Vad lagar vi till nyår? -Stora inspirationstråden

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Emanuel, 23 november 2014.

  1. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Ja, det senaste skriket är ju att man ska "klä sig som sin pappa" och odla ekar vad jag förstår...
     
    Magnus L gillar detta.
  2. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    "Klä sig som sin pappa"? Du menar nog morfar tror jag, man behöver ofta hoppa över en generation när det gäller retrotrender...;)
     
  3. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

  4. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

  5. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Hipsters vill väl ha allt som är ute?
     
    gece gillar detta.
  6. MartinE

    MartinE Medlem

    Du vill hålla det "enkelt" alltså... Det där är inte enkelt i min värld! Tur inte min sambo är här inne och läser! :rolleyes:

    2005 Comtes Rosé tycker jag du bör spara några år, men 2009 Grand Cellier Rubis är riktigt trevlig redan idag!
     
    Emanuel gillar detta.
  7. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Ja, men det skall vara så ute så det blir inne - stor skillnad. ;)
     
    Skumpagne gillar detta.
  8. Elvis

    Elvis Medlem

    Ja, rör inte dem!
     
    Emanuel gillar detta.
  9. Elvis

    Elvis Medlem

    Jag ska erkänna att jag inte har provat 2009:an av Grand Cellier Rubis än men brukar tycka att de vinner en hel del på några års lagring, medan Comtes Rosé behöver många års lagring.
     
  10. MartinE

    MartinE Medlem

    Jag tycker att både Grand Cellier Rubis och Grand Cellier d'Or 2009 är väldigt tillgängliga redan idag! Men de kommer givetvis att vinna på ytterligare lagring. Comtes Rosé 2005 har jag inte druckit än, men jag gissar att du har rätt!
     
  11. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Jag har haft förmånen att dricka dem båda och det var enligt mig med min ringa erfarenhet fantastiskt jäkla bra båda två.
    Precis som @MartinE säger så var Grand Cellier Rubis väldigt tillgänglig att dricka nu och det kliar i fingrarna att öppna nästa flaska men jag skall försöka hålla mig borta ett tag till...
     
    MartinE gillar detta.
  12. Elvis

    Elvis Medlem

    Jag ska villigt erkänna att jag brukar ha svårt att hålla fingrarna borta från mina unga Coeur de Cuvée och Grand Cellier Rubis i källaren. Visst är de bra som unga. För min del var en bra lösning på problemet att emigrera och lämna vinkällaren i Sverige. ;)
     
    Kostjan, MartinE och magnum gillar detta.
  13. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Nu börjar det närma sig, menyn satt på papper.
    Kan nog bli en del ändringar på vinerna när jag kommer hem och kan botanisera i källaren...
    Nyår 2014.jpg
    Nyår 2014.jpg
     

    Bifogade filer:

  14. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Hummer med smörsås på vanilj har jag ätit på Alain Ducasse, så jag tror inte torparen Mannerström har hittat på det. Du behöver knappast skämmas.

    För övrigt en av de bästa rätterna i mitt liv, hummer i sitt skal med nämnda smörsås och polenta gjord på korall. Till detta en Puligny-Montrachet som var precis rätt. Intensiv, men inte för intensiv.
     
    Emanuel gillar detta.
  15. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Glömde säga att jag tycker det är en mycket ambitiös meny, hade varit oerhört tacksam om jag vore en av gästerna.
     
    gece och Emanuel gillar detta.
  16. Silex

    Silex Medlem

    Låter fantastiskt gott! En kommentar på vinerna. Jag tycker nästan det vore synd att dricka Suduiraut 2011 nu då den kan bli så mycket bättre med några års lagring. Samtidigt släppte de precis Chateau Suduiraut 2002 i fasta sortimentet till rimligt pris. Inte ett lika bra år, men ett mer komplext och öppet vin i dagsläget. Jag tror den kunde ge bättre utdelning, och den kostar inte särskilt mycket. Bara ett förslag.
    Eller varför inte köra båda sida vid sida för gästerna! Många glas att diska, men en kul grej att testa.
     
    Emanuel gillar detta.
  17. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    En helt genial idé! Hade helt missat att Suduiraut 2002 fanns på bolaget, ska genast beställa hem!
     
  18. Gurto

    Gurto Medlem

    Så här ser mina tankar kring årets nyårsmeny ut just nu (kan ju hända att den modifieras):

    Diebolt-Vallois Fleur de Passion -06

    Små potatishalvor fyllda med smörig potatispuré smaksatt med störrom

    Löjromstoast med hängd gräddfil och dill

    Laxtartar smaksatt med sesamolja och lime toppad med smörgåskrasse

    Vincent Girardin Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot -07

    Hummer med vaniljsmörsås

    Delas Frères Hermitage Domaine des Tourettes -09

    Hängmörad biff med friterade jordärtskockor, trattkantareller, picklad ugnsbakad rödlök samt rödvinsreduktion

    Justino's Madeira Colheita -95

    Något med choklad och någon form av citrus - tror jag överlämnar ansvaret till någon annan med endast dessa riktlinjer

    -

    Störrom för att jag faktiskt inte provat ännu. Recept inspirerat av Stenbecks gamla vickningsrätt.

    Löjromstoast - en klassiker. Hänger av gräddfilen så det blir mindre vattnigt.

    Laxtartar även för mig - är dock väldigt förtjust i sesamolja så så får det bli.

    Hummern med vanilj för att jag inte kunde motstå att pröva när jag läste @Emanuel 's meny.

    Kötträtten inspirerad av varmrätt som åts på Djuret i samband med Gevrey-Chambertin-provningen.

    Desserten blir som sagt överlämnad åt någon annan att komponera (med riktlinjer ;) )
     
  19. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Väntar med stort intresse på en inbjudan...;)
     
  20. Gurto

    Gurto Medlem

    Ledsen att göra dig besviken men här gäller regeln: endast la familia (ingifta räknas - så du har ju fortfarande en liten liten liten liten chans :) ).

    En annan gång, min vän ;) Någon gång ska det fan ställas till med Vinferno även i Linköping.
     

Dela sidan