Vinets dag 22 januari 2014

Diskussion i 'Språklåda för gäster' startad av Anders Landström, 20 januari 2014.

 1. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Last edited: 22 januari 2014
 2. Jos

  Jos Medlem

  Har firat vinets dag genom att dricka mig igenom hela SAS vinutbud i business class :)

  Vinnare blev Henriot 2007, fullt ös med trevligt mogen ton. 2011 Antakari, Carmenere Syrah funkade fint till oxfilén medan 2012 Lomas Del Valle Merlot var lite för mycket paprika o vinbär av konstig anledning. Shearwater SB 2012 var fin också. Chateau Broustet 2009 satt som en smäck innan jag somnade :D
   
 3. chambertin

  chambertin Medlem

  Skönt att du slapp nyckelpigorna i alla fall ...;)
  SAS verkar ha bättre skumpa än Air France ju.
   
  Jos gillar detta.
 4. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Anders Landström gillar detta.
 5. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Själv blev den en blandad kompott med viner då jag var ute på en liten vandring, Georg Breur Rosenstock 2009 på Rolfs Kök, 2008 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges på Burgundy Bar, 2008 Giacomo Borgogno Liste samt 2005 E. Fuligni Brunello di Montalcino på Eriks Vinbar

  Godast och intressantast av vinerna var Borgognon, skönt kraftpaket som trots den ringa åldern hade en bra balans. Fulignin var platt och tråkig. Tydligen mycket flaskvariation på det vinet.

  Jag slank även förbi Gaston och drack ett 2011 kommunvin från Bourgogne. Vilket? Tyvärr med skammen i ögat så kommer jag inte ihåg. Det var dock tidigt på kvällen och inte av den anledningen många av er tror utan min totala brist brist på namnminne som slår igenom. Av någon anledning, så för Bourgogne, och bara Bourgogne har jag en tendens att glömma bort namnet.. För andra regioner sitter de utan probem. Det är verkligen irriterande.Vinet hade iallafall svaga gröna toner, är inte så känslig som bland annat @Jos men visst fanns de gröna tonerna där.


  Kul med Vinet Dag. Det var mycket folk ute, kanske inte enbart pga dagen till ära men det bidrog. Bra stämmning, glada människor. Bland annat Burgundy hade vin för 20 kronor per glas, en Chianti, vilken jag inte provade men det hade varit bra med folk som gick förbi och provade något nytt. Det kan tyckas dumt med dessa dagar men jag står fullt bakom dem. Varför?, så attityden i Sverige gradvis ändras till -- Dricka mindre men bättre. Allt som görs i den riktningen är lovvärt. Tyvärr har vi ju en stor motkraft i företag som Systembolaget vilka driver tesen --- drick mindre (om nu inte boxarna är köpte av oss ).

  Därför behövs krafter som jobbar åt andra hållet. Så tack till Svenska Vinakademin för initiativet och tack till er medlemmar för att ni dels skriver i det här ämnet men framförallt för att ni skriver på forumet. Vi gör ju trots allt skillnad, för ör svensk dryckeskultur, det vet jag
   
  Last edited: 23 januari 2014
 6. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag läser i Munskänkarnas nyhetsbrev (månatlig epost) att det på Vinets dag 22 januari ordnades SM i vinprovning. Resultatet var intressant.

  Hade inte sett något om detta evenamang i de sedvanliga kanalerna som t.ex. WoW wines. Kan tänka mig att det beror på resultatet. :)
  Helblind provning, utan ledtrådar eller förkunskap om ungefär vad som kommer, är ju otroligt svårt och mycket föremål för dagsform m.m. Har själv gjort och sett andra erfarna vinprovare göra förvånande misstag i de sammanhangen... Ibland undrar jag om det inte är förmågan till halvblind provning övas upp mer av stor allmän vinprovningserfarenhet.
   
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Såg det också igår när mailet kom. Imponerande resultat av Munskänkarteamet måste jag säga. Ganska svåra viner att plocka helblint också. Hatten av!
   
 8. kayaker

  kayaker Cyklist

  Hur var poängsättningen då? Svårt att bedöma hur bra 104p annars.
   
 9. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Upplever du att vinerna beter sig annorlunda up there jmf m down here?

  Torra slemhinnor anses vara en väsentlig aspekt?

  Jag upplever det dock inte som ngn skillnad och har druckit mig genom SAS sortiment så många ggr att jag inte vet varken ut eller in. Men tycker mig inte finna fog för att dåliga viner blir sämre eller att bra viner skulle "tappa" ombord. Tror det hela är en SCAM för att lura passagerare att acceptera sekunda viner ombord som "jomen de ääääär bra, bara inte just ombord."

  ...och SAS val av Champagne: Henriot är riktigt god. Faktiskt så drack jag under en resa så mckt av den att serveringspersonalen efter några flaskor vägrade servera mig mer och att jag sedan landade bakis, torr i munnen och med en gudabenådad satanisk huvudvärk (religiöst samarbete?)
   
 10. Jos

  Jos Medlem

  Hehe... Jag tror som du, antagligen något att skylla på!
   
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Vet inte, men överst på prispallen kan aldrig vara dåligt och skillnaden i poäng var stor mellan vinnarna och de andra.
   
 12. Arvid

  Arvid Medlem

  Halvgammal tråd: men jag som var med i eventet kan ju svara. 2:an (mitt lag) var 10 p från. Alltså ett felbeslut. Exempelvis valde vi i sista ögonblick att ändra ursprunget på en Napa Cab till Chile. Hade vi behållt Napa hade det blivit delad förstaplats.

  Kul event, men det hade sina brister. Det var tydliga "munskänksviner" som var med (flera av dem figurerade på deras "Topplista 2013'"), då de arrangerade eventet. Deras lag hade förberett sig hårt, och hade bland annat (tur eller ej?) provat ett par av vinerna kvällen före tävlingen. Hade varit bättre med mer öppenhet i urvalet, exempelvis att man beställt prover från importörerna och inte från bolaget för att få större urval. Oavsett vad borde man fått veta i förväg vilka premisserna var.
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Bra jobbat. Lite typiskt Munskänkarna att "kratta manegen" och välja viner som varit i fokus inom föreningen. Både tentor och diverse tävlingar brukar genomsyras av just detta, men trots detta så är det ju blint för samtliga. Sist jag tävlade så missade jag just ett vin som jag av en slump druckit dagen innan...
   
 14. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Du tycker alltså att ni borde ha fått ledtrådar i form av från vilka källor vinerna hade "sourcats" vid en blindprovningstävling som samlade verkligt bra folk??? Snarare tycker jag att man ska en eloge om man låter bli att enbart ta viner som finns att rycka i butik hos SB! "Tävling i att känna igen viner från Systembolaget" tycker jag inte är det mest imponerande sättet att verka för en bättre vinkultur, eller att sätta verkligt kunniga på prov, om man vet att det finns en värld bortanför monopolets märkliga, snäva och skenbart objektiva urval... :)
   
 15. Arvid

  Arvid Medlem

  @vintomas, läs om! Det jag skriver är precis motsatt det du läser, och jag är alltså enig med din slutsats. :)

  Oavsett vad var det ju mest för skojs skull och ett bra initiativ. Men ska man göra det i förväg hade mer "regler" varit bra. Hade man t.ex. vetat att det var bolagsviner hade man ju kanske satt en fot i en butik och kollat producenter någon gång under de sista 5 åren.
   
 16. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Då tycker jag tvärtom som tidigare och håller med dig, eftersom jag tycker att man ska ha viner som inte kommer direkt från Systembolaget! ;) Din fras "öppenhet" lurade mig: "öppenhet i urvalet" tolkade jag som att du ville ha reda på varifrån urvalet kommer, alltså att det förekom öppenhet gentemot deltagarna... Mitt ordval för viner från fler håll än SB hade nog varit "bredd/variation i urvalet". :)
  Munskänkarnas 2-betygsprov består enbart av viner direkt från Bolis, och därtill sådana med hygglig spridning, så där har man tveklöst nytta av sortimentskunskap. På 3-betygsnivån, där provet bara sker i Stockholm, brukar de plocka från beställningssortimentet och ibland köpa saker lite i förväg som inte finns kvar att köpa vid själva provtillfället. På det sistnämnda provet har jag sällan hört att urvalet är för snävt. Om urvalet hamnade någonstans mellan dessa två prov, så kan jag förstå din kommentar.
  Men värdskapet för tävlingen roterar, antar jag?
   
 17. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  Hahahahah
  Snyggt du vände om där och fick rätt ändå ...........
   

Dela sidan