Spanska viner!

Diskussion i 'Vin' startad av R.P, 31 januari 2008.

 1. R.P

  R.P Medlem

  SV: Spanska viner!

  Det lät inget vidare, sen känns det som att det kan vara rätt stor flaskvariation generellt bland spanska viner, och dom kan vara sjukt dåliga när det gäller att ha flaskor i rätt temperatur, har varit inne i vinbutiker på sommaren där dom inte har ac utan flaskorna står 35 gradig värme, fläktar finns för att kyla ner kunderna men det hjälper knappast vinerna. Jag tror att transporterna har diskuterats här tidigare också, varma lastbilar utan kyl som kör flaskor under högsommar.

  Men i ditt fall låter det som att det helt enkelt var ett dåligt vin, dill och inlagda gurkor i doften lät illa. Håller mig borta från Emina.
   
 2. anders

  anders Medlem

  SV: Spanska viner!

  Dill har ju varit ett signum för amerikanska ekfat i Rioja. Jag låter det dock vara osvuret ifall det beror på taskig renhållning eller om det verkligen finns en dillkomponent som regelrätt tillförs från faten.
   
 3. FredrikHäll

  FredrikHäll Medlem

  SV: Spanska viner!

  Om jag inte minns fel har Winepartners Condado de Haza, fast tyvärr i RS. Lite mer pappersjobb säkert, men inte omöjligt.
   
 4. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Spanska viner!

  Håller med dig i stort med tillägget att stilen (dill/inlagd gurka) för det mesta bara märks i viner av traditionellt snitt och oftast då i Ribera del Duero och Rioja. Hittar inte alls dillen i moderna Tempranillo-viner (typ Callejos Crianza eller Condado de Haza) även då dom använt amerikansk ek i lagringen.

  Sen kan jag inte heller glömma Château Cheval-Blanc -75 som är ett av få röda Bordeauxer som jag prickat blint både på slott och årgång (på 90-talet skall väl tilläggas) och det mest pga att vinet varje gång hade en rejäl dos inlagd gurka i doften som inte gick att ta miste på. Av förklarliga skäl så är min aversion inte alltid så stor mot dill/inlagd gurka när jag får ett vin med den karaktären förutsatt att det är välgjort för övrigt.
   
 5. R.P

  R.P Medlem

  SV: Spanska viner!

  Sjötunga Orange till lunch, Martin Codax till, som vanligt ett säkert kort. Nu MR Mountain Wine, till en bit choklad på balkongen, 27 grader idag. ;D
   
 6. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Spanska viner!

  Appropå kvaliteten på 2003 från Ribera och Toro så drack jag en hyfsad Ribera -03 i veckan (inte -00 som på bilden): Cillar de Silos Crianza.
  [​IMG]
  Ingen dill eller inlagd gurka utan bara mörk frisk och tät frukt med balanserad ekton. Bra tryck i smak och eftersmak också för att vara ett billigt vin (ca 10€, 2005 i Spanien) . Inte på topp riktigt ännu men jord- och tobakstonerna som jag ofta hittar i unga Tempranillo-viner var borta.
   
 7. R.P

  R.P Medlem

  SV: Spanska viner!

  Den ska jag hålla utkik efter.

  Drack San Roman -06 för några veckor sen och blev besviken, inte alls så fyllig och kraftfull som dom andra årgångarna jag druckit. Drack sen -04 och -05 i förra veckan, dom var riktigt bra, kanske kass flaska eller så var 2006 ingen vidare år i Toro.
   
 8. R.P

  R.P Medlem

  SV: Spanska viner!

  Drack en budget-sherry igår, Alfonso Oloroso Seco från Gonzalez Byass, mycket sherry-typisk i smaken med härliga läder och tobakstoner. Sen två cavor, Berta Bouzy Reserva Extra Brut och Rovellats Gran Reserva 2006, båda funkade bra till maten som var kokta räkor, Palamosräkor och pilgrimsmusslor, den sistnämda cavan var det dock lite mer tyngd i så den gick bra också till anka som vi körde som huvudrätt.
   
 9. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Spanska viner!

  Liten summering av några Spanjorer på sistone:
  Condado de Haza -03
  Helt mogen och på väg utför en aning. Inte den bästa Condado jag druckit men ett helt ok vardagsvin.

  Condado de Haza -01
  Diametralt motsatt 03:an i mognad. Här är det bara att vänta ett bra tag till för att hitta rätt drickfönster. En riktigt bra stor Condado med kraft och kropp och bra längd.

  Dominio de Tares, Cepas Viejas, Bierzo -06
  Tät blåröd färg utan mognad. Stor mycket frisk doft med markerade nya fat i Bordeaux-stil och en frukt som påminner om ung Cabernet Franc och Merlot men det är ju Bierzos egen Mencia som används här. Fin koncentration och markerade tanniner lite åt Madiran-hållet men inte fullt så hårda. Gillar dom här vinerna mer och mer och kommer nog att leta efter fler producenter framöver. Enligt producenten används här frukt från 60-åriga stockar.
  http://www.dominiodetares.com/web/eng/vino.php?id=12
   
 10. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Spanska viner!

  Smakade en ypperligt bra Ribera del Duero igår (Emilio Moro -06). Kanske den bästa standard-Ribera jag smakat. Aningen tung i ekningen just nu men med 2-3 till på rygg så blir den perfekt.
  [​IMG].
   
 11. R.P

  R.P Medlem

  SV: Spanska viner!

  Igår, Habla del Silencio...superb till lammben. Kom ihåg att jag köpte det för det lite roliga namnet (tystnad talar) men det är verkligen ett potent vin, mycket bra.
   
 12. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Spanska viner!

  Lät spännande. Kunde inte hitta mycket om det vinet på nätet. Bodegas y Viñedos de Trujillo i Extremadura va ? Druvor ?
   
 13. sunqan

  sunqan Vinös

  SV: Spanska viner!

  cabernet sauvignon, tempranillo och syrah (stod hos en av handlarna)
  http://www.bodegashabla.com verkar vara deras hemsida, om än ganska intetsägande...

  hittade denna också: http://www.bacodigital.com/2010/06/09/habla-del-silencio%E2%80%A6-finalista-en-el-concurso-la-nariz-de-oro-2010/, det verkar som att det är ett nytt vin.

  -anders
   
 14. R.P

  R.P Medlem

  SV: Spanska viner!

  Köpte en Callejo Reserva -99, vet du nåt om den? Plockade också på mig en Crianza -07, tänkte testa den i veckan, aldrig druckit Callejo tidigare.

  Igår blev det en Rueda Verdejo, Blume -09, till en fisk och skaldjursbricka, inget stort vin, men ändå mycket trevligt, har inte gett mig in på Verdejo, men det ska jag definitivt göra nu.
   
 15. R.P

  R.P Medlem

  SV: Spanska viner!

  Jag gillade det. Japp, det är den bodegan, här är lite kort som jag hittade http://www.vinissimus.com/es/bodegas/in ... odega=byvt
   
 16. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Spanska viner!

  Har bara druckit Callejo från -04 och framåt (Crianza, Reserva och Seleccion) så jag har inte så mycket att säga om -99 tyvärr. Du kan ju alltid maila till Cristina Callejo och fråga (cristina.callejo@bodegasfelixcallejo.com). Hon brukar vara väldigt hjälpsam med info om sina viner.

  Skriv gärna en rad om Crianza -07 när du provat. Tyckte deras -05 var lysande men -06 var lite stramare, mer stall och mindre elegans och frukt än -05.

  Reserva -05 och Seleccion -05 är de bästa viner jag druckit från Callejo och bland det bästa från Ribera över huvud taget.
   
 17. R.P

  R.P Medlem

  SV: Spanska viner!

  Ok, tack för det, verkar som man ska köpa på sig en del 05or med andra ord, det verkar ju vara ett lysande år i Ribera. Återkommer med rapport på 07an.
   
 18. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Spanska viner!

  Du skall absolut titta efter -05 i Ribera. Har inte druckit så bra Tempranillo någonsin tror jag.

  Igår blev det en ganska habil och enkel Garnacha i from av Baltasar Gracian Garnacha Viñas Viejas -06. Initialt lite för mycket svavel men efter några timmar så satt druvkaraktären där ganska fint när SOx-doften hade försvunnit. Doften bjöd på kryddor, mörka körsbärstoner och lite torkat frukt utan att aspirera på något stort men allt satt i alla fall fint på plats. Smakmässigt en aning tunn och enahanda men jag skulle nog kunna tänka mig att köpa det igen och lagra 3-4 år för att se utvecklingen. Bland dom bättre spanska viner jag druckit <10€. Inköpt på Corte Inglés.
   
 19. R.P

  R.P Medlem

  SV: Spanska viner!

  Jag har gett Baltasar ett par chanser men jag tycker inte om det speciellt tyvärr, Calatayud är ju en region som tydligen ska vara på uppgång, vet du något annat man ska hålla ögonen på därifrån?

  Idag iskall Gramona, inte fel med call cava när det är 35+ ute, galet varmt idag.
   
 20. R.P

  R.P Medlem

  SV: Spanska viner!

  Pas Curtei och en flaska Rueda Verdejo (som jag inte kommer ihåg namnet på) till tonfistartar och råbiff, Pas Curtei var riktigt bra, som det brukar, kommer inte ihåg årgången, men jag tror det var en -07a, fin till råbiffen. Rueda Verdejon, nja, för mycket grön paprika för min smak, mineraler och löv.
   

Dela sidan