Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Tips på smårätter man kan laga själv

SUPRA

Bäst
Jag tänkte laga lite smårätter till en fin middag (för att fira mig själv, tillsammans med familjen).
Dricka - Dom Perignon 1971.
Jag ser fram emot goda tips på smårätter, ge mig era bästa tips tack :)
 

Bubblaren

Medlem
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

Fin bacon lindas kring mussla, fäst med tandpetare, och stek knaprigt.

Ta bort "foten" ur en champinjon, fyll med tapanad.
 

tobbe81

Medlem
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

Halstrade pilgrimsmusslor med tryfflerad blomkålspurè toppad med chorizo strössel :)
 

Jos

Medlem
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

Finns två "huvudingridienser" som är lysande till den skumpan om den är någotsånär lik det jag inbillar mig. Ank/gåslever och riktigt bra Iberico(ingen jäkla hoppressad Serrano, tänk svart gris och ekollon). Som tur var funkar även de bra tillsammans :p
Smörstek lätt en lagom tunn skiva ljust bröd, på med en skiva Iberico och en skiva ank- eller gåsleverterrine, lite havssalt och några stänk av en riktigt god balsamicoreduktion.
 

Jos

Medlem
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

Givetvis inte havssalt, - vet inte varför jag skrev det. Flingsalt såklart! :)
 

Jos

Medlem
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

shorepower skrev:
Jos skrev:
Givetvis inte havssalt, - vet inte varför jag skrev det. Flingsalt såklart! :)
Var kommer flingsaltet ifrån? Saltgruvan?
Om du inte upptäckt det så finns det något i affären som säljs under namnet havssalt och är hårda, grova saltkorn. Det salt som säljs/går under namnet flingsalt har en helt annan form och ger en helt annan smakupplevelse och känsla, - pröva vettja!
Här kan du läsa mer om havssalt http://www.jozosalt.se/medelgrovt-havssalt-500-g/
Och här om flingsalt http://www.jozosalt.se/jozo-maldon-flingsalt-naturell/
 
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

Jos skrev:
shorepower skrev:
Jos skrev:
Givetvis inte havssalt, - vet inte varför jag skrev det. Flingsalt såklart! :)
Var kommer flingsaltet ifrån? Saltgruvan?
Om du inte upptäckt det så finns det något i affären som säljs under namnet havssalt och är hårda, grova saltkorn. Det salt som säljs/går under namnet flingsalt har en helt annan form och ger en helt annan smakupplevelse och känsla, - pröva vettja!
Här kan du läsa mer om havssalt http://www.jozosalt.se/medelgrovt-havssalt-500-g/
Och här om flingsalt http://www.jozosalt.se/jozo-maldon-flingsalt-naturell/
Det man häller i mat kommer pimärt från havet. Sedan finns det i olika former, sådana man krossar själv, lite mjukare varianter och flingvarianter. Finns bergsalt också , de som säljs som matsalt är oftast hyfsat dyra (det mesta av det som bryts i gruvor används i konstruktioner, vägar etc).

Flingsalt är väl mest populärt hos tv-kockar men verkar inte användas så mycket på restauranger. Oraffinerat havssalt är som jag förstått det da shit, inte flingsalt från Jozo

PS. Jozo verkar inte vara helt på banan
Just nu kan det vara problem att få tag på Tösalt/Effektsalt. Detta beror på att vintern slagit hårt i hela norra Europa vilket medfört att tillgången på vintersalt inte är tillräcklig.

http://www.jozosalt.se/salt-for-halkbekampning/
 

Jos

Medlem
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

shorepower skrev:
Det man häller i mat kommer pimärt från havet. Sedan finns det i olika former, sådana man krossar själv, lite mjukare varianter och flingvarianter. Finns bergsalt också , de som säljs som matsalt är oftast hyfsat dyra (det mesta av det som bryts i gruvor används i konstruktioner, vägar etc).

Flingsalt är väl mest populärt hos tv-kockar men verkar inte användas så mycket på restauranger. Oraffinerat havssalt är som jag förstått det da shit, inte flingsalt från Jozo

PS. Jozo verkar inte vara helt på banan
Just nu kan det vara problem att få tag på Tösalt/Effektsalt. Detta beror på att vintern slagit hårt i hela norra Europa vilket medfört att tillgången på vintersalt inte är tillräcklig.

http://www.jozosalt.se/salt-for-halkbekampning/
Fint att du förtydligar det jag berättade för dig...
 
Trådskapare
SUPRA

SUPRA

Bäst
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

Stort tack för alla förslag.
Måste bara fråga, vad är chorizo-strössel?
 

Jos

Medlem
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

SUPRA skrev:
Stort tack för alla förslag.
Måste bara fråga, vad är chorizo-strössel?
Gröp ur en bra Chorizo, finhacka/smula sönder och stek knaprigt i panna :p
 
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

Jos skrev:
shorepower skrev:
Det man häller i mat kommer pimärt från havet. Sedan finns det i olika former, sådana man krossar själv, lite mjukare varianter och flingvarianter. Finns bergsalt också , de som säljs som matsalt är oftast hyfsat dyra (det mesta av det som bryts i gruvor används i konstruktioner, vägar etc).

Flingsalt är väl mest populärt hos tv-kockar men verkar inte användas så mycket på restauranger. Oraffinerat havssalt är som jag förstått det da shit, inte flingsalt från Jozo

PS. Jozo verkar inte vara helt på banan
Just nu kan det vara problem att få tag på Tösalt/Effektsalt. Detta beror på att vintern slagit hårt i hela norra Europa vilket medfört att tillgången på vintersalt inte är tillräcklig.

http://www.jozosalt.se/salt-for-halkbekampning/
Fint att du förtydligar det jag berättade för dig...
Det var så lite så, vill ju inte att du ska halka in på fel saltspår ;D
 
Trådskapare
SUPRA

SUPRA

Bäst
SV: Tips på smårätter man kan laga själv

Så här blev det, några exempel.

Stekta vindruvor, idén snodde vi från F12 kvällen innan och det var en nice touch.
Anklever och en riktigt bra Iberico, reduktionen syns där också.

4040-1.JPG


DP 1971 Magnum och så krabbkött från klor (beställde krabbklor från ICA) på en sjö av bearnaise som polaren gjorde åt mig, liggandes i ett blad av Romanisallad.
4040-2.JPG

Lättstekt tonfisk med wasabi-creme-fraiche.
4040-3.JPG

Hemmagjord nutellaglass (don't ask) och After Aieght-glass med marschmallows (wow!) och mangosorbet.
4040-4.JPG
 
Toppen