Vingårdsbarolo

Diskussion i 'Språklåda för gäster' startad av Larseman, 14 november 2013.

 1. Larseman

  Larseman Gäst

  Vågat att släppa in gäster på forumet! Risken är att det mest blir frågelåda av det. För att backa upp påståendet så tänkte jag ställa en fråga ;)
  Jag är sedan några lyckade semesterturer till Langhe, mycket förtjust i Nebbiolo. Det innebär att det finns en och annan Langhe Rosso, några Nebbiolo d'Alba och några bas-Barolo i källaren. Nu fattar man ju att man bara har börjat nosa (haha) på vad Nebbiolo kan uttrycka och borde därför skaffa sig några vingårdsbarolo också. Men då börjar det kosta på! Har ni några bra tips på bra vingårdsbarolo till vettiga priser (under 500)? Ska man satsa på västra sidan (Barolo, La Morra) eller östra (Serralunga, Castiglione Faletto, Monforte)?
   
 2. egonx

  egonx Medlem

  Det är lätt att falla för frestelsen att skriva en uppsats som svar på din fråga. Speciellt om vi ska gå in och börja jämföra olika gårdslägen och filosofier. Att buteljera vingårdslägen är förhållandevis nytt i Barolo men har blivit allt mer populärt. Jag motstår frestelsen till uppsattsförfattande och svarar med ett förslag:

  Barolo Bricco delle Viole från GD Vajra. Av det lättare/elegantare slaget. 399 kr på SB för utmärkta årgången 2008.
   
 3. Larseman

  Larseman Gäst

  Tack för tipset. Har några Vajra Barolo Albe 2007 liggande, kan vara kul att jämföra.
   
 4. kayaker

  kayaker Cyklist

  Varför inte Barbaresco, t.ex. Roagnas utmärkta Pajé? Roagna gör f.ö. intressant Barolo också, men Vigna Rionda behöver nog några år till på nacken för att komma till sin rätt.
   
 5. Larseman

  Larseman Gäst

  Gärna Barbaresco, drack en 2007 Sottimano Fausoni för något år sedan (födelsedagspresent) som var något av det bästa jag har druckit så här långt :)
  Har dessutom två 2006 Produttori del Barbaresco liggande, vet bara inte när det är läge att poppa...
   
 6. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Barolo är intressant ur aspekten att i många avseenden är det rätt likt Bourgogne som distrikt. Har inte spenderat så mycket av mitt vinliv i distriktet men alltid uppskattat vinerna. Vad jag lärt mig är att som i Bourgogne val av producent kanske är viktigare än vingård. De olika stilarna med mer "klassiska" Barolo kontra de lite mer "moderna" gör att vinerna utvecklas på helt olika sätt, även från samma vingård.

  GD Vajra är en av de producenter jag besökt och priserna på deras viner ligger lågt i Sverige. 2008 Bricco delle Viole var ett av vinerna jag köpte där och vid lanseringen var vinet ca 100 kronor billigare i Sverige. Tyckte om vinet på plats men har inte druckit det sedan.

  Som @egonx helt korrekt skriver, det blir lätt en uppsats. Om du har tillgång till Livets Goda så hade de i nummer #66 en genomgång av de olika vingårdarna som jag rekommenderar att du läser.

  Klipper också in ett tidigare svar på en Barolofråga som @egonx bevarade
   
 7. Silenos

  Silenos Medlem

  Som av en händelse så toppade jag precis upp min halvlåda Montevertine (sangiovese) från Stefan Töpler (barolobrunello.de) med just några vingårdsmärkta barbareschi. Rabajà 08 och 05, samt Asili 08, från Produttori; och Castello di Neive 'Albesani Santo Stefano' 08 (t.o.m. 2011 så skickade de en del av sin frukt till B. Giacosa). Just ovanstående produttoriviner har jag inte druckit förut, men producenten har aldrig gjort mig besviken förut. Om du, Larseman, redan har några "torre" hemma så kan ju en ide vara att botanisera vidare bland produttoris många märkta flaskor (även basbarbarescon är riktigt fin enligt mig). CdN är aldrig tidigare testad personligen, så det ska bli intressant. Inget av vinerna kostar mer än 40€.
   
 8. Larseman

  Larseman Gäst

  Såg att Finare hade provat 2006 av basbarbarescon från kollektivet nyss (91p på CT) så den ska bli spännande att prova. Vi betalade 20 euro på plats i enoteket i Barbaresco. Ska nog våga mig upp lite i klass snart. Tyvärr så har jag fortfarande svårt att "offra" viner som jag ser något speciellt med, jag har nämligen ett ganska nyväckt vin-intresse och känner fortfarande att det måste vara något alldeles särskilt tillfälle för att man ska öppna en flaska som kostar över 200kr. Men jag jobbar på attityden :)
  Tack för att ni visar intresse trots att ni inte har en aning om vem jag är. Följer FW som läsare men har inte känt mig nog "proffsig" för att bli medlem, kanske ska tänka om...
   
 9. moos

  moos Medlem

  Tror inte du behöver jobba allt för hårt på attityden med ett genuint intresse så kommer den med tiden. Passa dig för telefonlån bara, det är inte önskvärt att finewines.se blir fienden i programmet Lyxfällan. ;)

  Proffsigheten behöver du inte oroa dig över, det finns alla typer på forumet. Det vackra med smak är just att vi kan ha olika uppfattningar om samma flaska. Bli medlem!
   
  Anders Landström gillar detta.
 10. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  Kapar tråden lite med en följdfråga till församligen på samma ämne.
  Jag inser att mina erfarenheter av Nebbiolo är begränsade. För att få bättre koll, vilka två Barolo & Barbaresco ska jag införskaffa och ställa mot varandra för att få en tydligare bild av egenskaperna?
   

 11. I vilken prisklass?
  Du vill ha två så olika intryck av Nebbiolo i sin ädlaste form som möjligt, med kravet att en skall vara från Barolo och en från Barbaresco. Förstår jag frågan rätt?
  Jag antar att jag har fattat riktigt och ignorerar eventuell önskan om pris.

  Jag vill slå ett slag för en äldre traditionell flaska från t.ex. Giacomo Borgogno, 1997 är riktigt fin och går att få tag i för runt femhunkan. Mot en yngre Produttori de Barbaresco 2005 som jag tycker levererar fint. Priset på denna varierar men går att få tag i för ca 100-200 kroner.
   
 12. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  Ja, jo, nåt åt det hållet.
  Tack!
  Var hittar jag lämpligen dessa?
   
 13. Produtori del barbaresco finns på, BaroloBrunello.com jag har inte använt leverantören själv men menar att flera på forumet har gjort det utan problem. Använd wine-searcher.com för att hitta nätbutiker. Om du är osäker på om sidan så kan du alltid fråga om den på forumet. Vinmonopolet har Borgogno 1997 för 505 norska, om du bor nära gränsen så kan du göra en raid.

  Ta en titt i denna tråden om du tycker det verkar avancerat att ta in vin från utlandet. http://www.finewines.se/threads/koe...mbolaget-regler-transporter-och-butiker.1463/

  Lycka till!
   
  Anders Landström gillar detta.
 14. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Gästerna har bättre koll än medlemmarna. Kul :)
   
 15. moos

  moos Medlem

  Det stämmer inte helt då det var jag som skrev de inläggen... Bara för lat för att logga in.
   
  Elvis och Larseman gillar detta.

Dela sidan