Tillfälligt sortiment 3 april 2020

Diskussion i 'Lanseringar från Systembolaget' startad av thunberg, 10 mars 2020.

 1. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Absolut!
   
  Bastardo gillar detta.
 2. Vingubben

  Vingubben Medlem

  Hur ser dina poäng ut?
   
 3. Bastardo

  Bastardo Medlem

  För en gångs skull har jag beställt så mycket vin för de senaste två veckorna, att jag är glad om pengarna räcker ens till maten … ;)
   
  Sebban, Skrutt, namkrad och 1 annan gillar detta.
 4. Hans Artberg

  Hans Artberg Medlem

  Det vill du inte veta...
   
  Skrutt och Bastardo gillar detta.
 5. Poussard

  Poussard Medlem

  Sålänge man läser en och samma recensent tillräckligt mycket och i nån mån synkar det med dig själv så spelar det inte så stor roll om recensenterna inte går att jämföra med varandra, kan jag tycka. Optimalt vore förstås om det gick men det verkar vara svårt.
   
  Skrutt, Bastardo och Pontus gillar detta.
 6. Vingubben

  Vingubben Medlem

  Absolut vill jag det. Fler källor desto bättre.
   
 7. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Du brukar ju inte välja så många viner som du tycker är ok i dina provningsnoter... antar du åtgår från kvalitet än prisvärdhet i dina betyg.

  När du ger G resp VG vad är det jämfört med parkerskalan? och om du gav MVG vad skulle det motsvara?
   
 8. Michael_M0!

  Michael_M0! Medlem

  Nyfiken på flera vita viner här (USA, Spanien, Frankrike)... Spännande.
   
 9. Hans Artberg

  Hans Artberg Medlem

  Det här med skalor är knepigt. Min egen spontana skala idag bygger på ett komplext system med kombinationer av plus, likhetstecken, minus, och där det vanligaste betyget är (=)/=. Eftersom inga skulle förstå det översätter jag det till traditionella IG-MVG. Transkriberat till 100-poängsskalan (som jag saknar känsla för) skulle det kanske bli G: 81-88, VG: 89-94, MVG: 95-100.
  En lite fräckare skala är 180-gradersskalan, som jag en gång försökte introducera i Munskänken (inte till allas förnöjelse förstod jag...): en halvcirkel från kl 6 till kl 12, med en penis som visare. Kl 6 inget utslag, kl 12 fullt utslag.
   
  Last edited: 16 mars 2020
  Gradin, Trydebull, zippan och 4 andra gillar detta.
 10. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  ...om jag hade gissat själv innan, vilket jag gjorde förstås, hade jag gissat:

  G: 89-90
  VG:91-92
  MVG 93 och högre

  ..men det är ju bara min gissning innan du gav dit svar.... vilket inte var så långt ifrån ditt svar. men som jag också tror är den riktiga kalibreringen av ditt betyg .-) Det är nog därför du tycker Patric borde ha lägre poäng på sina bedömningar...
   
  Last edited: 16 mars 2020
 11. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Det ska vara den "vanliga". Ulysse Cazabonne är namnet på en vinhandlare, tror det är dom som har rätten (eller äger namnet) att sälja vinet.
   
 12. Poussard

  Poussard Medlem

  Verkar det inte lite orimligt att IG och MVG har så många pinnar men G och VG bara 2 var? Det kanske är så folk använder Parker-skalan visserligen, att man börjar på 90 och sen sätter ett eller två snäpp upp eller ned, alla andra betyg är extraordinära åt nåt håll....
   
  Bastardo gillar detta.
 13. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Jättebra, Hans!
  Nu blir det lite lättare att omvandla dina betyg för siffror. :) Jag är verkligen en siffernisse, vilket kanske är fel, men sån är jag. ;)
  Om ett G-vin har fått av dig några fina adjektiver, så är det fortfarande värt att köpa, om inte priset sticker i väg. Men säkrare är att välja bland VG-viner och utföra en kalkyl, om vinet är gott nog för priset. Naturligtvis läser jag alltid oerhört noga hur du beskriver själva vinet.
   
  Hans Artberg gillar detta.
 14. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Helt korrekt, Poussard!
  Det finns ingen chans i världen att försöka kalibrera ens allra mest kända recensenternas betyg så att de går att jämföra sinsemellan. Jag krämer mig mest att Jancis Robinson vägrar att använda Parker-skalan i sina vinbedömningar. Och ändå har hon hög utbildning inom matematik! Som vi alla vet, använder hon samma typ av poäng som Munskänkarna, men inte ens de poäng går att jämföra mellan varandra pga. olikheter i hur själva skalan är byggt. Men, men. Det är kanske ändå viktigaste hur de beskriver vinet än själva poängen. :)
   
  Fluganiglaset och Poussard gillar detta.
 15. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Bordoverview.com är ganska bra om man vill kalibrera skalor från de mest kända recensenterna. Det finns tillräckligt mycket data för att man ska kunna pricka ganska exakt. Om du tar medelvärden på Wine advocate, decanter och Jancis får du nog en ganska bra korrelation.
   
  Bastardo, Poussard, Pontus och 1 annan gillar detta.
 16. m3lk3r

  m3lk3r Medlem

  Kunde inte läsa några noter på barolon och barbarescon. Var de inte med på provningen?
  Första posten här, rätt färsk så kanske missat något. Oavsett så uppskattar jag er som recenserar åt oss andra väldigt mycket, speciellt ni som inte skippar att ta med de billigare vinerna.
   
 17. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  De bästa vinerna är oftast inte med på provningarna. Importörerna får bestämma själva och ofta är partierna så små att det inte är värt att offra två flaskor.
  Jag har en gräns vid ~100 viner på en dag, mer hinner jag inte med. Är det fler så skippar jag de billiga som jag inte själv är intresserad av. Är det rosé med så ryker de först - oavsett pris.
   
  JonasBo, Bastardo, Victorious och 3 andra gillar detta.
 18. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Du har lyckats gallra jättebra hittills, Patrik, tycker jag. En fråga bara, hur många centiliter får ni av varje vin som ska bedömas?
   
 19. filler_118

  filler_118 Medlem

  Det blir några av varje Catena. Brukar vara uppskattade av många så ett bra bjud-vin under middagar :)
   
 20. M.Grape

  M.Grape Medlem

  Låter som namnet på en Bondskurk.
   
  JonasBo, Ekdahl, vintomas och 5 andra gillar detta.

Dela sidan