Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vintips till nybörjarprovning, vitt vin

gece

Man vänjer sig.
Chefen fick nys på att jag var vinintresserad (kanske för att jag babblar oavbrutet om det så fort jag får chansen?) och övertalade mig att hålla en vinprovning. Har aldrig hållit i en provning förr, men hur svårt kan det vara... Tänkte ta vitt vin eftersom jag har bäst koll på det, och skulle gärna ta emot tips och synpunkter på min planering, och framför allt hjälp att fylla i luckorna med vilka viner jag ska ta med.

Förutsättningar:
  • Budgeten är max 200:- per skalle så vinerna bör nog ligga i spannet 100-200:-.
  • Vinerna ska finnas på Bolaget (av inköpstekniska skäl), BS är OK.
  • Deltagarna kan inte mycket alls om vin, men jag tror att de flesta av dem har en liten finsmakare någonstans inom sig.
  • Inga slamkrypare eller eländesgrejer för att sätta dit folk, vi vill uppmuntra dem att dricka bra vin!
Tror det blir ganska lagom med sex olika viner (det är en vardagskväll, och vi måste upp och tillföra kundnytta dagen efter...), och min tanke så här långt är att köra två flighter med tre viner i varje, i den första flighten fokuserar vi på druvkaraktär och i andra flighten lite mer på annat än bara druva. Preliminärt upplägg ser ut så här:

FLIGHT 1 - "DRUVKARAKTÄR"
  1. CHARDONNAY - Chablis kanske, oavsett vilket ska det vara kliniskt rent från ek. Har väldigt dålig koll på just Chablis men som jag minns det ska det vara en 2010a eller 2012a för att bli riktig Chablis-känsla, visst är 2011 lite mjäkigare?
  2. RIESLING - en torr men fruktig tysk, kanske? Återigen har jag dålig koll här och tar ödmjukt emot tips.
  3. SAUVIGNON BLANC - någon kiwi får det bli, troligen Clos Henri.
FLIGHT 2 - "INTE BARA DRUVAN"
  1. EKIGT - någon välekad chardonnay för att kontrastera mot den förhoppningsvis superrena Chablisen. Finns många tips i en nylig tråd men om någon känner att de har ett riktigt fläskigt och härligt ekmonster i rätt prisklass, shoot!
  2. OXIDATIVT - en kategori som hittades på enkom för att peta in Tissot Sélection Arbois som representerar en stil jag är ganska säker på att väldigt få i sällskapet har provat.
  3. SÖTT - tänkte ta nåt som innehåller sauvignon blanc eftersom de nässliga tonerna inte brukar vara speciellt framträdande i söta varianter så vi återigen får en kontrast till en tidigare representant för druvan. Château Menota kanske, eller kanske Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc så vi får besöka Sydamerika också?
Långt inlägg, men hursom, tack på förhand för tips & synpunkter :)
</wall-of-text>
 

Mattias Schyberg

Administratör
Chefen fick nys på att jag var vinintresserad (kanske för att jag babblar oavbrutet om det så fort jag får chansen?) och övertalade mig att hålla en vinprovning. Har aldrig hållit i en provning förr, men hur svårt kan det vara... Tänkte ta vitt vin eftersom jag har bäst koll på det, och skulle gärna ta emot tips och synpunkter på min planering, och framför allt hjälp att fylla i luckorna med vilka viner jag ska ta med.

Förutsättningar:
  • Budgeten är max 200:- per skalle så vinerna bör nog ligga i spannet 100-200:-.
  • Vinerna ska finnas på Bolaget (av inköpstekniska skäl), BS är OK.
  • Deltagarna kan inte mycket alls om vin, men jag tror att de flesta av dem har en liten finsmakare någonstans inom sig.
  • Inga slamkrypare eller eländesgrejer för att sätta dit folk, vi vill uppmuntra dem att dricka bra vin!
Tror det blir ganska lagom med sex olika viner (det är en vardagskväll, och vi måste upp och tillföra kundnytta dagen efter...), och min tanke så här långt är att köra två flighter med tre viner i varje, i den första flighten fokuserar vi på druvkaraktär och i andra flighten lite mer på annat än bara druva. Preliminärt upplägg ser ut så här:

FLIGHT 1 - "DRUVKARAKTÄR"
  1. CHARDONNAY - Chablis kanske, oavsett vilket ska det vara kliniskt rent från ek. Har väldigt dålig koll på just Chablis men som jag minns det ska det vara en 2010a eller 2012a för att bli riktig Chablis-känsla, visst är 2011 lite mjäkigare?
  2. RIESLING - en torr men fruktig tysk, kanske? Återigen har jag dålig koll här och tar ödmjukt emot tips.
  3. SAUVIGNON BLANC - någon kiwi får det bli, troligen Clos Henri.
FLIGHT 2 - "INTE BARA DRUVAN"
  1. EKIGT - någon välekad chardonnay för att kontrastera mot den förhoppningsvis superrena Chablisen. Finns många tips i en nylig tråd men om någon känner att de har ett riktigt fläskigt och härligt ekmonster i rätt prisklass, shoot!
  2. OXIDATIVT - en kategori som hittades på enkom för att peta in Tissot Sélection Arbois som representerar en stil jag är ganska säker på att väldigt få i sällskapet har provat.
  3. SÖTT - tänkte ta nåt som innehåller sauvignon blanc eftersom de nässliga tonerna inte brukar vara speciellt framträdande i söta varianter så vi återigen får en kontrast till en tidigare representant för druvan. Château Menota kanske, eller kanske Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc så vi får besöka Sydamerika också?
Långt inlägg, men hursom, tack på förhand för tips & synpunkter :)
</wall-of-text>
Tycker det ser ut som du har fått till ett mycket intressant upplägg. Som sötis hade jag dock hellre satsat på en halvtorr/halvsöt spätlese/auslese av hyfsat slag än lite halvtrist söt SB. En riktigt bra rejält ekad Chardonnay är denna: http://www.systembolaget.se/94012 (mitt tips från den andra tråden)

Smart också att dela upp i två heat trots att det BARA är 6 viner. Man glömmer snabbt hur svårt det var med många vin samtidigt i början.

Kunde möjligen bjuckat på fler konkreta vintips, men vita viner är helt klart en av mina svagare sidor av vinvärlden.
 
Chefen fick nys på att jag var vinintresserad (kanske för att jag babblar oavbrutet om det så fort jag får chansen?) och övertalade mig att hålla en vinprovning. Har aldrig hållit i en provning förr, men hur svårt kan det vara... Tänkte ta vitt vin eftersom jag har bäst koll på det, och skulle gärna ta emot tips och synpunkter på min planering, och framför allt hjälp att fylla i luckorna med vilka viner jag ska ta med.

Förutsättningar:
  • Budgeten är max 200:- per skalle så vinerna bör nog ligga i spannet 100-200:-.
  • Vinerna ska finnas på Bolaget (av inköpstekniska skäl), BS är OK.
  • Deltagarna kan inte mycket alls om vin, men jag tror att de flesta av dem har en liten finsmakare någonstans inom sig.
  • Inga slamkrypare eller eländesgrejer för att sätta dit folk, vi vill uppmuntra dem att dricka bra vin!
Tror det blir ganska lagom med sex olika viner (det är en vardagskväll, och vi måste upp och tillföra kundnytta dagen efter...), och min tanke så här långt är att köra två flighter med tre viner i varje, i den första flighten fokuserar vi på druvkaraktär och i andra flighten lite mer på annat än bara druva. Preliminärt upplägg ser ut så här:

FLIGHT 1 - "DRUVKARAKTÄR"
  1. CHARDONNAY - Chablis kanske, oavsett vilket ska det vara kliniskt rent från ek. Har väldigt dålig koll på just Chablis men som jag minns det ska det vara en 2010a eller 2012a för att bli riktig Chablis-känsla, visst är 2011 lite mjäkigare?
  2. RIESLING - en torr men fruktig tysk, kanske? Återigen har jag dålig koll här och tar ödmjukt emot tips.
  3. SAUVIGNON BLANC - någon kiwi får det bli, troligen Clos Henri.
FLIGHT 2 - "INTE BARA DRUVAN"
  1. EKIGT - någon välekad chardonnay för att kontrastera mot den förhoppningsvis superrena Chablisen. Finns många tips i en nylig tråd men om någon känner att de har ett riktigt fläskigt och härligt ekmonster i rätt prisklass, shoot!
  2. OXIDATIVT - en kategori som hittades på enkom för att peta in Tissot Sélection Arbois som representerar en stil jag är ganska säker på att väldigt få i sällskapet har provat.
  3. SÖTT - tänkte ta nåt som innehåller sauvignon blanc eftersom de nässliga tonerna inte brukar vara speciellt framträdande i söta varianter så vi återigen får en kontrast till en tidigare representant för druvan. Château Menota kanske, eller kanske Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc så vi får besöka Sydamerika också?
Långt inlägg, men hursom, tack på förhand för tips & synpunkter :)
</wall-of-text>

Som riesling kanske en Wittman Levererar oftast och har en bra rieslingkaraktär.
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
Tycker det ser ut som du har fått till ett mycket intressant upplägg. Som sötis hade jag dock hellre satsat på en halvtorr/halvsöt spätlese/auslese av hyfsat slag än lite halvtrist söt SB. En riktigt bra rejält ekad Chardonnay är denna: http://www.systembolaget.se/94012 (mitt tips från den andra tråden)

Smart också att dela upp i två heat trots att det BARA är 6 viner. Man glömmer snabbt hur svårt det var med många vin samtidigt i början.

Kunde möjligen bjuckat på fler konkreta vintips, men vita viner är helt klart en av mina svagare sidor av vinvärlden.
Hoppas att det finns når kvar av Cape Point, ser ut att börja tunnas ut. Riesling som söt är inte uteslutet men jag tycker SB brukar utveckla lite mer annorlunda spektrum snabbare med torkad frukt etc.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Hoppas att det finns når kvar av Cape Point, ser ut att börja tunnas ut. Riesling som söt är inte uteslutet men jag tycker SB brukar utveckla lite mer annorlunda spektrum snabbare med torkad frukt etc.
Oavsett vad så gillar jag upplägget, och jag ser din poäng. :)
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SÖTT - tänkte ta nåt som innehåller sauvignon blanc eftersom de nässliga tonerna inte brukar vara speciellt framträdande i söta varianter så vi återigen får en kontrast till en tidigare representant för druvan. Château Menota kanske, eller kanske Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc så vi får besöka Sydamerika också?
Varför Sauvignon Blanc för sött? Det är ju inte en så stor "huvuddruva" för det. I Sauternes-liknande viner (Menota) får du absolut inget av de gröna tonerna, för de finns inte kvar vid den mognaden och druvsorten utgör bara en mindre del (ofta 5-20%) och finns mer med för att ge mer syra till Sémillon än för att ge Sauvignon-aromer. De kan i viss mån finnas i en ren Sauvignon men det är för mig en "udda stil" av sött vin.
Vill man visa på botrytis till rimligt pris brukar österrikare (Beerenauslese) ofta ge mest vin för pengarna.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Riesling-tips: Von Winnings Win Win Riesling (79394)

Bra idé annars med två flighter med olika upplägg.
Winnings Win Win Riesling är nog det mest absurt sköna namn jag läst på ett (vad jag tar för givet) vin av klass. :D

Helt i min stil, dessutom lätt att uttala och skriva. o_O
 

Vino fino

Medlem
  1. SÖTT - tänkte ta nåt som innehåller sauvignon blanc eftersom de nässliga tonerna inte brukar vara speciellt framträdande i söta varianter så vi återigen får en kontrast till en tidigare representant för druvan. Château Menota kanske, eller kanske Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc så vi får besöka Sydamerika också?
Långt inlägg, men hursom, tack på förhand för tips & synpunkter :)
</wall-of-text>
Jag tycker CdD SB är ett bra val, absolut inget fel. Två andra på Bolaget till rimliga priser som jag kan rekommendera är Neethlingshof The Maria Noble Riesling Late Harvest och Errazuriz SB Late Harvest (återigen Sauvignon Blanc från Sydamerika).
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
Varför Sauvignon Blanc för sött? Det är ju inte en så stor "huvuddruva" för det. I Sauternes-liknande viner (Menota) får du absolut inget av de gröna tonerna, för de finns inte kvar vid den mognaden och druvsorten utgör bara en mindre del (ofta 5-20%) och finns mer med för att ge mer syra till Sémillon än för att ge Sauvignon-aromer. De kan i viss mån finnas i en ren Sauvignon men det är för mig en "udda stil" av sött vin.
Vill man visa på botrytis till rimligt pris brukar österrikare (Beerenauslese) ofta ge mest vin för pengarna.
Varför SB? Främst för att jag vill koppla tillbaks till den tidigare flighten (för att visa hur stora skillnader det kan finnas mellan olika viner av samma druva, alltså ett plus att SB är ganska olik sig vid sen skörd). Det är ju ändå en klassisk sötvinsdruva (om än mest som stöd) och man stöter på druvrena varianter ganska ofta i nya världen.
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
Jag tycker CdD SB är ett bra val, absolut inget fel. Två andra på Bolaget till rimliga priser som jag kan rekommendera är Neethlingshof The Maria Noble Riesling Late Harvest och Errazuriz SB Late Harvest (återigen Sauvignon Blanc från Sydamerika).
Tack för tipsen!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Varför SB? Främst för att jag vill koppla tillbaks till den tidigare flighten (för att visa hur stora skillnader det kan finnas mellan olika viner av samma druva, alltså ett plus att SB är ganska olik sig vid sen skörd). Det är ju ändå en klassisk sötvinsdruva (om än mest som stöd) och man stöter på druvrena varianter ganska ofta i nya världen.
Nu är det ju ganska rejäla skillnader mellan en torr och en söt botrytisangripen Riesling också kan jag tycka. :)
 

Vino fino

Medlem
Nu är det ju ganska rejäla skillnader mellan en torr och en söt botrytisangripen Riesling också kan jag tycka. :)
Klart grabben ska köra en senskördad Sauvignon Blanc! :p

Botrytis är ju en egen smak som inte har med druvan att göra. Jag tycker det är mycket rimligt att testa en torr och en söt variant av samma druva (utan botrytis).
 

Mattias Schyberg

Administratör
Klart grabben ska köra en senskördad Sauvignon Blanc! :p

Botrytis är ju en egen smak som inte har med druvan att göra. Jag tycker det är mycket rimligt att testa en torr och en söt variant av samma druva (utan botrytis).
Absolut inget fel, men i min värld så känns det mer rätt att visa upp de lite mer vanliga söta typerna, vilket inte innefattar SB i min värld, förutom den lilla mängd som används i Bordeaux.

För mig så är söt SB lite av kuriosa i vinvärlden, medan söt Riesling tillhör allmänbildningen.

Men @gece verkar nog ha bestämt sig och upplägget fungerar alldeles utmärkt. Risken är dock att deltagarna inte får upp ögonen för hur gott det kan vara med söta vita viner. Själv har jag nämligen inte provat en sent skördad SB som har varit minnesvärd. ;)
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
Jag vacklar lite, jag gillar ju riesling som fan, men skillnaderna mellan torr/söt riesling känns klart mindre än för SB (brukar själv kunna identifiera riesling men ej SB). Å andra sidan kanske det är bra, och det blir pedagogiskt att avsluta med något där folk kan gissa rätt även om de inte kan nåt sedan innan? Hm, hm.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Jag vacklar lite, jag gillar ju riesling som fan, men skillnaderna mellan torr/söt riesling känns klart mindre än för SB (brukar själv kunna identifiera riesling men ej SB). Å andra sidan kanske det är bra, och det blir pedagogiskt att avsluta med något där folk kan gissa rätt även om de inte kan nåt sedan innan? Hm, hm.
Jag tror du är sanningen på spåren, tänk efter lite till så kommer du säkerligen hamna på den visa sidan av myntet. Pedagogiken skall aldrig underskattas, samt att lära ut goda vinvanor. Tror dessutom att du överdriver likheterna mellan en krispigt torr och söt Riesling. Dessutom är det ALLTID bättre att visa upp vin man gillar. :)
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
Jag tror du är sanningen på spåren, tänk efter lite till så kommer du säkerligen hamna på den visa sidan av myntet. Pedagogiken skall aldrig underskattas, samt att lära ut goda vinvanor. Tror dessutom att du överdriver likheterna mellan en krispigt torr och söt Riesling. Dessutom är det ALLTID bättre att visa upp vin man gillar. :)
Jag har iofs haft ganska positiva upplevelser av SB i det här sammanhanget så jag gillar nog båda.

Ren chardonnay, då? Vad tror vi på där? Ingen (Petit) Chablis som rekommenderas?
 

kayaker

Cyklist
Jag har iofs haft ganska positiva upplevelser av SB i det här sammanhanget så jag gillar nog båda.

Ren chardonnay, då? Vad tror vi på där? Ingen (Petit) Chablis som rekommenderas?
Clotilde Davenne gör habil och typisk Chablis, så den här kanske kan vara nå't? (Ej provat)
 
Toppen