Webblansering 4 september 2014

Diskussion i 'Lanseringar från Systembolaget' startad av Skrutt, 28 augusti 2014.

 1. Skrutt

  Skrutt Medlem

  Det vore intressant att höra om några forummedlemmar uppskattar Lucien Le Moine och Domaine Faiveley så mycket att de vill ge sig in i den här leken: http://www.systembolaget.se/Sok-dry...tersheader=Default&filters=val,&action=search
  Jag har förstått att StefanAkiko inte kommer att sitta med darrande avtryckarfinger men hur resonerar ni som tänker klicka, tro? Själv är jag rätt glad att alla varorna ligger högt i pris så att jag definitvt kan avstå denna gång. Det har svidit i lädret ett tag nu.
   
 2. Håkan

  Håkan Medlem

  Lucien Le Moine nej, Faiveley ja. Generellt och årgångsoberoende.
   
  Jos, Skrutt och kayaker gillar detta.
 3. Karl

  Karl Medlem

  Faiveley, är det inget för oss ekalergiker? Jag har bara druckit Cazieres eller vad den heter 2011, den tror jag inte var så hårt ekad. Men de som släpps nu är ju toppcuveerna. Jag tycker mig kunna läsa att många skriver att eken har en för framträdande roll. Vi tycker ni? Någon som har koll? Men sedan är det frågan om priset är särskilt bra. Man får ju 2 topp barolo för samma pris.
   
  Skrutt gillar detta.
 4. Håkan

  Håkan Medlem

  Om du jämför med priser internationellt är Faiveleypriserna okej, det är alltid så att toppcuveerna är något dyrare utomlands och mellancuveerna något billigare. Om du vill jämföra prismässigt med Barolo gör du klokt i att just hålla dig till Barolo. Bourgogne jämförs enbart med Bourgogne. Och jag som gammal Burgoholic börjar mer och mer kasta blickar annorstädes, men just nu spratt det till i min själ så jag letar nog en grön skylt eller två på torsdag.
   
 5. chambertin

  chambertin Medlem

  Har inte druckit några Faiveley-viner sedan årgång 2007 men dom var/är inte alls speciellt ekskadade och låg prismässigt rätt ok till också.
  Tycker nog dom flesta GC har en rejäl dos ek som flyter ovanpå som unga men med tid (+10-15 år beroende på årgång, producent m.m) så märks detta ofta inte alls. GC Bourgoge är precis som Barolo i det avseendet att alltför unga så får man ofta inte ut så mycket av storheten i vinet. Barolo är ju tokbilligt i jämförelse med GC Bourgogne men det kanske ändrar sig det också. Hoppas bara att det är Bourgogne som blir billigare och inte tvärtom.

  Lucien Le Moine har jag ett antal 2010 av (blandade 1:er Crû och GC ) i källaren av men dom kommer jag inte att röra före 2020 och inget är provat ännu desvärre. Jamais i LG var lyrisk över Lucine Le Moine i en lång artikel för några år sedan.

  @vintomas har provat Lucine Le Moines viner från 2011 här: http://vintomas.wordpress.com/2014/...nehus-med-toppviner-och-en-fot-i-sodra-rhone/
   
 6. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Provade och köpte sedan Faiveleys '10 Clos Vougeot och G-C Combes aux Moines. Nog var de ordentligt ekade men som andra har påpekat här är de inte avsedda att drickas på en stund.

  Frukten var också stum, hårt packad. Potential fanns absolut (jag köpte ju ändå på mig några pavor efter att ha provat) men ganska meningslösa som njutningsmedel då jag provade dem.

  Nu är ju 2012 kanske en mer förlåtande och generös årgång som öppnar sig snabbare men jag vill nog hävda att Faiveley skall sparas ordentligt, enligt min (begränsade) erfarenhet.
   
  Last edited: 3 september 2014
  Skrutt gillar detta.
 7. Håkan

  Håkan Medlem

  Jag har provat en hel del Lucien le Moine även med lite ålder. Jag är inte imponerad av anledning till att jag inte tror de kommer bli bra med lagring. Goda viner absolut men när vi hade en Lucien le Moineprovning för ett tag sen tog jag med ett referensvin i liknande prisklass och vinmakning (2005 Gevrey Chamertin Lavaux St Jaqcues från Denis Mortet) och det var klasskillnad, le Moine var ofokuserade och svulstiga, Denis Mortet stram men samtidigt generös. Jag drar paralleller mellan Lucien le Moine och Dominique Laurent, och inte bara jag brändes av sistnämnda. Jag hoppas att jag har fel och jag är kanske feg men jag håller mig borta från Lucien le Moine (fast jag har en del i källaren skall erkännas).
   
 8. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Blir inga köp för mig i morgon. Som @Håkan är jag inte så imponerad Lucien le Moine och Faiveley har jag inte druckit tillräckligt mycket av för att känna mig helt taggad.
   
  Skrutt gillar detta.
 9. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Var precis inne på webbsläppet idag för att se om det var något tryck. I princip för alla poster finns fortsatt flaskor tillgängliga.
   
 10. Karl

  Karl Medlem

  Jag är inte förvånad. Det kanske är tur att skördarna är så små om dom ska ta dom här priserna, annars hade de väl suttit på lager långt upp över öronen. Nej gör som jag köp sjukt mycket barolo 2010 istället. Förmodligen den sista toppårgången med humana priser. Vissa som Vietti och många andra har ifs höjt priserna med upp till 20%. Men det lär knappast blli billigare. Och vissa viner här som Bartolo Mascarello och flera är RIKTIGA toppviner för ca 700 Kr.
   
  chambertin, Skrutt, kayaker och 4 andra gillar detta.
 11. Håkan

  Håkan Medlem

  Tog mitt förnuft till fånga och passade dagens släpp.
   
  Magnus L gillar detta.
 12. Rexel

  Rexel Medlem

  Håller med, tokköper barolo 2010, men så är jag ju ett sjukt freak av barolo och italienska viner. Beställt Vietti Ravera från italien. får väl se om den fastnar i tullen:confused:
   
 13. Karl

  Karl Medlem

  Jag köpte bara en blandlåda från Vietti, där ingick bara en Ravera. Det blev väl i och för sig ett väldigt fördelaktigt pris. Var köpte du dina? Vad fick du betala för dom? Men jag gillar nog mest den rödfruktiga stilen med mindre balsamico, mentol och mörk frukt. Mitt största enskilda inköp blev Elio Grasso chiniera, 18 flaskor. Har druckit den både lagrad och ung tidigare. Än så länge ganska bra pris. Har du något bra tips på bottilagrad barolo 2010 eller någon annan bra som man fortfarande kan få tag på?
   
 14. Skrutt

  Skrutt Medlem

  Än så länge måste det väl finnas en massa barolo 2010 som inte lanserats? Jag köpte flera vingårdsbaroli från 2008 förra året på SB.
   
 15. Karl

  Karl Medlem

  I stort sett alla 2010or är sålda från producenterna och alla slåss om allokeringarna. Har du inte som konsument köpt på termin får du inga av de bättre, i alla fall dom som ligger ok i pris. Det är bara hoppas att sb:s importörer har försäkrat sig om att få sina allokeringar.
   
 16. Karl

  Karl Medlem

  Elio grassos 2008 or kom tex inte till SB. Dom gick väldigt höga betyg. Tveksam om de får några 2010. Och det är ändå ganska bra volym på dessa. Men svag importör. ..
   
 17. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Du inser paniken du skapat med ett dylikt inlägg :)
   
  Dovberg, kayaker, Michael.S och 1 annan gillar detta.
 18. Dovberg

  Dovberg Medlem

  Jag älskar Barolo. Efter jag läste det inlägget kom en liten ångestvåg över mig och jag tänkte "men herregud, det är ju bara vin". Sen insåg jag vad jag tänkte och jag fick ännu mer ångest :)

  Förhoppningsvis kommer det några bra flaskor hit med. Hoppas på att toppvinerna från Luciano Sandrone kommer nu i Oktober.
   
 19. Larseman

  Larseman Medlem

  Det är ju inte precis så att 2010 är den sista riktigt bra årgången för alltid i Langhe. Enligt WS så är 2011 bra, 2012 riktigt bra och även 2013, i synnerhet för Nebbiolo.
   
  Vino fino gillar detta.
 20. chambertin

  chambertin Medlem

  Men vi skall kunna ha ngt att dricka innan vi hamnar på hemmet också (gäller bara gubbarna/gummorna på forumet)

  :sluta: det blir dyrt det här.
   
  Mattias Schyberg, Larseman och sunqan gillar detta.

Dela sidan