Vin till surströmming?

Diskussion i 'Vin' startad av Aqua Vitae, 3 september 2012.

 1. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

  Igår blev det surströmming och då började jag fundera på vin? Vad passar till – lite kort gick min första tanke åt ett lite oxiderat, fatat Jura gjort på chardonnay – med ett sting av ekfatskryddor i bakgrunden. Den där lite mogna äppliga smaken tror jag skulle funka, likaså ett en lagrad champagne – men den skulle jag nog hellre ha till något annat. Just den tanken tog mig dock åt lite andra håll – sältan och sötman skulle kanske kunna mötas av något annat säg en muscadet lie sur :) eller något riktigt friskt som en ung champagne eller chablis, de två sistnämnda är mina favoriter till julbordet. Jag inser att jag vid tillfälle kommer behöva testa i praktiken, dock är jag säker på att det finns roliga kombinationer till både älskade och hatade fisk. Ett annat förslag var Sake – och där borde det finnas en del gångbara kombinationer.

  Har du testat – har du några förslag?

  Jag skrev lite om det lite mer utvecklat på bloggen läs här

  Magnus Reuterdahl
   
  Adamanko gillar detta.
 2. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Vin till surströmming?

  Allvarligt talat så tror jag man gör sig själv en björntjänst om man försöker dricka vin till surströmming.

  Mer traditionella drycker är garanterat bättre, men det bästa är förstås om du dumpar surströmmingen helt. ;D
   
 3. sunqan

  sunqan Vinös

  SV: Vin till surströmming?

  Chateau la Vache - oslagbart
  och bränt vin förstås
   
 4. Gurto

  Gurto Medlem

  SV: Vin till surströmming?

  Helt spontan och kanske inte helt genomtänkt förslag - men hur vore det med en torr fino sherry till?

  Kul att spåna om vin till men i ärlighetens namn tror jag det är öl som gäller.
   
 5. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Vin till surströmming?

  Förmodligen bättre än de andra vinförslagen. Torr sherry funkar till mycket som är knepigt men i bästa fall tror jag bara man kan hitta något som inte gör det extra vämjeligt. Isåfall så ska man nog satsa på torr finosherry eller möjligen ett Vin jaune. Oavsett vilket så finns det en massa öl och brännvin som passar bättre. :)
   
 6. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

  SV: Vin till surströmming?

  Kan hålla med om att öl & nubbe är det traditionella å andra sidan kände jag länge detsamma när det gällde julbordet. Tankeexperimentet rör snarare möjligheten att hitta nya kombinationer och utifrån de smaker jag hittar i surströmming, dvs sälta, sötma, mogna toner, hav och höst och detta i kombination med smör, potatis och lök är jag säker på att man kan hitta kombinationer som är intressanta tillsammans med vin.

  Flera av dessa smaker och toner finns såväl på julbordet som i skaldjur och andra fisk rätter liksom den lite skarpare vinägertonen som har ett släktskap ned vin gör att jag nog tror att det snarast handlar om rätt kombinationer.

  Magnus
   
 7. Sigdarve

  Sigdarve Medlem

  Tror inget vin passar. Varit på tre surströmmingstillställningar och fått i mig en kvarts klämma. Hembränt funkar hyfsat. Reagerar för surströmming, som bruden i filmen.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.

Dela sidan