Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Systembolaget ämnar stämma Winefinder

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Därför att du underskattar kraften i propaganda. Det är fascinerande hur många, även vinintresserade, som rätt snabbt när monopolfrågan kommer på tal hasplar ur sig något som Systembolaget tuggat som propaganda utan att ens tveka. T.ex att utbudet kommer bli sämre... Jösses... :D
Men vanligast är "jamen vi har ju världens bästa utbud". Helt sjukt... Vi med övriga monopolländer har världens sämsta totala utbud, punkt.

Att Systembolaget kanske har världens bästa utbud som enskild butikskedja är en annan femma och tyvärr inget att hurra för.
Är lyckligt expatrierad sedan 16 år och utan minsta intresse av att återvända. Ser der mer som filterbubbla med en liten population, mer än propaganda, även om propaganda hjälper. Hursomhelst, den lilla filterbubblan där det finns ett 'vi' och där det finns en stark vilja att höra till detta "vi" påverkar starkt denna kärlek till fläsk-Kim.

Fakta hjälper inte talibaner förstå varken grader, jämförelser eller verkligheten.

Hejja Swärje (Sara Lidmansk stavning)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Jag tycker att man ändå ska ha respekt för att folk lever på väldigt olika platser med olika förutsättningar i Sverige.

Jag bor i en liten stad, och om Systembolaget försvinner så finns det ju ingen garanti att det skulle öppna någon annan butik som säljer vin annat än snabbköpens dussinvin, och om jag skulle behöva beställa på nätet så måste det ju hämtas ut någonstans för jag jobbar på dagarna och kan inte ta emot någon hemleverans. Jag har heller ingen bil så jag kan i så fall inte beställa speciellt många flaskor på en gång då jag behöver gå eller cykla med dem från poststället. Så då skulle det bli ett stort antal beställningar och eventuellt fraktpåslag per beställning.

Så för mig så är det i dagsläget väldigt bekvämt att kunna beställa ett par flaskor åt gången, utan extra kostnad, och hämta ut dem när jag vill inom 2 veckor från att de hamnar i lokala Systembolagsbutiken.

Jag är inte nödvändigtvis för monopolet, men jag är heller inte 100% övertygad om att det för mig personligen skulle bli bättre utan.
Webhandel i all ära, eller har du inte ens dator?
…Åh! Inser precis att du ju fixar att skriva här. Gud ske pris!
Men, menar du att du via de ca 200 vinspecialister som Swärje (Sara Lidman) rent statistiskt borde kunna husera, inte kommer kunna beställa till din hemort, eller att det blir dyrare för dig än med dagens system?

Man kan ju också se det utifrån dem som redan handlar online utanförifrån Swärje. De behöver betala avsevärt högre fraktkostnader idag än vad du eventuellt skräms av.

Vissa tänker: Huvudsaken vi har AB-prisvärt vin i våra koppar.
Andra tänker: Huvudsaken jag kan dricka, köpa, lagra precis exakt vad jag själv vill och önskar.

Är du lycklig med SB, jamen, njut :cool: men påa inte dina talibantankar på mig.

Själv är jag lycklig över att ha tillgång till precis hela världens fulla utbud. Varje dag. Alltid. Everywhere. Stavas F-R-I-H-E-T på flera språk (men med andra bokstäver.)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Har ju spenderat en hel del tid i Malaga och även om jag lyckades hitta en flaska 2010 Dom Perignon och en vit Remelluri i en normalstor livsmedelsbutik så är det riktiga skitviner som finns i de flesta livsmedelsbutiker jag stött på i stan. El Corte har ett annat utbud men det är ju en helt annan typ av outfit som inte finns i de flesta städer. Så jag vet inte riktigt varför ICA-butiker i småstäder i Sverige skulle få ett bättre utbud än det miserabla utbudet som finns i de flesta butiker i Malaga (som ju är en storstad)?
Webshoppar galore! ;-)
 

Jesper L

Medlem
Vid monopolets bortfall tillkommer fler butiker men släpps inte all försäljning fri, dvs från privatperson till privatperson på diverse auktionssidor med bas i Sverige?
Vilken grej det hade varit.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Möjligtvis, men enligt min bedömning blir det en allmänt utarmning av utbudet generellt sett över hela landet, med undantag för några enstaka butiker i storstäderna (och även då kan man behöva ta sig tvärs över stan). Blir man sugen på en Bailey’s sent på kvällen - inget problem! Men om det är en 1:er Cru Bordeaux... Det är just vinnörder som kommer lida mest. Det är min personliga erfarenhet från andra länder och hur det har gått för andra avreglerade branscher.
Dagens status quo med SB och fri internethandel är nog den bästa avvägningen för vinintresserade och alla andra som vill anstränga sig lite gran.
Webshoppar?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Mitt Systembolaget är närmre och lättare att komma till än postombudet, det är snabbare och smidigare och aldrig någon kö att få hjälp, du kan både hämta beställning och handla från butiken på samma ställe. Mitt Systembolaget har 48 viner (på flaska) för över 250kr om det nu spelar någon roll.

Jag vet inte hur det ser ut i utlandet eftersom jag avskyr att resa och aldrig befinner mig där, så mitt antagande om mataffärernas dåliga utbud kanske är felaktigt.

Jag har aldrig handlat vin från någon annanstans än Systembolaget så jag vet inte hur den processen fungerar, och om man kan packa flaskor på ett säkert sätt för att fraktas i vanlig post osv. Idag är väl säkerligen väldigt krångligt men det skulle bli enklare antar jag om det fanns en inhemsk marknad för det i stället för specialimport eller vad man nu behöver göra i dagsläget.
Som det skrivs i böcker: Ignorance is Bliss :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
I.o.m. domen i Winefinder målet är jag ganska nöjd med dagens status quo.
Jag beställer vad jag vill på nätet, båda utomlands och SBs webbsläpp, och jag slipper allt lågpris och massproducerat snabbköp- och matbutiksutbud.

Det som jag fortfarande är förbannad på är att SB har slutet med att skicka butikerna emellan, utan att lägga ut allt på nätet så att alla har potentialen att beställa alla varor!
Welcome to tomorrow.
Det kommer inte bli bättre.
Aldrig någonsin. Excelfolk har skapat snygga presentationer som pekar på vinsterna av att lägga ned OMOTENASHI i tre steg. Det här var det första.

Omotenashi, おもてなし、är det japanska tankesättet att alltid försöka överträffa kundens förväntningar. Rimmar illa med dem som söker striimlajning och minimerade omkostnader för att öka bottomline. Funkar ofta kortsiktigt, men aldrig långsiktigt.

Hur länge står du ut med att vara en groda i ett långsamt uppvärmt kärl?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visst är större andel av systembolagets sortiment så, det rör inte mig. Matbutikerna skulle överta en del av allt det, men bara den andel som de kan omsätta tillräckligt fort, hyllplats är förknippad med en kostnad. Sen kommer butikskedjorna att profilera de ägna vinerna/märken som de knyter till sig. Hursomhelst blir det ett kolossalt utarmning av utbudet om SB försvinner - tro inte annat!
Lever i Japan som har en årskonsumption av under 3 flaskor per vuxen person (18+) och år. Men, på mitt lilla lokala "ica" finns både ett magiskt bra vin från Muscadet de S&M, en riktigt bra Fittá och ett fantastiskt bra rött från Roussillion. De har några flaskor skräp också, men det är sådant som bara alskisarna köper. Avsevärt färre alkisputeller än i Swe, om man nu säger så. Utbudet är anpassat efter verkligheten där alla specialviner köps online (har hittat över 500 säljare hitintills, tillkommer säkerligen nya redan till veckan) och där enklare presenter och roliga "västerländska middagar" klarar sig gott med detta utbud. Precis som i Frankrike eller Italien är hälften av utbudet = lokala viner. Me like.

Hustrun handlar (dyrt och omoget) online.

Jag handlar (billigt och moget med Rudy-risk) på nätauktioner där premien är 6% som tas av säljaren. Helt utan galeninblandning från staten.

FRIHET SOM I EN LITEN CASK.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Har ju spenderat en hel del tid i Malaga och även om jag lyckades hitta en flaska 2010 Dom Perignon och en vit Remelluri i en normalstor livsmedelsbutik så är det riktiga skitviner som finns i de flesta livsmedelsbutiker jag stött på i stan. El Corte har ett annat utbud men det är ju en helt annan typ av outfit som inte finns i de flesta städer. Så jag vet inte riktigt varför ICA-butiker i småstäder i Sverige skulle få ett bättre utbud än det miserabla utbudet som finns i de flesta butiker i Malaga (som ju är en storstad)?
Finns nästan alltid fantastiska vinfynd att göra i både Shanghai och Changdong då jag söker på lokala vinpriser. Kanske ingenting jag vill följa upp eller prova på. Har druckit min livsdos av urschliga Great Wall-viner. Kommer fortsätta finnas "fynd" både här och var oavsett SB:s monopol eller inte. Europas vinmarknader är avsevärt mer trovärdiga än Kinas :cool:

ICA i små svenska städer skulle förmodligen sälja sådant som får lokalbefolkningen full (prio 1) och alla specialputeller skulle antingen vara beställningsvaror i butikerna eller via nätet. Näthandeln i Sverige lider idag av inkapaciteten hos danska PostMord. Swärje är ett långt och bitvis glesbefolkat land. Bra postgång är svår. Men, om jag väljer att bo i en underlig småstad och behöver välja mellan gott vin med 2 veckors levarans och hurwelvin direkt från hula-hula hyllan… Ja… oavsett: Bra vin kommer alltid finnas tillgängligt för dem med bara ett uns mer tålamod än dem med svår ADHD.

Vinkällare: men hejbah!

Att ha hundratals nätbutiker tillgängliga är fantastiskt mycket mer underbart än enstaka besök i Stockholms specialbutik.
Året runt, varje dag.

Visst är SB helt ok, men inte en leverantör som klarar av att leverera vertikaler, spännande mogna viner (bara sällan) och, kanske det viktigaste: inte på något vis bidrar till varken folkhälsa eller nykterhet. Bara ett självgott monopol som överspelat sin påhittade roll, men som envisas med självglorifiering.

*pft* åt SB.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Möjligtvis, men enligt min bedömning blir det en allmänt utarmning av utbudet generellt sett över hela landet, med undantag för några enstaka butiker i storstäderna (och även då kan man behöva ta sig tvärs över stan). Blir man sugen på en Bailey’s sent på kvällen - inget problem! Men om det är en 1:er Cru Bordeaux... Det är just vinnörder som kommer lida mest. Det är min personliga erfarenhet från andra länder och hur det har gått för andra avreglerade branscher.
Dagens status quo med SB och fri internethandel är nog den bästa avvägningen för vinintresserade och alla andra som vill anstränga sig lite gran.
I ett fritt land lider bara den som inte begriper att hen är fri…
 

Kaptenen

Medlem
Jag tycker inte att det är en fördel att ett fåtal individer kommer över grejer till priser under marknadspris tack vare en monopolsituation, det är ju egentligen ett tydligt tecken på att marknaden inte mår bra. Sen är det ju såklart positivt på

Lever i Japan som har en årskonsumption av under 3 flaskor per vuxen person (18+) och år. Men, på mitt lilla lokala "ica" finns både ett magiskt bra vin från Muscadet de S&M, en riktigt bra Fittá och ett fantastiskt bra rött från Roussillion. De har några flaskor skräp också, men det är sådant som bara alskisarna köper. Avsevärt färre alkisputeller än i Swe, om man nu säger så. Utbudet är anpassat efter verkligheten där alla specialviner köps online (har hittat över 500 säljare hitintills, tillkommer säkerligen nya redan till veckan) och där enklare presenter och roliga "västerländska middagar" klarar sig gott med detta utbud. Precis som i Frankrike eller Italien är hälften av utbudet = lokala viner. Me like.

Hustrun handlar (dyrt och omoget) online.

Jag handlar (billigt och moget med Rudy-risk) på nätauktioner där premien är 6% som tas av säljaren. Helt utan galeninblandning från staten.

FRIHET SOM I EN LITEN CASK.
Om jag förstår dig rätt menar du följande:

1. Man kan köpa vin i den lokala affären som har några vettiga flaskor, men...
2. det mesta som finns är skräp varför...
3. du i stället köper genom att beställa på nätet utan inblandning av staten.

Låter som det funkar i Sverige.

Nej, jag är inget fan av monopol, men tror inte att gräset alltid är grönare på andra sidan.
 
Trådskapare
Sonderlese

Sonderlese

Medlem
Ja, om Sverige bara kunde bli ett vin-land som Japan, då hade saken varit biff!

I ett fritt land lider bara den som inte begriper att hen är fri…
Jag har faktiskt vuxit upp i Kalifornien (en delstat med frihandel med alkoholhaltiga drycker) och behövt köra tre timmar tvärsöver Los Angeles för att få tag på önskat vin. Visst fanns det specialbutiker närmare, men de duger inte tät och de har begränsad sortiment. (Detta var innan näthandel.)
Tacka internethandel säger jag bara!
 

Kolsyra

Kolsyra
Tycker absolut att monopolet ska försvinna. Men finns det någon butik i världen som har 20000+ drycker med gratis leverans? Ser gärna att det öppna nördbutiker med folk som brinner för olika drycker men har svårt att se att någon annan butik ska kunna fixa samma utbud med gratis leverans i hela Sverige.
 

Nyllet

Medlem
Tycker absolut att monopolet ska försvinna. Men finns det någon butik i världen som har 20000+ drycker med gratis leverans? Ser gärna att det öppna nördbutiker med folk som brinner för olika drycker men har svårt att se att någon annan butik ska kunna fixa samma utbud med gratis leverans i hela Sverige.

Finns det så många enskilda konsumenter som har glädje av 20 000 drycker eller kan det vara så att är en monopolaktör behöver saluföra så många artiklar för att en hel nation ska vara hyfsat nöjd?

En ICA Maxi butik har runt 28 000 artiklar och det räcker hyfsat för mina behov, men jag går ändå regelbundet till specialaffärer för att köpa t.ex. ost och charkuterier. Vissa grejer som jag önskar får jag inte tag på i min stad utan dessa får beställas på internet eller inhandlas på Hötorgshallen när jag har vägarna förbi storstan. På samma sätt är det nog en utopi att tro att en aktör ska kunna hålla ett sortiment som till 100 procent stillar behoven hos någon med stort intresse av vin, eller för den delen, andra drycker. Argumentet om Systembolagets ”stora utbud” faller därmed ganska snabbt enligt min mening. Men, utan monopolet hade det ju kanske funnits en liten nördig vinbutik i min stad som jag hade kunnat gått till eller en webbutik som jag kunnat vänt mig till. Kanske till och med direktförsäljning från importören?

Det är ju inte heller helt sant att Systembolaget har fri leverans. De har fria leveranser till butik, men det har väl alla butikskedjor med hyfsad logistikkedja och minsta självaktning? Hos Systembolaget kostar hemleverans 120 kr för den första kartongen och därefter 80 kr per kartong för ytterligare kollin. Inte så bra när man kan konstatera att det är billigare att få hem två lådor vin från Danmark än från bolagets centrallager. Det går oftast snabbare från kontinenten också.
 

buteljen

Medlem
Webshoppar galore! ;-)
Absolut, men det vi diskuterat specifikt här är om den fysiska ICA-butiken i småort X kommer att ha bättre utbud på hyllan än systembolagsbutiken mitt emot hade när monopolet slopas. Och om detta finns det olika åsikter :). Jag tror det mesta kommer att bli toppen när monopolet slopas, dock inte utbudet i den lokala ICA-butiken.

ICA i små svenska städer skulle förmodligen sälja sådant som får lokalbefolkningen full (prio 1) och alla specialputeller skulle antingen vara beställningsvaror i butikerna eller via nätet.
Håller helt med om denna analys.
 

Arvid

Medlem
Lol, är det något i Danmark som är det samma som i Sverige? Trots det nära släktskapet folket emellan, upplever jag kulturella- och näringslivsskillnader. Jag har väldigt svårt att föreställa mig en sådan vinbutikstäthet som målas upp här.
Hursomhelst kommer jag fortsätta beställa det mesta på nätet och hänga lika mycket i en vinbutik som jag hänger på Systembolaget.
Ja, nej... det är skitsnack. Finns ett par bra butiker i Köpenhamn, sen en hel drös nischade (läs: Naturvin). Ingen speciellt stor. De flesta drivs av en impörtör och är därmed begränsade i sortimentet. I de andra större städerna finns det kanske en eller två men den stora kedjan som dominerar är driven av en importör med rätt trist sortiment. Men man kan ju klart beställa var man vill ifrån och få levererat.

Omän lite missvisade då det såklart inte är allt som finns i butik kan ni ju kika på danska supermarket-sortiment här:

Sortimentet hos Føtex (en hyffsad medelklass-affär med spridning över hela landet). Link til Rödvin så kan ni klicka på andra kategorier, kan inte se allt samtidigt. Jag skulle kämpa för att hitta något bättre än "drickbart" här.

Meny är den supermarket-kedja med klart bäst sortiment, men finns ej överallt. Sortiment här (samma sak, länkar till rödvin, så får man klicka vidare). Ibland händer det faktiskt att de har bra vin på hyllorna, men knappast nån sorts bredd. Lite missvisande på nätet kan jag se då de verkar inkludera en massa Philipson Wine-viner, som inte finns i butik. All Bourgogne i min lokala butik är från ett (inte speciellt bra) negociant-hus exempelvis.

PS. Handlade på Systembolaget i Malmö idag. Kryllade av danskar i fine wine avdelningen! Omvända världen.
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Tycker absolut att monopolet ska försvinna. Men finns det någon butik i världen som har 20000+ drycker med gratis leverans? Ser gärna att det öppna nördbutiker med folk som brinner för olika drycker men har svårt att se att någon annan butik ska kunna fixa samma utbud med gratis leverans i hela Sverige.
Du menar alltså att om en ny butik inte klarar av att hålla över 20000 sorter, så är det inget att ha? 🤔

Faktum är att SB inte alls har ssk många viner i sitt sortiment. Det är istället vinhandlare/importörer som bidrar med den stora massan...

Och då monopolet försvinner kan ju SB vara kvar. Finns ingen anledning att lägga ned hela företaget. Men, deras sortiment lär krympa avsevärt, om de nu inte lyckas göra en slags Amazon av sin nuvarande starka ställning som monopol. Det vore mycket spännande!
 
Last edited:

Thirsty

Smygnykterist
Ja, nej... det är skitsnack. Finns ett par bra butiker i Köpenhamn, sen en hel drös nischade (läs: Naturvin). Ingen speciellt stor. De flesta drivs av en impörtör och är därmed begränsade i sortimentet. I de andra större städerna finns det kanske en eller två men den stora kedjan som dominerar är driven av en importör med rätt trist sortiment. Men man kan ju klart beställa var man vill ifrån och få levererat.

Omän lite missvisade då det såklart inte är allt som finns i butik kan ni ju kika på danska supermarket-sortiment här:

Sortimentet hos Føtex (en hyffsad medelklass-affär med spridning över hela landet). Link til Rödvin så kan ni klicka på andra kategorier, kan inte se allt samtidigt. Jag skulle kämpa för att hitta något bättre än "drickbart" här.

Meny är den supermarket-kedja med klart bäst sortiment, men finns ej överallt. Sortiment här (samma sak, länkar till rödvin, så får man klicka vidare). Ibland händer det faktiskt att de har bra vin på hyllorna, men knappast nån sorts bredd. Lite missvisande på nätet kan jag se då de verkar inkludera en massa Philipson Wine-viner, som inte finns i butik. All Bourgogne i min lokala butik är från ett (inte speciellt bra) negociant-hus exempelvis.

PS. Handlade på Systembolaget i Malmö idag. Kryllade av danskar i fine wine avdelningen! Omvända världen.
Om det motsvarar vinet på hyllan i butikerna så är det onekligen väsentligt vassare än den genomsnittliga Systembolagetsbutiken som saknar viner över 250 kr...

Avseende danskar som handlar på Systembolaget, undrar om det kan ha att göra med att sverige har en allmän prisnivå som typ Thailand har för svenskarna då SEK är totalt kass med DKK.
:rolleyes:
BTW, finewine hyllan på Systembolaget indikerar på att det inte är någon vanlig butik utan torde det vara en av tre vinkällarbutikerna i Sverige?
SEK DKK.png
 

Arvid

Medlem
Om det motsvarar vinet på hyllan i butikerna så är det onekligen väsentligt vassare än den genomsnittliga Systembolagetsbutiken som saknar viner över 250 kr...

Avseende danskar som handlar på Systembolaget, undrar om det kan ha att göra med att sverige har en allmän prisnivå som typ Thailand har för svenskarna då SEK är totalt kass med DKK.
:rolleyes:
BTW, finewine hyllan på Systembolaget indikerar på att det inte är någon vanlig butik utan torde det vara en av tre vinkällarbutikerna i Sverige?

Ja, klart valutan spelar in, men det brukar vara en hel del dansktalande oavsett vad under sista åren. Många i sydsverige i ju minnen av hur man reste till danmark och bunkrade, fast kanske mest öl och sprit. Så är det absolut inte längre. Man får smida mens svenska peson ligger och skvalpar. Jag har beställt 11 lådor pangvin till världens bästa pris till avhämtning imorgon - lilla Sjöbo igen, de stackarna som får dras med både mig och @buteljen. :cool:
 
Fick ett mejl som tyckte att jag i den här debatten klart borde redovisa min syn på SB, är jag för eller emot?
Okej, jag har inget emot Systembolaget, det är Monopolet jag ogillar. Släpp flaskorna loss!
(Rent personligt har jag dock ett skäl för monopolets bevarande. Bland skribenterna som provar SB:s nyheter tillhör jag okändisarna, men är välkommen ändå (även trots att jag ofta är kritisk). En privatisering av marknaden skulle ställa mig offside. På privataktörernas provningar - nu de enda - skulle inbjudningarna främst gå till branschens okritiska popskribenter. Som det är idag. Själv fick jag lägga ner.)
 
Toppen