Systembolagets webblansering 10 april

Diskussion i 'Lanseringar från Systembolaget' startad av Anders Landström, 3 april 2014.

 1. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Tyvärr får vi ju inte listor över webblanseringarna. Den kommande, 10 april är iallafall nu tillgänglig på Systembolagets webbsida (tack @Innertällmo Bryggeri för att du uppmärksammade det).

  Primärt är det 2011 Bordeaux som släpps men även ett fåtal Bourgogne och Rhôneviner
   
 2. Livermore

  Livermore Medlem

  Jag kan inte säga att jag druckit så många viner i den där prisklassen, men det ska det bli ändring på. Vad tycker ni ser mest intressant ut?
   
 3. chambertin

  chambertin Medlem

  Etna Rosson (Prephylloxera La Vigna di Don Peppino (nr 90481)) verkar spännande.
   
  Emanuel gillar detta.
 4. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Det finns mycket gott, men om du jagar Bdx, så är 2011 generellt sett inte den bästa årg för röd Bdx. Och om du slipper SB, så kan du antingen spara pengar eller få fler flaskor för den peng du väljer att lägga på godsakerna.
   
 5. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  En röd Condrieu! Det måste vara första gången i världshistorien eftersom Viognier är enda tillåtna druvsort! Eller så består SB:s personal av färgblinda IOGT-NTO:are och dito kristdemokrater?
   
  chambertin och kayaker gillar detta.
 6. Swedish

  Swedish Medlem

  Knappast första gången det tas fel på färg...
   
 7. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Nu när du säger det har jag också sett röd Corton-Charlemagne i Systembolagets sortiment. En rätt ovanlig färg för viner på Chardonnay. Men prioriteten hos monopolet ligger väl på att trakassera nätvinhandlare snarare än att ge korrekt information till kunderna.
   
  Vino fino och kayaker gillar detta.
 8. frommen

  frommen Medlem

  Oh my. Vill man köpa bordeauxerna kan man nog vänta lite och räkna med att de kommer sänkas i pris ett par gånger framöver. Ganska låg utdelning för pengarna
   
 9. Jos

  Jos Medlem

  Och sist jag drack Conseillante så kom den från Pomerol och inte Saint-Julien....
   
  kayaker gillar detta.
 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  ...det har väl att göra med att de provar vinerna oblint...
   
 11. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Jag provade ett antal 11:eek:r förra våren men inga 1:er eller 2:e Cru. Generellt var det fin frukt men det saknades stål--- klent i mitten. Känns som att den modesta priskorrigeringen inte motsvarar tappet i koncentration. Men hursomhelst är prisbilden vansinnig åt alla håll, så min kommentar är fullkomligt överflödig...

  Så här säger La Revue du Vin de France om de som finns i Monopolets släpp:

  (poäng av 20)
  Haut-Bailly 16-17
  Conseillant 16-16,5
  Lafite 17,5-18
  L Las Cases 16,5-17,5
  Margaux 17-17,5
  Montrose 16,5-17
  Mouton 17-18
  Pichon Baron 17-17,5
  Pichon Comtesse 16,5-17
   
 12. Livermore

  Livermore Medlem

  Jag kan inte säga att jag läst den tidningen och har ingen aning om hur sparsmakade de är i höga poäng. Men för prislappen som dessa vin betingar känner jag att de borde ha fått poäng närmare 20 i alla fall.
   
 13. Jos

  Jos Medlem

  Absolut. Du köper ju en label... Klart det är svårt att motivera värdet av innehållet i en flaska Margaux 2011 som kostar 6000 spänn när du ställer det bredvid exempelvis en Brane-Cantenac 2010... eller en Cantenac Brown 2009 för en tiondel av priset.
   
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  ...eller bredvid en flaska 2004 Clos del Rey som du får 4-6 fl av till priset av en 2009 Cantenac-Brown...
   
 15. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Labels i all ära, det handlar ju om regelbundet mckt bra viner! Men, då livet och världen är dynamiskt så är alltid några slott på dekis medan alltid några underdogs är på väg mot stjärnorna. Och att hitta just dessa som är på G, det är för mig det största.
  Har numer tillräckligt gott självförtroende att jag litar till 100% på min egen smak och omdöme. Gillar jag ett labelvin, så gör jag det. Och det är många sådana jag gillar... Gillar jag ett no-name-vin så gör jag det (för då är det jäwla bra!) och det finns också väldigt många sådana jag gillar skarpt.
   
 16. Livermore

  Livermore Medlem

  Ja, vissa labels betingar högre pris, så är det med det mesta. En label skulle kunna ses som en garanti på att det du får håller en relativt hög klass i jämförelse med andra produkter på marknaden, förutsatt att det är en label med bra track record. Men nu när vin kommer i olika årgångar, vissa bättre än andra, så blir i alla fall jag väldigt petig när prislappen går upp :)

  Priset går förmodligen upp ännu mer om jag letar en Margaux som ligger i absoluta toppskiktet i poäng hos vinprovare, då efterfrågan är högre på dessa. Man får således bestämma själv vad man tycker är skäligt pris, oavsett label.

  Jag själv kommer förmodligen inte, så här i början av att dricka kvalitativa viner, att köpa ett vin för 6000 kr då jag förmodligen kan få en förhållandevis stor njutning av de lite billigare vinerna, just eftersom dessa redan är så mycket bättre än ett slumpmässigt valt vin för 60-70 kr.
   
 17. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Att lite på sina egna smaklökar är A & O. Ett tips som alla bör ta till sig så fort som det bara är möjligt. Det är ju milt sagt idiotiskt att dricka ett vin som andra tycker smakar bra, vilket vi vanligtvis lyckas att undvika utan problem när det gäller mat. Sen är det aldrig fel att ändra uppfattning om saker och ting med tiden. Bara för att man hatar surströmming idag innebär inte nödvändigtvis att man alltid kommer att tycka på det viset. Smakpreferenser tenderar förändras, åt flertalet håll och kanter, inte enbart åt ett mer sofistikerat håll.

  Uppfattningar kring smak och arom är något av det mest fascinerande som finns. Bara en sådan sak som att det är lättare att acceptera lukten av sin egna väderspänningar (en del kan ju till och med gilla lukten :eek:), samtidigt som det är avskyvärt när det kommer från andra, gör det till ett av de mest intressanta ämnen som finns. :)

  Jag älskar sensorik!

  Nåväl, detta inlägg är ju inte direkt riktat till dig, blev bara lite inspirerad av din kommentar och kunde inte hålla tassarna borta från tangentbordet. :)
   
  Livermore gillar detta.
 18. Vino fino

  Vino fino Medlem

   
 19. Swedish

  Swedish Medlem

  La RVF noterar mer sparsamt än vad USA-baserade skrifter gör. 18 hos dom är högt. Däremot är jag osäker på om de ger betyg i "absoluta" termer eller om det står i referens till årgång och region.
   
 20. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Både och... årgång sätter aldrig referensramar men det gör region/kommun. Och det finns även en "universell" referens till vinets helhetskvalitet oavsett ursprung.
   

Dela sidan