Personligen skulle ett råd vara lite mer ödmjukhet inför vinmakares sätt att hantera, vinifiera och buteljer sina viner, vare sig det gäller benämningen av viner eller deras egna, gamla traditionella sätt att klassificera sina viner, om det så är vielles vignes, ”reserve”, AP-nummer eller olika former av kapselfärger, som är just tyskarnas specialitet. At the end of the day, som det brukar heta, kan man nog vara trygg i förvissningen att de har en bättre koll och kunskap än vad vi vanliga dödliga och tillika törstiga vinentusiaster har…
För vår del, är vi tacksamma att kunna erbjuda specialbuteljeringar som endast finns i Sverige och det till lägre priser än mer reguljära buteljeringar som kan hittas utomlands. Tack och lov är ingen tvingad att köpa just dessa, utan man kan givetvis jaga den andra buteljeringen som finns i andra länder - inklusive Norge, som lanserade den nyligen. Vi kommer fortsätta hålla tummarna för flera hyss från familjen Keller, med spontana förslag och förfrågningar om vi önskar oss viner för lansering endast i Sverige. Vi vet redan hur andra importörer över hela världen reagerar - med stor förvåning (ibland stor irritation

) och framför allt en undran över hur just lilla Sverige av alla länder i hela världen kan få den här positiva specialbehandlingen…
Vad gäller Scheurebe, gjordes det en Beerenauslese årgången 2013. Noll flaskor kvar. Note to self: big mistake. Vi borde ha lagt undan en låda, men nu är det för sent. Den var ljuvligt god. Enda kruxet är att för en BA krävs mycket speciella betingelser. Helst mycket sval årgång, endast lite regn (så m.a.o. rätt så torrt pre-harvest) och snabb botrytisbildning. När man skördar, är det nästan som att plocka stora klumpar av torkad tryffel från vinrakorna. Frågan är om ett sånt år kommer igen, med tanke på den globala uppvärmningen.
Vi kan avslöja att Keller verkar ha skördat en exceptionell Scheurebe Kabinett från i år. Frågan är bara om det är värt att lansera… Hur mycket får man ut av 50-60 liter? 🫣🫣
/Origo Wine