Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vad är viktigast när ni köper ett vin?

Vino fino

Medlem
Jag själv prövade Penfolds Kalimna Bin 28 2010, och såg att den hade fått nästan 90p på CT. Jag provade den och tyckte inte alls om den, gav den runt 80p. (Vilket nu i efterhand känns väldigt konstigt, måste nästan köpa en likadan och prova igen).
Bin 28 är skräp. Jag satte själv 80p på eländet. Du behöver inte köpa igen.

Det är TWE (ägarna) som dumpar kvaliteten i budgetsegmentet för att generera kassaflöde samtidigt som de har chockhöjt prestigevinerna. De vill bli uppköpta av någon glad riskkapitalist till ett bra pris.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Du ska inte stirra dig blind på poängen.
Smak är ju en högst subjektiv bedömning, tex @StefanAkiko ratar en Krug 1988 medans många andra håller den som en av de bästa skumporna.
Så tyvärr finns det ingen genväg, testa så mycket som möjligt och så brett som möjlight för att du själv ska kunna bilda din egen bild om vilken stil du gillar
Då jag känner dig IRL (lite i alla fall) och vet vilken trevlig kille du är, så är jag glad att få läsa så fina ord från dig på forumet. Mer sånt, Johan! :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Bin 28 är skräp. Jag satte själv 80p på eländet. Du behöver inte köpa igen.

Det är TWE (ägarna) som dumpar kvaliteten i budgetsegmentet för att generera kassaflöde samtidigt som de har chockhöjt prestigevinerna. De vill bli uppköpta av någon glad riskkapitalist till ett bra pris.
Jag minns inte om jag har provat detta vin (kanske har jag hyllat det någon gång?), men jag köper resonemanget ändå på ren magkänsla. ;)
 

Kostjan

Mot bättre vetande
Den allra senaste förvånande flaskan som jag fått till livs måste vara 2004 Guy Charlemagne Mesnilessimé; jag dömde ut den som ett bättre italienskt mousserande alternativt en hyfsat trist non-vintage champagne
Behöver inte va förvånad, högst mediokert vin som inte är bättre.
 

Sjödin

Joråsåatt...
Charlemagne kan vara bra, eller mediokert. Men oavsett kvalitén på vinet färgas i alla fall jag av vetskapen om vilka skitstövlar de är när man besöker dem och sänker vinet ett par hack bara på grund av det...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Charlemagne kan vara bra, eller mediokert. Men oavsett kvalitén på vinet färgas i alla fall jag av vetskapen om vilka skitstövlar de är när man besöker dem och sänker vinet ett par hack bara på grund av det...
Gör du likadant när det är omvänt, dvs höjer poängen på vin och producenter som du på pappret gillar? ;)
 

magnum

Epernay, Frankrike
Behöver inte va förvånad, högst mediokert vin som inte är bättre.
Det här är lite klurigt historiskt har denna producent gjort fantastiska viner
Behöver inte va förvånad, högst mediokert vin som inte är bättre.
Ja, man undrar varför då tidigare årgångar från firman har varit högst njutbara måste dock säga att jag druckit nån enstaka GC 2004 som varit bra men de flesta flaskorna har känts avslagna. Får hoppas att dem är tillbaka i högform med sin 2005a.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Det här är lite klurigt historiskt har denna producent gjort fantastiska viner

Ja, man undrar varför då tidigare årgångar från firman har varit högst njutbara måste dock säga att jag druckit nån enstaka GC 2004 som varit bra men de flesta flaskorna har känts avslagna. Får hoppas att dem är tillbaka i högform med sin 2005a.
Kan nämna att en Guy Charlemagne Mesillesime 1996 dök upp blint i en 96-provning för cirka en månad sedan, och var riktigt bra, så jag håller med @magnum om de definitivt kan (har kunnat) leverera.
 

Magikern

Medlem
Brukar gå rätt mycket på omdömen på cellartracker samt även vissa vinexperter får jag erkänna. Brukar ofta slå till om Jancis Robinson gett ett rött vin 17 eller högre och priset är under 500.

Har mer och mer börjat prioritera viner med lite ålder men inte för gamla. 7-15 år brukar vara ett bra riktmärke för rätt mycket rött runt 500 sträcket

Chansar lite mer när det gäller Valtellina Superiore, Dolcetto, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanee och inte minst Volnay. Rätt vanligt att dessa vintyper uppskattas lite mer vid bjudningar med folk utan vinintresse.
 

Kostjan

Mot bättre vetande
Ja, man undrar varför då tidigare årgångar från firman har varit högst njutbara måste dock säga att jag druckit nån enstaka GC 2004 som varit bra men de flesta flaskorna har känts avslagna. Får hoppas att dem är tillbaka i högform med sin 2005a.
Testat 04 två gånger med samma resultat - lite platt i frukten och svag mousse med kort eftersmak.
En ganska tråkig skumpa helt enkelt.
 

grappa

Medlem
Förutom detta forum brukar hitta en del info på bloggar typ Barolista med blogglista. BKWine provningar för nyheter är bra som första infoställe. Sedan kollar jag Vinopedia för att se jämnheten över åren. Har även börjat kolla CT men tycker att det är svårare att bedöma betygen här.
Avgörande är
  • bra betyg, helst under längre tid
  • intressant område (gärna nytt med potential för att fördjupa sig eller fördjupning inom etablerat)
  • bra producent
  • intressant druva
  • inte för billigt (misstror alla "kap")
 
Trådskapare
Tomas Lindblom

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Nu är jag inte den som djupdyker mest när det gäller att köpa viner. Antagligen för att jag fortfarande köper relativt billiga viner. Ju större man satsar desto mer information brukar man vilja ha. Var hittar ni informationen om hur vinerna har vuxit? Någon bra sida som har samlat denna info?

Vill någon förklara för mig vad det är för fördelar att ha vin på höga höjder över marken?
Systembolaget skriver ju inte sådär jättemycket om sina viner..
 

Mattias Schyberg

Administratör
Vill någon förklara för mig vad det är för fördelar att ha vin på höga höjder över marken?
Druvorna får vila mer då det blir svalare kvällar/nätter på hög höjd (fördelen gäller framförallt i varma vinregioner där det bitvis kan vara för varmt), vilket bevarar syran i vinerna. Möjligen finns det en mer djupdykande analys att få av de som kan det här bättre än jag, typ @kayaker eller @Magnus L :)
 

ChristianB

DipWSET
Odling på hög höjd ger också en förlängd mognadsprocess i druvorna, där den fenoliska mognaden (tanniner och aromämnen t ex) får en längre tid på sig att utvecklas ikapp med vad man brukar kalla för sockermognad. I varmare klimat är det vanligt att önskvärd nivå av socker uppnås före den fenoliska mognaden är lämplig i druvan vilket kan ge gröna, örtiga, ibland rent växtlika aromer i slutprodukten. Tanninerna kan också vara mer astringenta och mindre behagliga att ha i munnen. Motsatsen i det fallet blir väl när man talar om "välpolerade tanniner" eller "mogna tanniner", där strävheten i vinet inte stör på något sätt trots att den kanske är påtaglig.

Men det gäller ju också att välja rätt druvsort för rätt odlingsläge. Det är en hel vetenskap att bara välja rotstock till druvan, därefter rätt druvsort för läget och till sist fortsätta att välja "rätt" i framställningen av vinet. :p

Sedan är det alltid generellt önskvärt med en lång mognadsprocess, något som man åstadkommer genom att odla i svala klimat eller då på högre höjder. Jämför med de första färskpotatisarna eller jordgubbarna i Sverige där man lägger plast över för att bevara tillräckligt med värme för att de ska mogna. Man pressar helt enkelt mognaden för snabbt och potatisen/jordgubbarna/vindruvorna får inte tillräckligt med tid på sig att utveckla alla dessa härliga aromer som vi vill åt! ;)
 
Trådskapare
Tomas Lindblom

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Vet ni om det finns någon sida som samlar denna info, eller blir det till att leta på Google för varje enskild flaska?

Kamske bara jag som överanalyserar hur viktigt detta är för vinets egenskaper. Men det vore kul att titta på mina tidigare konsumerade viner för att se hur de var odlade.
 

Larseman

Medlem
Vet ni om det finns någon sida som samlar denna info, eller blir det till att leta på Google för varje enskild flaska?

Kamske bara jag som överanalyserar hur viktigt detta är för vinets egenskaper. Men det vore kul att titta på mina tidigare konsumerade viner för att se hur de var odlade.
Alla seriösa producenter har den informationen på sin hemsida. Ibland har även den svenska leverantören info hos sig. Information om producent och leverantör finns för varje vin på SB:s hemsida. Sen bara att googla :)
 

Vino fino

Medlem
Vet ni om det finns någon sida som samlar denna info, eller blir det till att leta på Google för varje enskild flaska?

Kamske bara jag som överanalyserar hur viktigt detta är för vinets egenskaper. Men det vore kul att titta på mina tidigare konsumerade viner för att se hur de var odlade.
Vi ska väl kanske lägga till här att det är främst i vissa regioner som man söker sig till högre höjd, det är inte någon universalmedicin för att få till bättre vin. Många av världens bästa viner odlas på något som man skulle kunna kalla för en sandig svagt lutande backe. Inte sällan ligger odlingarna på gammal flodbotten, från istiden eller senare (i Bdx fall)... dvs snarare "låghöjdsvin".:)

Men i de allra varmaste vinregionerna med minst nederbörd finns det absolut en poäng med att flytta uppåt för att få längre växtperiod. Och för att identifiera dessa viner behöver du knappast googla varje flaska, det räcker med att lära dig regioner och distrikt. Så många är de inte...
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Vill bara inflika att det inte enbart är höghöjdsodling som används för att förlänga utvecklingen av druvan. Många bra lägen ligger inklämda i vad som närmast kan liknas vid dalgångar och får då genom de omkringliggande bergen ett svalare klimat, främst på nätterna.
 
Toppen