Vilken prestige cuvée är bäst enligt er?

Diskussion i 'Vin' startad av Martinski, 5 juni 2021.

?

Bästast?

 1. Dom Perignon

  3 röst(er)
  9,4%
 2. Comtes

  5 röst(er)
  15,6%
 3. La Grande Année

  2 röst(er)
  6,3%
 4. Blanc des Millenaires

  0 röst(er)
  0,0%
 5. Cristal

  3 röst(er)
  9,4%
 6. Winston Churchill

  6 röst(er)
  18,8%
 7. Amour De Deutz

  0 röst(er)
  0,0%
 8. Grande Cuvée

  13 röst(er)
  40,6%
 1. Martinski

  Martinski Medlem

  Vilken av prestige cuvéerna tycker ni är bäst o håller jämnast nivå av dessa? Håller mig inom en rimligt prisnivå så exkluderar VVF, Clos du Mesnil m.m..

  Även rosé varianterna då de är ganska nischade.

  Moët’s Dom Perignon
  Louis Roederer’s Cristal
  Pol Rogers’s Winston Churchill
  Taittinger’s Comtes de Champagne
  Bollinger’s La Grande Année
  Charles Heidsieck’s Blanc Des Millenaires
  Deutz’s Amour de Deutz
  Krugs Grande Cuvée
   
  FredrikC och Wintermute gillar detta.
 2. FredrikC

  FredrikC Medlem

  Krug vintage hade jag tagit om den var med på listan. Men fick bli grand cuvee då de är slående bra. Har druckit för få årgångar av Winston men gissar att den är väldigt jämn också.
   
 3. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Charles Heidsieck’s Blanc Des Millenaires har jag aldrig provat men en eller flera av de övriga.
  Det är omöjligt att säga att någon är bäst och årgångarna spelar säkert in också.
  Däremot skulle jag gärna lägga till några till på listan:
  Cuvée William Deutz
  Belle Epoque
  Michel Arnould Mémoire de Vignes
  Paul Déthune à l'Ancienne
   
  magnum och Wintermute gillar detta.
 4. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Varför får inte Clos du Mesnil vara med? :rolleyes:
   
  Per Stade gillar detta.
 5. Jos

  Jos Medlem

  Ok men LGA är prestige? ;)

  Jag hävdar att det är en årgång som brukar kosta motsvarande upp från standardcuveen som konkurrenternas :D
   
  Per Stade gillar detta.
 6. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Årgångschampagne, som numera tyvärr kostar som en prestige.
   
  Jos gillar detta.
 7. Jos

  Jos Medlem

  Från en hyfsat direkt källa brukar den faktiskt ligga mellan 6-700 - 1000 spänn flaskan vilket motsvarar samma skillnad upp från vanliga som de flesta konkurrenter. Bollinger är bara ett av de dyrare husen. I Sverige är den dock unikt dyr...

  Men seriöst, jag tycker faktiskt att definitionen på prestigecuvee kanske inte behöver vara pris i första hand utan den som är husets "special". Dvs VVF eller möjligtvis RD då om man räknar att de har 2. Vad gäller Krug blir det ju i så fall CdM och Collection.
   
  Per Stade gillar detta.
 8. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Kan bara hålla med, både vad det gäller din definition på prestigechampagne och vad som är Bollingers prestige.
   
 9. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Jag tror att det finns lite olika idéer om vad som är en prestigechampagne. Vissa gör gällande att det är "den dyraste" från en given producent. Då skulle bara CdA (eller möjligen någon Collection-variant) från Krug vara Prestige; det känns lite konstigt. Det hela ställs på sin kant när ultraprestigesegmentet (i brist på bättre begrepp) blir allt hetare, med produkter som Moët MCIII och liknande enhörningsviner. I mitt huvud är prestigesegmentet i prisläget 900--2500 kr/halvmagnum (vilket exkluderar t ex Cristal Rosé och Alfred Gratien Cuvée Paradis), men gränsdragningen är svår. Jag vill gärna väga in när vinmakaren gör sig lite extra besvär, typ "i vår vanliga cuvée gör vi såhär, men för vår prestige-cuvée använder vi naturkork istället för kronkapsyl/använder vi bara druvor från de här lägena/...". Sammanfattningsvis är gränsdragningen svår.
  edit: pucktvåa
   
  Crist(al)ian 77 och FredrikC gillar detta.
 10. Martinski

  Martinski Medlem

  Ja jag tänkte dra prisgräns runt 2500kr o inte ta med ultra prestigarna så som CdA m.m för då blir det för stor skillnad m.m.

  Bollinger, borde kanske valt R.D istället för LGA men vanliga LGA ’känns’ som en Cuvée som slåss i samma segment som DP o Comtes osv. VVF, samma där som de där ultra prestige clos vinerna.

  Hade varit intressant att se... eller framförallt vara med om en Blanc de Blanc vertikal där CdM är med mot t.ex Comtes och BdM från samma årgång.
   
 11. FredrikC

  FredrikC Medlem

  Nja LGA är inte med mot dompa skulle jag säga. Så hellre RD på listan isåntfall.

  CdM skulle köra över de två med hästlängder :D

  Nja på krug skulle jag säga att vintage(vid nysläpp under 2500) är prestige.
  Går du sen på collection är det 7-8000 och uppåt och efter det kommer CdM och CdA som är 10000+ redan från släpp så de tre är snarare ultra prestige i mina ögon(och plånbok) iaf.
   
 12. Martinski

  Martinski Medlem

  Jag tänkte antingen vintage eller grande cuvée ett tag men landade till slut på GC eftersom jag tänkte det kan vara kul att ha med en som kör årgångsblandning i prestigesegmentet. Basår + reservviner, men ja ni vet förstås.. men så tänkte jag där.
   
  Crist(al)ian 77, FredrikC och Wintermute gillar detta.
 13. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Varierar ju väldigt över olika årgångar. Vissa av dessa görs också nästan varje år, andra mer sällan.

  Sedan om man bara går på lite större hus så finns ju också La Grande Dame, Belle Epoque, Piper Rare, William Deutz, Celebris, Clos Des Goisses , Dom Ruinart , Pommery Louise , Femme De Champagne , Cuvee des Enchanteleurs (samt efterföljare), Grand Siecle (och kanske några till)

  Om man tar med odlare och kooperativ så kommer listan utökas betydligt. Många av vinerna finns ju också som rosé eller sendegade (som RD)

  Enligt mig, de som konsekvent levererar är Comtes, Winston och Clos Des Goisses. Henriot har tyvärr tappat lite med de senaste årens experiment och Billecart föll av listan efter årgång 1998 (sista året med Grande Cuvee)

  Krug är Krug och deras nummerserie samt id taggning var en bra förändring. För övrigt, få viner slår Krug GC på magnum (ge den några år). Köpt ett antal utomlands när det varit sänkta priser. som får ligga till sig i källaren. När jag fram dem känns de nästan "billiga" :)

  PS. Bollinger RD är samma vin som GA, bara med längre tid på jästen.
   
  Last edited: 7 juni 2021
  FredrikC och Per Stade gillar detta.
 14. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Har inte RD lägger dosage också?
   
 15. Martinski

  Martinski Medlem

  R.D ska ju vara exakt samma vin som LGA men sen kom jag ju på att dosage görs ju efter degorgering. R.D är ju extra brut i vilket fall. En LGA 2007 måste ju utvecklats på ett helt annat sätt tills nu.

  Väldigt intressant att se en jämförelse.
   
 16. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Det vet jag faktiskt inte. Skiljer sig inte dosage mellan årgångar också?

  Champagnesweden har provat en del årgångar mot varandra

  https://www.champagnesweden.se/bollinger-provning/

  Håller med hans åsikter. I grunden så kommer RD upplevas yngre direkt efter släpp men mognar sedan lite snabbare. Sedan påverkar lagring mer än något annat när åldern blir högre på vinerna.
   
  Last edited: 7 juni 2021
  Martinski gillar detta.
 17. Jos

  Jos Medlem

  I klartext så struntar jag i pris utan tittar på vad som är prestige för respektive producent. Sen har några producenter flera prestiger, kan ju såklart diskuteras men det är många som gör så. Pierre Peters Chetillons är deras prestige men det är även Montjolys och M.K.... En prestige kan vara både fokus på selection eller enskild vingård men jag ser det generellt som deras top of the line. Sen kan det ju vara "specialutgåva" istället för prestige också...

  Därav blir Bollinger VVF deras prestige, Krug CdM motsvarighet men även CdA då de gör fler.

  Prestige är mao respektive producents "toppvin" oavsett pris. För mig är självklart Saint-Vincent en prestige men iom att jag brukar köpa den för 5-700 så kvalar den inte in som prestige i ovan diskussion för andra....
   
  Per Stade, LarsW, FredrikC och 2 andra gillar detta.
 18. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

  Inte förvånande att det skulle bli ett allmänt namndroppande av exkluderade prestiger, men ordningsregeln borde vara att man endast får nämna en saknad prestige om det är en favorit. Annars blir det en lååång lista...

  Glad över att se GA på listan. För mig är det lika klart en prestige som att Södermalm inte är en förort.:rolleyes: Fast konsensus om vad som är definitionen av en prestige lär vi aldrig få. Påminner mig om när @Trydebull uttalade; jasså du menade SQN:s bulkvin på köpta druvor, själv köper jag bara vingårdsvinerna. (Förvanskat citat men andemeningen kunde tolkas så.):cool:

  Utifrån listan väljer jag GC. En champagne som i vissa upplagor som bas-06 och 10 kan leverera redan från start för att bara bli bättre, bättre och bättre. Mina bästa Krugupplevelser har varit GC med en magnum 80-talare på förstaplats. Är även det vin jag druckit flest gånger och med några års flaskmognad kan det inte bli fel! Krug är nästan själva definitionen av komplexitet för mig.

  Håller med @Anders Landström om att nivån på magnum är ytterligare ett snäpp närmare himlen. Håller även med om Billecart GC fast jag har inget emot övriga viner i portföljen heller. BdB 96 var gudomligt god och vann medan den var näst bästa vin för mig på en Bille 96-horisontal förra året.

  Ska jag välja en prestige för omedelbar konsumtion från butik skulle jag däremot välja Dompa som är gjord i en publik och reduktiv stil som oftast funkar som ung utan att vara tajt, knuten eller en syrabomb. Omvänt gäller Cristal om jag ska välja en prestige med mest potential för flaskutveckling. Vänta 10 år och räkna med att bli hänförd, framförallt om enda referensen är nysläppta Cristal.
   
  buteljen, magnum och LarsW gillar detta.
 19. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

  Varför skulle CdM köra över Dompa och RD. För att du gillar BdB, den är dyrare eller att det är Krug?


  RD är samma vin som GA och har lägre dosage. Mig veterligen separerar inte Bollinger flaskorna under andra andra jäsningen. Således vet inte Bollinger exakt vilka flaskor som blir RD på förhand.

  Har bara provat RD och GA mot varandra två gånger.
  https://www.finewines.se/threads/champagnemiddag-prestige-96-med-martin-moses.6428/
  https://www.finewines.se/threads/champagneprovning-mat-av-stefan-karlsson-2017.4909/#post-121751

  Båda gångerna var det årgång 96 och öppet. Resultatet var olika för egen del men RD fördrogs av majoriteten båda gångerna. Fast det var jämnt skägg vid omröstningen. Blir mer en smakfråga beroende på om premierar mognad (GA) före fräschör, frukt och syra (RD).

  Vet att RD anses mer tillgänglig vid släpp och noterade nyligen att Julle tycker att RD håller sämre med tiden. Jag håller inte med, generellt föredrar jag GA när de är unga medan jag haft två toppupplevelser av äldre RD i form av en 82a och en 64a. Ingen hade några oxidativa negativa drag eller trötthetstecken även om 64an mer upplevdes som ett halvsött stilla vin med sina söta aromer.

  Diskussionen om tiden på jästen kontra tiden på korken efter degorgering är högintressant och något vi diskuterat tidigare. Jag blir mer övertygad om att det är tiden på korken som är den viktigaste faktorn med allt annat lika, åtminstone för min smak.
   
  Per Stade och LarsW gillar detta.
 20. FredrikC

  FredrikC Medlem

  För att det är en än mer avancerad champagne och sen såklart att det är Krug :D
  Kunde inte sagt de bättre själv! Skål för Krug:cool:
   
  Crist(al)ian 77 och Wintermute gillar detta.

Dela sidan