Allt är inte guld och gröna skogar i vår värld. Ett ytterst irriterande fenomen är när korken faller i småsmulor. Nu finns det tekniska lösningar i form av portvinstänger och filter. http://www.businessinsider.com/open-a-bottle-wine-port-tongs-2013-9 Problemet är att någon tång har jag aldrig sett till försäljning (Helen!) och när det gäller filter så duger inte kaffefilter, de ger smak. Var hittar man de filter som jag antar man använder i mer professionella sammanhang typ labb? Ordet är fritt gentle(wo)men, hur hanterar ni denna situation?
Borde inte en bladöppnare lösa biffen? Borde ju att vara lätt att hitta och är dessutom billig. @Helen har säkert såna.
En humlekokpåse i nylon borde gå bra att använda till att sila bort korkrester: http://shop.humle.se/utrustning/bryggning/avsilning/filterpase-nylon-15-x-20-cm-med-dragsnore
Bladöppnare fixar nästan alla biffar, är i princip den enda öppnaren jag använder. Funkar oftast mycket bra till smulkork, enda gångerna den inte funkar så bra är om korken sitter mycket löst och vill tryckas ner eller det är ett bubbel med vanlig kork (tex muscato d'asti) som sitter stenhårt.
För mig känns det mest som att vi lämpligen återrevitaliserar tråden om flaskförslutningar. Detta med kork är absolut naturromantiskt, precis som enskärigt handplöjd jord med motsträvig mula, Saltå Kvarn och nedmalda tänder pga det stenmjöl som bildas av de (jävla) naturliga kvarnstenarna... Huh! I afton drack vi (iaf försökte) en Premièr Cru vit Burg (bland 9 flaskor) som var fett oxiderad. Med en skruvkork hade detta vin sannolikt varit ett underbart vin, precis som Chatters (Australien, CT) hoppats på och (viktigast av allt!) investerat sina surt förvärvade pluringar i. Ropen skalla: skruvkork åt alla!
Portvinstång har jag i lager till och från. Just nu är de slut. För gamla viner är twin bladen överlägsen allt. Det finns olika designade Twin blades på marknaden men jag tycker denna är bäst http://shop.textalk.se/se/article.php?id=2359&art=347162 När det kommer till dekanteringstrattar så är screwpulls tratt med filter den tratt som har det mest finmaskiga filtret och som fångar upp nästan alla korksmulor. http://shop.textalk.se/se/article.php?id=2359&art=290494
Jag har inte provat Screwpulls tratt men en gammal hederlig Port Funnel fångar upp mycket fin fällning så den tar definitivt korksmulor. Le Creuset gör en bra variant i modern tappning. http://www.lecreuset.com/dine---entertain/wine-tools/wine-accessories/wine-funnel
Jag gillar hur de två säljsidorna diffar i hur de framhäver den böjda pipen: Lecreuset: "A curved spout assists in the aeration of the wine so that it can be enjoyed at its best." Vinglaset: "Pipen är riktad åt sidan så att vinet rinner utmed karaffens insida vilket minimerar luftningen vilket är viktigt när det gäller äldre och känsliga viner."
Frågan är vilken beskrivning en "ingenjörstyp" som du gillar bäst. Kan nästan slå vad om en flaska Ruché att det är den senare?
Ja känns ju liiite troligare att man vill skydda ett gammalt vin som haft fällning/smulkork än lufta det så mycket som möjligt.