Stil på champagner

Diskussion i 'Övrigt' startad av Christer J, 11 februari 2019.

?

Ska man gå vidare med detta?

  1. Ge upp!

    0 röst(er)
    0,0%
  2. Hell Yeah!

    100,0%
  1. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Superkul grej! Verkar som att forumets kodare vaknat till; jag anmäler mig också som frivillig utvecklare till projektet! Är full-stack utvecklare inom .NET men har fokuserat mycket på frontend de senaste åren, så kan göra det mesta! :)
     
    Tomas Lindblom och Christer J gillar detta.
  2. glenn_peter

    glenn_peter Medlem

    Kan anmäla mig som testare. Jobbar som konsult inom mjukvarutest, med allt från API- till GUI-tester. :D
     
    Christer J gillar detta.
  3. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Jag gillar inte Bollinger GA 2008. Ekfat och oxidation är nog inte min stil. Törs jag då köpa Selosse eller Krug, eller finns det likheter jag inte kommer att uppskatta?
     
  4. Hardolph

    Hardolph Medlem


    Finns väl bara ett bombsäkert sätt att få reda på det?
     
    Wintermute och Jesper L gillar detta.
  5. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    F
    Förmodligen. Kosta vad det kosta vill :)
     
  6. Magikern

    Magikern Medlem

    Hade jag haft begränsad budget hade jag skippat Selosse men köpt Krug. Årgångs Krug (från bra årgångar) brukar vara ett bra val om man vill ha det bästa. ;)
     
  7. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Gillar du inte ek och oxidation så är Selosse det sista du ska köpa. Krug är det huset som har mest ekad och oxiderad stil. Framförallt GC medan årgångskrug oftast är lättare i stilen som ung.

    Julle skrev i min gamla bok att många vinexperter tar Selosse och Krug som defekt (oxiderat) blint.

    Eftersom du tycker GA 08 är för mycket ek och ox så talar det ytterligare för att du kommer ha svårt för Selosse och Krug. Själv tycker jag GA 08 är ovanligt lätt i stilen för att vara Bolly. Har gissat BdB och chardonnaydominerad de två gånger jag fått GA 08 blint.:oops:

    Med det sagt tycker jag ändå du ska prova så du vet säkert.:)
     
    Hardolph, magnum och LarsW gillar detta.
  8. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Drack den här i somras. Knappt så jag fick i mig ett glas, resten hällde jag ut pga ektonerna.
    Philipponnat Blanc de Noirs Extra Brut 2012
    Skärmavbild 2019-12-01 kl. 12.08.16.png
     
  9. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Whaaaat!? :eek:

    Så sjukt intressant hur smak kan variera mellan individer! Jag tycker iofs inte att just Philipponnat Blanc de Noirs är så mycket att hänga i granen, men det finns många på forumet som höjer den högt gång på gång!

    Vilken tur att alla gillar olika! Vilken är din absoluta favorit @Sigdarve? :)

    Edit:
    @Christer J
    Hur gick det med alla spindeldiagran? Finns det en skala och bedömningsmatris som man själv kan utgå ifrån för att få fram sådana här diagram! Jag gör gärna en MVP nu under december med lite grafer o så i en webapp som jämför olika champagne, men då behövs förstås material! :)
     
    Last edited: 1 december 2019
    Rasmus Åkesson gillar detta.
  10. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Haft ett latent skumpaintresse sedan 80-talet och bara druckit nån enstaka flaska champagne per år. Men i dec. 2018 bröt intresset ut på riktigt. Kan ännu inte riktigt säga att jag har någon huvudfavorit. Har än så länge bara druckit 3 st. prestigeskumpor, SWC, Bollinger GA och DP, alla 08. Blev inte riktigt impad av nån av dem. Men jag har fler av dem liggandes, så jag ser framemot nästa flaska i vår. Gårdagens Roland Champion Special Club 2012, gillade jag skarpt. Charles Heidsieck Brut Rosé 2006, är inte dum den heller.
     
  11. Magikern

    Magikern Medlem

    Fick de dekantera?
    Ett par timmar lär vara en god idé för samtliga skulle jag tro.
    Det är rätt vanligt att de serveras lite för kalla också. 12 grader är en rätt lämplig serveringstemperatur men de är en smaksak.
     
  12. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Drack dem på två dagar. Godare andra dagen. Borde det inte bli ung. samma som att lufta/dekantera? Så varmt som tolv vill jag nog inte ha mina skumpor.
     
  13. Christer J

    Christer J Medlem

    Jag gör lite diagram då och då.
    Jag kan skicka över excel-filen med matrisen om du vill pilla själv.
     
    Daniel B gillar detta.
  14. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Gärna, tack! =)
     
  15. Magikern

    Magikern Medlem

    Finns de som gillar unga champagner så pass varma. Komplexiteten märks mer inte minst om det är mycket Pinot. Prova och se. ;)
     
    Bearman gillar detta.
  16. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Det finns folk till allt förmodligen. Men vita viner vill jag ha kalla. Känns jolmigt annars.
     
  17. Poussard

    Poussard Medlem

    För att va såpass novis (no offense) som ”intresset bröt ut dec 18” så är du väl bestämd på den punkten, kan jag tycka? Varför inte prova och se? Kanske finns en anledning till att många vill ha sina Champagner inte för kalla och i större glas än flöjter?
     
  18. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Nog har jag druckit vitt vin som inte är kallt och jag gillar det inte. Gillar inte heller torra ljusa lageröl som är varmare än 10 grader. Det är nån fräschör som saknas över 10 grader i mitt tycke.
     
  19. Poussard

    Poussard Medlem

    Såklart, och jag tvivlar inte på din smak. Men jag har nån gång sagt att jag avskyr oxade viner också, och tänk, det gör jag inte längre. Så saker och ting händer ju med tid och träning.
     
  20. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Men vissa saker vänjer man sig inte vid. Det är som med koriander i mitt fall. https://nyheter24.se/debatt/894032-hata-koriander
     
    Poussard gillar detta.

Dela sidan