VCP 1990 ?

Diskussion i 'Vin' startad av KockJohan, 22 augusti 2013.

 1. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  Befinner mi i Australien där det förövrigt är väldigt blandat utbud på kvalitets vin. Men hittade igår en drös skumpa däribland; Veuve cave privée 1990 för 99$ vilket är motsvarande 650SEK.
  Jag har inte testat den innan, och har läst en del delade meningar om den här på forumet. Och om jag inte minns fel gick den vell loss på en bit över tusenlappen när den såldes på SB?
  Jag gillar i övrigt inte husets viner mer än Grand Dame - tror ni det kan vara värt ett köp för mig som i övrigt gillar mogna pinot-drivna skumpor?
   
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: VCP 1990 ?

  Min dotter är född 1990 så jag köpte en del av dessa. De kostade 895 SEK på Systembolaget och tyvärr har jag inte varit imponerad. Druckit ett par men bara tagit anteckning på en. Har även denna på magnum och tror mer på den.

   
 3. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: VCP 1990 ?

  Fast vinet är sendegorgerat. Det - och det högre priset - är skillnaden mellan Cavé Privée och de tidigare Rare Vintage. Degorgeringsmånad står på etiketten, jag har noterat oktober 2008. (De började säljas 2010 och fanns utomlands, då faktiskt ännu dyrare, före de fanns på SB.)

  Jag är mer positiv till det här vinet än Anders, men det är ju mogen normal-vintage snarare än en prestige kvalitetsmässigt. Noteringar finns från den här provningen:
  http://vintomas.wordpress.com/2012/10/1 ... champagne/

  Låter som att vi behöver dra ihop en 1990-provning vid tillfälle och reda ut hur årgången håller. :)
   
 4. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: VCP 1990 ?

  Jag skrev nydegad. Vinet hade legat tre år efter deg hos producent. Men nu är det lite hårklyverier. Visst är det en mogen vintage men i jämförelse med exempelvis 1988 eller 89an-rosé jag också drack är det här vinet svagt.

  Drack för övrigt en riktigt bra 1990 Orpale nyligen. Jag tror 1990an är lik 1996. Prestigevinerna håller men de enklare dör syradöden
   
 5. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: VCP 1990 ?

  Tack för länken Tomas!
  Ang 1990 är min erfarenhet precis som Anders att det visar sig inte alls nå upp till den nivån som den är relativt 'hype-ad' till. Dock undantaget din Dompa som du bjöd på förra året som var riktigt bra.
  Jag säger dock inte nej till en 90-provning om dörrarna är öppna ;)
  På tal om provning - är det inte dax att dra ihop ett vinferno snart ?
   
 6. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: VCP 1990 ?

  Då ämnet är Veuve Clicquot kanske en provning som jag föreslog tidigare vara intressant. Ger ju också en intressant översikt över årgångar då vinet är från samma leverantör. Tycker själv det kan vara lite lärorikt

   
 7. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: VCP 1990 ?

  La Grande Dame 1990 är väldigt bra. En vertikal som jag gärna skulle vara med på är en ren Grande Dame-vertikal i stil med de Krug-, Comtes- och Dompavertikaler som CH ordnade för några år sedan.

  Däremot håller jag med Anders om Cave Privée 1990. En stor besvikelse för mig.
   
 8. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: VCP 1990 ?

  Jacquessons m.fl. beteckning DT ("sendegorgerad") är för all del mer logisk än beteckningen RD ("nyligen degorgerad") hos Bollinger. Men ska vi tro att du tippexar bort "R.D."-beteckningen från dina Bollinger när de legat två år extra i källaren, eftersom de då inte längre är "nydegorgerade". ;D

  Kan tänka mig en VCP-provning eller en ren La Grande Dame-provning, om vi får ihop flaskor till en sådan. Fast då blir det väl inte ett vinferno utan en provning med en eller ett par arrangörer och slantning för de övriga?
   
 9. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: VCP 1990 ?

  Självklart.

  Du kan gärna fortsätta diskussionen vi hade för 1.5 år sedan ==> http://www.finewines.se/vin/idag-dricke ... /#msg39985
   
 10. Gurto

  Gurto Medlem

  SV: VCP 1990 ?

  Smakade VC CP -90 i helgen och var inte heller imponerad. Ska väl tilläggas att det smakades efter Krug Collection -89 så var ju inte en fördelaktig ordning för VC. Anteckningarna finns i Idag dricker vi tråden s. 24.
   
 11. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: VCP 1990 ?

  Lägger in länken för enkelhetens skull. Antingen är det mycket flaskvariation eller så är smaken rätt delad på forumet

   
 12. claand

  claand Medlem

  SV: VCP 1990 ?

  Trevligt att man fortfarande kan köpa mogna champagner från VCP till rimliga priser.
  Champagne, Cave Privée 1990 finns även på Jeroboam. Är det någon som vet när Cave privéerna från 1990 är degorgerade ungefär?
   
 13. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: VCP 1990 ?

  De VcP-90 som släpptes på SB (75cl), vad degade i oktober 2008. Vet inte jero-flaskan men ibland så kan man hitta sådant på deras hemsida med lite tålamod

  Du hittar mer diskussioner om VcP 90 här http://www.finewines.se/threads/diskussioner-om-systembolagets-nyheter.21/page-34#post-41297
   

Dela sidan