Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Svensk vinmakare från Kalifornien säger hej och frågar om råd.

Adam Frisch

Vinmakare
Hej allihop!

Jag heter Adam Frisch, är svensk, men sen länge bosatt i USA.

Bakgrund: Efter många år av naturligt hemvinmakande har jag nu äntligen gett mig ut på egna vingar. Jag gör naturliga viner, fast på lite bortglömda eller underskattade druvsorter. Ofta med en old world approach, extended maceration och bra struktur. Låga sulfidnivåer. Detta är inte dom typiska Kaliforniska fruktbomberna. Siktar på första release 2019, men huvuddelen av dom röda blir först 2020. Mer om det nedan.

Vi tar all vår frukt från Kalifornien och varenda druvskörd har jag personligen varit inblandad i. Och varenda druva har transporterats av mig, så vi har inte bara köpt frukt eller druvjuice och väntat på leverans och gjort vinet industriellt, som så många andra gör. Alla viner är single varietal, dvs inte blandviner. I den utsträckning det har gått, har jag försökt skörda frukten från organiska druvodlare. Inte alltid det går när man siktar in sig på väldigt ovanliga druvsorter som jag gjort - man får ta det man kan få, ibland.

Iallafall så vill jag ju som svensk väldigt gärna att mina viner en dag kan finna sin väg till hemlandet och till konsumenter där, vilket är varför jag tänkte att det kan ju inte skada att fråga om råd här. Har tagit lite kontakt med ett par vinimportörer, men tänkte att ju mer jag kan förstå mig på den svenska marknaden, desto bättre. Har inte bott hemma på nästan 20 år, så har inte så bra koll längre hur det funkar med dom nya EU-reglerna etc. Tyvärr har jag ingen webbsida eller färdiga flaskor än, eftersom allt detta håller på att designas just nu. Men jag har ett instagram-konto: sabellifrisch där ni kan se litegrann.

Lite bakgrund på dom viner vi har i pipelinen för 2019/2020 är:

RÖDA:

1. Listan Prieto aka Mission - En av dom äldsta druvsorterna i Kalifornien är Mission. Den kom via conquistadorerna till Mexico och spred sig upp med dom katolska missionerna till Kalifornien. I början av förra seklet den vanligaste druvsorten för vinmakande här, men har sedan trender förändrats nästan helt eliminerats. Nästan omöjligt att få tag på denna druva nuförtiden. Efter mkt jagande, lyckades jag till slut hitta en druvbonde som fortfarande hade lite “bortglömda” Mission-rankor kvar i ett hörn nere vid älven. Dom är organiskt odlade, men saknar diplom. I många år visste man inte att Mission var identisk med den överlevande Listan Prieto på Kanarieöarna och det var först efter DNA test för några år sedan man kunde se kopplingen. Vinet vi gör på denna druva är medium-bodied och påminner mkt om Pinot Noir. Lättsamt, men med karaktär. Kommer bli ett underbart vin, det ser vi redan nu.

2. Alicante Bouschet - Ett stort, djuprött vin. En av dom få druvsorter som har röd juice också. Full bodied. Tagen från en vinodlare som gödslar mkt sparsamt.

3. Tinta Cao - En djuplila druvsort som nästan enbart används till portvinsblandningar. Här valde vi att göra ett torrt rött på det och det visar redan tecken på att bli ett fantastiskt vin. Mkt få odlare av denna druvsort i Kalifornien och i världen. Enormt stort och full bodied, med substans och tanniner. Vi är nog en av dom enda i världen som gör torrt rött på denna druvsort.

VITA:

4. Colombard - Dessa druvor skördade jag personligen varenda en av från ett litet bortglömt homestead i Sonoma. Varenda ranka var urgammal och hade aldrig trimmats, så klasarna skrapade marken och det var en mardröm att skörda. Tog en evighet när man måste lyfta på varenda löv och gren för att komma åt. Men så organiskt och biodynamiskt det kan bli. Detta är ett litet fräschare, syrligare vin som vi fortfarande försöker lista ut om det behöver lagras. Så det kan potentiellt sett bli en 2019-release på detta, beroende på hur det utvecklas efter nyår.

ROSE:

5. Flame Tokay aka Ahmeur bou Ahmeur - Kanske den mest ovanliga druvsorten i vår kollektion. Garanterat ingen som gjort vin på denna helt bortglömda druvsort på ett halvt sekel. Druvan har ett rosa skal, så genom att låta vinet dra på skalen en längre tid, överför det sin färg. Vinet är nästan laxrosa i färg och skiljer sig således från alla andra roseer på denna punkt - detta är ett extended maceration rose, vilket är omöjligt att göra om man gör det på traditionellt vis med röda druvor där man inte kan låta vinet dra på druvskalen någon tid alls innan det blir rödvin av det. Så det har tanniner och struktur som ett mer lagrat eller rött vin, fast det är ett rose. Helt unikt. Organiskt odlat, fast utan diplom. Vinet är helt fantastiskt redan nu fast det är så ungt, så detta blir ett av dom vin som kommer ges ut redan 2019. Hoppas innan sommaren, men det kan bli lite senare också.

ORANGE:

6. Marsanne - Detta är vårt orange vin och version av denna subkategori av vin. Dvs Marsanne-druvorna får dra sig på sina egna skal i 90 dagar i stora lerfat eller amfora. Det blir djupgult eller orange i färgen. Sen pressar vi det och det får åldras på lerfaten i minst ett år. Ett stort vin som dricks mer som ett rödvin. Organiskt odlade med diplom.

Nu till ett par frågor:

1. Det verkar finnas mkt mindre Amerikanska viner i Systembolagets sortiment än andra s.k. New World-viner. Vad beror det på? Är dom för dyra?

2. Har förstått att importörer kan sälja direkt till privatkund och restaurang, vilket är bra. Men hur svårt är det att komma in på Systembolagets ordinarie sortiment i butikerna? Är det ens möjligt?

3. Som konsument - köper ni själva via importörer som privatkund viner som inte är i ordinarie sortiment, eller är det för struligt? Undviker man det som konsument?

4. Självklart så vill man ju inte betala för mkt för sitt vin, men vart tycker du som vinintresserade att det finns en mental prisbarriär? Vid vilken summa blir det för dyrt för en entusiast och kvalitetsintresserad? 300kr per flaska? Försöker bilda mig en uppfattning om vart prisbilden ligger i Sverige. Vårt vin kan helt enkelt inte produceras för under 300kr, så försöker se om det är som en dödsdom att vara prisatt i det segmentet.

5. Statistik. Har hittat statistik online från Systembolaget om den totala vinförsäljningen, men inte nedbrutet per vintillverkare. Finns det nån sån statistik? Det vore intressant se hur mkt vin som säljs i det prissegment vi med all sannolikhet kommer hamna i.

Tack på förhand för alla svar! Kommer säkert flera. Hoppas vi en dag kan ses över ett glas vin!
 
Last edited:

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Hej,

Välkommen till forumet!
Tycker du har intressanta frågor och hoppas att forumet kan vara till hjälp för dig.
Jag personligen tycker det är kul att få lite perspektiv från vinmakaren själv. Det är inte ofta jag stöter på en svensk vinmakare.

@Wintermute kan säkert hjälpa dig med statistik per producent om du frågar honom, han är nog utan tvekan bäst av oss på excel :).
 

Wintermute

Medlem
Hej,

Välkommen till forumet!
Tycker du har intressanta frågor och hoppas att forumet kan vara till hjälp för dig.
Jag personligen tycker det är kul att få lite perspektiv från vinmakaren själv. Det är inte ofta jag stöter på en svensk vinmakare.

@Wintermute kan säkert hjälpa dig med statistik per producent om du frågar honom, han är nog utan tvekan bäst av oss på excel :).
Jag tar mig an utmaningen och försöker besvara så mycket jag kan i en artikel. Min gissning är att den blir klar tidigast om en vecka. Däremot kan jag nog bara söka sanningen i systembolagets försäljningsstatistik. De andra frågorna finns det andra på forumet som kan besvara med bravur.
 

Mattias Schyberg

Administratör
4. Självklart så vill man ju inte betala för mkt för sitt vin, men vart tycker du som vinintresserade att det finns en mental prisbarriär? Vid vilken summa blir det för dyrt för en entusiast och kvalitetsintresserad? 300kr per flaska? Försöker bilda mig en uppfattning om vart prisbilden ligger i Sverige. Vårt vin kan helt enkelt inte produceras för under 300kr, så försöker se om det är som en dödsdom att vara prisatt i det segmentet.
En väldigt svår fråga att svara på utan att ha provat vinet ifråga. 300 kr borde inte vara en för hög summa att betala för ett vin om det levererar en upplevelse i paritet med konkurrensen inom vinstilen.

Jag kan dock tänka mig att mer udda druvor som alicante bouchet, mission med flera, är mer svårsålda i den prisrangen. De som gärna köper lite mer udda och annorlunda viner tycker nog generellt att ett vin bör kosta under 200 kr för att det ska kännas rimligt att plocka upp av ren nyfikenhet.

Naturliga viner brukar generellt vara lite billigare än många konventionella, klassiska viner. 300 kr är där många av de mest erkända ligger prismässigt. Okända viner och producenter behöver nog bygga upp ett positivt rykte och hype innan det går att sälja för det priset.
 

Elvis

Medlem
Välkommen till forumet, @Adam Frisch!

1. Det verkar finnas mkt mindre Amerikanska viner i Systembolagets sortiment än andra s.k. New World-viner. Vad beror det på? Är dom för dyra?

Ja, jag tror att det är därför. När jag bodde i Los Angeles drack jag mycket amerikanska viner men i Sverige tycker jag att de är för dyra i förhållande till kvaliteten. Nu dricker jag inte så mycket viner från Nya Världen överhuvudtaget men ändå.

2. Har förstått att importörer kan sälja direkt till privatkund och restaurang, vilket är bra. Men hur svårt är det att komma in på Systembolagets ordinarie sortiment i butikerna? Är det ens möjligt?

Ja, det är möjligt men du behöver ha en väldigt stor produktion och sedan lyckas i någon av Systembolagets upphandlingar. Någon annan kan säkert ge en exakt siffra men minst 10.000 flaskor bör du nog kunna sälja av samma vin i så fall. Och att komma in med ett vin för 300+ kr i ordinarie sortimentet är nog i det närmaste omöjligt.

3. Som konsument - köper ni själva via importörer som privatkund viner som inte är i ordinarie sortiment, eller är det för struligt? Undviker man det som konsument?

Jag själva och många här på forumet köper av importörer (via Systembolagets "privatimport"), av onlinehandlare som riktar in sig på svenska marknaden samt från utländska vinhandlare.

4. Självklart så vill man ju inte betala för mkt för sitt vin, men vart tycker du som vinintresserade att det finns en mental prisbarriär? Vid vilken summa blir det för dyrt för en entusiast och kvalitetsintresserad? 300kr per flaska?

I det här forumet finns ingen prisbarriär alls, men vi är långt ifrån representativa. Marknaden för viner över 300 kr är mycket liten i Sverige.
 

Skaggs

Medlem
Hej allihop!

Jag heter Adam Frisch, är svensk, men sen länge bosatt i USA.

Bakgrund: Efter många år av naturligt hemvinmakande har jag nu äntligen gett mig ut på egna vingar. Jag gör naturliga viner, fast på lite bortglömda eller underskattade druvsorter. Ofta med en old world approach, extended maceration och bra struktur. Låga sulfidnivåer. Detta är inte dom typiska Kaliforniska fruktbomberna. Siktar på första release 2019, men huvuddelen av dom röda blir först 2020. Mer om det nedan.

Vi tar all vår frukt från Kalifornien och varenda druvskörd har jag personligen varit inblandad i. Och varenda druva har transporterats av mig, så vi har inte bara köpt frukt eller druvjuice och väntat på leverans och gjort vinet industriellt, som så många andra gör. Alla viner är single varietal, dvs inte blandviner. I den utsträckning det har gått, har jag försökt skörda frukten från organiska druvodlare. Inte alltid det går när man siktar in sig på väldigt ovanliga druvsorter som jag gjort - man får ta det man kan få, ibland.

Iallafall så vill jag ju som svensk väldigt gärna att mina viner en dag kan finna sin väg till hemlandet och till konsumenter där, vilket är varför jag tänkte att det kan ju inte skada att fråga om råd här. Har tagit lite kontakt med ett par vinimportörer, men tänkte att ju mer jag kan förstå mig på den svenska marknaden, desto bättre. Har inte bott hemma på nästan 20 år, så har inte så bra koll längre hur det funkar med dom nya EU-reglerna etc. Tyvärr har jag ingen webbsida eller färdiga flaskor än, eftersom allt detta håller på att designas just nu. Men jag har ett instagram-konto: sabellifrisch där ni kan se litegrann.

Lite bakgrund på dom viner vi har i pipelinen för 2019/2020 är:

RÖDA:

1. Listan Prieto aka Mission - En av dom äldsta druvsorterna i Kalifornien är Mission. Den kom via conquistadorerna till Mexico och spred sig upp med dom katolska missionerna till Kalifornien. I början av förra seklet den vanligaste druvsorten för vinmakande här, men har sedan trender förändrats nästan helt eliminerats. Nästan omöjligt att få tag på denna druva nuförtiden. Efter mkt jagande, lyckades jag till slut hitta en druvbonde som fortfarande hade lite “bortglömda” Mission-rankor kvar i ett hörn nere vid älven. Dom är organiskt odlade, men saknar diplom. I många år visste man inte att Mission var identisk med den överlevande Listan Prieto på Kanarieöarna och det var först efter DNA test för några år sedan man kunde se kopplingen. Vinet vi gör på denna druva är medium-bodied och påminner mkt om Pinot Noir. Lättsamt, men med karaktär. Kommer bli ett underbart vin, det ser vi redan nu.

2. Alicante Bouschet - Ett stort, djuprött vin. En av dom få druvsorter som har röd juice också. Full bodied. Tagen från en vinodlare som gödslar mkt sparsamt.

3. Tinta Cao - En djuplila druvsort som nästan enbart används till portvinsblandningar. Här valde vi att göra ett torrt rött på det och det visar redan tecken på att bli ett fantastiskt vin. Mkt få odlare av denna druvsort i Kalifornien och i världen. Enormt stort och full bodied, med substans och tanniner. Vi är nog en av dom enda i världen som gör torrt rött på denna druvsort.

VITA:

4. Colombard - Dessa druvor skördade jag personligen varenda en av från ett litet bortglömt homestead i Sonoma. Varenda ranka var urgammal och hade aldrig trimmats, så klasarna skrapade marken och det var en mardröm att skörda. Tog en evighet när man måste lyfta på varenda löv och gren för att komma åt. Men så organiskt och biodynamiskt det kan bli. Detta är ett litet fräschare, syrligare vin som vi fortfarande försöker lista ut om det behöver lagras. Så det kan potentiellt sett bli en 2019-release på detta, beroende på hur det utvecklas efter nyår.

ROSE:

5. Flame Tokay aka Ahmeur bou Ahmeur - Kanske den mest ovanliga druvsorten i vår kollektion. Garanterat ingen som gjort vin på denna helt bortglömda druvsort på ett halvt sekel. Druvan har ett rosa skal, så genom att låta vinet dra på skalen en längre tid, överför det sin färg. Vinet är nästan laxrosa i färg och skiljer sig således från alla andra roseer på denna punkt - detta är ett extended maceration rose, vilket är omöjligt att göra om man gör det på traditionellt vis med röda druvor där man inte kan låta vinet dra på druvskalen någon tid alls innan det blir rödvin av det. Så det har tanniner och struktur som ett mer lagrat eller rött vin, fast det är ett rose. Helt unikt. Organiskt odlat, fast utan diplom. Vinet är helt fantastiskt redan nu fast det är så ungt, så detta blir ett av dom vin som kommer ges ut redan 2019. Hoppas innan sommaren, men det kan bli lite senare också.

ORANGE:

6. Marsanne - Detta är vårt orange vin och version av denna subkategori av vin. Dvs Marsanne-druvorna får dra sig på sina egna skal i 90 dagar i stora lerfat eller amfora. Det blir djupgult eller orange i färgen. Sen pressar vi det och det får åldras på lerfaten i minst ett år. Ett stort vin som dricks mer som ett rödvin. Organiskt odlade med diplom.

Nu till ett par frågor:

1. Det verkar finnas mkt mindre Amerikanska viner i Systembolagets sortiment än andra s.k. New World-viner. Vad beror det på? Är dom för dyra?

2. Har förstått att importörer kan sälja direkt till privatkund och restaurang, vilket är bra. Men hur svårt är det att komma in på Systembolagets ordinarie sortiment i butikerna? Är det ens möjligt?

3. Som konsument - köper ni själva via importörer som privatkund viner som inte är i ordinarie sortiment, eller är det för struligt? Undviker man det som konsument?

4. Självklart så vill man ju inte betala för mkt för sitt vin, men vart tycker du som vinintresserade att det finns en mental prisbarriär? Vid vilken summa blir det för dyrt för en entusiast och kvalitetsintresserad? 300kr per flaska? Försöker bilda mig en uppfattning om vart prisbilden ligger i Sverige. Vårt vin kan helt enkelt inte produceras för under 300kr, så försöker se om det är som en dödsdom att vara prisatt i det segmentet.

5. Statistik. Har hittat statistik online från Systembolaget om den totala vinförsäljningen, men inte nedbrutet per vintillverkare. Finns det nån sån statistik? Det vore intressant se hur mkt vin som säljs i det prissegment vi med all sannolikhet kommer hamna i.

Tack på förhand för alla svar! Kommer säkert flera. Hoppas vi en dag kan ses över ett glas vin!

Det här låter spännande, ska till Kalifornien i februari och hade gärna besökt en svensk naturvinsmakare. Var håller du till? Kul projekt och lycka till!
 
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Tack för alla svar!

Jo, det är nog så att runt 300kr eller mer, så stöter man nog på lite motstånd när man inte är antigen Bordeaux eller Napa/Sonoma Cabernet i Sverige. Blir nog aningens lättare här i USA eftersom vinpristoleranserna är lite högre. Jag får se om jag får nån respons från några av dom distributörer jag kontaktat.

Det tragiska är att egentligen att det kanske kommer behöva kosta ännu mer. Om jag räknar baklänges från 300kr, tar bort alkoholskatten och Systembolagets 17.5% påslag, sen distributörens 20-30% marginal, transportkostnader från USA till Sverige etc, ja då är det inte så himla mycket kvar. Plus minus noll, i princip för mig. Så nåt att tänka på - det kanske inte ens är realistiskt när det blir så många mellanhänder?

Skaggs - vineriet ligger i Santa Clarita utanför Los Angeles. Jag hyr in mig hos en annan vinmakare där och så delar vi på utrustning etc. Lagringen sker där också. Men frukten kommer norrifrån: Mission från Mokelumne River, Flame Tokay och Alicante Bouschet från Lodi, Marsanne från Madera Foothills, Colombard från Sonoma, Tinta Cao från Contra Costa. Tanken är att så småningom ha egen facilitet, men det är mkt tillstånd och pappersarbete som ska till innan det blir godkänt här, så just funkar det bäst att hyra in sig och dela med några andra. Du får gärna komma titta om du är här.

Här är ett par bilder från vårt rosevin - ni kan se den laxrosa tonen som skalen gav till vinet. Och amfororna är fyllda med Marsanne som ligger 90-dagar på skalen, så kommer också ha en djup färg.
 

Attachments

  • IMG_1699-1.JPG
    IMG_1699-1.JPG
    33,3 KB · Visningar: 411
  • IMG_1498-1.jpg
    IMG_1498-1.jpg
    69 KB · Visningar: 428
Last edited:

Silenos

Medlem
Trevlig tråd!

Jag tror nog inte du ska haka upp dig för mycket på just 300 kr. För 99% av Sveriges (och gissningsvis världens) vinkonsumenter är alla viner över, nu höftar jag, säg 150 kr helt ointressanta. Den marknaden når du aldrig, så den behöver du inte ora dig för. Den resterande procenten, vi här t.ex, bryr oss inte så där väldigt om vinet kostar 300, eller 450. Men det förutsätter ju såklart att tjutet är smarrigt och intressant! Ytterligare ett polerat generiskt lyxvin, i fån-tung flaska, med en halvt-hittepåhistoria om "hantverksmässig tradition" osv. göra sig icke besvär! Inte för mig åtminstone...(Och nota bene, jag påstår inte att du tillhör kategorin!)
 
Last edited:
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Trevlig tråd!

Jag tror nog inte du ska haka upp dig för mycket på just 300 kr. För 99% av Sveriges (och gissningsvis världens) vinkonsumenter är alla viner över, nu höftar jag, säg 150 kr helt ointressanta. Den marknaden når du aldrig, så den behöver du inte ora dig för. Den resterande procenten, vi här t.ex, bryr oss inte så där väldigt om vinet kostar 300, eller 450. Men det förutsätter ju såklart att tjutet är smarrigt och intressant! Ytterligare ett polerat generiskt lyxvin, i fån-tung flaska, med en halvt-hittepåhistoria om "hantverksmässig tradition" osv. göra sig icke besvär! Inte för mig åtminstone...(Och nota bene, jag påstår inte att du tillhör kategorin!)

Intressant, och nu kommer vi in på marknadsföring och design. Jag håller helt med dig - blir så trött på dom flesta nya lanseringar av vin, speciellt här i Kalifornien. Vad som alltid händer här följande:

1. Stenrik Wall Street-snubbe tycker det är sexigt ha vingård, så köper en nedgången Napa-vingård (Napa är det enda som gäller för miljonärerna, även fast Sonoma börjar komma).

2. Dom river ut alla druvsorter som inte är Cabernet Sauvignon och lagrar upp med ny ekfat.

3. Dom hyr in den dyrataste och hetaste vinmakaren man kan få för pengar. Ofta fransk, för det ger mer "trovärdighet".

4. Sen går dom till designföretaget CF Napa och gör en överjobbad etikett, med guld och en antydan om extremt långa familjetraditioner, bilder på den vackra vingården etc. https://cfnapa.com/domestic_wine

5. Sen säljer man vinet med ett enormt tryck på "terroir" och vingårdens ställe, eftersom man inte har några vinmakartraditioner som rik knös att dra på. Så nu måste man sälja skiten stenhårt på att detta "unika" vin kan bara komma från denna "unika" plats i Napa (f.ö. så används exakt samma trötta antydanden av Franska Bordeaux-producenter, så det är inte bara ett USA-fenomen).

6. Slutligen säljs dessa viner för 1000kr och uppåt till deras rika vänner.

Det värsta av allt är att det funkar. Titta på dom kanske 5 dyraste vinerna i USA och dom är alla ägda av gamla Wall Street-snubbar eller rika knösar: Screaming Eagle, Harlan Estates, Tusk Estates, Scarecrow, Schrader etc. Långa väntelistor som det i princip är omöjligt att komma in på om ingen dör.

Så, jag har varit väldigt tydlig med min grafiske designer att detta är det sista jag vill påskina. Ingen antydan om någon slags trött "tradition" eller lång familjehistorik eller terroir etc. Inga bilder på vingårdar etc på etiketterna. Utan snarare en presentation of tidlöshet, modernism och minimalism. Vi har försökt designa det så det känns premium, men ändå småskaligt, vilket bäst beskriver vinerna. Designen är inte klar än, men bör vara redo efter nyår.

I övrigt, vad gäller "terroir" och vingårdens betydelse, så håller jag helt med kultvinmakare och gamla hippien Sean Thackrey i detta klipp (med början 1:34):

 
Last edited:

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Intressant, och nu kommer vi in på marknadsföring och design. Jag håller helt med dig - blir så trött på dom flesta nya lanseringar av vin, speciellt här i Kalifornien. Vad som alltid händer här följande:

1. Stenrik Wall Street-snubbe tycker det är sexigt ha vingård, så köper en nedgången Napa-vingård (Napa är det enda som gäller för miljonärerna, även fast Sonoma börjar komma).

2. Dom river ut alla druvsorter som inte är Cabernet Sauvignon och lagrar upp med ny ekfat.

3. Dom hyr in den dyrataste och hetaste vinmakaren man kan få för pengar. Ofta fransk, för det ger mer "trovärdighet".

4. Sen går dom till designföretaget CF Napa och gör en överjobbad etikett, med guld och en antydan om extremt långa familjetraditioner, bilder på den vackra vingården etc. https://cfnapa.com/domestic_wine

5. Sen säljer man vinet med ett enormt tryck på "terroir" och vingårdens ställe, eftersom man inte har några vinmakartraditioner som rik knös att dra på. Så nu måste man sälja skiten stenhårt på att detta "unika" vin kan bara komma från denna "unika" plats i Napa (f.ö. så används exakt samma trötta antydanden av Franska Bordeaux-producenter, så det är inte bara ett USA-fenomen).

6. Slutligen säljs dessa viner för 1000kr och uppåt till deras rika vänner.

Det värsta av allt är att det funkar. Titta på dom kanske 5 dyraste vinerna i USA och dom är alla ägda av gamla Wall Street-snubbar eller rika knösar: Screaming Eagle, Harlan Estates, Tusk Estates, Scarecrow, Schrader etc. Långa väntelistor som det i princip är omöjligt att komma in på om ingen dör.

Så, jag har varit väldigt tydlig med min grafiske designer att detta är det sista jag vill påskina. Ingen antydan om någon slags trött "tradition" eller lång familjehistorik eller terroir etc. Inga bilder på vingårdar etc på etiketterna. Utan snarare en presentation of tidlöshet, modernism och minimalism. Vi har försökt designa det så det känns premium, men ändå småskaligt, vilket bäst beskriver vinerna. Designen är inte klar än, men bör vara redo efter nyår.

I övrigt, vad gäller "terroir" och vingårdens betydelse, så håller jag helt med kultvinmakare och gamla hippien Sean Thackrey i detta klipp (med början 1:34):


Väldigt trevlig (eller otrevlig beroende på vilket perspektiv man har) läsning, kul att du har hittat hit till forumet!
 

glenn_peter

Medlem
I övrigt, vad gäller "terroir" och vingårdens betydelse, så håller jag helt med kultvinmakare och gamla hippien Sean Thackrey i detta klipp (med början 1:34):
Gillar också Sean, härlig laid back syn på vin, vinmakning och sitt yrke. Han gör även ett uppträdande i TV-serien Oz and James Big Wine Adventure Season 2 (finns alla avsnitt på youtube).

2. Har förstått att importörer kan sälja direkt till privatkund och restaurang, vilket är bra. Men hur svårt är det att komma in på Systembolagets ordinarie sortiment i butikerna? Är det ens möjligt?
Hur är det med Beställningssortimentet då? Lättare?

3. Som konsument - köper ni själva via importörer som privatkund viner som inte är i ordinarie sortiment, eller är det för struligt? Undviker man det som konsument?
Jag beställer nästan uteslutande viner från Beställningssortimentet, Privatimport eller via andra kanaler på nätet. Tycker det är oerhört enkelt att beställa så jag ser inga problem där.

4. Självklart så vill man ju inte betala för mkt för sitt vin, men vart tycker du som vinintresserade att det finns en mental prisbarriär? Vid vilken summa blir det för dyrt för en entusiast och kvalitetsintresserad? 300kr per flaska? Försöker bilda mig en uppfattning om vart prisbilden ligger i Sverige. Vårt vin kan helt enkelt inte produceras för under 300kr, så försöker se om det är som en dödsdom att vara prisatt i det segmentet.
Har jag inte tidigare personlig erfarenhet av ett vin, eller en vinstil, handlar det ofta för mig att en person jag litar på tipsar om det. Och med litar på kan det vara en kompis med liknande smak, eller som vet min smak, en bra tasting note här på forumet osv...

Intressant med ditt projekt. Ska bli kul att följa, så lycka till!
 
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Jag blir förvirrad. Är Mission endast besläktade med País och Criolla eller är det samma varieté?

Ja, Mission är identiskt med Pais och Criolla Chica. Men länge visste man inte vilket Europeisk ursprung den druvan hade, eftersom nästan alla inhemska typer eliminerades med Phylloxera-epidemien på 1800-talet. Först 2006 lyckades man genetiskt knyta den till den överlevande Listan Prieto (eller Negro) som överlevt på Kanarieöarna (dit lusen inte kom). Så Listan är identisk med Mission genetiskt. Vilket ursprung från Europeiska fastlandet Listan dock är sprungen från - och som med stor sannolikhet är urfadern till dom Syd- och Nord-amerikanska sticken - vet man dock forfarande inte. Det är möjligt att den är helt utplånad. Men förmodligen är den av Spanskt ursprung, med tanke på att Hernan Cortes var en av dom som tog med sig den till Nya Spanien.

F.ö. skulle bli förvånad om den faktiskt är helt utdöd i Europa - vinrankor är sega typer och alltid blir det några jäklar kvar. Dom är som ogräs! Gäller bara hitta dom.

På tal om Hernan Cortes så finns det en liten vink till historien i namngivningen av mitt Mission-vin: hans "indianska" flickvän och översättare (från Nahua stammen, som han tog till fru senare när han klev iland i Nya Spanien), hette Malintzin. Men hon kallades "La Malinche" av folket, vilket kan betyda både förrädisk, "two-faced" eller moderlig. Så jag har valt att kalla vårt Mission-vin: "La Malinche" för att anknyta och hedra Mission-druvans ankomst till den nya världen.

Gillar också Sean, härlig laid back syn på vin, vinmakning och sitt yrke. Han gör även ett uppträdande i TV-serien Oz and James Big Wine Adventure Season 2 (finns alla avsnitt på youtube).

Såg det avsnittet - väldigt härligt!

Jag beställer nästan uteslutande viner från Beställningssortimentet, Privatimport eller via andra kanaler på nätet. Tycker det är oerhört enkelt att beställa så jag ser inga problem där.

Bra att höra! Det ger mig hopp! Faktum är att en distributör har nu svarat och verkar vara nyfikna. Jag får återkomma efter mitt Sverige-besök över jul och meddela hur det tog sig.
 

Poussard

Medlem
Vore intressant att veta om du använder stål, amfora eller ek eller annat, och hur stor andel nya eller gamla fat, till de olika vinerna. Också intressant om du använder inhemsk jäst, samt hur mkt och när i processen du svavlar. Vilken alkohol% det är i de olika vinerna skulle också vara intressant att veta.

Jag har försökt koppla ihop dig och fanwine.se (genom att producentönska dig där) då jag tycker att den kollaborativa metoden verkar passa här, vilket förhoppningsvis kan få ned priset lite också.
 

jrick

Medlem
@Adam Frisch Listan Prieto och Listan Negro är inte samma sak, vilket jag får intrycket att du säger ovan. Listan Prieto och Mission är alltså samma men distinkta från Listan Negro såvitt jag vet.

Du kan via José Pastor Selections där borta få tag i ett i mitt tycke jäkligt bra vin på Listan Prieto/Mission från Teneriffa: Envinate Benje tinto 2017.
 

Laigaard

Medlem
Ja, Mission är identiskt med Pais och Criolla Chica. Men länge visste man inte vilket Europeisk ursprung den druvan hade, eftersom nästan alla inhemska typer eliminerades med Phylloxera-epidemien på 1800-talet. Först 2006 lyckades man genetiskt knyta den till den överlevande Listan Prieto (eller Negro) som överlevt på Kanarieöarna (dit lusen inte kom). Så Listan är identisk med Mission genetiskt. Vilket ursprung från Europeiska fastlandet Listan dock är sprungen från - och som med stor sannolikhet är urfadern till dom Syd- och Nord-amerikanska sticken - vet man dock forfarande inte. Det är möjligt att den är helt utplånad. Men förmodligen är den av Spanskt ursprung, med tanke på att Hernan Cortes var en av dom som tog med sig den till Nya Spanien.

F.ö. skulle bli förvånad om den faktiskt är helt utdöd i Europa - vinrankor är sega typer och alltid blir det några jäklar kvar. Dom är som ogräs! Gäller bara hitta dom.

På tal om Hernan Cortes så finns det en liten vink till historien i namngivningen av mitt Mission-vin: hans "indianska" flickvän och översättare (från Nahua stammen, som han tog till fru senare när han klev iland i Nya Spanien), hette Malintzin. Men hon kallades "La Malinche" av folket, vilket kan betyda både förrädisk, "two-faced" eller moderlig. Så jag har valt att kalla vårt Mission-vin: "La Malinche" för att anknyta och hedra Mission-druvans ankomst till den nya världen

Mycket bra val av namn. En bra historia säljer. Jag hoppas att det går bra för dig och vill du ha en panel så kan du ju alltid köra en liten privatprovning för oss medlemmar på forumet ;)
 
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Vore intressant att veta om du använder stål, amfora eller ek eller annat, och hur stor andel nya eller gamla fat, till de olika vinerna. Också intressant om du använder inhemsk jäst, samt hur mkt och när i processen du svavlar. Vilken alkohol% det är i de olika vinerna skulle också vara intressant att veta.

Jag har försökt koppla ihop dig och fanwine.se (genom att producentönska dig där) då jag tycker att den kollaborativa metoden verkar passa här, vilket förhoppningsvis kan få ned priset lite också.

Tack för det! Har ingen erfarenhet av Fanwine - hur funkar det?

Vinerna är alla naturligt jästa av sig själv. Alla har spenderat hela sin jäsperiod på egna skal för att få fram tanninerna. Några av dom röda har spenderat ytterligare lite tid med sina skal (uppemot 14 dagar allts som allt). Mitt Marsanne amforavin är fortfarande på skalen, och ska vara så året ut. Siktar på 90 dagar för det. Det är det enda vinet som lagras helt på amfora. Alla andra vin, dom röda, vita och rose:et lagras på neutrala fat.

Det har alltid varit tanken att låta "vinet tala för sig självt" och inte få för mkt intryck från ny ek etc, så vi använder gamla ekfat. Men jag är inte emot ny ek i sig självt. Faktum är att trots att dessa är naturliga vin, så vill jag komma bort från glou-glou trenden med naturliga vin litegrann. Jag vill att dessa vin ska ha karaktär och kunna kombineras med mat, och inte bara vara jästiga sommardrycker. Dom ska vara "riktiga" viner, så att säga. Så om det kräver ny ek lite senare i lagringen, så är jag inte alls emot det. Men sen är det en sak till med ny ek - det är dyrt. Ett ekfat här är ungefär $800, och räcker i kanske 1-2 årgångar, kanske 3 som bäst. Ett gammalt ekfat är $150 och kan användas i princip så länge det inte läcker... Jag fick precis räkningen på mina neutrala ekfat - $13.000. Hade allt detta varit ny ek, så hade vi snackat ca $50-60.000 bara i ek! Det är mkt pengar att punga ut med när man är nystartad och inte har några inkomster på några år.

@Adam Frisch Listan Prieto och Listan Negro är inte samma sak, vilket jag får intrycket att du säger ovan. Listan Prieto och Mission är alltså samma men distinkta från Listan Negro såvitt jag vet.

Du kan via José Pastor Selections där borta få tag i ett i mitt tycke jäkligt bra vin på Listan Prieto/Mission från Teneriffa: Envinate Benje tinto 2017.

Ibland hör man att Negro och Prieto är relaterade och ibland hör man att så inte är fallet. Jag vet faktiskt inte vad svaret är, men lutar åt att du kanske har rätt. Negro är en annan art.

Har testat Envinante Benje! Mkt fint och hela den firman gör bra viner. Nyligen också testat ett chilenskt Mission-vin som lagrats på amfora: Pais en Tinaja från en firma some heter Vina Gonzales Bastia. Underbart gott, faktiskt. Och billigt. Gick och köpte 3 flaskor till efter det. Testa om ni kan få tag på det enkelt.

Mycket bra val av namn. En bra historia säljer. Jag hoppas att det går bra för dig och vill du ha en panel så kan du ju alltid köra en liten privatprovning för oss medlemmar på forumet ;)

Tack! Hade gärna tagit lite provning, men denna vända har jag pyttelite med mig bara för att se intresset hos importörer. Dom är inte ens närheten av att vara klara heller. Men till sommaren kanske jag tar med mig mer, och kan göra en mindre provning!
 

Attachments

  • pais.jpg
    pais.jpg
    42,7 KB · Visningar: 383
Last edited:

Adamanko

Medlem
Tack för det! Har ingen erfarenhet av Fanwine - hur funkar det?

Vinerna är alla naturligt jästa av sig själv. Alla har spenderat hela sin jäsperiod på egna skal för att få fram tanninerna. Några av dom röda har spenderat ytterligare lite tid med sina skal (uppemot 14 dagar allts som allt). Mitt Marsanne amforavin är fortfarande på skalen, och ska vara så året ut. Siktar på 90 dagar för det. Det är det enda vinet som lagras helt på amfora. Alla andra vin, dom röda, vita och rose:et lagras på neutrala fat.

Det har alltid varit tanken att låta "vinet tala för sig självt" och inte få för mkt intryck från ny ek etc, så vi använder gamla ekfat. Men jag är inte emot ny ek i sig självt. Faktum är att trots att dessa är naturliga vin, så vill jag komma bort från glou-glou trenden med naturliga vin litegrann. Jag vill att dessa vin ska ha karaktär och kunna kombineras med mat, och inte bara vara jästiga sommardrycker. Dom ska vara "riktiga" viner, så att säga. Så om det kräver ny ek lite senare i lagringen, så är jag inte alls emot det. Men sen är det en sak till med ny ek - det är dyrt. Ett ekfat här är ungefär $800, och räcker i kanske 1-2 årgångar, kanske 3 som bäst. Ett gammalt ekfat är $150 och kan användas i princip så länge det inte läcker... Jag fick precis räkningen på mina neutrala ekfat - $13.000. Hade allt detta varit ny ek, så hade vi snackat ca $50-60.000 bara i ek! Det är mkt pengar att punga ut med när man är nystartad och inte har några inkomster på några år.



Ibland hör man att Negro och Prieto är relaterade och ibland hör man att så inte är fallet. Jag vet faktiskt inte vad svaret är, men lutar åt att du kanske har rätt. Negro är en annan art.

Har testat Envinante Benje! Mkt fint och hela den firman gör bra viner. Nyligen också testat ett chilenskt Mission-vin som lagrats på amfora: Pais en Tinaja från en firma some heter Vina Gonzales Bastia. Underbart gott, faktiskt. Och billigt. Gick och köpte 3 flaskor till efter det. Testa om ni kan få tag på det enkelt.



Tack! Hade gärna tagit lite provning, men denna vända har jag pyttelite med mig bara för att se intresset hos importörer. Dom är inte ens närheten av att vara klara heller. Men till sommaren kanske jag tar med mig mer, och kan göra en mindre provning!
Kan inget om det här. Men nog borde dina viner vara intressanta för småpartiersläpp? Alltså släpp av lite mer exklusiva viner som bolaget gör ungefär varannan vecka.
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
2. Alicante Bouschet - Ett stort, djuprött vin. En av dom få druvsorter som har röd juice också. Full bodied. Tagen från en vinodlare som gödslar mkt sparsamt.
Välkommen till forumet! Och välkommen i Alto Moncayo Fan Club :cool:. Håller också med om att Alban Syrah är ett jäkligt bra vin! Jag gillar udda druvor och upplevelser så jag hoppas att några av dina alster når hit så småningom. Och om du kommer i närheten av Escombro som vår svenske vinmakare i Spanien Erik Rosdahl producerar av Alicante Bouschet så kommer du ha en egen fan club här inom kort:D
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Tack för det! Har ingen erfarenhet av Fanwine - hur funkar det?

Fanwine.se har en hemsida där vem som helst kan gå in och fylla i vilka viner de önskar att köpa.
När hemsidan har fått tillräckligt många förfrågningar på en och samma producent så köper hemsidan hem vinerna och fördelar ut till kunderna som lagt en beställning.
 
Toppen