-6B9C82C03499.jpeg



Oxiderad ”äppel juice”, troligen så Selosse gör den på sina äpplen i trädgården.. Riktigt god!
55CFF937-7F11-4F4A-B6A3-9EC3F86EBA03.jpeg


Kungskrabba
ED302267-0F34-4492-A68C-4C2B68C52148.jpeg


Torsk med Kina kaviar. Tycker inte kaviaren levererade på den högt förväntade nivån, Kina kopia..
C2221AD8-3131-4216-9D31-ADEB5B8BEB04.jpeg


Fortsättning följer i nästa inlägg (pga max 20 bilder).
 

Attachments

  • 8DBDCF95-8EA6-4915-B87D-E9516AE8108F.jpeg
    8DBDCF95-8EA6-4915-B87D-E9516AE8108F.jpeg
    51,3 KB · Visningar: 215
  • F973C15D-40B0-46B6-974C-E7B3C2FC6F36.jpeg
    F973C15D-40B0-46B6-974C-E7B3C2FC6F36.jpeg
    41,1 KB · Visningar: 213
  • A09CB058-7285-41D5-8425-0056FF29C1C7.jpeg
    A09CB058-7285-41D5-8425-0056FF29C1C7.jpeg
    53 KB · Visningar: 208
  • 889DD90C-C4E2-40B6-889A-64AB757AA443.jpeg
    889DD90C-C4E2-40B6-889A-64AB757AA443.jpeg
    48,5 KB · Visningar: 222

Thirsty

Smygnykterist
Besök - Augusti 2019
Diskret undangömt, bakom klassiska Vetekatten, på en liten tvärgata till Kungsgatan döljer sig Frantzen.
Visa bifogad bild 17896

Den nya lokalen är verkligen ett stort lyft som skapar en härlig helhetsupplevelse. I entrén möts man av kyldiskar där mat hängmöras och personalen berättare om kötten och vilka som kommer att ätas under kvällen (två stora skinkor som hängt där länge såg onekligen intressanta ut, grattis till er som ska hit vid jul).
Hissen upp till takvåningen (Metallica som hissmusik). Väl uppe så påminner det om ett stort vardagsrum med soffor och fåtöljer. Kvällens första val, vilken fördrink skulle man ta? Vinlistan på iPad är lång och valen många, om än rätt väl tilltagna priser. Drinkvagnen hade som standard bla Krug GC, Selosse Initial, Legras & Haas och nån till. Gick på Legras, ångrade mig såklart. Ok men inget spännande.

Maten är ungefär som tidigare i tråden men med vissa uppdateringar och säsongsförändringar. Enligt personalen var de i slutet på perioden som har mer fokus på fisk/skaldjur.

En efter en kommer tre kanapéer in.
Ser ut som vanliga crustader med laxrom, smakade dock något vassare än vanliga crustader.
Visa bifogad bild 17897
Favoriten
Visa bifogad bild 17898

Dessa fick tankarna till sourcream chips (inte på ett dåligt sätt).
Visa bifogad bild 17899

Checka in menyn för kvällen och vinpaketen:
Visa bifogad bild 17902

Visa bifogad bild 17903
Tidigt morgonmöte dagen efter talade emot att gå på vinpaket och nyfikenhet på hur bra de alkoholfria var (att skriva det på detta forum är som att svära i kyrkan, ber om ursäkt) föll valet på hybriden. Den är vinpaketet exklusive vin nummer två och fyra som utsattes av motsvarande juice (en bättre variant av varannan vatten).

Därefter presenterades de huvudsakliga ingredienserna för kvällen:
Visa bifogad bild 17900

Undertiden som ingredienserna visades, menyn gick igen så serverades en sista kanapé, på stående fot. Kanske den vackraste men den som hamnade på min fjärdeplats.
Visa bifogad bild 17901

Innan det var dags att gå ner en trappa till restaurangen blev det en visning av prepp köket och en stund på terassen (+20 grader ute så det var onekligen rätt skönt). Inte att glömma, ett besök i vinrummet. Mycket snack om vinner, hur de tänker kring inköp etc.
Visa bifogad bild 17904


Först in är Saké till de första rätten
Visa bifogad bild 17906
Pilgrimsmussla
Visa bifogad bild 17905

In med Mosel
Visa bifogad bild 17908

Blå hummer
Visa bifogad bild 17916


Oxiderad ”äppel juice”, troligen så Selosse gör den på sina äpplen i trädgården.. Riktigt god!
Visa bifogad bild 17914

Kungskrabba
Visa bifogad bild 17909

Torsk med Kina kaviar. Tycker inte kaviaren levererade på den högt förväntade nivån, Kina kopia..
Visa bifogad bild 17910

Fortsättning följer i nästa inlägg (pga max 20 bilder).
Fortsättning:

In med det röda
97EB9617-E7B8-4E54-A0E8-CE232E74E6AE.jpeg


Marulk
33022FE4-7512-4D70-98F7-6217D8BFAA93.jpeg


Över till Madeira
0043EB09-1CBE-468D-806C-115234E0BE08.jpeg

Här saknas bild på den klassiska lök och mandelsoppan. Har lagat den hemma och tyckt att den var kanon, tycker inte det längre. En helt annan nivå här.. Riktigt bra.

Blåbärssoppa med gurka. Nja, Ekströms blåbärssoppa är inte så dum den heller.
9128E0E6-A10F-4025-A00C-A36F26094B65.jpeg


Fattiga riddare, falsk marknadsföring då denna riddare inte direkt är fattig.. om man ändå kunde få en hel macka..
82B51CE5-1B42-40DC-9DDE-6E28978911ED.jpeg


Pärlhöna (som även beskådats i köttkylarna vid entrén).
537F65C9-CFD9-4B75-9E57-67FA802E3533.jpeg


Våffla med vaniljkräm och blåbär. Låter inte tre stjärnigt, bästa våfflan jag har ätit. Funderar fortfarande på hur de har fått den så frasig.
308CE5EE-598B-4F9B-A681-4595248C20EE.jpeg


Sista desserten, Glass med blommor. Detaljerad genomgång av respektive blomma då de smakade helt olika.
6997F8B3-B597-4345-A724-75E80342A535.jpeg


Upp till vinden igen och ett glas Roederer Demi-Sec (ingår i menyn).
341E5ECA-92BE-4E7B-8AF4-7202C3B597EC.jpeg


Jodå, det kom in en dessert till. Glass med hallon slinker alltid ner.
5A805137-D049-473E-8854-79BB8A0ADA3E.jpeg


När man är sådär mätt att man inte orkar röra sig så kommer de rullande med fikavagnen..
9 stycken på två pers, känns lagom.
AA8B4FA6-E5A4-41E3-8035-85FF8775F476.jpeg


Och själva vagnen. Kyparn:
- Vilka sorter önskas?
- Eh, eh, vilka sorter skulle du ha valt (så man får några få bra bitar)
- En av varje!
- Ehhh (panik, tokmätt men kan ju inte säga nej till 10 kakor när man är här), det låter fantastiskt!
DC08A0E3-4CB6-4D76-B3A2-85F730C5825D.jpeg


Så en av varje blev det
2F222047-48A7-4493-A002-9865A7401BF9.jpeg


Game over!

Tid: 5 h och 15 min
Service: klanderfri lagom avslappnat.
Mat: Genomgående bra. Saknar kanske den där sista riktigt magiska rätten som man alltid kommer att tänka på. Får ibland känslan av att man tagit allt som är gott och kört på med extra allt.
Bäst: Generellt de rätter som inte är asiatiskt inspirerade. Gillar verkligen asiatiskt samt rätterna men de jag främst drar mig till minne är inte det rätterna.
Lokal: Fantastisk. Gillar upplägget att fokus ligger på köket som är placerat i mitten.
Mätt gäst: En ensam asiatisk kvinna frågade om det snart var slut på rätter då hon var så mätt (var fortfarande på fisk delen av menyn). Kyparn skrattar till och förklara att hon har kommit halvvägs. Hon såg helt förstörd ut och kastar in handduken och gick hem!
Huvudpersonen: i annan tråd diskuterades kändiskockar och att de inte syntes till i restaurangen utan bara var varumärke. Här var han närvarande under hela middagen. Konstant stirrande på tallrikarna som serverades. Inget hälsande på gäster (något enstaka undantag där det var uppenbart att de kände varandra). Således annat fokus, vilket i och för sig kanske är bra.
Prisvärt: klart det rasslar på med mat, dryckespaket, fördrink och dricks. Om det är värt det? Absolut!
Jämförelse med andra: vid jämförelse med restauranger som besökts under augusti så håller jag The Fat Duck klart högre. Tycker att det var bättre helhet än Gordon Ramsy (även om den hade enskild högre topp men resten under). Även bättre än Dinner By Heston.
 

FredrikC

Medlem
Igår fick jag äntligen äta på Frantzen. Och vilken kväll det blev. 6,5 timme var vi där.
Jag älskar ju champagne och krug så jag drack ett par glas 169eme och en flaska Krug 1998.
Brorsan tog det bästa vinpaketet som höll riktigt bra klass.
Maten, drycken och upplevelsen levererade över förväntningarna. Vilken kväll, wow!
20220419_220835.jpg
 

Akimchik

Medlem
Hej,

Ska äta på Frantzén här i Stockholm på födelsedagen nästa vecka. Ni experter, inom vin och gastronomi. Hur tänker ni när ni ska äta något som jag tror kommer vara jättebra. Ska man gå på dryckespaket. Eller ska man välja ut någon/några flaskor. Bifogar deras vinlista. Budget är väl lite flytande, man vill ju ej betala för mycket för något som man kan få tag på väldigt billigt någon annanstans men man vill samtidigt ha råd att resa i sommar... Aaah ni fattar, alla tankar uppskattas.
 

Attachments

  • 2022-05-02_Frantzen_winelist.pdf
    220,9 KB · Visningar: 227
Jag hade gått på dryckespaket för den bästa matchningen vin/mat. Vinlistan är gedigen, men om du inte har spenderbyxorna på dig lär du ju inte köpa mer än nån flaska, och det är svårt att matcha till all den maten.

Kul med Selosse på glas dock!
 

FredrikC

Medlem
Jag hade gått på dryckespaket för den bästa matchningen vin/mat. Vinlistan är gedigen, men om du inte har spenderbyxorna på dig lär du ju inte köpa mer än nån flaska, och det är svårt att matcha till all den maten.

Kul med Selosse på glas dock!
Min bror tog det bästa vinpaketet och han sa det att vinerna utan mat var en grej men med varje rätt var det helt sjukt bra.
Jag drack olika krug och selosse och det matchade allting helt strålande.
Gillar du både rött å vitt å champagne så kör vinpaket. Är du mer åt champagne som jag så ta det som plånboken tillåter.
 

matage

Medlem
Vi har kört båda vinpaketen men landade i att vi föredrar det enklare - kanske pga att vi föredrar mer ålder och tid/introspektiv på vinerna i det bättre paketet.
Däremot kan man ju alltid fråga om det finns nån rätt där de tycker att man borde lägga till något glas och ge dem fria händer ;)
 
Toppen