Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

 • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vinprovning champagne

Trådskapare
danryd

danryd

:)
Det är enklare och oftast billigare att handla från diverse webbutiker än på SB. Helt oavsett om man är nörd eller inte :).
En tröskel för många att inte handla på bolaget. Det är trots allt rätt väl inbankat i folksjälen. Dessutom kommer det dröja innan grannarna beställer hem ett sexpack champagne, de kommer köpa en flaska i samband med att den ska konsumeras, så krasst så är BS nästan på gränsen. Handlar ju om att ge folk idéer också. Visa att det är roligare med kvalitet.

Nästa gång det blir något hade jag nog nästan tänkt att ha någon sorts "e-handlat" som tema, men det blir nog i höst

Vad du än väljer tycker jag du ska ta med ett referensvin runt 100-lappen eller så. Det kan bli en ordentlig ögonöppnare för dina gäster. Eller inte :).

Ja, tror det. Sist vi körde provning var det ju syrah (annorstädes på forumet), kontentat var väl att det kan finns både billigt och bra så väl som dyrt och dåligt, men kvalitet och pris korrelerade ganska väl. Hoppas på liknande utfall här. Det gäller nog att välja något billigare utan för mycket restsötma, risken finns att stramare sorter upplevs som för syrliga
 

akaSami

Livsnjutare
Körde en liknande provning förra året för några "novice"-vänner :)
ställde då upp med.
André Clouet Grand Reserve 295:-
Billecart-Salmon Brut Reserve 379:-
Diebolt-Valloise Prestiege Brut 389:-
Gosset Grand Rosé 497:-

En trevlig kväll med lite gött käk i olika stilar som man kunde para ihop med de olika efter smak.
 

Attachments

 • IMG_3916.JPG
  IMG_3916.JPG
  64,8 KB · Visningar: 186

Wintermute

Medlem
Det kan vara intressant att ta med en Moët NV att jämföra med någonting bättre i samma prisklass. Moët känner alla igen och kan relatera till.
 
En bra BdB, en bra BdN och två terroirchampagner för att visa på bredden. Exempelvis:
 • Lilbert-Fils blanc de blancs (319 kr)
 • 2002 Paul Bara (487 kr)
 • Leclerc Briant Les Crayères (329 kr)
 • 2005 Dehours Brisefer (449 kr)
Lite över budget, du kanske får offra Brisefern mot en bra billig standardcuvée, som Bonnaire (250 kr) eller Marc Hebrart (289 kr). Hade personligen undvikit lättillgängliga champagner som Hugot och André Clouet.
 
Trådskapare
danryd

danryd

:)
Det blev 2x jm seleque, NV brut nature och commedia 2010, och 2xdamien hugot, NV och 2008.

Mycket trevligt, efter provning blev det ostron, ost, snittar mm som bubblet lämpade sig väl till.

Själva provningen blev lite av en besvikelse då alla champagnerna var väldigt bra, men lite för lite skillnad. Hade försökt välja för hyfsad spridning, dosage 0-8g, blandade druvor och bdb, vintage och NV. Brut Nature stod ut lite negativt i sammanhanget, misstänker att den är bättre än den upplevdes. Commedia var väldigt bra. Årgångschampagnerna föredrogs.

Sumpade noteringar, men genomgående bra bubbel helt enkelt
 

Attachments

 • DSC_0442.JPG
  DSC_0442.JPG
  65,2 KB · Visningar: 194
Toppen