Vilken kniv använder du i köket?

Diskussion i 'Övrigt' startad av Daniel B, 11 februari 2017.

  1. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Efter några knivbilder i "Idag lagar vi..."-tråden och @Elvis stekpanne-tråd så tyckte jag att en tråd om knivar i köket saknades!

    Som trådskapare blir jag först ut!

    Kurosaki R2 21cm
    Kockkniv i SG2/R2 pulverstål som har hammarbankade sidor som polerats upp. Hårdhet på 64-65 HRC (ja, 65) som håller skärpan riktigt fint. Skrämmande vass men fantastisk att använda! Att finhacka lök har blivit ett riktigt nöje!

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Vad använder du för kniv när du lagar mat?
     
  2. danryd

    danryd :)

    Blandade global, g2 är väl brukskniven, sen är väl den egentliga favoriten en 27cm kolstål från clean cut.

    Sen slipar jag med en dubbelsidig 1000/6000
     
  3. Carlsson

    Carlsson Medlem

    IMG_1431.JPG Dessa 2 går hårdast åt. Måste köpa en skalkniv och en rostfri slägga snart.
    Shun Classic 16 cm? Allkniv
    Moritaka AS 21 cm

    Ursäkta dålig Ipadbild.
     
    petterkalle och kayaker gillar detta.
  4. jeps

    jeps Medlem

    Rolig tråd! Alla här är nördar på vin, men de flesta av oss har nog svårt att endast hålla sig till ett enda område att nörda ner sig i. Om samlandet är ett gemensamt personlighetsdrag så borde det finnas massor av forumiter som sitter på häftiga knivsamlingar och en allmänt överdriven mängd köksmateriel.

    Bifogat är mina mest använda knivar, ber om ursäkt för bedrövlig bildkvalitet.

    Favoriterna är gyoton och pettyn från serien Akifusa PM. Ett par av de andra är inköpta i Japan, vet ingenting om fabrikat osv. men de är jävligt härliga att skära med.
     

    Bifogade filer:

    petterkalle, kayaker, Daniel B och 2 andra gillar detta.
  5. Carlsson

    Carlsson Medlem

    Grym skärbräda @jeps . En sån står högt upp på min köpalista.
     
  6. danryd

    danryd :)

    Sjukt snygg iaf. Och det är ju en kvalitet i sig.
     
  7. Maglia Rosa

    Maglia Rosa Medlem

    Favoriter: Hattori HD-2 petty (135mm), Hattori HD-5 santoku (170mm), Hattori HD-8 gyuto (240mm)
    Slit-o-släng:Global brödkniv och filékniv, Ulf Wagner skalkniv (90mm)
    Lite sugen på en uppsättning japanska knivar med D-handtag och enkelslipad egg, gärna i kolstål...
     
    petterkalle och Daniel B gillar detta.
  8. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Är tyvärr rätt så Svennebanan med mina knivar, började en gång med Global när det kom sen har jag bara fortsatt... Tycker att de funkar bra på den nivån jag använder knivar.
    20170212_115915.jpg
     
    Carlsson, Per Stade och Daniel B gillar detta.
  9. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    Precis som @Emanuel så använder vi en uppsättning Globalknivar inköpta förra årtusendet till vardags. En sån där liten slipgrej, minosharp med två hjul, funkar bra för oss amatörer. Dessutom har vi väl som alla andra lite udda knivar, som också används till och från.
    Det enda riktigt köksporriga är en sushikniv eller snarare svärd med tillhörande brynsten, som jag fick av äldste sonen för ett tiotal år sedan. Han kan använda den, inte jag tyvärr.
    IMG_3986.JPG

    Förvaras med rostskyddspapper i sin egna lilla låda.
    När vi nu är inne på oumbärliga tillbehör så har vi alltid haft ett verktyg i köket, som @petterkalle känner igen:

    IMG_3990.JPG

    En nålförare med hårdmetall i käftarna är ett oöverträffat redskap att ta bort ben med ur filéad fisk.
    Enkla skärbrädor av bambu känns miljövänligt och bra.
    Om jag skulle vilja investera tungt i något så är det nog en riktig knivslip
     
    Daniel B gillar detta.
  10. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

  11. petterkalle

    petterkalle It´s just wine, drink it

    Du har kostat på dig ser jag;)
     
    Mats och Per Stade gillar detta.
  12. petterkalle

    petterkalle It´s just wine, drink it

    Global även här samt min kinesiska grönsaksyxa inköpt i ett varuhus i Beijing. Favoriten är dock min Shun i Damaskusstål. Jag använder knivbrev för slipning av mina knivar och jag tycker det fungerar utmärkt (dvs jag får alltid skärsår när de kommer tillbaka) Övervägande bambu-skärbrädor här också!
    IMG_0002.JPG
     
  13. chambertin

    chambertin Medlem

  14. petterkalle

    petterkalle It´s just wine, drink it

    Mer "kasta kniv på cirkus - go wrong"?
     
    chambertin gillar detta.
  15. petterkalle

    petterkalle It´s just wine, drink it

    vill ha oxå:D
     
  16. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  17. Hipshot

    Hipshot Medlem

    image.jpeg Miyabi 7000D 3 1/5" och 6", en slit och släng kompositkniv och resten av knivarna är ur type 301-serien image.jpeg
     
    Daniel B gillar detta.
  18. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Hur är 301-orna i handen? Tycker skaftet är lite halvkonstigt..
     
  19. Hipshot

    Hipshot Medlem

    Var skeptisk men efter jag vant mig så är de faktiskt riktigt sköna att hålla i, kanske till och med de skönaste knivarna jag hållet i :)
     
    Daniel B gillar detta.
  20. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Det var värst vad alla har schyssta knivar. Själv kör jag med en uppsättning Duka från mitten av 90talet med en totalt värdelös Anders Petter och någon konstig räfflad sak. Dukan med gröna handtaget är grym, jag slipar den hemma ibland, håller skärpan, snygga rena snitt både i grönsakerna som fingerspetsen.
    [​IMG]
     
    gece, Per Stade och Magnus L gillar detta.

Dela sidan