Småskalig produktion Systembolaget

Diskussion i 'Övrigt' startad av Peder, 9 juni 2014.

 1. För att svara på din kommentar, i just den här frågan känner man sig ofta som pojken i sagan - - Kejsarens nya kläder. Jag blir alltid lika förvånad när man talar men i övrigt näringsliberala människor som ofta har rest mycket, har starka synpunkter på statlig involvering eller andra styrmedel men när det gäller Systembolaget så hävdar man med stål i blicken att utan monopolet skulle Sverige ha ett sämre utbud.

  Hur någon kan tro att ett monopol ger bättre utbud är för mig en gåta men visar vilket stark PR-maskin vårt kära Systembolag besitter. Att i övrigt balanserade och upplysta människor faktiskt tror på myten.

  För övrigt är det intressant att notera vad gäller alkoholupplysning så återanvänder Systembolaget just nu filmer från 2009 (på YouTube har Systembolaget själva lagt upp den varande lanserad 2014). Är det kanske så att propagandan i form av reklamfilmer, debattartiklar och annan PR nu suger så mycket resurser att det verkliga uppdraget får stå tillbaka?

   
  kayaker gillar detta.
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Har precis fått samma bild som Anders. Vad jag förstått måste DRC-importörerna (om de vill fortsätta att få någon allokering, alltså) sälja sina flaskor med rimlig marginal, och får t.ex. inte skicka hela sin allokering till auktion. Priserna på förstahandsmarknaden är i Europa på SB-nivån eller aningen under, men i princip allt går på allokering till trogna kunder.

  Det är ett lite lustigt argument att Systembolaget säljer DRC för billigt. Om det var fritt fram att sätta "auktionspris" på DRC i svensk förstahandshandel - vem tror ni skulle vara bäst positionerad för att ta ut den extra marginalen? Importören Vinunic (som är den enda Systembolaget kan köpa DRC från) eller Systembolaget? :)
   
 3. Peder

  Peder Medlem

  Jag har tittat vidare på det här med att småskalig produktion inte passar på Systembolaget eftersom deras inköpsmodell kräver stora volymer. Du kanske tycker om att besöka bondens marknad i Stockholm eller någon annan eller kanske köpa grönsaker från närproducerade bönder i området där du bor. Men glöm det när det gäller vin. Systembolagets slogan borde vara: Kvantitet framför kvalitet.

  Denna gång tog jag en titt på Franska viner över 100 kronor flaskan och jag valde för att vara snäll Systembolaget på Östermalm (Fältöversten) som visade sig ha 33 viner hemma på hyllan. Hade jag istället valt Systembolaget i Arjeplog så har de bara 1 flaska rött över 100 kronor från Frankrike hemma och det är en Côtes-du-Rhône för 105 kronor.

  Jag har alltså valt att inte ta med viner som finns i beställningssortimentet eftersom dessa inte finns på hyllan och är inte en del av Systembolagets egna sortiment. Då kan man ju använda sig av en nätvinhandlare lika gott, bila ner till Frankrike, resa till Köpenhamn eller varför inte beställa den direkt från vingården Skattefritt utan Systembolagets inblandning om du tröttnat på DDR.

  Av vinerna nedan så finns det en hel del trevliga viner som jag själv personligen tycker om och allt behöver inte vara dåligt för att det kommer från en stor producent eller ett kooperativ. Men själv vill jag gärna kunna ha både små och stora vingårdar att välja och där blir det begränsningar med Systembolaget.

  Av dessa 33 viner från Frankrike som finns på hyllan i Fältöversten över 100 kronor så blev resultatet följande:

  0-10 hektar: 0
  10-20 hektar: 3 vingårdar (dessa 3 vingårdar köper antagligen in druvor för att kunna leverera volymen Systembolaget efterfrågar)
  20-30 hektar: 5 vingårdar
  31-40 hektar 4 vingårdar
  41-50 hektar: 5 vingårdar
  51-100 hektar: 0 vingårdar
  101-150 hektar: 5 vingårdar
  151-200 hektar: 4 vingårdar
  201-300 hektar: 2 vingårdar
  400-500 hektar: 2 vingårdar
  501-uppåt: 3 vingårdar

  Hektar i jämförelse: Stadsdelen Östermalm i Stockholm har en areal kring 250 hektar.

  Beräkningarna är gjorda på ett ungefär från producenters hemsidor, importörers och kan ibland vara missvisande eftersom inte alla uppger storleken på vingården.

  Nästa jämförelse blir nog ekologiska viner där du även kan njuta av ett ekologiskt Italienskt vin som är tillverkat i ett industriområde i Simrishamn.
   
  StefanAkiko, Martin Berggren, Mats och 2 andra gillar detta.
 4. Martin Berggren

  Martin Berggren Bad santa

  Intressant, Peder. Gjorde på kul samma beräkning på de producenter som vi hittills jobbat med på Caviste, inklusive nästa veckas släpp, och kunde inte låta bli att posta resultatet. Samtliga viner har kostat över 100 kr.
  0-10 hektar: 6
  10-20 hektar: 8
  20-30 hektar: 2
  31-40 hektar 0
  41-50 hektar: 0
  51-100 hektar: 0
  101-150 hektar: 0
  151-200 hektar: 0
  201-300 hektar: 0
  400-500 hektar: 0
  501-uppåt: 0

  Skillnaden räcker egentligen för att förklara varför Caviste existerar.
   
  vintomas, StefanAkiko, Zizou och 5 andra gillar detta.
 5. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  -Vilken producent ingick i nästa veckas släpp sadu? :D
   
  kayaker gillar detta.
 6. Peder

  Peder Medlem

  Intressant Martin. Nu är det dags att ta upp kampen tycker jag om hur Systembolaget missgynnar allt som är litet.

  De flesta vinskribenter i Sverige lyser med sin frånvaro när det gäller intresset för icke massproducerat vin. Det är något som jag inte minst märkte av när jag var tvungen att lägga ner min verksamhet i våras. Men jag hoppas på en förändring och man ser det mer och mer (exempelvis: Magnus Ericsson, Hans Artberg) och kanske en del i den skrivande kåren lär sig av hur flera journalister har reagerat på hur mikrobryggerierna missgynnas i Sverige.
   
  StefanAkiko, Vino fino, Larseman och 1 annan gillar detta.
 7. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Jag är lite vilse i detta resonemang, vem köper vin beroende på storlek på vingård/producent? Att mindre skulle vara bättre håller jag heller inte med om. Verkar även konstigt att ett riktigt bra vin som produceras i små kvantiteter skulle finnas tillgängligt året runt på hyllan, bra och lite borde ju sälja slut omedelbart. Caviste säljer väl också slut på sina lådor. Skulle vara mer intressant att veta hur många viner som SB lanserat under ett år från dessa små producenter.
   
 8. Peder

  Peder Medlem

  Jag skrev i samma text som du citerade ifrån att vinerna inte behöver vara dåliga för att de kommer från en stor producent.


  Självklart tar viner slut, men skillnaden är att man i Köpenhamn som saknar ett monopol kan gå in i butiker året runt som har viner från små producenter. När det gäller Systembolaget så tar man aldrig in viner på hyllan (med mycket små undantag ibland) från små producenter eftersom det inte fungerar med Systembolagets MediaMarkt-strategi. Jag kan personligen säga att de producenter som jag sålde innan jag fick en galen åklagare efter mig tack vare Systembolaget har absolut ingen chans att få finnas med på Systembolagets hyllor. Produkter som bara har en tillverkning på 300 flaskor om året är ytterst ovanligt att en importör tar in i BS så det blir viner som inte får en chans att säljas i Sverige pga av att vi har ett monopol istället för att små charmiga vinbutiker som drivs av vinentusiaster.
   
  Sörplarn gillar detta.
 9. Sörplarn

  Sörplarn Medlem

  Får man fråga hur det går "rättsligt" mot monopolet?
   
 10. Peder

  Peder Medlem

  Om du menar mitt fall så är det sommar just nu och troligtvis blir den första rättegången nu under hösten. Jag får nog ett datum tilldelat mig i september. Information kommer finnas på min Facebook-sida och min blogg och självklart kommer jag dela med mig av vad som händer på Finewines.se ;)
   
  Sörplarn gillar detta.
 11. Sörplarn

  Sörplarn Medlem

  Vill du ha påskrift på en protest lista så säg till!
   
  Peder gillar detta.
 12. Peder

  Peder Medlem

  Tack och det värmer och skönt med stödet eftersom man känner sig ganska liten. Jag återkommer med en plan i höst. Men även en liten människa kan skapa underverk och jag tror inte Systembolaget, IOGT-NTO samt staten kommer vinna oavsett om man lyckas förstöra mitt liv eller ej. :mad:
   
  Sörplarn gillar detta.
 13. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Hur ställer sig Åklagaren till att du fått din verksamhet godkänd av en "annan" statlig myndighet?
   
 14. Peder

  Peder Medlem

  Åklagaren anser att jag är en brottsling ändå trots att flera statliga myndigheter har blivit informerade om min verksamhet och jag även har blivit godkänd av Skatteverket för distanshandel (annat tillstånd än för vanliga importörer). Åklagaren kan man bara konstatera är ingen gullig kille och han vill nog göra sig lite berömd på det här.

  För övrigt så kan jag inte tillägga så mycket mer om själva fallet eftersom det är min advokat som är experten och som jag har mycket stort förtroende för. :)
   
 15. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Men då borde väl Åklagaren väcka åtal även mot dom, samt all skatt och moms borde återbetalas, "brottslig" verksamhet har väl ingen momsplikt iom att den ej är registreringsbar.
   
  StefanAkiko, kayaker och Peder gillar detta.

Dela sidan