Tips på vardagsviner

Diskussion i 'Vin' startad av gbgpatrik, 23 oktober 2013.

 1. gbgpatrik

  gbgpatrik Medlem

  Nu är min vinkällare äntligen klar och 75% av mina viner finns hemma! Skön känsla! Nu tänkte jag köpa på mig lite vardagsviner och skulle vilja ha tips på viner i prisspannet ca 100-200 Sek för vardagsdrick. Inga pinoter, då jag tar från befintlig källare. Smakpreferenser: jag gillar Barolo/Barbaresco, Tyska Riesling (gärna från Nahe), Bordeaux, friska vita Albarinho mm.mm
  Tipsen behöver inte matcha detta utan vill ha tips på Skaldjursvin, Stekt fisk med vitvinssåsvin, entrecotevin, pizzavin, vin som drickes under matlagning och vin som skall drickas utan mat men som bör ge viss tillfredsställelse framför brasan med en bok och Pink Floyd på måttlig volym. Tänkte köpa 12 viner av varje sort och välja ut 4-6 viner och sedan inte behöva tänka på systembolaget på flera veckor ;-)... Finns det överambitiös tipsare på forumet som vill kolla upp mina befintliga viner på cellartracker innan tips ges så heter jag gbgpatrik där! Tack på förhand!
   
 2. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  SV: Tips på vardagsviner

  Tycker G.D Vajra barolo för 189 är rätt schysst. 4 kenta av 5.
  Och Pink Floyd på vinyl måste ju avnjutas med ett tungt rödvin.
   
 3. Guayabera

  Guayabera Medlem

  SV: Tips på vardagsviner

  Från höften givet prisspannet och maten:
  Chianti från Monsanto och Fontodi. Etna Rosso. Dönnhoffs och Schäfer-Frölichs vingårdsviner, Kellers enklare, Kabinetter från Mosel om man går igång på det (framförallt Willi Schaefer och Zilliken). Chablis från Fevre. Säkra kort från Bordeaux i det spannet är bland annat Ch Cambon Pelouse, Ch Doyenne, Ch Haut-Bergey.

  Allt inköps givetvis från kontinenten.

  P.S. Ett annat tips är Cavistes lådor vars medelpris per flaska ofta hamnar inom ditt spann.
   
  BarisMattsson gillar detta.
 4. Gurto

  Gurto Medlem

  SV: Tips på vardagsviner

  Riktigt trevlig Riesling (förvisso från Rheingau):
  http://www.systembolaget.se/73171

  Bra Cornas som kompis till kött:
  http://www.systembolaget.se/90628

  Muscadet som mineraldrivet skaldjursvin. Här går jag faktiskt under din budget men vinet levererar faktiskt trots att det är billigt:
  http://www.systembolaget.se/2275

  Återigen under budget men en habil pizza-Barbera. Samma producent gör en riktigt trevlig Dolcetto men den ligger tyvärr endast i restaurangsortimentet hos Enjoy.
  http://www.systembolaget.se/32335

  Riktigt bra Alabarino. 2011 finns kvar i några butiker så kan ju be ditt bolag ta därifrån. Annars finns 2010 och 2012 att beställa i kollin om 6.
  http://www.systembolaget.se/91901

  Nu när jag gått under budget flera gånger får jag väl smita lite över också ;) hela 19kr. Bra 1er Cru Chablis för små pengar:
  http://www.systembolaget.se/73332

  Och om du vill handla i Europa: Rattis Barolo Marcenasco 2008.
  http://www.weinhauspeterwolf.de/index.p ... terKatUid=
  Förvisso lite över budget.

  Från Atomwine.dk skulle jag rekommendera Keller von det Fels 2012 och Muscadet från Luneau-Papin
   
  BarisMattsson gillar detta.
 5. gece

  gece Man vänjer sig.

  SV: Tips på vardagsviner

  Ny fanns ju inte vit bourgogne med bland preferenserna, men ett bra allroundvitt i önskad prisklass är http://www.systembolaget.se/5657
   
 6. gbgpatrik

  gbgpatrik Medlem

  SV: Tips på vardagsviner

  G.D Vaira från bolaget och 2012 Keller von der Fels från Atomvin hade jag redan på känn! Cave de Tain har jag haft sämre erfarenhet tidigare på Hermitage så en Cornas skall inhandlar för test! Tack för tips! Skall även testa Alvarinion! Brukar köra contacto på Alvarinho så bra med nya producenter! Även den vita Bourgognen skall testas! Tack för tips alla!
   
 7. perpro

  perpro Medlem

  Personligen har jag ofta blivit positivt överaskad av Cavistes viner, även om de har varit från områden som inte varit tidigare favoriter (ex. Beaujolais). Har förresten nyligen köpt Keller van der fels från Atomwine.dk, rekommenderas.
   
 8. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Varför inte inhandla 100 olika på måfå ur SB:s utbud och hänge dig åt privatprovningar: göra sås på de värsta, berusa dig på mellansegmentet och inhandla lådor av de bästa?
  Låter faktiskt riktigt trevligt :)
   
  Anders Landström gillar detta.
 9. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Det blir mycket BiB om man gör det. För ett antal år sedan kanske det varit en idé men idag får man nog ge sig på beställningssortimentet för att få en bra spridning
   
 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Sorterar inte BS också under Systembolagets verksamhet?
  Tom i Umeå kan du gå in i vilken butik som helst o lätt komma ut med 100 olika flaskor vin. Återstår bara det logistiska i att bära ut dem till bilen och få plats med dem där.
   
 11. sunqan

  sunqan Vinös

  De hanterar och tjänar pengar på BS. Men de har ingen påverkan på utbudet och priset. Det är helt och hållet importörernas marknad.
   
 12. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Aha! Då är jag med :oops:
  En dag för ngra år sedan, då jag skulle handla på Systemet, så besökte jag deras hemsida och noterade dels att den är riktigt korkat uppbyggd (och är det fortfarande!) samt att där fanns betydligt fler sorter (och i vissa fall också årgångar!) att välja bland än jag hade förväntat mig.
  Har nog "avsvenskats" under de senaste åren eftersom jag inte riktigt orkar/hinner "hänga med" fullt ut.
  Noterar fö att Radiotjänst verkar fått för sig att de också äger Internet. Blir lite komiskt i sin bisarra omfattning. Posten försökte ju få tjäna några öre per svenskt skickat epostmeddelande för några år sedan, men där lyckades Sverige iaf undvika omvärldens "förvåning". Kan inte tycka annat än att SVT och Radiotjänst borde tänka om. "Omtänka" med tex inloggning till TV-tittande istf att skämma ut Sverige. Jaja. Bara en tanke... Men cash är ju king också för allmännyttan :eek:
   
 13. Elvis

  Elvis Medlem

  Radiotjänst är om möjligt ännu mer förlegat än Systembolaget. Dock har Radiotjänst, till skillnad från Systembolaget, inte någon lotterifinansierad lobbyorganisation till stöd och är heller inte lika älskat av politiker så jag tror att Radiotjänst är ett minne blott inom överskådlig tid.
   
  vintomas och Anders Landström gillar detta.
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Kanske de borde starta ett lotteri med "Snigeln på ögat" som catch-phrase... Det känns som om de placerade en snigel på mitt öga iom att de i bryska, dagsifrökenaktiga ord förklarat för mig att min sv övernattningslgh sannolikt är ett tillhåll för TV-licens-smitning.
  HEJJA SWÄRJE ! ! !
  Vissa delar av public service TV är helt rätt tänkt, men kanske att andra delar tål att omtänkas ett par varv ytterligare.
   
 15. Elvis

  Elvis Medlem

  Public service kan man ha kvar utan Radiotjänst. Public service blir säkert kvar men det bör finansieras genom statskassan precis som annat samhällsnyttigt, inte genom en "specialskatt" som administreras av en egen myndighet.
   
  vintomas gillar detta.
 16. chambertin

  chambertin Medlem

  Carlo Merolli är ju online nu igen med lev till Sverige. Där hittar du t.ex Cascina Cucco Barolo i diverse olika årgångar för under 200-lappen. Klart habila viner de som jag druckit.
  Tyvärr verkar Barolon från Erbaluma inte finnas längre. Det var den bästa jag druckit av de viner Carlo hade.
  Verkar vara Cibi et Vini som har dem nu i Dk. Inte under din vardagsvinsprisgräns dock är jag rädd.
   
  gbgpatrik gillar detta.

Dela sidan