Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Visserligen har ämnet berörts i åtskilliga andra trådar (och diskussioner som det länkats till från andra trådar, bl.a. http://www.finewines.se/ovrigt/maria-la ... embolaget/), men jag tycker ändå att ämnet är såpass centralt för oss vinintresserade att det förtjänar en egen tråd.


Först och främst vill jag reda ut, på ett ungefär, hur stort utbud av bättre viner Sverige skulle kunna tänkas ha med en mer typisk europeisk alkoholpolitik (d.v.s. utan ett monopolbolag). Dels vill jag ha informationen av den anledningen att det är bra för mig som vinintresserad att veta vilka länder som har ett bra utbud.


Jag är egentligen inte ute efter den rent ideologiska fråga huruvida det är rätt att ha ett monopolbolag. Den har diskuterats en hel del här, och lär diskuteras ytterligare. De vanligaste argumenten för ett alkoholmonopol har bemötts många gånger redan.
Min utgångspunkt är att jag vill ha tillgång till ett så stort utbud av bättre viner som möjligt. Jag undrar helt enkelt hur stort utbudet av bättre viner i Sverige skulle kunna tänkas bli ifall monopolet avskaffades. En strikt vetenskaplig utredning i frågan lär ju inte gå, men vi kan väl försöka oss på en kvalificerad gissning.


Alltså skulle alla erfarenheter från utlandsresor till länder utan alkoholmonopol uppskattas. Nämn vilket land, och hur stort utbud de verkar ha totalt sett.


Som Per från BKWine nämner i det andra svaret uppifrån här (http://hamiltonsblandning.blogspot.fr/2 ... nopol.html), så fungerar det inte att jämföra Systembolaget med enskild butik, eftersom Systembolaget står för hela landets utbud i butiker. Jag håller med om att det är en aning intellektuellt ohederligt av Hamilton att jämföra Systembolaget med enskild butik i annat land.


Dock, i samma anda av intellektuell hederlighet vid sådana jämförelser kommer en annan aspekt in i bilden. Vilka länder kan ses som jämförbara med Sverige med avseende på alkoholutbud?


Naturligtvis är jag väl medveten om att Storbritannien har ett mycket större utbud av bättre viner än Sverige, men med en liten risk att bli djävulens advokat här så haltar den jämförelsen lite grann. Det är så uppenbart att det landet är mycket större och betydelsefullare än Sverige (och övriga skandinaviska länder) att jag begrep det redan i lågstadiet. Det är en van handelsnation, och London har varit ett kommersiellt centrum i århundraden. Varuutbudet där tycks mig vara mycket större än i Sverige på alla områden, även där ett monopol inte existerar (jag har andra intressen än vin).
Även de stora vinländerna faller naturligtvis snabbt bort som adekvata jämförelser med Sverige, oaktat alkoholpolitik.
Förutom ett lands storlek så lär även relativ rikedom spela roll. Med svagare ekonomier kan det ju generellt antas finnas färre som kan tänkas ha råd med finare viner. Därmed försvinner nog länder i det forna östblocket, som fortfarande har betydligt svagare ekonomier än Sverige. Märkväl att jag inte varit där och undersökt, utan bara resonerar allmänt och gissar nu.


Snabbt reduceras antalet länder som Sverige kan jämföras med till väldigt få, eftersom de flesta skiljer sig på ett eller annat sätt från Sverige som potentiell vinmarknad av andra faktorer än alkoholpolitiken, vilket försvårar saken en del. Det närmaste jag kan hitta är nog ändå Danmark, vilket förvisso bara har knappt 60% av Sveriges befolkning.
Jag har inte varit där och letat finare vin. Någon som varit där och handlat och känner till deras utbud?


Återigen hoppas jag att ingen uppfattar detta som ett försvarstal för den förda alkoholpoliken. Jag vill bara veta mer om hur utbudet av finare viner är i andra länder där övriga faktorer liknar Sveriges så mycket som möjligt, på så faktabaserade grunder som möjligt.


Tack på förhand!
 

chamkat

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

. Jag har alltid hoppats på att vid en avreglering att det kommer dyka upp specialiserade butiker, (ex bara champagne och mousserande eller bara italienskt etc).

Som ett tillägg till dina antaganden skulle jag föreslå att jämföra städer med liknande demografi snarare än länder. Tror det skulle vara mer relevant. Sen är jag inte den bäst lämpade för att hjälpa dig mer för jag reser nästan bara till Paris och småstäder i Frankrike.

Vill minnas någon artikel på SvD (eller om det var en tråd här?) som konstaterade att länder med fri handel generellt har ett större utbud av dyrare viner och färre billiga.
 

Guayabera

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Jag är lite konfunderad över sortimentsdebatten. För mig handlar det om att kunna köpa de viner jag vill från vem jag vill. Jag köper böcker från Amazon, skjortor från England, knivar från Japan och vin från främst Tyska, Danska och Franska handlare. Något som jag kommer att fortsätta med även efter en eventuell avreglering. Detta är min rätt och något som politiker (och systembolaget) skall ge fan i. För mig ter sig debatten om ett "nationellt" sortiment således ganska underlig.

Edit: En ursäkt, detta inlägget bidrog knappast till att svara på frågeställningen. Men min poäng kvarstår. Sortimentet i ett visst land är en tämligen oviktig fråga när vi de facto har tillgång till hela Europas sortiment.
 

sunqan

Vinös
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Planerade inköp är en sak, där spelar det lokala sortimentet mindre roll. Spontaninköp däremot. Om jag på fredan får veta att vi får gäster på fredan eller lördan, vad har jag då att välja på? Det är ju idag oftast inga problem att hitta hängmörad entrecote för absurda pengar, men vin till det...

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
 

Guayabera

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

sunqan skrev:
Planerade inköp är en sak, där spelar det lokala sortimentet mindre roll. Spontaninköp däremot. Om jag på fredan får veta att vi får gäster på fredan eller lördan, vad har jag då att välja på? Det är ju idag oftast inga problem att hitta hängmörad entrecote för absurda pengar, men vin till det...

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2

Självklart har du en poäng här. Med det är ju det vinkällaren är till för: att spontanplocka flaskor ;)
 

sunqan

Vinös
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Jo. Men man kan ju ha fått slut på sina röda chablissser :eek:

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
 

Guayabera

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Att sortimentet skulle försämras vid en avreglering är ett rent pinsamt argument. Är de någon som tror att sortimentet av bilar, kläder eller ost som exempel skulle bli bättre om de branscherna förstatligades?
En annan aspekt som man bör ha i åtanke är innehållet i sortimentet. Av systembolagets artiklar så skulle jag tippa att runt 90% är totalt ointressantför mig. Samma gäller inte för tex Lavinia i Paris som har ett betydligt intressantare sortiment vad gäler innehållet.

Så vad är jämförbart med Sverige men avreglerat i ungefärlig marknadsstorlek?

Holland?
Belgien?
Irland?
Kan nog finnas en del amerikanska delstater också då dessa ofta i stor utsträckning är likvärdiga med länder vad gäller lagar och försäljning rörande alkohol.
 

Guayabera

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

sunqan skrev:
Jo. Men man kan ju ha fått slut på sina röda chablissser :eek:

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2

Eller årgångs Dompa som är något alldeles extra jämfört med NV - versionen enligt en lokal förmåga...
 
Trådskapare
D

Darth Angelus

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

För mig är det lokala sortimentet viktigt av den anledning sunqan nämner, men det har ju i.o.f.s. mycket att göra med att mitt eget utrymme att lagra vin är väldigt begränsat. Förvisso kan man ju göra sig mer oberoende av det ifall man hade möjlighet att skaffa större vinkällare, vilket inte alla har.


Vad gäller vad som skulle hända med sortimentet om andra branscher förstatligades, så beror det väl ganska på vilken policy det statliga bolaget skulle föra. Det är väl dock lite svårt att konkurrera med massor av försäljningskedjor vad gäller totalt utbud, men jag tror det där kan variera lite från bransch till bransch.
Och på tal om andelen av produkterna som är intressanta och som inte är det, så blir inte specialiserad vinbutik i Paris en helt adekvat analogi till Systembolaget, dels eftersom det är Frankrike, men framförallt därför att vanliga matvarukedjor tycks ta hand om en hel del av försäljningen av skitviner i avreglerade länder.
Sedan förstår jag att avregleringsfrågan i sig är principiellt viktig, för dig och många andra, Guayabera. Själv känner jag inte riktigt speciellt mycket åt varken ena eller andra hållet där (ok, kanske marginell preferens åt avreglering), varpå min infallsvinkel blir mer pragmatisk.


Republiken Irland är knappt hälften av Sveriges befolkning. När jag var i bl.a. Dublin häromåret kunde jag knappast hitta ett fantastiskt utbud av bättre viner (var dock inte inne överallt). Då skulle jag nog ta Systembolaget över det, är jag rädd. Dock så är ju landet, som sagt, mindre än Sverige.


Nederländerna är nästan dubbelt så stort som Sverige (till befolkningen) och Belgien är väl drygt Sveriges storlek. Båda ligger betydligt närmre Frankrike och andra vinländer


Ändå gissar jag på att Sverige, som litet land, utan en speciellt etablerad vinkultur (och med alltför stort fokus på bag-in-box) skulle komma ha ett relativt litet utbud av finare viner även efter eventuell avreglering. Jag betvivlar att det finns täckning för specialiserade vinbutiker som i stora länder
Men, jag har inte så mycket information bakom den gissningen som jag hade önskat, och är man principiellt emot monopolet är det förstås helt ok för mig. Exakt hur mycket bättre eller sämre utbudet skulle kunna bli vid eventuell avreglering är jag inte så informerad som som jag skulle kunna önska, men jag tror i alla fall att utbudet av finare vin skulle förbli ganska litet i Sverige, tyvärr.
 

Guayabera

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Att hitta ett perfekt jämförelseobjekt är självfallet omöjligt.
Men man kan alltid resonera. Vad tror ni tillexempel Vinunic kommer att göra vid en eventuell avreglering? Mitt tips är att de antagligen öppnar butik i Malmö, Göteborg och Stockholm som kommer att slå systembolagets ganska patetiska vinkällarbutiker på fingrarna båda vad gäller sortiment och service. Andra importörer kommer också att göra något liknande och spendera systembolaget påslag på att erbjuda frakt hem till dörren. En annan variant är att exempelvis ICA tar över beställningssortimentet. Jag kan garantera att SS tjänar betydligt mer på att lämna ut BS viner än Ica tjänar på att lämna ut paket. ICA skulle säkerligen gärna ta över denna hantering.

Det skall väl tilläggas att om SS sortiment nu är så förträffligt så kommer firman säkert att överleva en avreglering.

Vad gäller brist på lagringsutrymme se min signatur.
 
Trådskapare
D

Darth Angelus

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Bra inlägg!


Nej, självklart går det ej att hitta ett perfekt jämförelseobjekt till Sverige som vinmarknad, men om jag fick gissa borde det landa någonstans mellan Republiken Irland och Nederländerna, d.v.s. större än den förstnämnda och mindre än den senare. Men, det är bara min gissning, och säkert finns det faktorer jag ej känner till.


Men förhoppningsvis skulle konkurrens driva fram bättre vinkällarbutiker. Dock så skulle jag tro att konkurrens kan bli ett lite av ett tveeggat svärd vad gäller utbud, eftersom det inte finns en obegränsad kundkrets av vinkännare i Sverige, och det blir färre köp åt varje kedja.


Jag tror säkert att Systembolaget skulle överleva avreglering. De skulle kanske bli tvungna att minska vinkällarbutikerna, p.g.a. faktorer jag nämner ovan, men kanske inte.
Det är något svårt att spekulera om, tycker jag, men jag känner å andra sidan inte marknaden så väl.
 

Magikern

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Darth Angelus skrev:
Nej, självklart går det ej att hitta ett perfekt jämförelseobjekt till Sverige som vinmarknad, men om jag fick gissa borde det landa någonstans mellan Republiken Irland och Nederländerna, d.v.s. större än den förstnämnda och mindre än den senare. Men, det är bara min gissning, och säkert finns det faktorer jag ej känner till.

Man bör nog ha varit i de 10 mest välsorterade vinbutikerna på Irland innan man gör en sådan jämförelse.

Var i London i fjol och kollade in lite butiker runt Bayswater och utbudet var inte mycket att hurra för och priserna var utan undantag högre än systemet för motsvarande viner. Att bara gå in i random butiker på chans är sällan en hit. :p
 

Håkan

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Att bara gå in på en Systembolagsbutik utanför de stora (de som har T5 släppen) är inte heller nån hit. Jämför fysiska butikers sortiment med fysiska butikers sortiment och inte utländska fysiska butikers sortiment med Systembolagets websortiment.
 
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Bra och relevant fråga i ursprungsinlägget. Men kanske inte på det sättet det var tänkt…

Frågan är relevant därför att den berör ”myten om Systembolaget” som gör att så många svenskar stödjer monopolet. Men egentligen är frågan helt irrelevant för monopolets existens. Man kan inte rimligen motivera monopolet med ett ”bra sortiment”.

Däremot gör många personer det och därför är det i allra högsta grad intressant att belysa frågan. Om svensken ”i gemen” insåg att Sverige har ett erbarmligt utbud, i jämförelse med vad som skulle finnas utan monopol så skulle nog stödet sjunka dramatiskt.

Visst är det lämpligt att välja ett ”jämförbart” land när man resonerar om utbudet. Några förslag:
- Danmark
- Belgien
- Holland

Ta Danmark. Redan i ”lilla” Danmark med väsentligt färre invånare så har man ett mycket bredare vinutbud än i Sverige (inklusive beställningssortimentet).

Några exempel: För några år sedan uppskattade Vinavisen antalet viner i Danmark till runt 20 000. Då fanns kanske 2-3000, inklusive BS i Sverige. Mer om detta:
http://www.bkwine.com/sv/debatt/oppet-b ... kampanjer/

För en tid sedan hade jag anledning att titta på hur många Chateauneufer det fanns i Danmark. Jag slutade räkna när jag kommit upp i 150. Då fanns det 10 i Systembolagets sortiment plus några till i BS. Mer om detta:
http://www.bkwine.com/sv/nyheter/rhonev ... september/

Eller se vad som hände i Alberta i Kanada när den provinsen avskaffade monopolet. Sortimentet steg från 1957 produkter (ungefär som Systembolaget) med monopol till runt 12 000 produkter efter att monopolet avskaffades. Mer om detta:
http://www.bkwine.com/sv/debatt/expertr ... skaffande/

För att inte nämna utbudet i vår lokala ”Icabutik” (Monoprix) i en Parisförort: runt 1200 viner (alltså drygt dubbelt upp mot vad Carl B Hamilton menar att det finns i de största butikerna i Paris, Barcelona, Milano…: http://www.bkwine.com/sv/debatt/carl-b- ... onangrepp/).

Och man ska nog undvika att titta på Holland eller Belgien om man inte vill bli allt för deprimerad över det Svenska sortimentet.

Det är ju också, som nämnts, ganska befängt att tro att ett monopol förbättrar och breddar utbudet. Den lilla liberalisering som Sverige trots allt fått, med beställningssortimentet och med nätvinhandeln, ger ju en antydan om i vilken riktning det skulle gå om monopolet försvunne.
 

sunqan

Vinös
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Ett problem med sb:s sortiment är väl att det aldrig granskas ur nån synvinkel öht.
De skulle mycket väl kunna gå ut med en offertförfrågan i stil med: "ett ursprungstypisk aoc klassificerat vin från c9dp, som har lagrats i minst 15år, med en garanterad leveranskapacitet på 5000 3-litersboxar per år under tre år till ett pris som ej överstiger 120 kronor per förpackning exklusive moms och skatter"
Och sen använda de uteblivna svaret som ursäkt för att inte ta in några rhoneviner alls.
(Eller så skulle jag vara tvungen att köpa åtminstone en bib för att prova)

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
 

Magikern

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Per Karlsson skrev:
För att inte nämna utbudet i vår lokala ”Icabutik” (Monoprix) i en Parisförort: runt 1200 viner (alltså drygt dubbelt upp mot vad Carl B Hamilton menar att det finns i de största butikerna i Paris, Barcelona, Milano…: http://www.bkwine.com/sv/debatt/carl-b- ... onangrepp/).

Mycket imponerande :)

Många kvalitetsviner till lågt pris? Tänker mest på rödviner som närmar sig sin topp.

Funderar lite på en tur till Paris redan i höst. :)
 

egonx

Medlem
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Som vinälskare har jag svårt att störa mig på situationen i Sverige. Det går verkligen ingen nöd på mitt vindrickande p.g.a. dålig tillgång på kvalitetsviner.

Utbudet är oändligt. Jag kan lagligt beställa viner från tusentals leverantörer runt om i EU med leverans fram till min dörr. Dock med en viss fraktkostnad. Det kan jag även göra om jag bor i t.ex. Tyskland vilket jag tar som motexempel då det är det EU-land jag bott emst i efter Sverige. I Tyskland, som kulturellt är ganska likt Sverige tillsammans med de nordiska länderna, är det nästan ENDAST beställning via nätet som gäller. I städer med mindre än 30.000 invånare är man i princip förpassad till Lidls sortiment. Jag kan behöva åka långt, i bland flera timmar, för att komma till ett Vinotek med kvalitetsviner. Öppettiderna är usla, sortimenten kan ändras lite hipp som happ och de har ingen sökfunktion på nätet om vad som finns inne just denna vecka.

I Sverige så har vi förutom grundstommen med laglig import från EU en grundstomme som gör att jag med fri frakt kan beställa ett bra urval viner till vilken stad som helst i Sverige utan fraktkostnad. Jag vet också att jag en Lördag kan få tag i en hyfsad flaska vin även om jag råkar bo i Flen vilket du ofta inte kan om du bor i en stad med motsvarande storlek i t.ex. Tyskland.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

egonx skrev:
Som vinälskare har jag svårt att störa mig på situationen i Sverige. Det går verkligen ingen nöd på mitt vindrickande p.g.a. dålig tillgång på kvalitetsviner.

Utbudet är oändligt. Jag kan lagligt beställa viner från tusentals leverantörer runt om i EU med leverans fram till min dörr. Dock med en viss fraktkostnad. Det kan jag även göra om jag bor i t.ex. Tyskland vilket jag tar som motexempel då det är det EU-land jag bott emst i efter Sverige. I Tyskland, som kulturellt är ganska likt Sverige tillsammans med de nordiska länderna, är det nästan ENDAST beställning via nätet som gäller. I städer med mindre än 30.000 invånare är man i princip förpassad till Lidls sortiment. Jag kan behöva åka långt, i bland flera timmar, för att komma till ett Vinotek med kvalitetsviner. Öppettiderna är usla, sortimenten kan ändras lite hipp som happ och de har ingen sökfunktion på nätet om vad som finns inne just denna vecka.

I Sverige så har vi förutom grundstommen med laglig import från EU en grundstomme som gör att jag med fri frakt kan beställa ett bra urval viner till vilken stad som helst i Sverige utan fraktkostnad. Jag vet också att jag en Lördag kan få tag i en hyfsad flaska vin även om jag råkar bo i Flen vilket du ofta inte kan om du bor i en stad med motsvarande storlek i t.ex. Tyskland.

Ja, näthandeln är det som räddar utbudet till del. Jag har för övrigt själv köpt mycket i Tyskland genom åren. Och det är den lagliga näthandeln som Systembolaget, IOGT-NTO, Carl Hamilton m.fl. nu uppenbarligen vill förbjuda. Du har kanske missat den delen av deras argumentation?

Så du håller med om att Tyskland - med fri vinhandel - har ett fantastiskt sortiment och bra priser, bättre än i Sverige, och det är huvudsakligen där du köper om du verkligen vill ha något? Men du vill ändå ha kvar ett statligt kvasi-monopol för att ha ett "bassortiment" i butik att ta till ibland? Och du tror att det statliga monopolet garanterar bättre sortiment och bättre öppettider(!!??) trots att närmast varenda livsmedelsbutik i landet (enstaka lanthandlare möjligen undantagna) har betydligt generösare öppettider än Systemet? Jag får inte riktigt din argumentation att gå ihop, om jag ska vara ärlig.

Och jag undrar var i Tyskland du har bott? Flera timmars bilkörning till närmaste större stad eller vinområde? Alltså minst 300 km, eller mer med typisk tysk fart? Finns verkligen en sådan plats till att börja med? Var du i någon del av landet där man nästan bara dricker öl, om vinutbudet är sämre än i en svensk småstad? Det är verkligen inte min bild av Tyskland, även om det var ganska länge sedan jag bodde där (ett halvår i Berlin på 90-talet) och jag i och för sig har en viss benägenhet att besöka vinregionerna. Har du förresten kollat utbudet i Flen? Jag tittade just, och jag kan tala om för dig att när jag bodde i Bryssel hade de fyra närmaste större livsmedelsaffärerna (Delhaize, Carrefour, Champion och Match) var och en ett klart bättre vinutbud än Systembolaget har i Flen.

Får jag förresten undra om du verkligen var vinintresserad när du bodde i Tyskland? Jag är nyfiken för jag har faktiskt i verkliga livet inte stött på en enda vinintresserad person som har bott i ett EU-land med fri vinhandel som inte föredragit detta framför statligt monopol! Jag ser nämligen inga spår i ditt inlägg på att du utvecklat någon kontakt med någon bra (mindre) vinhandlare (eftersom öppettider, sortiment o.s.v. beskrivs som rena överraskningar - inte direkt hur det brukar funka i Tyskland...), och det brukar nästan vara ofrånkomligt om man hittar de som är bra. Det är ju en helt annat sak att handla hos sådana än hos Systembolaget, förutom att det totala sortimentet i fria länder är klart större! Till att börja med är det ju trevligt att kunna få prova en del viner innan man köper dem. Sedan är det ju trevligt att få mängdrabatt, att det är säsongsrea, att man kan boka flaskor i förväg o.s.v. Det var också rätt vanligt i Belgien att de erbjöd hemkörning.

För mig är det entydigt - monopolet är till stor nackdel för alla vinintresserade, och Systembolaget ägnar sig åt att sprida lögner.
 

gece

Man vänjer sig.
SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

En till sak som ska med i kalkylen är att i Sverige har vi ett och endast utbud. Även om vi antar, för diskussionens skull, att Bolaget har ett bra utbud är det bara ett utbud - man får ju jämföra t.ex. utbudet i den enda systembutiken i Flen med det sammanlagda utbudet hos samtliga aktörer i den ekvivalenta men namnlösa tyska staden. Det är ju det sortiment konsumenten får tillgång till, vilket känns som det relevanta i sammanhanget - inte vilken butik som kan påstå sig ha störst sortiment. Fiskhandlaren må ha ett mindre utbud av mat än Coop Forum bredvid, men det är inte ett argument för att fiskhandlaren inte ska finnas, liksom...
 
Toppen