Som en del kanske har noterat har min aktivitet den senaste veckan varit sparsam här i forumet. Det beror på att jag har semester. Jag hatar semester. Alla som har hus vet om att semester inte är något annat än ett enda långt slit och släp för att reparera och restaurera. Tack och lov har jag dragit lärdom sedan många år och har bara tagit ledigt två veckor i år (bossen tvingade mig). En avverkad, en kvar, sedan ska jag tillbaka till restaurangerna i München och mitt behagligt lugna arbete. Så tag varning alla ni som lurar på att skaffa kåk: SKAFFA __ALDRIG__ HUS!!!! Jag menar det!
Nu när jag offentligt har fått beklaga mig så känns det bättre.
För ganska precis två veckor sedan satt jag på Tantris (redovisning kommer framöver) och körde single dining.
Eftersom det inte finns något sällskap kan man koncentrera sig på vinet och prova det ordentligt, vilket jag naturligtvis gör primärt för att kunna lämna ingående konsumentupplysningar här på forumet, inte för egen njutning ( ;D).
En bit in i middagen så tittade jag mig runt i restaurangen och noterade att ett antal gäster vid borden närmast mitt också satt och mer ingående provade vinerna. Med ovana händer snurrades glas och näsor stacks lite osäkert i kupor. När jag funderade på saken hade samma sak inträffat veckan innan på Sjömagasinet, borden bredvid mitt hade börjat ta en närmare fundering kring vad de drack på samma sätt. Och ju mer jag tänkte på det desto fler episoder kom jag på. Det värmer lite att man faktiskt bara genom eget gott föredöme kan påverka människor i rätt riktning.
För en vecka sedan satt jag på PM:s uteservering (ok, det har funnits lite trevligheter under semestern också) och hade tagit in en Jacquesson Avize Grand Cru 1997 (riktigt trevlig, 520 pix på SS). Fick senare på kvällen höra att de sålt mycket champagne den kvällen. Vet inte om jag kan ta åt mig äran men det var samma femma på Lenbach förra onsdagen, jag tog in Krug och snart stod det hinkar med bubbel på fler bord. Tanken är väl dels att kan en grobian av min sort ta in skumpa utan att förlora (hela) sin manlighet så kan vi det också, dels att skumpa onekligen ger en betydligt mer sofistikerad look i jämförelse med öl, i synnerhet svensk plattbärs. Imponerar på kvinnorna...
Detta sista understryks av hur kvinnan vid bordet bredvid mitt på Tantris reagerade. Jag fick känslan av att hon var på typ första eller andra dejten med snubben. Killen gav verkligen inget intryck av självsäkerhet eller att ens besitta någon större restaurangvana. Kvinnan började ganska snart att se uttråkad ut och killen sjönk ihop mer och mer i stolen. Ungeför halvvägs in i middagen började jag märka att kvinnans ögonkontakt söktes med mina ögon och inte snubbens vid hennes eget bord. Min middag blev genast lite mer intressant...
Så finns det någon poäng med den här historien? Det jag försöker förmedla är att det går att påverka genom att faktiskt göra det vi brukar göra (prova vin) men att göra det i det offentliga rummet och inte på något sätt be om ursäkt för det. Självsäkerhet är ett otroligt bra sätt att få folk att prova något nytt, i synnerhet inskränkta och inbundna fegissvenskar som aldrig gör något utan att någon annan redan gör det.
Ikväll sitter en Deutz NV på death row i kylskåpet. Samtliga överklaganden har avslagits och snart tar dead bottle walking sin början. Strax efter midnatt kommer det endast att finnas ett lik...
Nu när jag offentligt har fått beklaga mig så känns det bättre.
För ganska precis två veckor sedan satt jag på Tantris (redovisning kommer framöver) och körde single dining.
Eftersom det inte finns något sällskap kan man koncentrera sig på vinet och prova det ordentligt, vilket jag naturligtvis gör primärt för att kunna lämna ingående konsumentupplysningar här på forumet, inte för egen njutning ( ;D).
En bit in i middagen så tittade jag mig runt i restaurangen och noterade att ett antal gäster vid borden närmast mitt också satt och mer ingående provade vinerna. Med ovana händer snurrades glas och näsor stacks lite osäkert i kupor. När jag funderade på saken hade samma sak inträffat veckan innan på Sjömagasinet, borden bredvid mitt hade börjat ta en närmare fundering kring vad de drack på samma sätt. Och ju mer jag tänkte på det desto fler episoder kom jag på. Det värmer lite att man faktiskt bara genom eget gott föredöme kan påverka människor i rätt riktning.
För en vecka sedan satt jag på PM:s uteservering (ok, det har funnits lite trevligheter under semestern också) och hade tagit in en Jacquesson Avize Grand Cru 1997 (riktigt trevlig, 520 pix på SS). Fick senare på kvällen höra att de sålt mycket champagne den kvällen. Vet inte om jag kan ta åt mig äran men det var samma femma på Lenbach förra onsdagen, jag tog in Krug och snart stod det hinkar med bubbel på fler bord. Tanken är väl dels att kan en grobian av min sort ta in skumpa utan att förlora (hela) sin manlighet så kan vi det också, dels att skumpa onekligen ger en betydligt mer sofistikerad look i jämförelse med öl, i synnerhet svensk plattbärs. Imponerar på kvinnorna...
Detta sista understryks av hur kvinnan vid bordet bredvid mitt på Tantris reagerade. Jag fick känslan av att hon var på typ första eller andra dejten med snubben. Killen gav verkligen inget intryck av självsäkerhet eller att ens besitta någon större restaurangvana. Kvinnan började ganska snart att se uttråkad ut och killen sjönk ihop mer och mer i stolen. Ungeför halvvägs in i middagen började jag märka att kvinnans ögonkontakt söktes med mina ögon och inte snubbens vid hennes eget bord. Min middag blev genast lite mer intressant...
Så finns det någon poäng med den här historien? Det jag försöker förmedla är att det går att påverka genom att faktiskt göra det vi brukar göra (prova vin) men att göra det i det offentliga rummet och inte på något sätt be om ursäkt för det. Självsäkerhet är ett otroligt bra sätt att få folk att prova något nytt, i synnerhet inskränkta och inbundna fegissvenskar som aldrig gör något utan att någon annan redan gör det.
Ikväll sitter en Deutz NV på death row i kylskåpet. Samtliga överklaganden har avslagits och snart tar dead bottle walking sin början. Strax efter midnatt kommer det endast att finnas ett lik...