Adam Frisch
Vinmakare
Hej allihop!
Jag heter Adam Frisch, är svensk, men sen länge bosatt i USA.
Bakgrund: Efter många år av naturligt hemvinmakande har jag nu äntligen gett mig ut på egna vingar. Jag gör naturliga viner, fast på lite bortglömda eller underskattade druvsorter. Ofta med en old world approach, extended maceration och bra struktur. Låga sulfidnivåer. Detta är inte dom typiska Kaliforniska fruktbomberna. Siktar på första release 2019, men huvuddelen av dom röda blir först 2020. Mer om det nedan.
Vi tar all vår frukt från Kalifornien och varenda druvskörd har jag personligen varit inblandad i. Och varenda druva har transporterats av mig, så vi har inte bara köpt frukt eller druvjuice och väntat på leverans och gjort vinet industriellt, som så många andra gör. Alla viner är single varietal, dvs inte blandviner. I den utsträckning det har gått, har jag försökt skörda frukten från organiska druvodlare. Inte alltid det går när man siktar in sig på väldigt ovanliga druvsorter som jag gjort - man får ta det man kan få, ibland.
Iallafall så vill jag ju som svensk väldigt gärna att mina viner en dag kan finna sin väg till hemlandet och till konsumenter där, vilket är varför jag tänkte att det kan ju inte skada att fråga om råd här. Har tagit lite kontakt med ett par vinimportörer, men tänkte att ju mer jag kan förstå mig på den svenska marknaden, desto bättre. Har inte bott hemma på nästan 20 år, så har inte så bra koll längre hur det funkar med dom nya EU-reglerna etc. Tyvärr har jag ingen webbsida eller färdiga flaskor än, eftersom allt detta håller på att designas just nu. Men jag har ett instagram-konto: sabellifrisch där ni kan se litegrann.
Lite bakgrund på dom viner vi har i pipelinen för 2019/2020 är:
RÖDA:
1. Listan Prieto aka Mission - En av dom äldsta druvsorterna i Kalifornien är Mission. Den kom via conquistadorerna till Mexico och spred sig upp med dom katolska missionerna till Kalifornien. I början av förra seklet den vanligaste druvsorten för vinmakande här, men har sedan trender förändrats nästan helt eliminerats. Nästan omöjligt att få tag på denna druva nuförtiden. Efter mkt jagande, lyckades jag till slut hitta en druvbonde som fortfarande hade lite “bortglömda” Mission-rankor kvar i ett hörn nere vid älven. Dom är organiskt odlade, men saknar diplom. I många år visste man inte att Mission var identisk med den överlevande Listan Prieto på Kanarieöarna och det var först efter DNA test för några år sedan man kunde se kopplingen. Vinet vi gör på denna druva är medium-bodied och påminner mkt om Pinot Noir. Lättsamt, men med karaktär. Kommer bli ett underbart vin, det ser vi redan nu.
2. Alicante Bouschet - Ett stort, djuprött vin. En av dom få druvsorter som har röd juice också. Full bodied. Tagen från en vinodlare som gödslar mkt sparsamt.
3. Tinta Cao - En djuplila druvsort som nästan enbart används till portvinsblandningar. Här valde vi att göra ett torrt rött på det och det visar redan tecken på att bli ett fantastiskt vin. Mkt få odlare av denna druvsort i Kalifornien och i världen. Enormt stort och full bodied, med substans och tanniner. Vi är nog en av dom enda i världen som gör torrt rött på denna druvsort.
VITA:
4. Colombard - Dessa druvor skördade jag personligen varenda en av från ett litet bortglömt homestead i Sonoma. Varenda ranka var urgammal och hade aldrig trimmats, så klasarna skrapade marken och det var en mardröm att skörda. Tog en evighet när man måste lyfta på varenda löv och gren för att komma åt. Men så organiskt och biodynamiskt det kan bli. Detta är ett litet fräschare, syrligare vin som vi fortfarande försöker lista ut om det behöver lagras. Så det kan potentiellt sett bli en 2019-release på detta, beroende på hur det utvecklas efter nyår.
ROSE:
5. Flame Tokay aka Ahmeur bou Ahmeur - Kanske den mest ovanliga druvsorten i vår kollektion. Garanterat ingen som gjort vin på denna helt bortglömda druvsort på ett halvt sekel. Druvan har ett rosa skal, så genom att låta vinet dra på skalen en längre tid, överför det sin färg. Vinet är nästan laxrosa i färg och skiljer sig således från alla andra roseer på denna punkt - detta är ett extended maceration rose, vilket är omöjligt att göra om man gör det på traditionellt vis med röda druvor där man inte kan låta vinet dra på druvskalen någon tid alls innan det blir rödvin av det. Så det har tanniner och struktur som ett mer lagrat eller rött vin, fast det är ett rose. Helt unikt. Organiskt odlat, fast utan diplom. Vinet är helt fantastiskt redan nu fast det är så ungt, så detta blir ett av dom vin som kommer ges ut redan 2019. Hoppas innan sommaren, men det kan bli lite senare också.
ORANGE:
6. Marsanne - Detta är vårt orange vin och version av denna subkategori av vin. Dvs Marsanne-druvorna får dra sig på sina egna skal i 90 dagar i stora lerfat eller amfora. Det blir djupgult eller orange i färgen. Sen pressar vi det och det får åldras på lerfaten i minst ett år. Ett stort vin som dricks mer som ett rödvin. Organiskt odlade med diplom.
Nu till ett par frågor:
1. Det verkar finnas mkt mindre Amerikanska viner i Systembolagets sortiment än andra s.k. New World-viner. Vad beror det på? Är dom för dyra?
2. Har förstått att importörer kan sälja direkt till privatkund och restaurang, vilket är bra. Men hur svårt är det att komma in på Systembolagets ordinarie sortiment i butikerna? Är det ens möjligt?
3. Som konsument - köper ni själva via importörer som privatkund viner som inte är i ordinarie sortiment, eller är det för struligt? Undviker man det som konsument?
4. Självklart så vill man ju inte betala för mkt för sitt vin, men vart tycker du som vinintresserade att det finns en mental prisbarriär? Vid vilken summa blir det för dyrt för en entusiast och kvalitetsintresserad? 300kr per flaska? Försöker bilda mig en uppfattning om vart prisbilden ligger i Sverige. Vårt vin kan helt enkelt inte produceras för under 300kr, så försöker se om det är som en dödsdom att vara prisatt i det segmentet.
5. Statistik. Har hittat statistik online från Systembolaget om den totala vinförsäljningen, men inte nedbrutet per vintillverkare. Finns det nån sån statistik? Det vore intressant se hur mkt vin som säljs i det prissegment vi med all sannolikhet kommer hamna i.
Tack på förhand för alla svar! Kommer säkert flera. Hoppas vi en dag kan ses över ett glas vin!
Jag heter Adam Frisch, är svensk, men sen länge bosatt i USA.
Bakgrund: Efter många år av naturligt hemvinmakande har jag nu äntligen gett mig ut på egna vingar. Jag gör naturliga viner, fast på lite bortglömda eller underskattade druvsorter. Ofta med en old world approach, extended maceration och bra struktur. Låga sulfidnivåer. Detta är inte dom typiska Kaliforniska fruktbomberna. Siktar på första release 2019, men huvuddelen av dom röda blir först 2020. Mer om det nedan.
Vi tar all vår frukt från Kalifornien och varenda druvskörd har jag personligen varit inblandad i. Och varenda druva har transporterats av mig, så vi har inte bara köpt frukt eller druvjuice och väntat på leverans och gjort vinet industriellt, som så många andra gör. Alla viner är single varietal, dvs inte blandviner. I den utsträckning det har gått, har jag försökt skörda frukten från organiska druvodlare. Inte alltid det går när man siktar in sig på väldigt ovanliga druvsorter som jag gjort - man får ta det man kan få, ibland.
Iallafall så vill jag ju som svensk väldigt gärna att mina viner en dag kan finna sin väg till hemlandet och till konsumenter där, vilket är varför jag tänkte att det kan ju inte skada att fråga om råd här. Har tagit lite kontakt med ett par vinimportörer, men tänkte att ju mer jag kan förstå mig på den svenska marknaden, desto bättre. Har inte bott hemma på nästan 20 år, så har inte så bra koll längre hur det funkar med dom nya EU-reglerna etc. Tyvärr har jag ingen webbsida eller färdiga flaskor än, eftersom allt detta håller på att designas just nu. Men jag har ett instagram-konto: sabellifrisch där ni kan se litegrann.
Lite bakgrund på dom viner vi har i pipelinen för 2019/2020 är:
RÖDA:
1. Listan Prieto aka Mission - En av dom äldsta druvsorterna i Kalifornien är Mission. Den kom via conquistadorerna till Mexico och spred sig upp med dom katolska missionerna till Kalifornien. I början av förra seklet den vanligaste druvsorten för vinmakande här, men har sedan trender förändrats nästan helt eliminerats. Nästan omöjligt att få tag på denna druva nuförtiden. Efter mkt jagande, lyckades jag till slut hitta en druvbonde som fortfarande hade lite “bortglömda” Mission-rankor kvar i ett hörn nere vid älven. Dom är organiskt odlade, men saknar diplom. I många år visste man inte att Mission var identisk med den överlevande Listan Prieto på Kanarieöarna och det var först efter DNA test för några år sedan man kunde se kopplingen. Vinet vi gör på denna druva är medium-bodied och påminner mkt om Pinot Noir. Lättsamt, men med karaktär. Kommer bli ett underbart vin, det ser vi redan nu.
2. Alicante Bouschet - Ett stort, djuprött vin. En av dom få druvsorter som har röd juice också. Full bodied. Tagen från en vinodlare som gödslar mkt sparsamt.
3. Tinta Cao - En djuplila druvsort som nästan enbart används till portvinsblandningar. Här valde vi att göra ett torrt rött på det och det visar redan tecken på att bli ett fantastiskt vin. Mkt få odlare av denna druvsort i Kalifornien och i världen. Enormt stort och full bodied, med substans och tanniner. Vi är nog en av dom enda i världen som gör torrt rött på denna druvsort.
VITA:
4. Colombard - Dessa druvor skördade jag personligen varenda en av från ett litet bortglömt homestead i Sonoma. Varenda ranka var urgammal och hade aldrig trimmats, så klasarna skrapade marken och det var en mardröm att skörda. Tog en evighet när man måste lyfta på varenda löv och gren för att komma åt. Men så organiskt och biodynamiskt det kan bli. Detta är ett litet fräschare, syrligare vin som vi fortfarande försöker lista ut om det behöver lagras. Så det kan potentiellt sett bli en 2019-release på detta, beroende på hur det utvecklas efter nyår.
ROSE:
5. Flame Tokay aka Ahmeur bou Ahmeur - Kanske den mest ovanliga druvsorten i vår kollektion. Garanterat ingen som gjort vin på denna helt bortglömda druvsort på ett halvt sekel. Druvan har ett rosa skal, så genom att låta vinet dra på skalen en längre tid, överför det sin färg. Vinet är nästan laxrosa i färg och skiljer sig således från alla andra roseer på denna punkt - detta är ett extended maceration rose, vilket är omöjligt att göra om man gör det på traditionellt vis med röda druvor där man inte kan låta vinet dra på druvskalen någon tid alls innan det blir rödvin av det. Så det har tanniner och struktur som ett mer lagrat eller rött vin, fast det är ett rose. Helt unikt. Organiskt odlat, fast utan diplom. Vinet är helt fantastiskt redan nu fast det är så ungt, så detta blir ett av dom vin som kommer ges ut redan 2019. Hoppas innan sommaren, men det kan bli lite senare också.
ORANGE:
6. Marsanne - Detta är vårt orange vin och version av denna subkategori av vin. Dvs Marsanne-druvorna får dra sig på sina egna skal i 90 dagar i stora lerfat eller amfora. Det blir djupgult eller orange i färgen. Sen pressar vi det och det får åldras på lerfaten i minst ett år. Ett stort vin som dricks mer som ett rödvin. Organiskt odlade med diplom.
Nu till ett par frågor:
1. Det verkar finnas mkt mindre Amerikanska viner i Systembolagets sortiment än andra s.k. New World-viner. Vad beror det på? Är dom för dyra?
2. Har förstått att importörer kan sälja direkt till privatkund och restaurang, vilket är bra. Men hur svårt är det att komma in på Systembolagets ordinarie sortiment i butikerna? Är det ens möjligt?
3. Som konsument - köper ni själva via importörer som privatkund viner som inte är i ordinarie sortiment, eller är det för struligt? Undviker man det som konsument?
4. Självklart så vill man ju inte betala för mkt för sitt vin, men vart tycker du som vinintresserade att det finns en mental prisbarriär? Vid vilken summa blir det för dyrt för en entusiast och kvalitetsintresserad? 300kr per flaska? Försöker bilda mig en uppfattning om vart prisbilden ligger i Sverige. Vårt vin kan helt enkelt inte produceras för under 300kr, så försöker se om det är som en dödsdom att vara prisatt i det segmentet.
5. Statistik. Har hittat statistik online från Systembolaget om den totala vinförsäljningen, men inte nedbrutet per vintillverkare. Finns det nån sån statistik? Det vore intressant se hur mkt vin som säljs i det prissegment vi med all sannolikhet kommer hamna i.
Tack på förhand för alla svar! Kommer säkert flera. Hoppas vi en dag kan ses över ett glas vin!
Last edited: