Viner från "udda" länder?

Diskussion i 'Språklåda för gäster' startad av Bboy, 16 mars 2014.

 1. Bboy

  Bboy Medlem

  Håller på att planera en vinprovning där jag tänker plocka fram bra viner som kommer från mindre vanliga vinländer.
  Har ni tips om viner från gamla öststaterna, Asien och liknande som jag kan komma åt via systemets beställningssortiment så blir jag glad.
   
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Japanskt vin diskuterades ju på forumet nyligen

  Annars är ju @Aqua Vitae en av de som provar mycket från nya länder
   
 3. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jag har två flaskor vietnamesiskt vin du kan få ta.
   
 4. Mats

  Mats Gone todash....

  Chateau Musar är ju i och för sig ett mycket välkänt vin men Libanon är ju inte direkt något av de större vinländerna så det kanske kan kvala in.
   
 5. Bboy

  Bboy Medlem

  Vi körde Libanon för ett tag sedan - med Musar, trevligt, men maten var bättre....
   
 6. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

  Finns en del kul - Roxanich viner från Kroatien är riktigt bra samma sak med Degrassi. Tornai från den underbara region Somlói i Ungern var bra när jag provade dem för några år sedan (har dock inte provat årets viner - dock billiga för att komma från Somlói). Alaverdi Tradition red, Satrapezo 10 Qvevri och Satrapezo Saperavi är bra viner från Georgien. Lacrima lui Ovidiu 5 är ett riktigt bra sötvin från Rumäninen, ett annat kul är Artisan Tamaioasa Romaneasca. Kommer nog på några fler vad det lider...

  Magnus
   
  Anders Landström gillar detta.
 7. Bboy

  Bboy Medlem

  Låter mycket intressant, har du testat alla fyra Roxanich och kan du i så fall peka ut en favorit ibland dem, samma med Tornai, finns tre på sb, nu skall min dotter ha ipaden så jag återkommer.
   
 8. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

  Har hitintills provat ines u bijelom (orange vin) och merlot vinet, ska prova dom andra inom kort, bägge två mycket bra merlot är lite mer traditionellt och ines lite mer annorlunda - bägge dock mycket bra. Har som sagt inte provat denna årgång provade dem i Ungern för två år sedan, dom skiljer sig lite från dom andra tillverkarna i området. främst genom att ha en större tillverkning - har för mig att de har ca 50 ha, i ett område där de flesta har 0,5-3. Har för mig att Jufark var den jag då tyckte var bäst (i regionen är detta den druva jag uppskattade mest då jag var där och provade, liksom Olazrielsing (Welsh Riesling) Furmint är lite mer ojämn), de gör dock betydligt fler än tre viner - så jag är osäker på om dessa samma sort som de jag provade. Tänkte inhandla dem själv framöver och prova dem.
   
  Bboy gillar detta.
 9. Bboy

  Bboy Medlem

  Exakt sådan info jag behöver, kanon! Får läsa på lite om dem nu. Tar gärna mer info från tex Bosnien o fler balkan om nån har.
   
 10. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

  Kom på ett par till: Fosilni Breg Sauvignon Blanc från Slovenien, Alpha estate från Grekland, ytterligare ett bra Grrekiskt är Kir-Yianni’s Ramnista Xinomavro som jag provade ganska nyligen men inte hunnit skriva om än.
   
 11. Mats

  Mats Gone todash....

  Om du även vill ha vita finns Siglas Santorini från Grekland gjort på assyrtiko i BS, har inte druckit det själv men fått det varmt rekommenderat.
   
 12. Bboy

  Bboy Medlem

  Har Ramnistan hemma, är nog dags att prova den. Assyrtiko är jag faktiskt ganska förtjust i så den kan säkert finnas med.
   
 13. gece

  gece Man vänjer sig.

  Château Kamnik är en av Makedoniens storspelare (relativt sett...). Har inte provat något i BS dock.
   
 14. Hagbard C.

  Hagbard C. Medlem

  Kul att du nämner just det vinet. Jag fastnade för det när jag var på besök hos Weingut Tement i Südsteiermark, Österrike för något år sedan och provade mig igenom deras sortiment. Tement är en av de bättre producenterna i Südsteiermark och ett av deras toppviner är Sauvignon Blanc Zieregg. Vingården Zieregg, som ligger precis intill vingodset självt, utgör statsgräns mot Slovenien och fortsätter sedan på den slovenska sidan under namnet Ciringa. Tement har numera köpt större delen av den slovenska delen och gör där vinet Fosilni Breg under namnet Domaine Ciringa. Ciringa är förvisso omplanterad sedan uppköpet, men jag vet ändå vilket vin jag köper av det och Zieregg (det senare är 3-4 gånger dyrare).

  Synd bara att det är slut på bolaget just nu...
   
 15. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Solaris från Sverige - i alla fall ett mindre vanligt vinland :):rolleyes:
   

Dela sidan