Vinmakare eller ursprung

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 17 mars 2014.

 1. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Är ledsen om mina bakgrundskunskaper inom Burgunds klassningshistoria är lite grumliga, inte meningen att smutskasta på ngt vis. Bra att ni som kan bättre kastar ljus över detta globalt sett tongivande vindistrikt.
   
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Har du någon källa på det här? Jag läste paret Kladstrups "Wine and War" (som så gott enbart handlar om andra världskriget i Frankrike) för några år sedan, och det stod rätt mycket om Bourgogne i den, men jag känner på rak arm inte igen det du skriver. Det behöver förstås inte betyda att det inte stämmer.
  Det där med konfiskation låter dock skumt. Mitt intryck är att efter lite inledande plundringar var vinhandeln under ockupationen rätt välorganiserad, och skedde definitivt inte genom allmän konfiskation (annat än av judisk egendom, vilket var mest aktuellt i Bordeaux). Däremot betalade ockupationsmakten inte särskilt bra för de viner de rekvirerade, och utrymmet för att förhandla om priset var inte så stort. :)
  Rent allmänt var Kladstrups bok intressant läsning, och kan rekommenderas. Bland annat episoden om hur en särskild vingård i Beaune, som då äges av Hospices de Beaune, till marskalk Pétain (statschefen för det tysklandsvänliga Vichyfrankrike), "Clos du maréchal Pétain" för att visa Bourgognes uppskattning. Sedan ändrade man åsikt efter att krigslyckan vände och bytte tillbaka namnet till det tidigare. :cool:
   
 3. Silenos

  Silenos Medlem

Dela sidan