Vinordic Wine Challenge

Diskussion i 'Övrigt' startad av Jimmy Forsman, 27 april 2010.

 1. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

   
 2. Guayabera

  Guayabera Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  :'(

  Jag undviker den uppenbara kritiken vad gäller tävlingens koncept.

  Om man ser till antalet tävlande blir det i snitt 16 viner per kategori (högt räknat). Eftersom vissa kategorier har betydligt fler deltagare än 16 (troligtvis boxkategorierna och annat storvolymblask, då detta är de varor där importören kan tjäna tillbaka kostnaden för att deltaga genom större försäljning), har också andra mindre deltagare än 16. Redovisas det någonstans hur många viner som deltog i varje kategori?

  -Skulle någon överhuvudtaget ta följande pris på allvar: Chevrolet utsedd till Sveriges bästa bil (i tävlan mot Dacia, Lada, Geely, Trabant och Protos)

  Vinordic förväntar sig tydligen att konsumenten skall göra det vad gäller vin (vilken iofs inte är förvånande).
   
  kayaker gillar detta.
 3. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Den jhär jävla prisvärdhetshetsen. Det är helt otroligt att de kommer undan med det gång efter gång efter gång... Jag blir förbannad (igen)!
   
 4. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Det här citatet gör mig förbannad:

   
 5. Keen

  Keen slan

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Man blir alldeles matt :(
   
 6. anders

  anders Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Jag ser med spänning fram emot när Kronstam och gänget gör en djuplodande genomgång av vilken falukorv som är mest prisvärd. Därefter kan de ge sig i kast med frys"maten". "Bäst i test: Billys Panpizza från Dafgårds"
   
 7. Hans A-g

  Hans A-g Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Det remarkabla är att tävlingen sker under VINORDICS flagg. Om Allt om Vin höll lekstugan hos sig själva vore det en annan sak - men nu gäller det en haussad fackmässa, "norra Europas största" enligt reklamen.

  Svårt att tänka sig de här tävlingskategorierna på t ex VinItaly...
   
 8. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Suck, jag håller med. Måste allt vara prisvärt? Kan det inte bara få vara gott?

  Det har nämnts tidigare, men just vin verkar vara särskilt drabbat av prisvärdhetshetsen.

  Som exempel, ett par Googlesökningar:

  Prisvärd kärlek - En träff.
  Prisvärd oxfilé - Två träffar.
  Prisvärd hund - Tre träffar
  Prisvärda blommor - 55 träffar.
  Prisvärd tavla - 67 träffar.
  Prisvärt kaffe – 164 träffar.
  Prisvärd tidning - 195 träffar.
  Prisvärd film - 530 träffar.

  Vinnaren...

  Prisvärt vin - 4450 träffar.
  Prisvärda viner - ca 30 000 träffar.
   
 9. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Det du säger är väldigt, väldigt relevant.

  Kan det vara så att "the powers that be" - alltså dina tidigare vinskribentvänner (som också ligger bakom detta) är så ofantligt indoktrinerade av sig själva att de faktiskt själva inte ser hur fel det är? En branchmässa ska ju vara fri från denna typ av propaganda då man får anse att vinerna ska tala för sig själv. Är produkterna inte tillräckligt bra så hittar de inte köpare. Så enklelt är det. Det är ju charmen med en självsanerande marknad!
  Det som funkar finns kvar, det som inte gör det försvinner.
  Om man inte har ett monopol naturligtvis, då köper man in det i alla fall.
   
 10. bmf

  bmf Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Prisvärdhet in absurdum.

  Man kan ju göra jämförelsen med att köpa en skiva (om det nu är nån som kommer ihåg tiden då man gick till skivaffärn och köpte en skiva) för 179 kr och tycka den är skit. Hur många skulle köpa samma skiva för 75 kr och tyckt den var prisvärd då? Är det inte bra så blir det inte bättre för att kostar mindre!
  Tänker på det inköp av espressobönor jag gjorde igår; oväntat besök och inte möjlighet att handla från min vanliga leverantör så vad göra? Sprang ner på Konsum och köpte 500 gr Lavazza-bönor (har inte provat förut) för 69 kr. Mycket billigare än mitt vanliga kaffe men smakade inte bra, riktigt skarp, bitter eftersmak med dålig fyllighet. Inte blev kaffet mer prisvärt för att det kostade 138 kr/kg istället för 360 kr/kg när det inte var gott. Blir till att köpa nytt prisvärt för 360 kr istället. Dock blev jag en erfarenhet rikare när jag malde kaffet; jag har inte lyckats känna det kafferosteri och nymalt kaffe i doften på en champagne som många pratar om att man ska kunna känna men när jag malde kaffet igår så luktade det lite champagne. Det är tydligt att jag känt doften i champagne men inte kopplat samman den med kaffe.
   
 11. Lando

  Lando Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Vin skiljer sig ifrån nästan allt annat som du kan köpa på grund av att kopplingen mellan kvalité och pris är så otroligt tydlig. Helt klart finns den inom alla områden men jag vet ingenstans där kopplingen är så klar och tydlig som med vin och därför tycker jag inte alls att det är konstigt med vinsveriges prisvärdhetsfixering, snarare med detta forums irritation över begreppet. Vad som däremot irriterar mig är vinjournalistikens fixering kring det allra sämsta och billigaste sortimentet, men det är en helt annan fråga.

  Kopplingen pris-kvalite för vin verkar såklart bara gälla upp till en viss prisnivå, och den gränsen är allt annat en tydlig, men en sak är säker och det är att den ligger långt över dom flestas normala konsumtionsnivå, även på detta forum.

  Om någon orkat läsa så här långt utan att få ett vansinnesutbrott så ska jag försöka förklara vad jag menar.

  Precis som någon tidigare skrivit så blir en skiva, eller en bok, knappast bättre om den kostar dubbelt eller tre gånger så mycket. Skillnaden mellan ett vin för 50 eller 150 är däremot enorm. Så vad avgör då vilken kvalité man dricker, jo hur mycket pengar man är villig att lägga ner på det och det gäller även dom som dricker "finewines".

  Du kanske som jag, gillar Bordeaux. En onsdagskväll såhär i Juni skulle jag till exempel gärna dricka en Ch. Cantemerle, habilt vin för, tja kanske 300 spänn om man nu köpt några något år tillbaks. Iofs, skulle jag hellre dricka en liten äldre Bordeaux än dom jag råkar ha i kylen. Si så där 10 år gammal i vart fall. Fast ännu hellre en 15-20 år gammal och i synnerhet ett bättre hus. Angelus skulle jag till exempel ta 10 gånger av 10 framför Cantemerle även om det är en annan stil och om möjlighet fanns kanske ännu äldre och andra hus. Om jag istället var på Pinothumör så finns det ju en hel del trevligt i Bourgogne. Det enda som hindrar mig från att dricka DRC på vardaglig basis istället för aldrig (som nu är fallet) är ju bara priset. Detsamma gäller Champagne, ja troligen dom flesta typer av vin, stilla rosé kanske ett av undantagen där det kanske inte finns, ja vad ska man kalla det...premiumsortiment? :)

  Hur som helst blev det här kanske ett rörligt inlägg men min poäng är enkel. Det du kommer och dricka ikväll, är troligen inte det godaste du kunde druckit, ens i den stilen du har valt att dricka. Det som avgör är priset och därför spelar priset en enorm roll, iaf om man inte är ekonomiskt oberoende. Kopplingen kvalité-pris är såklart inte linjär, men om man lägger ner samma möda på att hitta ett bra vin i en högre prisklass än en lägre så tror jag chanserna är mycket goda att man köper upp sig också kvalitetsmässigt.

  Jag skulle såklart inte välja Ch Petrus framför alla Bx bara för att den är dyrast, eller Krug clos d'Ambonnay framför varje annan skumpa, men här är vi uppe vid den gränsen som jag talade om innan, eller snarare en bra bit bortom den. Kultviner och totalt orimliga prissättningar kommer alltid att finnas men det är inte det jag talar om.

  Vart går gränsen då, när kan man helt enkelt inte dricka godare? Ja det varierar ju såklart enormt beroende på vem som ska dricka och inte minst vad man valt att dricka för vin. Hur som helst så har det enorm betydelse så länge man kan köpa upp sig i kvalité och jag tror att det är sällan är som man inte kan det.


  Andreas (som hukar sig och tar på sig flame-proof kläder)


  PS 1 Självklart finns det otroligt många undantag från det jag skrivit, det fattar jag också. Din absoluta favorit-Spätläse kanske kostar 120 kr, vad vet jag?

  PS.2 Jag försvarar inte den svenska vinjournalistiken här, men undrar bara över varför ordet prisvärt är så negativt laddat.

  PS. 3 (On topic dessutom!) Mousserande Rosé kategorin kan inte ha haft många deltagare när Bollinger Rosé tog hem guld. Eller är det kanske bara jag som har aversioner mot den.
   
 12. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Det som jag hatar mest med uttrycket "prisvärt" är att det har kommit att bli en absolut kvalitetsskala i ögonen på gemene man då man valt att illustrera det med ett system med, allt som oftast, 1-5 av någonting.

  Vad detta gör mot konsumenten är att bidra till en väldigt skev kvalitetsbild; som i exemplet med Chapel Hill +++++ och Krug Grand Cuvée ++.

  Prisvärdhetshetsen är uteslutande ett sätt att få människor att konsumera billigt vin, det är inte ett sätt att bidra till en ökad kvalitetsmedvetenhet. Någonting som jag tycker borde vara varje vinskribents (eller "vinkritiker" som Jan Gradvall skriver i sitt okritiska reportage om "sveriges mäktigaste och mest okända kritikerkår") hjärtefråga.

  Genom att promota "prisvärdhet" så leder det till en konform marknad av skitviner i bulk, någonting som bara gynnar vinimportörer, vinskribenter och Systembolaget. De som blir lidande är de som tycker om att själva botanisera bland vinflaskor, plocka ut någonting i en egenhändigt vald prisklass och dricka det då utbudet ständigt försämras och görs mer konformt. För tyvärr går likriktningen även upp i prisklasserna, får en spätlese för 200 kronor betyget ++++ så kan ni ge er tusan på att andra vinimportörer kommer att börja leta efter liknande viner och att monopolet kommer att börja plocka in liknande viner i framtiden.

  Kort sagt. Termen "prisvärt" som den används idag leder till ett utarmat utbud.
   
 13. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Det som är så irriterande med begreppet "prisvärt" är att det används alldeles för ofta av svenska vinjournalister, och särskilt av BGK. Jag ser ett antal problem med begreppet:

  1. Det gör att vinets egenskaper kommer i skymundan. Det finns så mycket mer intressanta saker att skriva om: Hur doftar det? Hur smakar det? Hur är vinet jämfört med andra viner från samma distrikt och årgång? Hur är vinet jämfört med andra årgångar av samma vin? Vilken mat passar det till? Vilken mat passar det inte till? Osv.
  2. Begreppet används dessutom oftast för att beskriva billiga viner och det är irriterande att läsa att ett dåligt vin är prisvärt, för hur kan det vara det?
  3. Vi har olika ekonomiska förutsättningar vilket gör begreppet högst individuellt. Vissa tycker kanske att IKEAs varmkorvar för 5 kr är prisvärda - själv skulle jag inte köpa dem om de så kostade 1 kr.

  Men visst har priset betydelse. Jag köper till exempel sällan Gosset Grand Réserve nuförtiden efter att priset på SS chockhöjdes för något år sedan. Gosset GR blev mindre "prisvärt" för mig men det är fortfarande en jäkligt bra champagne.

  (Läste inte Jimmys inlägg innan jag postade men vi verkar tycka ungefär likadant.)
   
 14. Lando

  Lando Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  För mig betyder prisvärt: Hur presterar vinet i förhållande till sitt pris? Detta är lika intressant oavsett vilken prisklass man är intresserad av att handla i förutom den allra översta och borde således vara intressant även på detta forum. Visst vinjournalistiken är usel, IKEAs varmkorvar likaså, men båda dom faktumen känns ganska irrelevanta i frågan om prisvärdhet.

  Om nu begreppet används tvivelaktigt av vinjournalister så betyder väl inte det att man inte ska använda det här, snarare tvärtom enligt mig?

  Problemet är att pressen, importörerna och systembolaget promotar bulkviner som smakar helvete, inte att diskussionen om prisvärde finns. Varför dom gör det är en gåta för mig. Vinjournalisterna kan jag över huvud taget inte förstå (vad tjänar dom på att skriva upp skit?). Importörernas motivation känns enklare att fatta, men ett dyrare vindrickande i Sverige borde ju gynna dom om någon. Systembolaget...well, det är sinnessjukt, särskilt när dom har i uppdrag att bidra till en sund dryckeskultur, men det är nog en fråga för en annan tråd.

  För övrigt: BGK, i all sin glans, har för övrigt två olika betyg på vinerna han provar i DN, ett för prisvärde och ett för kvalitet vilket skiljer honom från dom flesta andra vinjournalister i vanliga dagspressen.

  Andreas.
   
 15. Guayabera

  Guayabera Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Trots att det irriterar mig att jag inte kan läsa en hyfsad vinrecension till frukosten på lördags- eller söndagsmorgonen så får fyller det trots allt en funktion. Ökad efterfrågan leder till som bekant till högre pris (så länge tillgången är begränsad). Medelsvensson får gärna köa för specialupplagor av högst mediokra single malts så fortsätter jag att dricka vällagrad Cognac som i nuläget har löjligt låga priser i jämförelse. Det samma gäller vin.

  Om jag själv försökte kränga bättre vin till allmänheten skulle självklart min åsikt vara annorlunda.

  PS. Till och med de med endast elementära kunskaper i nationalekonomi (eller bara sunt förnuft) inser att "prisvärdhet" bygger på inte bara smakpreferenser utan också budget. Att försöka hitta en kritiker med samma smak som en själv är svårt nog, att hitta en med samma smak och budget är nog i det närmaste omöjligt. Men ska man förvänta sig mer? Att förstå enkla ekonomiska samband har väl aldrig varit dags- och kvällspressens starka sida...
   
 16. bmf

  bmf Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Här kommer ett citat från bloggen Dagens vin:
  "Och så tänker jag: kostar det 70 kronor är det helt okej, då gillar jag det, kostar det 80 är det inte prisvärt. " Vinet i fråga var Casa Santos Lima Syrah 2008 som kostar 87 kr.

  Intressant analys av prisvärdhet.
   
 17. Mmm

  Mmm Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Lando har helt klart en poäng. Man kan inte alltid dricka det bästa ur källaren, man behöver viner (i mitt fall runt 150--200kr) som man kan rycka upp utan att få ångest. Eller viner som man kan servera till vinignoranta gäster klockan 3 på morgonen (och som man själv kan stå ut med).

  Just i det spannet mellan 150-250 kr är begreppet prisvärdhet faktiskt relevant för mej. Det finns viner för 200 kr som håller världsklass, och viner som borde förpackats i påse.

  Sen håller jag med om att ett skitvin inte blir mer prisvärt om det kostar 59 istället för 79 kr.
   
 18. sunqan

  sunqan Vinös

  SV: Vinordic Wine Challenge

  det minst prisvärda vin jag nånsin köpt, var en rioja som såldes av flygbolaget på en charterresa... 3 (tre) flaskor för 27 (tjugosju) kronor. Jag tänkte : ah vafan, det kan ju vara drickbart, och i värsta fall kan man ju använda det i maten (detta var drygt 20 år sen)... Gissa vad ??? Det var sämre än så... Det var det suraste och vidrigaste vin jag nånsin smakat... Och då var det inte korkat och inte vinäger. Det var knappt jag vågade dumpa det i slasken :).

  Det mest prisvärda vin jag nånsin köpt var väl min första flaska cristal köpt vid pass 1989 på arlanda för nånstans mellan 5 och 600 spänn.

  Så prisvärdhet är inte enkelt, det betyder helt olika saker för olika personer... Jag är helt övertygad om att den som köpte flaskan 1945 mouton på senaste auktionen för 46000 tyckte att den var prisvärd så fort nästa flaska klubbades för 60000 (de hade samma utrop). Men jag har själv långt kvar till de nivåerna... (däremot blev säljarna glada...)

  Jag är väl som de flesta som börjat uppskatta vin. Man bryr sig mer om vad skribenter, bloggare och forumaktivister skriver och tycker om smak, lagringsbarhet och drickbarhet än prisvärdhet. Det är ändå plånkan som styr... Man kan ju inte köpa allt, och vid den övre smärtgränsen köper man enstaka flaskor per år (eller ännu mer sällan)... Resten får man nöja sig med att dregla över :)

  -anders
   
 19. Hans A-g

  Hans A-g Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Som vän av BLINDTEST skulle jag gärna pröva "prisvärdhet" via den metoden.
  Blint: Hur mycket är du beredd att betala för det här vinet?

  Själv tror jag att jag skulle kunna acceptera upp till tusenlappen - för den rena upplevelsen.
  "Spekulanterna" skulle förstås bryta ihop...
   
 20. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Vinordic Wine Challenge

  Det är en lömsk typ av test - jag har provat! Blev en salig blandning av att det jag trodde det kosta låg väldigt mycket under, dock sällan över. Exempel så kunde ett 500-kronorsvin av mig bedömmas som ett vin för max 100 spänn ::)
   

Dela sidan