Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vintips till nybörjarprovning, vitt vin

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2 öre ur mina erfarenheter:
Ovana provare har väldigt ofta svårt att förstå skillnad mln hög o låg kvalitet. Insikten att vin kommer både högt och lågt på skalan, är ögonöppnande för de flesta.

Så, varför inte en BiB SB och en Sancerre samt en Primitivibox och en återhållet bra Zinfandel?
Då får du fyra viner som skapar dialog och som dessutom är ungefär så många olika viner som orkar make sense för en nybörjare. Skall du utveckla komceptet så går det ju alltid köra Atlantis mot St Stephan's Crown till desserten.

Det MEST fascinerande är att det alltid är folk som blir förnärmade över att vin som smakar så mckt skall vara "bättre" eftersom det ju bara innebär fler rysningar och kweljningar...

Njut av en ögonöppnande afton för både provningsledare och nybisar :bäver:
 

Per Stade

Lege artis
Clotilde Davenne gör habil och typisk Chablis, så den här kanske kan vara nå't? (Ej provat)

Stålhård syra, som kan vara svår för ovana. Rejäl luftning rekommenderas.
Ett alternativ är annars Domaine Laroche Chablis Saint Martin 2012 som är lite lättare att ta till sig.

När det gäller ekad chardonnay så drack vi Meursault Ropiteau 2010 i helgen. Doftade och smakade sur ekplanka. Lite mer ek och jag hade fått trästickor i munnen. Inget av det smöriga som brukar karaktärisera ekad chardonnay så den kanske inte är så urtypisk att den är lämplig vid din provning.
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
2 öre ur mina erfarenheter:
Ovana provare har väldigt ofta svårt att förstå skillnad mln hög o låg kvalitet. Insikten att vin kommer både högt och lågt på skalan, är ögonöppnande för de flesta.

Så, varför inte en BiB SB och en Sancerre samt en Primitivibox och en återhållet bra Zinfandel?
Då får du fyra viner som skapar dialog och som dessutom är ungefär så många olika viner som orkar make sense för en nybörjare. Skall du utveckla komceptet så går det ju alltid köra Atlantis mot St Stephan's Crown till desserten.

Det MEST fascinerande är att det alltid är folk som blir förnärmade över att vin som smakar så mckt skall vara "bättre" eftersom det ju bara innebär fler rysningar och kweljningar...

Njut av en ögonöppnande afton för både provningsledare och nybisar :bäver:
Att köra på olika kvalitetsnivåer har jag funderat på, men det känns som att då blir det bäst om man kör på samma sort - och ett av mina huvudmål var att folk ska få prova olika typer för att inse vilken variation som finns inom genren. Så, mer som en "typhorisontal" än en "kvalitetsvertikal". Men om allt faller väl ut finns det goda chanser att det blir fler provningar, och då får det kanske bli kvalitetstema istället.

De flesta deltagarna borde vara ganska vana vid saker som smakar (även om det kanske inte är Château Latour och Comtes de Champagne som dricks utan Molto Gusto Amarone och Omfg Overhopped IPA). Det ska bli kul att se hur allt går, inga planer överlever som bekant första kontakt med fienden :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Att köra på olika kvalitetsnivåer har jag funderat på, men det känns som att då blir det bäst om man kör på samma sort - och ett av mina huvudmål var att folk ska få prova olika typer för att inse vilken variation som finns inom genren. Så, mer som en "typhorisontal" än en "kvalitetsvertikal". Men om allt faller väl ut finns det goda chanser att det blir fler provningar, och då får det kanske bli kvalitetstema istället.

De flesta deltagarna borde vara ganska vana vid saker som smakar (även om det kanske inte är Château Latour och Comtes de Champagne som dricks utan Molto Gusto Amarone och Omfg Overhopped IPA). Det ska bli kul att se hur allt går, inga planer överlever som bekant första kontakt med fienden :)
Som det sägs: Det är din begravning :tystad:
Skämt åsido: Kör så det ryker och LYCKA TILL!!!
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
OK, jag har grunnat fram & tillbaka och det kanske får bli en söt riesling till slut, efter kvällens äventyr. Bra pris, inte slutsåld (än), 15 år på nacken och jag kan definitivt tänka mig att behålla de flaskor som blir över. :)
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
Har jobbat hårt med förberedelserna och i helgen har vi undersökt vem som ska få representera ekad chardonnay. Börjar utveckla bark, rötter och blad tror jag men nån måste ju göra't :rolleyes:

2012 Cape Point Vineyards Chardonnay
2010 Mulderbosch Barrel Fermented Chardonnay
2012 Rodney Strong Chardonnay Chalk Hill
2012 Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay


Fyra bra viner (om man inte lider av ekskräck), dock rätt olika sinsemellan. Rodney Strong var nog den jag sökte efter, en riktigt krallig jänkare med alla attributen på plats. Kendall-Jackson var hyggligt ganska samma men lite för mycket restsocker störde helheten. Mulderboschen var bra men saknade smörigheten jag är ute efter. Cape Point var jävligt bra, kvartettens mest eleganta medlem och löper störst risk att bil köpt igen av privata syften, ping @Matlen :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Har jobbat hårt med förberedelserna och i helgen har vi undersökt vem som ska få representera ekad chardonnay. Börjar utveckla bark, rötter och blad tror jag men nån måste ju göra't :rolleyes:
2012 Cape Point Vineyards Chardonnay
2010 Mulderbosch Barrel Fermented Chardonnay
2012 Rodney Strong Chardonnay Chalk Hill
2012 Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay


Fyra bra viner (om man inte lider av ekskräck), dock rätt olika sinsemellan. Rodney Strong var nog den jag sökte efter, en riktigt krallig jänkare med alla attributen på plats. Kendall-Jackson var hyggligt ganska samma men lite för mycket restsocker störde helheten. Mulderboschen var bra men saknade smörigheten jag är ute efter. Cape Point var jävligt bra, kvartettens mest eleganta medlem och löper störst risk att bil köpt igen av privata syften, ping @Matlen :)
Även om man kan tycka att det är självklart möjligen, så gillar jag skarpt att du är så seriös med dina val och verkligen kvalitetssäkrar. Dessutom har du god smak - bevisligen - då du gillar Cape Point. ;)
 

chambertin

Medlem
Har jobbat hårt med förberedelserna och i helgen har vi undersökt vem som ska få representera ekad chardonnay. Börjar utveckla bark, rötter och blad tror jag men nån måste ju göra't :rolleyes:
2012 Cape Point Vineyards Chardonnay
2010 Mulderbosch Barrel Fermented Chardonnay
2012 Rodney Strong Chardonnay Chalk Hill
2012 Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay


Fyra bra viner (om man inte lider av ekskräck), dock rätt olika sinsemellan. Rodney Strong var nog den jag sökte efter, en riktigt krallig jänkare med alla attributen på plats. Kendall-Jackson var hyggligt ganska samma men lite för mycket restsocker störde helheten. Mulderboschen var bra men saknade smörigheten jag är ute efter. Cape Point var jävligt bra, kvartettens mest eleganta medlem och löper störst risk att bil köpt igen av privata syften, ping @Matlen :)

Du går gurndligt tillväga du. Kul att se.:)
Får ta och testa Cape Point då. Lät ju spännande.

Tänk bara på att smörigheten mest kommer ifrån hur omfattande batonnage man gjort och hur mycket malolakatisk jäsning som genomförts och inte så mycket från eken i sig.
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
Igår fattades sista beslutet då jag ställde 2011 Franz Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel mot 2012 von Winning Win Win Riesling. Ett jämnt race (under inte helt optimala förutsättningar kanske, Clas Ohlsons plastvinglas (som iofs inte är helt usla) ute i Tantolunden med engångsgrillar, rökare och allmänt populas runtomkring). Franz är något stramare och mineraliskare, medan Winning är lite generösare med fruktigheten - och eftersom det var vad jag var ute efter, blir Win Win vinnarvinaren. Tack för tipset @chambertin

Laguppställningen blir således...

2013 Clotilde Davenne Chablis
2012 von Winning “Win Win” Riesling
2012 Clos Henri Sauvignon Blanc
2012 Rodney Strong Chardonnay Chalk Hill
2011 Domaine Tissot Arbois Sélection
1999 Reichsgraf von Kesselstatt Josephshöfer Riesling Auslese Lange Goldkapsel

Tror jag kan stå för detta. Är extremt nöjd att jag lyckades få med ett lite äldre vin på slutet, och jag ber så hemskt mycket om ursäkt ifall någon försökte köpa detta på Hötorghallens bolag och fann dem slutsålda.
 
Last edited:

Mattias Schyberg

Administratör
Igår fattades sista beslutet då jag ställde 2011 Franz Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel mot 2012 von Winning Win Win Riesling. Ett jämnt race (under inte helt optimala förutsättningar kanske, Clas Ohlsons plastvinglas (som iofs inte är helt usla) ute i en park med engångsgrillar, rökare och allmänt populas runtomkring). Franz är något stramare och mineraliskare, medan Winning är lite generösare med fruktigheten - och eftersom det var vad jag var ute efter, blir Win Win vinnarvinaren. Tack för tipset @chambertin

Laguppställningen blir således...

2013 Clotilde Davenne Chablis
2012 von Winning “Win Win” Riesling
2012 Clos Henri Sauvignon Blanc
2012 Rodney Strong Chardonnay Chalk Hill
2011 Domaine Tissot Arbois Sélection
1999 Reichsgraf von Kesselstatt Josephshöfer Riesling Auslese Lange Goldkapsel

Tror jag kan stå för detta. Är extremt nöjd att jag lyckades få med ett lite äldre vin på slutet, och jag ber så hemskt mycket om ursäkt ifall någon försökte köpa detta på Hötorghallens bolag och fann dem slutsålda.
Bra jobbat, lycka till!
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Igår fattades sista beslutet då jag ställde 2011 Franz Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel mot 2012 von Winning Win Win Riesling. Ett jämnt race (under inte helt optimala förutsättningar kanske, Clas Ohlsons plastvinglas (som iofs inte är helt usla) ute i en park med engångsgrillar, rökare och allmänt populas runtomkring). Franz är något stramare och mineraliskare, medan Winning är lite generösare med fruktigheten - och eftersom det var vad jag var ute efter, blir Win Win vinnarvinaren. Tack för tipset @chambertin

Laguppställningen blir således...

2013 Clotilde Davenne Chablis
2012 von Winning “Win Win” Riesling
2012 Clos Henri Sauvignon Blanc
2012 Rodney Strong Chardonnay Chalk Hill
2011 Domaine Tissot Arbois Sélection
1999 Reichsgraf von Kesselstatt Josephshöfer Riesling Auslese Lange Goldkapsel

Tror jag kan stå för detta. Är extremt nöjd att jag lyckades få med ett lite äldre vin på slutet, och jag ber så hemskt mycket om ursäkt ifall någon försökte köpa detta på Hötorghallens bolag och fann dem slutsålda.

Kul viner!

Sitter i skrivande stund med ett glas Josephshöfer 1999. Helt klart trevlig, med tydliga mogna riesling aromer. Honung, citrus, petroleum, torkade mandarin och lite drag av löjrom. Dock åt det ganska söta hållet, men med en ganska underkastad syra. Hade också önskat lite mer tryck i koncentrationen, känns bitvis lite ihålig. Men väldigt gott är det! :)
 
Igår fattades sista beslutet då jag ställde 2011 Franz Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel mot 2012 von Winning Win Win Riesling. Ett jämnt race (under inte helt optimala förutsättningar kanske, Clas Ohlsons plastvinglas (som iofs inte är helt usla) ute i Tantolunden med engångsgrillar, rökare och allmänt populas runtomkring). Franz är något stramare och mineraliskare, medan Winning är lite generösare med fruktigheten - och eftersom det var vad jag var ute efter, blir Win Win vinnarvinaren. Tack för tipset @chambertin

Laguppställningen blir således...

2013 Clotilde Davenne Chablis
2012 von Winning “Win Win” Riesling
2012 Clos Henri Sauvignon Blanc
2012 Rodney Strong Chardonnay Chalk Hill
2011 Domaine Tissot Arbois Sélection
1999 Reichsgraf von Kesselstatt Josephshöfer Riesling Auslese Lange Goldkapsel

Tror jag kan stå för detta. Är extremt nöjd att jag lyckades få med ett lite äldre vin på slutet, och jag ber så hemskt mycket om ursäkt ifall någon försökte köpa detta på Hötorghallens bolag och fann dem slutsålda.


Vill man inte ha riktiga glas för picknicken, båten etc rekommenderar jag verkligen Govino Tunna, bra kupa, ingen fot. Fungerar bättre än ett "vinglas" från exempelvis Åhlens eller IKEA.
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
Kul viner!

Sitter i skrivande stund med ett glas Josephshöfer 1999. Helt klart trevlig, med tydliga mogna riesling aromer. Honung, citrus, petroleum, torkade mandarin och lite drag av löjrom. Dock åt det ganska söta hållet, men med en ganska underkastad syra. Hade också önskat lite mer tryck i koncentrationen, känns bitvis lite ihålig. Men väldigt gott är det! :)
Jag upplevde den inte som så fasligt söt när jag drack den, syran var väl iofs inte maxad men jag tyckte den balanserade upp allt rätt bra. Lite mer koncentration hade jag också gärna sett men egentligen uppmuntrar jag att inte alla reglagen är uppe på 11 hela tiden :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Vill man inte ha riktiga glas för picknicken, båten etc rekommenderar jag verkligen Govino Tunna, bra kupa, ingen fot. Fungerar bättre än ett "vinglas" från exempelvis Åhlens eller IKEA.
Denna funkar annars alltid i Sverige, varför glas liksom:
image.jpg
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Jag upplevde den inte som så fasligt söt när jag drack den, syran var väl iofs inte maxad men jag tyckte den balanserade upp allt rätt bra. Lite mer koncentration hade jag också gärna sett men egentligen uppmuntrar jag att inte alla reglagen är uppe på 11 hela tiden :)

Det är ju en Mosel Auslese, så sötman är nog där den skall vara. Det är den lite låga syran som ger en viss klibbighet, speciellt nu när temperaturen har stigit.
Just ihåligheten är något som jag ofta stöter på i mogna, söta tyska rieslingviner av lite billigare slag. Tror det egentligen är frukten som med ålder försvinner, fast då sötman är så hög så märks detta egentligen endast på just koncentrationen/intensiteten. Just koncentration/intensitet är en komponent där jag nästan alltid tycker att mer är bättre! :)
 
Trådskapare
gece

gece

Man vänjer sig.
Så har vi rivit av det här, då! Gick himla bra, spårade inte ur förrän efter att vi avslutat provningen...

Tror det var bra med två tydligt separerade flighter. Kommentarerna under första flighten ("druvkaraktär") var framför allt att det var svårt - ingen sa att de tyckte att "allt smakar likadant", men många hade svårt att sätta ord på skillnaderna. Många såg direkt plågade ut när de skulle försöka beskriva sina intryck.

Hade hela provningen varit bara torra, rena, druvtypiska viner hade nog många tyckt att det var lite blaha-blaha, men när vi kom till andra flighten med fylligare viner tror jag många fick en riktig ögonöppnare - den amerikanska ekplankan ställd mot den sherrydoftande juran tillsammans med en söt diesel-Riesling blev en lyckad kontrast till den lite slankare förstaflighten.

Jag höll också omröstningar om flightens och kvällens bästa och rösterna fördelade sig ganska jämnt mellan vinerna, med en viss övervikt mot Riesling och Sauvignon Blanc. Intressanta observationer är (1) att Jura-vinet verkade gå hem hos de som ansåg sig inte vara speciellt imponerade av vitt vin i allmänhet, och (2) att ekplankan var ganska poppis i sin flight men inte som "kvällens bästa" (då den fick noll röster).

Har fått mycket positiv feedback och risken för provningar i höst är överhängande, lutar mot druvrena BiB:ar ställda mot lite mer högkvalitativa saker av samma druva.

Stort tack för all input här, och hoppas tråden kan inspirera andra amatörprovningsledare :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Så har vi rivit av det här, då! Gick himla bra, spårade inte ur förrän efter att vi avslutat provningen...

Tror det var bra med två tydligt separerade flighter. Kommentarerna under första flighten ("druvkaraktär") var framför allt att det var svårt - ingen sa att de tyckte att "allt smakar likadant", men många hade svårt att sätta ord på skillnaderna. Många såg direkt plågade ut när de skulle försöka beskriva sina intryck.

Hade hela provningen varit bara torra, rena, druvtypiska viner hade nog många tyckt att det var lite blaha-blaha, men när vi kom till andra flighten med fylligare viner tror jag många fick en riktig ögonöppnare - den amerikanska ekplankan ställd mot den sherrydoftande juran tillsammans med en söt diesel-Riesling blev en lyckad kontrast till den lite slankare förstaflighten.

Jag höll också omröstningar om flightens och kvällens bästa och rösterna fördelade sig ganska jämnt mellan vinerna, med en viss övervikt mot Riesling och Sauvignon Blanc. Intressanta observationer är (1) att Jura-vinet verkade gå hem hos de som ansåg sig inte vara speciellt imponerade av vitt vin i allmänhet, och (2) att ekplankan var ganska poppis i sin flight men inte som "kvällens bästa" (då den fick noll röster).

Har fått mycket positiv feedback och risken för provningar i höst är överhängande, lutar mot druvrena BiB:ar ställda mot lite mer högkvalitativa saker av samma druva.

Stort tack för all input här, och hoppas tråden kan inspirera andra amatörprovningsledare :)
Tack för en trevlig rapport. Kanske borde även jag prova på lite Jura? Har knappt druckit någon, och jag ser mig själv som vinnörd. :eek:
 
Toppen