Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

Diskussion i 'Övrigt' startad av Darth Angelus, 1 augusti 2013.

 1. moos

  moos Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Egonx har en poäng. Så länge ni har möjlighet att beställa fritt från Europa så sitter Svenskar i en god sits. Jag bor i Norge där är det tvättäkta smuggling som krävs för att få ta in från Europa (alternativet är att köpa det man vill över nätet och punga ut med i runda slängar det dubbla priset). Vinmonopolets utbud är visserligen bättre än Systembolagts enligt mig men täcker inte mitt behov. Se det positiva i att kunna fynda en La Tache nån gång var tredje skottår! och dricka rimligt prissatt EU-dricka där emellan. ;)

  Till TS fråga. .

  Tror inte att så många andra städer än Stockholm, Göteborg och Malmö skulle ha en marknad stor nog för en i våra ögon bra vinbutik. Utbudet i en matbutik skulle vara som Systembolaget i Flen. Så på de flesta ställen i Sverige skulle det vara lättare att beställa på nätet än att resa till närmaste stor stad för att få köpa det man vill.
  Problemet ligger inte i monopol eller inte utan i svenskarnas dryckeskultur.
  Tingen med Systembolaget är att de flesta inte klagar över utbudet. De i min närhet tycker att Aussie Flamingo Blush Rosé (nr 6452) är det godaste vinet dom har druckit i år och att systembolagets personal rekommenderade det, tyder på stor kompetens. Öppettiderna är man van vid sedan länge.

  Egentligen ser jag det som meningslöst att jämföra Europas utbud mot ett eventuellt svenskt utan monopol, då allt detta är antaganden från min sida.

  När det kommer till Systembolagets propaganda så är det löjeväckande. Det samma om det sätt dom bedriver sin verksamhet på.
   
 2. egonx

  egonx Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Jag har inte läst Systembolagets eller Iogts argumentation för att gå emot EG-domstolens nu 6 år gamla dom men så vitt jag vet så är inte en ändring av lagstiftningen uppe på dagordningen. Intresseorganisationer och monopol måste såklart bevara de intressen som de lever av. Om regeringen skulle kräva en ändring från Eus sida vad gäller lagstiftningen så skulle jag agera och det skulle även många av er samt flera av de vinexporterande länderna.

  "Men du vill ändå ha kvar ett statligt kvasi-monopol för att ha ett "bassortiment" i butik att ta till ibland?"
  Ja ungefär så.
  Och för att ta ett högaktuellt exempel: Orten där jag ofta befinner mig ligger i Pfalz, 60 min från Weinstrase. Förutom vingårdarna finns det Vinotek i t.ex. Landau. Under en av årets vistelser var jag runt och fyllde på vin vilket kräver ungefär en dags kuskande runt bland gårdarna och att man dagen innan ringt och bekräftat att de har öppet. För att bli än mer specifik var jag hos en producent som heter Friedrich Becker. Jag provade och köpte mycket men var besviken att han inte hade ett visst vin kvar. För att bli ÄN mer specifik var det En Spätburgunder Groses Gewächs från gårdsläget Sankt Paul jag saknade. Tänkte inte mycket mer på det. Först till kvarn.... För några dagar sedan upptäckte jag just det vinet på bolaget, över hundra flaskor kvar för 479 kr nedsatt från 599. (Gårdspris vill jag minnas 55€).


  "Och du tror att det statliga monopolet garanterar bättre sortiment och bättre öppettider(!!??)"
  Snabbköpen har bra öppettider men vinbutikerna har ofta mycket sämre öppettider än SB och ofta sommarstängt.


  "Alltså minst 300 km, eller mer med typisk tysk fart?"
  100 km från Weinstrase/Landau. Men med 30% risk att bli totalt fastlåst. Tysk fart = 180 kmh eller 0 kmh. 10000 invånare (typ Flen?). 4 snabbköp (SBK, Eurospar, Aldi, Lidl) varav alla kör viner de kan importera enorma mängder av till långt pris. Mycket är rent av fuskviner som endast finns på dessa snabbköp. Där kan du köpa din Barolo för 99 kronor som får dig att gråta eller slänga flaskan i väggen beroende på sinneslag. Då knallar jag hellre in i Flen och köper en godkänd Vajra Barolo Albe för 189 kr. I Tyskland handlar jag av gårdarna eller beställer från samma leverantörer som jag köper från i Sverige.

  "Jag ser nämligen inga spår i ditt inlägg på att du utvecklat någon kontakt med någon bra (mindre) vinhandlare (eftersom öppettider, sortiment o.s.v. beskrivs som rena överraskningar - inte direkt hur det brukar funka i Tyskland...),"
  Jag har en stor del av min släkt i tyskland. Släkten, och jag, har personlig kontakt med vingårdsinnehavare där släkten får sitt husvin ifrån. Förutom gårdarna har sina vinhandlare som man går oftast till men nu i sommar t.ex. så var flera stängda. Gäller att man har källaren välfylld alltså. Är man känd hos vingården eller vinhandlaren blir man särbehandlad. Stamkunder som ringer och föranmäler sig får ett helt annat bemötande än andra nyfikna. Jag tycker inte alls om den kulturen. Många tyskar åker till finare vingårdar och köper av sig en hel årsranson, mycket för att visa gårdsägaren att man är en av deras bästa kunder och vill fortsatt ha det goda bemötandet. Tror du de har möjlighet att utforska Napa Valley eller Nya Zeelänska riesling? (två vintyper jag aldrig sett i Tyskland men då har jag inte heller kollat i Berlin, kört till den beryktade i butiken i Paris, ringt den stora vinhandlaren i Köln eller kontaktat mina vinkunniga kamrater. Tror jag gör ett sök på SB istället.....)


  Jag är nyfiken på VEM som lider av det av vissa påstått dåliga sortimentet och bristande tillgång på bra vin i Sverige? Jag tycker nämligen synd om den personen och bjuder gärna på ett ett glas privatimporterad Barolo eller en reaprisad groses gewächs inhandlad på Bromma Blocks. Kom in i matchen! Ta till vara på goda situationen vi har med en öppen marknad inom EU!
   
 3. egonx

  egonx Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Jag vill hävda att Flen har ett bättre utbud av vin i sitt hyllsortiment än den ekvivalenta namnlösa tyska stadens alla snabbköp tillsammans. Får man räkna in beställningssortiment till Flen så blir det en total kross. Men då vill ju vissa hävda att det är "fusk" och minsann inte bolagets förtjänst att de kan leverera dessa viner. Så må vara.
   
 4. egonx

  egonx Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Håller med där. Efterfrågan kommer styra tillgången i detta fall. Flens bolag kommer finnas kvar då ingen privat aktör är intresserad av att ta över. Bolaget börjar med ett påslag på 39 kronor på alla beställningar. På Regeringsgatan där det finns en efterfrågan på statusprodukter kommer det dock ha öppnat en ny Champagne-boutique av två trettioåriga "sommeliers" med backslick. Krug säljer bra i takt med att börsen går upp. Vinsten från försäljningen av de mest lukurativa systembolaget lägger staten på mångmiljonbistånd till IOGT-NOT för att köpa deras tystnad. I samma veva passar man på att höja alkoholskatten med 10% för att motverka det förmodade ökade missbruket efter avregleringen. Ica börjar med bag in box. Alla glada.
   
 5. gece

  gece Man vänjer sig.

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  BS får man väl jämföra med näthandlare, fördel med ingen fraktkostnad och nackdelar som ingen hemkörning (än) och ganska få potentiella utlämningsställen.

  På tal om det är det ingen omöjlighet att privata aktörer (vare sig det är någon befintlig, typ ICA, eller specialiserad kedja med spritbutiker) kör på konceptet med beställningssortiment för att komplettera magrare lokala utbud. Känns kanske lite redundant om man har fri handel på nätet, men vem vet. Någon som känner till om det finns något liknande BS i något avreglerat land?
   
 6. Guayabera

  Guayabera Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Ja, det kallas winesearcher.com ;)

  Skämt åsido. Hur man skulle kunna tänka sig att det funkar i praktiken är att tex ICA erbjuder ett fast sortiment + beställning på vissa mindre populära varor från de grossister de använder (som exempelvis Vinunic, Spendrups etc...). Att erbjuda ett komplett beställningssortiment är troligen i praktiken omöjlig.

  Detta är dock i det hela tämligen oviktigt. Det flesta importörer skulle troligen kunna erbjuda billig frakt direkt till dörren av sitt sortiment ändå.
   
 7. Per Karlsson

  Per Karlsson Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  @ egonx

  Om det nu är så att situationen är så bra I Sverige eftersom vi kan beställa var som helst ifrån I Europa (så länge Systembolaget inte får sin vilja igenom) så är det ju precis lika bra I vilken liten ort du än råkar befinna dig på I Tyskland. Hur kan du då mena att det är så mycket bättre här? Det ar ju lika bra i Tyskland. Och billigare.

  Eller är det så att du tycker att monopolet ska finnas kvar enkom för att bespara dig de 150kr eller liknande som det kostar med en hemleverans?

  Men nu var det inte det frågan gällde. Jag tror att nog alla seriösa betraktare vid det här laget har kommit till samma slutsats i frågan om ”det stora sortimentet” i Sverige. Det är en myt.
   
 8. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Myten är dock stark hos de flesta svenskar. Nu sker ju ett skifte av skribenter som kanske har en annan syn på SB och kan påverka mer än SBs "informations-"miljoner.
   
 9. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  I Flen? Knappast! Utbudet i butikerna utanför storstäderna suger gigantiska elefantballar!
   
 10. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Nu tycker jag att du överdriver. Under min semester fick jag bland annat möjlighet att besöka Systembolaget i Oxelösund. Bifogar några bilder som visar på urvalet medborgarna i denna bortglömda stad åtnjuter.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Det är positivt att den lokala Ica-handlaren och Systembolaget samverkar för att ge invånarna bästa möjliga utbud
   
 11. Helen

  Helen Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  I Flen finns det just nu 29 stycken rödviner från Frankrike, den dyraste är Chateau Belgrave för 349 kr.
  Den finns 80 stycken rödviner från Italien, den dyraste är en Masi för 279 kr
  Är detta ett bra sortiment för den sanna vinälskaren som vill ha kvalitetsviner ?
   
 12. Hellman

  Hellman Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Men det finns iaf en butik. Inte helt säkert att det skulle finnas om man avreglerar monopolet, inte med så stort utbud som finns idag...
  Själv bor jag i Sthlmsområdet så mig skulle det säkerligen gynna om man skrotar monopolet.
   
 13. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Med ett skrotat monopol så skulle du på samma gång få möjlighet att handla ganska smidigt från hela EU. Det är bra för utbudet.
   
 14. Hellman

  Hellman Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Och hur skulle det förbättra utbudet på den butiken i Flen som förmodligen inte skulle finnas kvar pga för litet kundunderlag??

  Och förklara gärna hur det skulle bli smidigare för en som inte vet. I min värld ska man fortfarande betala skatt på det man plockar in på motsvarande sätt som man gör idag.
  Att monopolet försvinner innebär ju bara att fler butiker får sälja, inte att tullreglerna ändras.
   
 15. Hellman

  Hellman Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Om man jämför med att det inte finns någon butik alls? Ja.
  Om man jämför med att det bara finns boxviner att köpa i Flen efter avregleringen? Ja

  Allt är inte svart eller vitt. Vissa saker blir säkerligen bättre varpå andra blir sämre. Som tidigare nämnts i tråden tror jag att folk boendes i storstadsregioner får ett bättre utbud och resten av Sverige får ett sämre utbud. Iaf om man vill ha en flaska rödtjut med någolunda kvalité inom ett dygn eller två.
   
 16. Per Karlsson

  Per Karlsson Medlem

  SV: Varuutbud på Systembolaget jämfört med andra länder...

  Eftersom den här diskussionen har degenererat från att vara en fråga om “hur är sortimentet i Sverige jämfört med sortimentet i länder utan monopol” (svar: mycket sämre i Sverige) till att bli en diskussion om ifall monopolet är bra eller inte för de som bor i Flen, så blir det ju bara denna fråga kvar:

  Är det verkligen möjligt att hävda att vi ska ha ett alkoholmonopol därför att flenborna annars, utan monopol, kanske skulle ha lite färre viner att välja på i sin butik (vilket antagligen inte är sant) eller få betala en modest fraktkostnad (75-150kr?) om de då, utan monopol, blev nödgade att beställa på internet?

  Kan någon verkligen utan att rodna hävda att detta är ett viktigt och vägande skäl till att ha ett monopol?

  Är det verkligen ett hållbart motiv för ett monopol?

  Mitt svar: det är ett irrelevant argument i monopolfrågan. Har inget med saken att göra.

  (Men dessutom skulle flenborna utan monopol få många fler viner att välja på. Men inte det är heller relevant.)
   

Dela sidan