Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Svensk vinmakare från Kalifornien säger hej och frågar om råd.

Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Vinerna nu officiellt releasade här i USA. Hade en mkt positiv första lansering där över 90 personer beställde en samplingslåda (5-flaskor) eller en hel låda. Vinerna har överlag fått väldigt bra respons från dom som fått sina leveranser, men lejonparten går ut till kunderna i slutet på denna vecka.

Stort intresse från mindre svenska distributörer, så jag hoppas kunna komma och besöka i vår och hitta nån att placera dom med. Kul! Men det hårda arbetet har bara börjat!

Kolla gärna hemsidan om ni har lust: www.sabelli-frisch.com
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Vinerna nu officiellt releasade här i USA. Hade en mkt positiv första lansering där över 90 personer beställde en samplingslåda (5-flaskor) eller en hel låda. Vinerna har överlag fått väldigt bra respons från dom som fått sina leveranser, men lejonparten går ut till kunderna i slutet på denna vecka.

Stort intresse från mindre svenska distributörer, så jag hoppas kunna komma och besöka i vår och hitta nån att placera dom med. Kul! Men det hårda arbetet har bara börjat!

Kolla gärna hemsidan om ni har lust: www.sabelli-frisch.com
Kul att du kommit i mål och att du har flera intresenter. Årets vinhändelse så här långt!:)

Snortung vaxad flaska med minimalistisk etikett och 3D-tryck kan inte gå fel tänker jag.;) Konceptet att använda bortglömda gamla druvor är också väldigt lockande. Blir nyfiken på alla viner. T.o.m. rosén. Det enda som fungerar avskräckande (men inte tillräckligt) är naturvinsjargongen...

Underbart citat för övrigt; "I pick as much as I can and that I’m as involved as I can be. Not sure the vines care one way or the other who picks them, but I have some romantic notion that it makes a difference." Apropå handpåläggning i vinmakning.

Ska försöka få utvandraren @CH att beställa hem några prover.

Kämpa på och uppdatera gärna.:)
 

aldenniklas

Medlem
Wow, vilken läsning och vilket arbete du lägger ner! Tycker detta är otroligt spännande och skulle gärna stötta genom att köpa några flaskor.
Drömmen hade förstås varit att man kunde ha en provning i Sverige, hade varit riktigt intressant.
 

CH

Medlem
Mycket spännande. Skickar du till NC? Skulle i sådant fall gärna köpa en samplingslåda och prova med lite andra vinnördar.
 
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Tack ska ni ha allihop!:)

Mycket spännande. Skickar du till NC? Skulle i sådant fall gärna köpa en samplingslåda och prova med lite andra vinnördar.

Javisst gör jag det, CH!

Går du på dessa "hemliga" länkar, så kan du dessutom beställa till intro-priset, trots att erbjudandet officiellt är över.

$199 för en hel låda, inkl. shipping:

www.sabelli-frisch.com/wines/bd-case-offer

Eller sampler-prov på 5 flaskor för $99 inkl shipping:

www.sabelli-frisch.com/wines/bd-sampler-offer
 
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Lite uppdateringar från Trumps imploderande land:

Ja, nån resa till Sverige och träffa distributörer blev det ju inte innan hela världen kollapsade... Får försöka när saker lättar litegrann här - just nu är det inte läge resa nånstans så länge nuvarande president är vid makten. Vinet har sålt mkt bra och roséet är nu helt slutsålt, faktiskt. Jag har iofs haft ett väldigt aggressivt pris, för att "komma in" hos folk, så det har ju såklart bidragit. Mkt fina recensioner överlag - sist fick min Mission 92pts av John Gilman. Min Alicante fick 91pts och min Marsanne 90pts av samme, så det måste man vara väldigt nöjd med som debutant.

Denna uppkommande skörd kommer vara rätt omtumlande för hela branschen, tror jag. Många små och stora vinmakare som kanske inte kommer fullfölja alla kontrakt, vilket innebär att en hel del prestigefyllda vinodlare kommer rea-bort frukt mot slutet, är min misstanke. Vi kommer nog se en hel del mindre vinerier få tillgång till frukt dom i vanliga fall kanske stod på en väntelista för. Men det är lätt att köpa på sig för mkt frukt och bli för spretig - en fälla jag gått i tidigare. Så när det är som mest blir man ofta erbjuden sista-minuten-frukt till väldigt attraktiva priser och det är lätt att man säger ja då. Här gäller det att ha is i magen: "det svåra är inte att göra vinet, utan att sälja det", som nån sa. Själv kommer jag ta lite Zinfandel iår, eftersom jag är nyfiken på att göra en stramare version av det, och så har jag lite andra grejer på gång också. Men håller dörren lite på glänt för nåt sista-minuten-klipp.

Som sagt, kommer bli en hel del omvälvningar i den Kaliforniska vinbranschen. Jag ser redan att dom överprissatta Napa Cab-producenterna börjar bli lite desperata med erbjudanden - i Coronatider är det nog betydligt färre som vill spendera $200-300/flaska för en kultcab. Också ett skifte i fokus bort från Napa generellt och en yngre konsument - med nya kultviner från alla möjliga håll i staten. Oregon och Washington fortfarande mkt starka och kommer nog bli ännu starkare. Det är väl generellt ansett att Pinot från Oregon har övertaget gentemot Kalifornien vid det här laget. Likaså börjar Oregon bli starka i Riesling-segmentet.

Hej hopp!
 

LarsW

Medlem
Lite uppdateringar från Trumps imploderande land:

Ja, nån resa till Sverige och träffa distributörer blev det ju inte innan hela världen kollapsade... Får försöka när saker lättar litegrann här - just nu är det inte läge resa nånstans så länge nuvarande president är vid makten. Vinet har sålt mkt bra och roséet är nu helt slutsålt, faktiskt. Jag har iofs haft ett väldigt aggressivt pris, för att "komma in" hos folk, så det har ju såklart bidragit. Mkt fina recensioner överlag - sist fick min Mission 92pts av John Gilman. Min Alicante fick 91pts och min Marsanne 90pts av samme, så det måste man vara väldigt nöjd med som debutant.

Denna uppkommande skörd kommer vara rätt omtumlande för hela branschen, tror jag. Många små och stora vinmakare som kanske inte kommer fullfölja alla kontrakt, vilket innebär att en hel del prestigefyllda vinodlare kommer rea-bort frukt mot slutet, är min misstanke. Vi kommer nog se en hel del mindre vinerier få tillgång till frukt dom i vanliga fall kanske stod på en väntelista för. Men det är lätt att köpa på sig för mkt frukt och bli för spretig - en fälla jag gått i tidigare. Så när det är som mest blir man ofta erbjuden sista-minuten-frukt till väldigt attraktiva priser och det är lätt att man säger ja då. Här gäller det att ha is i magen: "det svåra är inte att göra vinet, utan att sälja det", som nån sa. Själv kommer jag ta lite Zinfandel iår, eftersom jag är nyfiken på att göra en stramare version av det, och så har jag lite andra grejer på gång också. Men håller dörren lite på glänt för nåt sista-minuten-klipp.

Som sagt, kommer bli en hel del omvälvningar i den Kaliforniska vinbranschen. Jag ser redan att dom överprissatta Napa Cab-producenterna börjar bli lite desperata med erbjudanden - i Coronatider är det nog betydligt färre som vill spendera $200-300/flaska för en kultcab. Också ett skifte i fokus bort från Napa generellt och en yngre konsument - med nya kultviner från alla möjliga håll i staten. Oregon och Washington fortfarande mkt starka och kommer nog bli ännu starkare. Det är väl generellt ansett att Pinot från Oregon har övertaget gentemot Kalifornien vid det här laget. Likaså börjar Oregon bli starka i Riesling-segmentet.

Hej hopp!
Kul med en uppdatering och att det går bra för dig i en bransch som nog gungar ganska mycket nu....

Också kul att du siktar mot en stram Zinfandel, det finns ju inte för mycket av den varan och de kan ju bli galet bra! :)
 
Mkt fina recensioner överlag - sist fick min Mission 92pts av John Gilman. Min Alicante fick 91pts och min Marsanne 90pts av samme, så det måste man vara väldigt nöjd med som debutant.
Själv kommer jag ta lite Zinfandel iår, eftersom jag är nyfiken på att göra en stramare version av det, !

Tack för uppdateringen! Stort grattis till bra omdömen från Gilman! Ser fram mot att pröva dina viner vid tillfälle. Älskar Cali Marsanne (om den inte är för tok-ekad och för sent plockad). Mina topp 5 cali zinfandel i litet stramare stil:

1. 2013 Wilde Farm Heritage Bedrock Vineyard (zin-dominerad field blend tror jag - ett av mina favoritviner all time all categories)
2. Ridge Lytton Springs (2009, 2014, 2006, i den ordningen)
3. 2015 Mathiasson Limerick Lane Vyrd (även om jag ibland tycker att just den vingården är litet övervärderad, för solig och sent plockad frukt ibland, men såklart inte med Mathiasson vid rodret)
4. Broc Cellars Vine Starr (2012 och 2013, dessa är nog de mest strama och rödfruktiga jmfrt med Ridge, Carlisle etc)
5. 2014 Carlisle Papera Ranch (grym balans på dessa. Känns som en bättre version av Turley)
 
Last edited:
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
1. 2013 Wilde Farm Heritage Bedrock Vineyard (zin-dominerad field blend tror jag - ett av mina favoritviner all time all categories)
2. Ridge Lytton Springs (2009, 2014, 2006, i den ordningen)
3. 2015 Mathiasson Limerick Lane Vyrd (även om jag ibland tycker att just den vingården är litet övervärderad, för solig och sent plockad frukt ibland, men såklart inte med Mathiasson vid rodret)
4. Broc Cellars Vine Starr (2012 och 2013, dessa är nog de mest strama och rödfruktiga jmfrt med Ridge, Carlisle etc)
5. 2014 Carlisle Papera Ranch (grym balans på dessa. Känns som en bättre version av Turley)

Bra producenter!

Just vad gäller Zinfandel, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, så är det ju ett litet schizofrent förhållande till det just här i USA. Men ämnet är så stort så jag tror att det är bäst att starta det i en ny tråd.
 
Bra producenter!

Just vad gäller Zinfandel, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, så är det ju ett litet schizofrent förhållande till det just här i USA. Men ämnet är så stort så jag tror att det är bäst att starta det i en ny tråd.
javisst, var inte menat att kapa din tråd eller börja prata om zinfandel i någon bredare bemärkelse. Ville bara se om du hade någon förebild eller vinmakningsstil som du funderade kring när du skrev att du skulle göra zin. Hade inte så mycket mer att tillföra diskussionen. Allt väl och lycka till!
 
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
javisst, var inte menat att kapa din tråd eller börja prata om zinfandel i någon bredare bemärkelse. Ville bara se om du hade någon förebild eller vinmakningsstil som du funderade kring när du skrev att du skulle göra zin. Hade inte så mycket mer att tillföra diskussionen. Allt väl och lycka till!

Nej, det var ju jättebra du tog upp det! För då fick jag arslet ur vagnen att starta den Zin-tråd jag velat göra länge! :finger:

Nu ligger den uppe på forumet.
 
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Så, vad har hänt?

Ja, det var en sjukt jobbig skörd och alla gick på knäna, jag själv synnerligen. Covid, alla bränder, rökskadade bär, den spretiga skörden etc, etc. I mitt fall dessutom i ny lokal som inte var riktigt färdig innan hela cirkusen drog igång, så var på efterkälken hela tiden. Och detta eviga körande - man bor i pickupen under 3 månader och äter skräpmat och sover dåligt. Verkligen inte hälsosamt.

Inte nog med det, min första Zinfandel (från någorlunda välkända Sandy Lane Vineyard i Contra Costa), slutade jäsa innan den blivit torr. Försökte återstarta, men misslyckades första vändan. Var beredd på att dumpa hela lasset vid det laget, var så överjobbad och trött, men testade en sista gång - och då funkade det. Efter det lyckades jag pumpa vinet in i nyligen svavlade tunnor av misstag (trötthet igen), så vinet stank som tändstickor. Visste att det skulle eventuellt avta, men ändå - lätt att tappa hoppet. Nu, 4 månader senare börjar det ta form och det kommer nog bli ett hyfsat bra vin, men kanske inte den 100-poängare jag hoppats på. Nästa år har jag bestämt mig för att inte ta mer från den vingården - för mkt strul med den frukten. Den hade t.e.x mkt dålig syra-nivå, vilket är ovanligt för regionen. Nåt som inte stämmer där.

Mkt bättre gick det med min andra Zinfandel från Lauchland Vineyard i Jahant AVA (Lodi). Där körde jag delvis helkluster och den är väldigt fräsch och livlig. Den kommer bli fin, tror jag. Här blir det väldigt lite ekprofilering för att inte ta över för mkt. Medans Sandy Lane kan nog tolerera lite mer.

En anna katastrof - pressade PicPoul in i min amfora för min special edition Milk Fed-serie: givetvis spricker amforan och ca 500L juice rinner ut på asfalten. Suck. 14000kr åt helvete i frukt och 40000kr i amfora åt skogen. Lyckades rädda exakt ett ekfat (dvs 228L) av juice från botten av amforan. Så det blir en rejäl special edition nästa år med endast ca 300 flaskor gjorda! o_O

Annars gick dom resterande skörderna bra - dvs Mission, Riesling, Alicante, Flame Tokay. Tog även en liten del Zweigelt från en mindre vingård som ett experiment, och den har visat sig från sin bästa sida. Lite stram och syrlig sådär, men väldigt fina toner. Kanske blir en återkommande produkt. Väldigt ovanlig druvsort i Amerika.

Hej hopp!;)
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Så, vad har hänt?

Ja, det var en sjukt jobbig skörd och alla gick på knäna, jag själv synnerligen. Covid, alla bränder, rökskadade bär, den spretiga skörden etc, etc. I mitt fall dessutom i ny lokal som inte var riktigt färdig innan hela cirkusen drog igång, så var på efterkälken hela tiden. Och detta eviga körande - man bor i pickupen under 3 månader och äter skräpmat och sover dåligt. Verkligen inte hälsosamt.

Inte nog med det, min första Zinfandel (från någorlunda välkända Sandy Lane Vineyard i Contra Costa), slutade jäsa innan den blivit torr. Försökte återstarta, men misslyckades första vändan. Var beredd på att dumpa hela lasset vid det laget, var så överjobbad och trött, men testade en sista gång - och då funkade det. Efter det lyckades jag pumpa vinet in i nyligen svavlade tunnor av misstag (trötthet igen), så vinet stank som tändstickor. Visste att det skulle eventuellt avta, men ändå - lätt att tappa hoppet. Nu, 4 månader senare börjar det ta form och det kommer nog bli ett hyfsat bra vin, men kanske inte den 100-poängare jag hoppats på. Nästa år har jag bestämt mig för att inte ta mer från den vingården - för mkt strul med den frukten. Den hade t.e.x mkt dålig syra-nivå, vilket är ovanligt för regionen. Nåt som inte stämmer där.

Mkt bättre gick det med min andra Zinfandel från Lauchland Vineyard i Jahant AVA (Lodi). Där körde jag delvis helkluster och den är väldigt fräsch och livlig. Den kommer bli fin, tror jag. Här blir det väldigt lite ekprofilering för att inte ta över för mkt. Medans Sandy Lane kan nog tolerera lite mer.

En anna katastrof - pressade PicPoul in i min amfora för min special edition Milk Fed-serie: givetvis spricker amforan och ca 500L juice rinner ut på asfalten. Suck. 14000kr åt helvete i frukt och 40000kr i amfora åt skogen. Lyckades rädda exakt ett ekfat (dvs 228L) av juice från botten av amforan. Så det blir en rejäl special edition nästa år med endast ca 300 flaskor gjorda! o_O

Annars gick dom resterande skörderna bra - dvs Mission, Riesling, Alicante, Flame Tokay. Tog även en liten del Zweigelt från en mindre vingård som ett experiment, och den har visat sig från sin bästa sida. Lite stram och syrlig sådär, men väldigt fina toner. Kanske blir en återkommande produkt. Väldigt ovanlig druvsort i Amerika.

Hej hopp!;)
Min erfarenhet av Zweigelt är begränsad men det bästa hittills har varit ett kroatiskt som legat på barrique. Bra druva som dock behöver något extra tillfört (som ek) för att blomma ut. Om det dyker upp möjligheten att få tag på en flaska i Sverige så hojta till.
 
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Min erfarenhet av Zweigelt är begränsad men det bästa hittills har varit ett kroatiskt som legat på barrique. Bra druva som dock behöver något extra tillfört (som ek) för att blomma ut. Om det dyker upp möjligheten att få tag på en flaska i Sverige så hojta till.

Du har helt rätt och jag känner samma instinkt! Planen är att lagra ca 1/3 av den på nytt ekfat (Amerikanska) för att runda den lite, ge aningens sötma (som den typen av ek är bra på) eftersom den är så ivrig. Tror det kan funka fint.

F.ö. så är jag rätt chockad över hur enormt djupt färgad denna Österrikiska druvsort är. Den är nästan svart.
 
Toppen