Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Så här förbereder jag kvällens vin

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Dagens begivenhet till söndagsmiddagen blir en flaska sommar från den övre hyllan:
2014 Gitton Père et Fils Sancerre La Vigne du Larrey

i-img904x1200-16864809157e1kz8541073.jpg


Lade in flaskan i kylen igår afton.
Ploppade flaskan kl 15 och kollade den för korkskada och oxidation. Den klarade testet :cool:
Lät den sedan stå öppen i kylen.
Återvände till den efter en timma och kände mig nöjd, satte i korken och lät den stå kvar i kylen.
Promenaden till restaurangen tar ca 20 minuter och det är nu 30 grader ute och ett snabbt överslag vad gäller värmepermeabilitet. Ahum.
Slutsats: T = perfekt då vi kommer fram 🥸

Har också roat mig med att läsa på lite​

Det här är lite rolig engelska:
Le Larrey is a famous plot, mentioned in the history of Sancerre as early as 1777 as one of the best ones for sauvignon blanc. The oldest Gitton family vineyard is planted on the Hauterivian limestone, on the plot which sits on a 30% slope. The 2014 vintage got 94 points from the Gilbert & Gaillard Guide, the key guide to French wines in recent decades, and also received a recommendation at the IWC. The wine is accentuated on the nose with pronounced creamy notes, citrus and light tropical grapefruit aromas. The acids are young and accentuated, so the wine can also be stored in a personal collection, with the expected increase in the smell of smokiness.

En annan källa:
Soil Hauterivian Chalk
Surface 1.5 ha
Plantation 1949- 52- 56
Slope 30 - 45%
Altitude 150 - 185 m
Exposure East
Grape Sauvignon Blanc
Graftings Rupestris du lot, 41B, 5BB
Vinified in 600 L oak barrels Harvested by hand

En annan:

Splendid bright light yellow color with golden reflections. Large, distinguished nose mixing exotic fruits, citrus zest, with minerality as a common thread. Tense mouth with a little fat, which diffuses like an infusion of plants and flowers (acacia, eucalyptus). The finish is fleshy, juicy, a little iodized.
 

Bastardo

Medlem
Dagens begivenhet till söndagsmiddagen blir en flaska sommar från den övre hyllan:
2014 Gitton Père et Fils Sancerre La Vigne du Larrey

Visa bifogad bild 30177

Lade in flaskan i kylen igår afton.
Ploppade flaskan kl 15 och kollade den för korkskada och oxidation. Den klarade testet :cool:
Lät den sedan stå öppen i kylen.
Återvände till den efter en timma och kände mig nöjd, satte i korken och lät den stå kvar i kylen.
Promenaden till restaurangen tar ca 20 minuter och det är nu 30 grader ute och ett snabbt överslag vad gäller värmepermeabilitet. Ahum.
Slutsats: T = perfekt då vi kommer fram 🥸

Har också roat mig med att läsa på lite​

Det här är lite rolig engelska:
Le Larrey is a famous plot, mentioned in the history of Sancerre as early as 1777 as one of the best ones for sauvignon blanc. The oldest Gitton family vineyard is planted on the Hauterivian limestone, on the plot which sits on a 30% slope. The 2014 vintage got 94 points from the Gilbert & Gaillard Guide, the key guide to French wines in recent decades, and also received a recommendation at the IWC. The wine is accentuated on the nose with pronounced creamy notes, citrus and light tropical grapefruit aromas. The acids are young and accentuated, so the wine can also be stored in a personal collection, with the expected increase in the smell of smokiness.

En annan källa:
Soil Hauterivian Chalk
Surface 1.5 ha
Plantation 1949- 52- 56
Slope 30 - 45%
Altitude 150 - 185 m
Exposure East
Grape Sauvignon Blanc
Graftings Rupestris du lot, 41B, 5BB
Vinified in 600 L oak barrels Harvested by hand

En annan:
Splendid bright light yellow color with golden reflections. Large, distinguished nose mixing exotic fruits, citrus zest, with minerality as a common thread. Tense mouth with a little fat, which diffuses like an infusion of plants and flowers (acacia, eucalyptus). The finish is fleshy, juicy, a little iodized.

Jag väntar med en stor spänning vad du ger betyg för vinet, speciellt då du inte är någon stor vän av vita viner från det området. :cool:
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Jag väntar med en stor spänning vad du ger betyg för vinet, speciellt då du inte är någon stor vän av vita viner från det området. :cool:
Oj! Där är ett litet missförstånd (╹◡╹)
Jag älskar ssk Muscadet med S&M, Sancerre och Pouilly Fumé 😍
Denna kärlek har följt mig genom hela livet, från gymnasietidens vinprovningar tills nu. Och kärleken är både djup och ömsesidig.
Har ploppat mig genom över 40 sådana viner i år. Hitintills är det iaf ca 40 provningsanteckningar.

Kvällens vin på Trattoria Pecorella:

PXL_20230917_100312494_Original.jpeg

PXL_20230917_103555073_Original.jpegPXL_20230917_110330102_Original.jpegPXL_20230917_112513361_Original.jpegPXL_20230917_112614865.PORTRAIT.ORIGINAL_Original.jpeg

2014 Gitton Père et Fils Sancerre La Vigne du Larrey, 97p


Och väl hemkomna ploppade vi en flaska Muscadet:

2020 Michel Delhommeau Muscadet de Sèvre-et-Maine Sur Lie Cuvée Harmonie, 93p

PXL_20230906_053652392_Original.jpeg


Postar smaknoterna i annan tråd.
Men, Muscadetten smakar ungefär som denna vaggvisa:
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
I afton blir det en 2016 Château de Pibarnon som ploppas kl 13, dubbeldekanteras för sediment och som sedan får stå till sig i flaskan med korken bredvid.

Målet är att sätta oss till bords för söndagsmiddag på Trattoria Pecorella kl 18:30.

Vi ser verkligen fram mot detta vin!

07d58815-b027-49a2-9292-3ce535d5dde3.jpg


Bandol: Vinets Hjärta i Provence

Som alla redan vet är Bandol beläget i hjärtat av Provence och att området är synonymt med robusta röda viner. Denna AOC-region har en rik vinhistoria som sträcker sig ända tillbaka till romartiden. Kulturen i omgivningarna är djupt rotad i allt som hör till livet kring vinproduktion. Terroiren är en unik kombination av kalksten och lera, som ger vinerna en distinkt mineralitet. Klimatet, som naturligtvis domineras av det närliggande Medelhavet, bjuder på torra, varma somrar och milda vintrar. Detta skapar sammantaget perfekta förhållanden för just Mourvèdre. Med staden Marseille som dess kulturella epicentrum, är det en dröm att få avnjuta Bandols kultur och tradition på plats. Står på min Bucketlist.

I Bandol skapas några av världens mest framstående viner av Mourvèdre. Denna druva kräver mycket sol och värme för att nå full mognad. Det får den i Bandol och druvan är i det närmaste synonym med regionen. Även om Mourvèdre går under olika namn runt om i världen, såsom Monastrell i Spanien och Mataro i Nya världen, är det i Bandol som den verkligen skiner. Hur kan man inte bara älska dessa tanninrika, långlivade röda viner som framhäver druvans djupa fruktighet, komplexa kryddighet och förmåga att åldras vackert? Det bör noteras att många tillsammans med Château de Pibarnon även odlar Cinsault och Clairette. Dessa druvor tillför ytterligare dimensioner till vinerna.

Château de Pibarnon
Beläget på toppen av en kulle stoltserar de med en vidsträckt utsikt över Medelhavet. Sedan 1970-talet har familjen Saint-Victor hör drivit en kvalitetsmedveten och visionär utveckling av sina viner och samtidigt blivit stolta flaggbärare för Bandol AOC.

En fascinerande detalj om Pibarnon är dess unika läge som beskrivs som en egen amfiteater av terrasser. Detta bidrar till dess särskilda mikroklimat. Men, jag kan dock inte hitta bilder som visar på detta.

images (15) (11).jpeg


2016 anses av många vara en av deras bästa årgångar, tack vare de idealiska klimatförhållandena under året.

Vi hoppas naturligtvis på det bästa!
 
Last edited:
Toppen